Εκκλησία της Ελλάδος

Αγρυπνία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

Την Τρίτη 15 προς 16 Νοεμβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας,  θα τελεστεί Μικρά Ιερά Αγρυπνία από 8.30 μ.μ. έως 12.30 π.μ. επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου. Παρακαλούνται οι φιλακόλουθοι Χριστιανοί και ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι, να  συμμετέχουν.

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011, επίσης, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού  (5.00 μ.μ.), θα τελεστεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, επί τη ευκαιρία της εισόδους μας στην περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια θα προσφερθεί τσάι και βουτήματα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και θα αναπτυχθεί σύντομη επίκαιρη ομιλία από τους Εφημερίους του Ναού. Παρακαλούνται οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετέχουν.     Εκ του Ιερού Ναού.  

δείτε περισσότερα »
Εορτή Αγίου Μηνά Μεγαλομάρτυρος στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη,  στην θέση Πλάτσα της Αρχαίας Μαντινείας   ευρίσκεται  το  Ιερό Εξωκκλήσιο  του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.  Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα την Παρασκευή  εψάλη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προς τιμή του  εορτάζοντος  Αγίου   Μηνά. Στις ως άνω Ιερές ακολουθίες  προεξήρχε ο  Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως. Ιερείς, ευλαβείς  προσκυνητές,  κάτοικοι της Τριπόλεως  και της   γύρω περιοχής της  Μαντινείας,  παρευρέθησαν  και τίμησαν την μνήμη του Αγίου.      + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας 

δείτε περισσότερα »
Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας στην Κριμαία και την Κωνσταντινούπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ήμερο προσκύνημα στην πατρίδα του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού, την Κριμαία.

Κατά την άφιξη στη Συμφερούπολη πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος (Ελληνική εκκλησία) όπου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του αγίου Λουκά. Εψάλη παράκληση προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος κι στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές ασπάσθηκαν το ιερό λείψανο του αγίου, το οποίο ειδικά για την περίσταση οι υπεύθυνοι του ναού άνοιξαν.

Τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιερούς ναούς και ιστορικούς τόπους της Κριμαίας στις περιοχές Γιάλτας, Λεβαδείας, Σεβαστουπόλεως, Χερσώνος κ.ά. ενώ την τελευταία ημέρα τελέστηκε από τον σεβασμιώτατο αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδος και προ της αναχωρήσεως ένα τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του αγίου Λουκά στα κοιμητήρια της πόλεως.

Τις επόμενες τρεις ημέρες ακολούθησε επίσκεψη της βασιλίδας των πόλεων Κωνσταντινουπόλεως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τη Βλαχέρνα, τη μονή Μπαλουκλή, τη μονή Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, την Αγία Σοφία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο σεβασμιώτατος προηγήθηκε στην Συμφερούπολη της υπόλοιπης ομάδας προσκυνητών μετεφέροντας το ιερό λείψανο του αγίου Δημητρίου το οποίο ετέθη σε προσκύνηση των πιστών και μεταφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Κριμαίας και στη συνέχεια στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας (θα ακολουθήσει άλλη εκτενής σχετική αναφορά).

  

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλογεί την κυβέρνηση Παπαδήμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

(Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Φως Φαναρίου-Νικ. Μαγγίνας)

Συγχαρητήρια και ευχές στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο έστειλε από την Βασιλεύουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,μετά το πέρας του εσπερινού που τελέστηκεστον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Υψωμαθείων, μέσα από τα βυζαντινά τείχη, παρουσία του νέου προξένου της Ελλάδος, Βίκτωρος Μαλιγκούδη.

«Συγχαίρουμε για τον προ ολίγης ώρας ανακοινωθέντα και αναλαβόντα τον σχηματισμόν της νέας κυβερνήσεως της Ελλάδος, τον νέον πρωθυπουργόν της Ελλάδος, εις τον οποίον ευχόμεθα από της Βασιλευούσης κάθε επιτυχίαν, εις το όντως δυσχερές έργον το οποίον αναλαμβάνει»,είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:«Ελπίζουμε και ευχόμεθα με τους συνεργάτες του, με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, να μπορέσουν να εξαγάγουν την Ελλάδα από την δύσκολη καμπή της ιστορίας της εις την οποία ευρίσκεται. Να λύσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και να ξαναβρεί η Ελλάδα τον δρόμο της ως μία πολιτισμένη χώρα, ισοτίμως με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως προς χαράν ολοκλήρου του ευσεβούς Γένους και προς καύχησιν και της Μητρός Εκκλησίας, η οποία πάντοτε συνοδεύει τον ευσεβή ελληνικό λαό με την προσευχή της και την σκέψη της».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στον οποίο εύχεται καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του.

δείτε περισσότερα »
Συγκίνηση στη Χίο στην ενθρόνιση του μητροπολίτη κ. Μάρκου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

(φωτο Χρήστος Μπόνης) Με δάφνες υποδέχθηκαν οι Χιώτες τον μητροπολίτη τους κ. Μάρκο, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα της Χίου.

Η υποδοχή του σεβασμιωτάτου, έγινε νωρίς το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία όπου τον καλωσόρισαν εκατοντάδες πολίτες, τοπική αρχή και δεκάδες μητροπολίτες και ιερείς.

Στην ενθρόνισή του ο νέος μητροπολίτης  είπε: «Εδώ ήλθα να ζήσω, εδώ ήλθα να διακονήσω και εδώ ήλθα να πεθάνω», φράση που συγκίνησε. 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεραφείμ δεν εορτάζει γιατί συμπάσχει
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

Δεν θα δεχθεί ευχές , ούτε θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στο Ναυτικό Όμιλο ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ την ημέρα των ονομαστηρίων του. Ο κ. Σεραφείμ  συμμετέχει στη δοκιμασία του λαού. Σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως αναφέρονται τα εξής:

«Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί,

Εναύλως κατά τας δυσχειμέρους ημέρας ταύτας καθ’άς επερίσσευσεν η ανοησία και το έγκλημα του λεγομένου «λευκού κολάρου» εν τη Αγιωτάτη ημών Αποστολικῇ και Ορθοδόξω Καθολική Εκκλησία ακούεται ο Παύλειος λόγος: «τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι; ( Β Κορ. 11:29) και υποχρεοί τους διακόνους του ευχαριστιακού σώματος εις συσταύρωσιν μετά του δοκιμαζομένου και βαρυαλγούντος λαού του Θεού.

 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Αρσενίου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην πόλη του Ναυπλίου ,όπου εδώ και αρκετά χρόνια τελείται ιερά αγρυπνία για την μνήμη του στον Ιερό ναό της Παναγίας Ναυπλίου.

Κάθε  χρόνο πλήθος κόσμου από κάθε μέρος της Αργολίδας συρρέει για να τιμήσει τον Άγιο Αρσένιο ,αλλά και να προσκυνήσει το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του που φυλάσσεται στον ιστορικό αυτό ναό της Παναγίας ως κόρη οφθαλμού. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα θαύματα που έχουν γίνει ως σήμερα στον Ιερό ναό.  Φέτος  την ιερά αγρυπνία τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της μητροπόλεως Αργολίδας ,ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης μαζί με τον Ιερέα του ναού πατέρα Διονύσιο Ταμπάκη και το ιεροδιάκονο της μητροπόλεως Αργολίδας Ευάγγελο Πολυχρονόπουλο. Χαρακτηριστικό και της φετινής αγρυπνίας , ο πολύς κόσμος που από νωρίς είχε έρθει στην εκκλησία και ιδιαιτέρως νέα παιδιά .

 

Να σημειωθεί πως ο Άγιος Αρσένιος έγινε γνωστός από τον πατέρα Παίσιο , ο οποίος έγραψε για τον Άγιο και τον βίο του πάρα πολλά .Για την ζωή και το έργο του Αγίου μίλησε ο Ιεροκήρυκας ,ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει παράδειγμα σε όλους μας ο ενάρετος βίος του Αγίου και να προσπαθούμε όλοι να είμαστε κοντά στην εκκλησία και ιδιαιτέρως σήμερα που η χώρα μας περνάει μία πολύ δύσκολη περίοδο.

  

δείτε περισσότερα »
Οι διεθνείς Καραγκούνης και Τζόρβας στο μητροπολίτη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος χοροστάτησε στις 8 Νοεμβρίου στον Πανηγυρικό Εσπερινό του κατάμεστου από κόσμο, Αγίου Νεκταρίου Πανοράματος Βούλας. 

Ο Σεβασμιώτατος μετά την απόλυση σε ομιλία του ζήτησε τις πρεσβείες του Αγίου και για τα τρέχοντα θέματα της πατρίδας μας, καθώς οι εξελίξεις ούτε ευχάριστες είναι, ούτε τιμούν κανέναν. Μετά το «δι'ευχών», μοίρασε τον Άρτο και από μια εικόνα του Αγίου Νεκταρίου σε όλους τους πιστούς.

    Στο κέρασμα που δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, έσπευσαν να πάρουν την ευχή του Σεβασμιωτάτου  οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της  Εθνικής μας Γεώργιος Καραγκούνης και Αλέξανδρος Τζόρβας, οι οποίοι  διαμένουν σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης με την υπόλοιπη αποστολή και πέρασαν να βάλουν ένα κεράκι στον Άγιο. 

δείτε περισσότερα »
Κοινωνικό παντοπωλείο από τη Μητρόπολη Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2011

Ακόμη μια μητρόπολη που αφουγκράζεται τα δραματικά μηνύματα των καιρών στέλνει φως ελπίδας και αγάπης. 

Από τόν Σεβα­σμιώτατο Ποιμενάρχη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολό­γο τελέστηκαν τά ἐγκαίνια τοῦ Κοινωνικοῦ Παντοπωλείου «Κιβωτός Ἀγάπης», παρουσία τῶν τοπικῶν Ἀρχῶν καί πλήθους κόσμου. Στόν χαιρετισμό του ὁ  Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Θεολό­γος τόνισε, μεταξύ ἄλλων, ὅτι ἡ Ἐκκλησία μας κάνει πράξη τόν λόγο τοῦ Κυρίου μας «Ἐπείνασα καί ἐδώκατέ μοι φαγεῖν».

 Ἡ ἁγία Ἐκκλησία μας ποτέ δέν ἔμεινε ἀσυγκίνητη στά σοβαρά οἰκονομικά καί ἄλλα προβλήμα­τα πού ἀντιμετωπίζουν ἀρ­κετές οἰκογένειες. Μέσα ἀπό τήν λειτουργία τῆς παραπάνω πρωτοβουλί­ας τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας προ­σφέρεται ἡ δυ­νατότητα ἐπιπλέ­ον στη­ρίξεως καί βοηθείας σέ οἰκονομικά ἀδύνατες οἰκογένειες τῆς περι­οχῆς μας.

Σ’ αὐτό τό κάλεσμα τῆς Ἐκκλησίας μας ἰδιαιτέρως συγκι­νητική ὑπῆρξε ἡ ἀνταπό­κριση τοῦ λαοῦ μας καί τοῦ ἐπιχειρηματικοῦ κό­σμου τῆς περιοχῆς μας, πού στήριξαν ἠθικά καί ὑλικά τήν προσπάθεια αὐτή.  Ἤδη πολλοί Σερραίοι ἔσπευσαν νά ἐνισχύσουν τό Κοινωνικό  Παντοπωλεῖο μέ τρόφιμα καί ἄλλα εἶδη πρώτης ἐπισιτιστικῆς ἀνάγκης, ἐνῶ μέχρι στιγμῆς 150 οἰκογένειες ἐνισχύονται μέ τήν δωρεάν προμήθεια τροφίμων ἀπό τό Κοινωνικό Παντοπωλεῖο, πού ξεκίνησε τήν λειτουργία του σήμερα 9 Νοεμβρίου.

Ἀξίζει νά ὑπογραμμισθεῖ ἐπίσης ὅτι στίς Σέρρες καί στήν Νιγρίτα ἤδη λειτουργοῦν μέ τήν εὐθύνη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας ἑπτά ἐνορι­ακά συσσίτια, τά ὁποῖα προσφέρουν περί τίς 400 μερίδες ζεστοῦ φαγητοῦ κα­θημερινῶς. 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως 

δείτε περισσότερα »
Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μητρόπολη Λαγκαδά η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/11/2011

Με  λαμπρότητα εορτάστηκε  στην  Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης,  η  μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού στον  Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και Αγιού Αθανασίου στην περιοχή του Καβαλαρίου Λαγκαδά.

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εκόμισε το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου και κατόπιν εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  μας.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, παρουσίᾳ των στρατιωτικών αρχών, αντιπροσωπείας των σχολείων της περιοχής και πλήθους πιστών ομίλησε επικαίρως διά την εορτήν του Αγίου Νεκταρίου, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που ανατέλλει είναι για εμας τους ανθρώπους μια ξεχωριστή δωρεά της αγάπης του Θεού, γιατί κάθε μέρα έχει να μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ευκαιρίες για να γνωρίσουμε το μεγαλείο του Θεού, ευκαιρίες για να βοηθήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, ευκαιρίες για να χαρούμε την χαρά της ζωής, ευκαιρίες για να γνωρίσουμε πρόσωπα, ανθρώπους, παραδείγματα, δείκτες πορείας. Και η σημερινή ημέρα, καθώς ανέτειλε, μας στέλνει ένα τέτοιο πρόσωπο ιερό που είναι και δείκτης πορείας και φίλος και διδάσκαλος και πάνω απ΄ όλα είναι εκείνος που καταξιώθηκε στον αγώνα αυτής της ζωής να ζήση τη δικαίωση, την ώρα που οι άνθρωποι τον αδικούσαν, τον συκοφαντούσαν και τον εδίωκαν. Και αυτός είναι ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος της υπομονής, της αγάπης,  της ανεξικακίας, της φιλανθρωπίας, της διδασκαλίας, γιατί όλα αυτά τα είχε στη ζωή του ως μαρτυρία πίστεως Ιησού Χριστού. Τα είχε ως δεδομένα και αποτελούσαν αποτέλεσμα της υπάρξεως μέσα στην ζωή του, ενός συγκλονιστικού  γεγονότος, του γεγονότος  της παρουσίας Ιησού Χριστού.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673