Εκκλησία της Ελλάδος

Δύο χρόνια στο πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/11/2011

Με επίκεντρο το Διδυμότειχο, έδρα της 16ης  Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού γιορτάστηκε στο Βόρειο Έβρο η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ακολούθησε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον. Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρέστη σε εκδήλωση της Μεραρχίας για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που δόθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου και την οποία πλαισίωσε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συμπληρώνοντας 2 χρόνια από της αναλήψεως των καθηκόντων του στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ιερούργησε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου. 

δείτε περισσότερα »
Τρισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στην Αγία Αικατερίνη Ιλίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/11/2011

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, το απόγευμα,  θα Τρισαρχιερατικός  Πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό  Ναό Αγίας Αικατερίνης Ιλίου. Στον Εσπερινό προσκεκλημένοι του επιχώριου μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα είναι ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος και ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, το πρωί, της Πανηγυρικής Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον ως άνω Ιερό Ναό θα προστεί ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ο οποίος και θα κηρύξει το θείο Λόγο.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά ο κ. Δωρόθεος  θα μεταβεί στον Πειραιά, όπου θα λάβει μέρος στην υποδοχή από τον  Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ  ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου και θα μεταφερθούν, συνοδευόμενα από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής αρχιμανδρίτη  Δωρόθεο Θέμελη στον ομώνυμο Ι. Ναό του Πειραιά, προς ευλογία, αγιασμό και ενίσχυση των πιστών.  

δείτε περισσότερα »
Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Λαγκαδά.
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/11/2011

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη του Λαγκαδά.Τήν παρελθούσα, Κυριακή 20 του μηνός Νοεμβρίου, τελέστηκε  από τόν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιωάννη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεν. Θεοτόκου-Πέντε Βρύσεων, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου την οποία έφεραν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα του Πόντου, ενώ το απόγευμα της ίδια η μέρας τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου του Ιερού Ησυχαστηρίου Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Ασκού.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, κυριώνυμος ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Λαγκαδά, όπου ετέθη εις προσκύνηση η θαυματουργός εικών της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία μετεφέρθη από την περιοχή των 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης.

  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Σεβαστίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

(εκ της Ι.Μητροπόλεως) Πανηγυρικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς, Βέροια επί τη Σύναξη της αγίας οικογενείας του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά. Στον όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστίας κ. Δημήτριος ο οποίος προεξήρχε και της Θείας Λειτουργίας. Μαζί του συλλειτούργησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.Παντελεήμων ο οποίος πριν δύο χρόνια με τις δικές τους προσπάθειες έγινε η επίσημη αγιοκατάξη της οικογενείας των Παλαμάδων.

Ο Σεβασμιώτατος  Σεβαστίας κ. Δημήτριος κήρυξε τον θείο λόγο και επισήμανε το πόσο επίκαιρη είναι η σημερινή ευαγγελική περικοπή του άφρονος πλουσίου. Η απληστία των ανθρώπων, η έλλειψη του φόβου του Θεού και της μνήμης του θανάτου είναι τα στοιχεία αυτά τα οποία κάνουν τον σημερινό άνθρωπο να ομοιάζει με τον πλούσιο της παραβολής. 

δείτε περισσότερα »
Ανοικτή επιστολή κληρικού στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Η αδυναμία της Πολιτείας και στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας έχει φθάσει σε ανησυχητικό σημείο»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου απέστειλε ο πρωτοπρεσβύτερος  π. Θεόδωρος Β. Μπατάκας, υπεύθυνος  του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι. Μ. Δημητριάδος και πρόεδρος  του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος». Η ανοικτή επιστολή έγινε με αφορμή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή σύμφωνα με την οποία «…στις δύσκολες τούτες ώρες δεν πρέπει να είναι απούσα (η Εκκλησία), αλλά να βοηθάει τον ελληνικό λαό που δεινοπαθεί… ». Στην επιστολή του ο π. Θεόδωρος τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν επαρκώς στις έντονες παρακλήσεις για συμπαράσταση των εμπερίστατων πολιτών. Ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία της Πολιτείας και στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας έχει φθάσει σε ανησυχητικό  σημείο». Το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Πατριάρχης Ιεροσολύμων -Ο πρεσβευτής της Ειρήνης στη Μ. Ανατολή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

Σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, κατά την οποία κλονίζονται τα θεμέλια των πολιτικών καθεστώτων και επαναπροσδιορίζονται με φόντο το αβέβαιο μέλλον, ο παλαίφατος θεσμός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, με την εμπνευσμένη πηδαλιουχία του Πατριάρχη Θεοφίλου Γ΄, αντεπεξέρχεται στα καλέσματα των δύσκολων καιρών, λειτουργώντας ως τηλαυγής φάρος της Ορθοδοξίας μέσα στη θύελλα των εξελίξεων. Οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του Μακαριωτάτου για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ευρύτερη πολύπαθη περιοχή και ο διαμεσολαβητικός ρόλος που έχει αναλάβει τον έχουν καταστήσει, πέρα από πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή, θεσμικό παράγοντα πολιτικής και θρησκευτικής σταθερότητας στην περιοχή. 

δείτε περισσότερα »
Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/11/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με κάθε  λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον παλιό ιερό ναό στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας του δήμου Ναυπλιέων. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης , ο οποίος και στο τέλος του εσπερινού μίλησε για την εορτή των Εισοδίων . Κατόπιν μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων και των πιστών. Χαρακτηριστικό στην φετινή εορτή το πλήθος των πιστών που είχαν γεμίσει τον ιερό ναό, πράγμα που έκανε τον εφημέριο της εκκλησίας πατέρα Ιωάννη να ευχαριστήσει τον κόσμο. Ο ιερός αυτός ναός είναι κτίσμα του 1865 και ανακαινίσθηκε το 1996, να σημειωθεί πως την δεκαετία του 1960 με 1970 φτιάχτηκε μεγαλύτερος ναός αφιερωμένος στην Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου κι από τότε ο παλαιός έπαψε να είναι ο κεντρικός ναός.

  

δείτε περισσότερα »
Πετραχήλι και καρυοφύλλι από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

(εκ της Ι.Α.Α)  Εκκλησιαστικός αλλά προσαρμοσμένος στη σημερινή πραγματικότητα ο λόγος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, λόγος που αγγίζει το εκκλησίασμα.

«Γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω στη ζωή των ανθρώπων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λειβαδιάς.

Ο Μακαριώτατος έκανε επίσης λόγο για τις ξένες διδασκαλίες που έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να διδάσκονται η ιστορία και τα θρησκευτικά στα σχολεία. «Οι χριστιανοί έχουν τη δύναμη της παράδοσης. Έχουμε πολλές δυνατές ρίζες που δυναμώνουν και τους σημερινούς ανθρώπους. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις διδασκαλίες που μας αλλοιώνουν τον χαρακτήρα; Δεν μπορούμε. Μπορούμε όμως να έχουμε αντισώματα» τόνισε.

Σημείωσε δε πως οι ασθένειες της σημερινής ζωής είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια, οι καθημερινές δυσκολίες και κυρίως η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελπίδας και η ψυχική κόπωση.

«Πως γεννήθηκαν αυτά; Τα επινόησαν μερικοί που είπαν: ο Χριστός, η θρησκεία μακριά από την κοινωνία. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και αυτόνομος, είπαν, και μπορεί να λύνει μόνος τα προβλήματα, δεν έχει ανάγκη τον Θεό. Ο Θεός πέθανε είπε ο φιλόσοφος, ελάτε όλοι μαζί να κηδέψουμε τον Θεό μέσα στις εκκλησίες». «Το ψέμα», πρόσθεσε, «παρουσιάζεται ως αλήθεια και  η αλήθεια ως ψέμα. Σκότωσαν τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο, σκότωσαν και την ανθρωπιά. Χωρίς Θεό, χωρίς Πατέρα, δεν έχουμε αδέλφια. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε αδελφικά». 

δείτε περισσότερα »
Ιγνάτιος: Άστεγοι και άποροι θα φιλοξενούνται στα Μοναστήρια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

Τη βεβαιότητα ότι τα μοναστήρια θα λειτουργήσουν ως τόποι φιλοξενίας αστέγων και απόρων εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας προχθες στο Πνευματικό Κέντρο. Στο μεταξύ, συντονισμένες προσπάθειες αναπτύσσει με εντονότερους ρυθμούς η τοπική Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των 1.350 περίπου απόρων οι οποίοι σιτίζονται σε καθημερινή βάση από τα 25 Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως. Η διαρκής όξυνση των προβλημάτων και η αύξηση των αστέγων, οι οποίοι προσφεύγουν στην τοπική Εκκλησία ζητώντας βοήθεια, επισημάνθηκαν στην διάρκεια της έκτακτης κληρικολαϊκής σύναξης που πραγματοποιήθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως. Στην παρούσα φάση λειτουργούν τρείς ξενώνες όπου φιλοξενούνται 15 περίπου άστεγοι, ενώ προετοιμάζεται και τέταρτη αντίστοιχη δομή από τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος». Παράλληλα αναπτύσσεται έντονη δράση σε όλες τις δομές κοινωνικής προσφοράς που λειτουργούν στην τοπική Εκκλησία. 

δείτε περισσότερα »
Άνθιμος: «αν ξέρατε τι σημαίνει ο Προϋπολογισμός του 2012 θα σας έπιανε απελπισία»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/11/2011

Πιστός στο ραντεβού του κάθε Κυριακή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μίλησε και σήμερα από άμβωνος για τις πολιτικές εξελίξεις, τον κρατικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊική Ένωση.  Είμεθα όλοι "κρεμασμένοι" στον κρατικό προυπολογισμό, αυτός ο προυπολογισμός είναι αλλιώτικος... αν ξέρατε τι σημαίνει, είναι επικίνδυνο να πούμε-διότι θα μας έπιανε περισσότερη απελπισία...Όσοι παρακολουθούν αυτά που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες μέσω των ΜΜΕ και του τύπου είναι προϋποθέσεις για να "ζαλιστεί" κανείς και να λέει δεν ξέρω τίποτα δε θέλω να μαθαίνω τίποτα", είπε χαρακτηριστικά.

"Εμάς μας έχουν για να μας διαλύσουν, ακούγετε αυτό στην Ευρώπη, να διαλυθεί το ελληνικό κράτος. Εμείς δε θα μείνουμε σε αυτά θα κοιτάξουμε την παράδοση, την ιστορίας μας, την ευθύνη, την αγάπη, για το λαό για την πατρίδα. Να μείνουμε όρθιοι, να ξαναβρούμε τον εαυτό μας να κρατήσουμε αξιοπρέπεια. Δε θα γίνουμε επαίτες, δε θα πάμε "προσκυνημένοι" να ζητήσουμε λίγα αγαθά. Θέλουν να μας ξετινάξουν, να μας αποδυναμώσουν, να μην έχουμε ισχύ." (πηγή seleo) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673