Εκκλησία της Ελλάδος

Το Βατοπαίδι στρώνει τραπέζι στους αδυνάμους για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2011

(Εκ της Ι.Α.Α) Την απόφασή της να στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιδιαίτερα τη σίτιση απόρων εξέφρασε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η μεγάλη καθημερινή ζήτηση για διατροφική βοήθεια ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, υποχρέωσε στην αύξηση των δεμάτων αγάπης που διανέμονται σε οικογένειες από 1.500 σε 1.800. Σημαντική αύξηση κατά 25% παρουσίασε και η διανομή φαγητού (καθημερινά στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών μοιράζονται περισσότερες από 10.000 μερίδες).

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η λειτουργία ιδρυμάτων και δομών που στηρίζουν νέους, ηλικιωμένους και αστέγους.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε την Ιερά Μονή για την καλή της διάθεση και την απόφασή της να βοηθήσει στη σίτιση και την ανακούφιση εκείνων των συνάνθρωπων μας που υποφέρουν, λέγοντας ότι «οι οικονομικές δυνατότητες της Αρχιεπισκοπής έχουν πια λυγίσει και κάθε προσφορά αποτελεί μια προτροπή να συνεχιστεί το φιλανθρωπικό της έργο". 

δείτε περισσότερα »
Με λαμπρότητα θα εορτασθούν τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2011

(του π. Ιωάννη Σουρλίγγα) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος στο Λεωνίδιο τα Εισόδια της Θεοτόκου την  21ην  Νοεμβρίου. Την παραμονή  της εορτής Κυριακή 20η  Νοεμβρίου 2011,  ο Ιερός Κλήρος,  οι Αρχές, τα Σχολεία και ο Ευσεβής Λαός θα υποδεχτούν την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου στην είσοδο της πόλεως του Λεωνιδίου, που θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Ελώνης. Ή θαυματουργή Εικόνα θα μεταφερθεί με πομπή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής όπου θα τελεσθεί  ο Παρακλητικός Κανών προς την Θεοτόκο και στη συνέχεια ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής. Aνήμερα της εορτής, ημέρα Δευτέρα 21ηνΝοεμβρίου,  θα τελεσθεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, περίπου στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση  της Ιεράς Εικόνας στην πόλη του Λεωνιδίου.Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

δείτε περισσότερα »
Αντιαιρετικό Σεμινάριο στη μητρόπολη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/11/2011

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011 στις  6.30 μ.μ, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, πραγματοποιήθηκε το Αντιαιρετικό Σεμινάριο  του μηνός Νοεμβρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου, όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου.  

Ομιλητής αυτού του Σεμιναρίου, ήταν ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος με θέμα : «Τα Πορίσματα της ΚΓ΄ Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας της Εκκλησίας της Ελλάδος - Περί Πεντηκοστιανών»  στην οποία μετείχε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, σ'αυτήν.

 Ο Ομιλητής χώρισε την ομιλία του σε δύο μέρη, με δεκάλεπτο διάλλειμα ανάμεσά τους. Στο πρώτο μέρος παρουσίασε σύντομα και περιληπτικά τις εισηγήσεις οι οποίες εκφωνήθηκαν στο Συνέδριο με σύντομο ερμηνευτικό σχολιασμό  εκ μέρος του, δίνοντας επίσης απολογητικά εφόδια και όπλα, εναντίον των Πεντηκοστιανών. Εκεί ολοκληρωθηκε το πρώτο μέρος. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο τόπος χρειάζεται τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

(εκ της Ι.Α.Α) «Ο τόπος μας, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος κατά την τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού λυκείου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών.

«Πρέπει», υπογράμμισε, «η Εκκλησία να υπερβεί τις δυσκολίες και να σταθεί πλάι στην Πολιτεία και η Πολιτεία να μην βάλει στο περιθώριο, ούτε να εξοστρακίζει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή».

Και συνέχισε: «Θα πω μια σκέψη που πρέπει ιδιαίτερα να καλλιεργηθεί τον καιρό αυτό. Δεν θα πολιτικολογήσω. Παρακολουθήσαμε τα γεγονότα και τις προσπάθειες που έγιναν για συναίνεση, ένα αίτημα που ακουγόταν από παντού. Μα δε μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάτσουν όλοι μαζί να βρουν μία λύση και να προχωρήσουμε; Πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Η Εκκλησία έχει εδώ πέρα έναν ουσιαστικό λόγο». «Ωραία η κομματική συναίνεση, αλλά δεν έχει διάρκεια. Θα περάσουν οι δυσκολίες και θα ξαναρχίσουμε τα ίδια. Τι λέει η Εκκλησία; Καλή η κομματική συναίνεση, αλλά πιο καλή και άριστη η κοινωνική συναίνεση, πέρα από αυτά που μας χωρίζουν. Όλοι μας λαχταρούμε να είμαστε μια οικογένεια, να κάνουμε έναν αγώνα. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας, κι αυτό μπορεί να δώσει σήμερα όχι με λόγια, με πράξη».

Αυτή τη συναίνεση, τη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας, συνέχισε ο Μακαριώτατος, πρέπει να τη νιώθουν τα παιδιά μας, σε όλα τα σχολεία και σ’ όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις της ζωής. «Το πιο καλό σημάδι είναι όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για το κοινό καλό» τόνισε. 

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών από τον Αρχιεπίσκοπο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

Τα εγκαίνια του κτηριακού συγκροτήματος του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και της Εκκλησιαστικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών  πραγματοποίησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Παραλία Πατρών (Πατρών - Πύργου 85). 

δείτε περισσότερα »
Δύσκολες ώρες για το μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στα Ιωάννινα νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος, .

Ο 78χρονος Μητροπολίτης νοσηλεύεται στην νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από χθες η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή αλλά σταθερή. Εχουν προγραμματιστεί σειρά νέων εξετάσεων που θα είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας του.

Στο πλευρό του μητροπολίτη βρίσκεται ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Μαρτζούχος. 

δείτε περισσότερα »
Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως: «Όχι ξέφρενα γλέντια, ακριβά δείπνα και χορούς»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

«Επειδή, γύρω μας και δίπλα μας ευρίσκονται, πλέον, συνάνθρωποί μας που στερούνται και τα βασικά αναγκαία, ας μην προκαλέσουμε φέτος με υπερβολικούς στολισμούς στα σπίτια, στις βιτρίνες και στους δρόμους. Ας μην προκαλέσουμε με ξέφρενα γλέντια, ακριβά δείπνα και χορούς. Ας σεβαστούμε τους απολυμένους, τους χρεωμένους, τους οικονομικά πιο αδύναμους. Ας σεβαστούμε όσους δεν έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρικό ρεύμα η δεν μπορούν να πληρώσουν φάρμακα η φροντιστήρια. Όλοι αυτοί, και άλλοι πολλοί, δίπλα μας, είναι ο Χριστός στην κρύα, αφιλόξενη και εγκαταλελειμμένη φάτνη. Είθε να Τον συναντήσουμε.» 

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην Εγκύκλιο για την Σαρακοστή των Χριστουγέννων ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Το κέιμενο της εγκυκλίου έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Στη γενέτειρά του ο Πατρών Χρυσόστομος εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και την φετινή χρονιά  η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, το  Σάββατο 12 και την Κυριακή  13 Νοεμβρίου2011. Μοναδικός Ναός στην  Ιερά Μητρόπολη  Μαντινείας και Κυνουρίας που είναι αφιερωμένος στον Άγιο  Ιωάννη  το Χρυσόστομο είναι  ο Ενοριακός  Ναός στο Χωριό Λουκά Μαντινείας. Την παραμονή της Εορτής στην ακολουθία του Εσπερινού, τίμησαν την μνήμη του Αγίου και  Λάμπρυναν με την παρουσία τους την Εορτή,  ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξανδρος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Με ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, κατά την διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού,  ο Μητροπολίτης Πατρών απένειμε το Οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο της Ενορίας Λουκά π. Ιωάννη Βήλο. Ανήμερα της εορτής προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έλκει την καταγωγή από το Χωριό Λουκά. Στο κήρυγμά  του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών έκανε μνεία στην βιωτή του Αγίου Ιωάννου,  αλλά  και αναπόλησε τα παλαιά χρόνια  και το παρελθόν της Ενορίας και του Χωρίου Λουκά. Κλείνοντας αυτήν την ξεχωριστή ευχαριστιακή σύναξη,  ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως Γεωργίου Ρέκκα, επί σειρά ετών Εφημερίου της Ενορίας  Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λουκά Μαντινείας.

δείτε περισσότερα »
Άσχημα μηνύματα από την επαρχία: αυξάνονται και στο Ναύπλιο οι άποροι και οι άστεγοι-Ιερός Ναός έχει αναλάβει τη σίτισή τους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με πολύ κόπο αλλά πολύ αγάπη, συνεχίζεται το συσσίτιο από τον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου με πρωτεργάτη τον ιερέα της ενορίας πατήρ Ελευθέριο Μίχο καθώς και τις εθελόντριες του ιερού ναού οι οποίες μαζί με τον παπά μοχθούν καθημερινά για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα ώστε να ετοιμαστούν τα φαγητά και να τα μοιράσουν στους απόρους που έχουν φθάσει τα 90 άτομα.

Εκείνο που προβληματίζει είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των απόρων μοναχικών και άστεγων συνέπεια και της οικονομικής κρίσης. Πάντως ένα είναι το σίγουρο ότι αυτές οι προσπάθειες δεν λύνουν το πρόβλημα απλά απαλύνουν τον πόνο πολλών συνάνθρωπων μας.

Τα γεύματα αγάπης χρειάζονται πολύ μόχθο και χωρίς την εθελοντική βοήθεια των κυριών που καθημερινά μαγειρεύουν των απλών ανθρώπων οι όποιοι παρά την οικονομική κρίση στηρίζουν το έργο της εκκλησίας καταθέτοντας οικονομική ενίσχυση ή τρόφιμα καθώς και τα μαγαζιά που βοηθούν αυτή την προσπάθεια, τα γεύματα αγάπης δεν θα πραγματοποιούνταν. 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Χαλκίδος, παραμονή των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/11/2011

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2012, παραμονή των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου, στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την χειροτονία ενός νέου Διακόνου, του π. Φωτίου Πάσχου, ο οποίος θα χειροτονηθεί σύντομα και Ιερεύς, για να καλύψει την κενή εφημεριακή θέση της Ενορίας Τριάδος Μεσσαπίων, στην οποία έχει εκλεγεί, μετά από την κατά νόμον και κανονική διαδικασία, από τον παρελθόντα Φεβρουάριο, αλλά δεν είχε χειροτονηθεί, λόγω της παύσης και των διορισμών των Εφημερίων, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

        Η χειροτονία έλαβε χώρα τώρα, μετά την έγκριση της Κυβερνήσεως να χορηγηθούν 100 θέσεις νέων Εφημερίων στην Εκκλησία της Ελλάδος για το 2011 και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, ώστε νά δοθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο η άδεια χειροτονίας και διορισμού ενός νέου Κληρικού.

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673