Εκκλησία της Ελλάδος

Δεν εδέχθη ευχές λόγω πένθους ο μητροπολίτης Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Τήν Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011, ἑορτήν τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρός ἡμῶν Νικολάου Ἀρχιεπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ Θαυματουργοῦ, κατά τήν ὁποίαν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ἄγει τά ὀνομαστήριά του ἱερούργησε καί ὁμίλησε εἰς τόν Μητροπο­λι­τι­κόν ἱερόν Ναόν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας. Ἐπισκέψεις καί εὐχές εἰς τό Μητροπολιτικόν Μέγαρον δέν  εδέχθη, λόγῳ πέν­θους.Μετά τήν Θείαν Λειτουργίαν αποσύρθηκε εἰς Ἱεράν Μονήν καθ΄ὅλην τήν διάρκειαν τῆς ἡμέρας. 

δείτε περισσότερα »
300 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Ναυπλίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει το λιμενικό της πόλης Ναυπλίου  τον προστάτη του Άγιο  Νικόλαο στην ομώνυμη εκκλησία στο λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή ναό που οικοδομήθηκε το 1713 από τον προβλέπτη  του ενετικού στόλου , τον Αυγουστίνο Σαγρέδο ,όπως μαρτυρά και η επιγραφή στην είσοδο του ναού .Βάσει διαφόρων στοιχείων από την απογραφή που έκαναν οι Ενετοί το 1696,υπήρχαν τρεις εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο ,πιθανόν όταν καταστράφηκαν από τον πόλεμο των Ενετών με τους Τούρκους για την διεκδίκηση της πόλης του Ναυπλίου η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ξαναφτιάχτηκε και πάλι  από τον Σαγρέδο εκεί που είναι μέχρι και σήμερα.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος ,αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο στους Αγίους Αποστόλους και στους τρείς Ιεράρχες . Το τέμπλο του και ο άμβωνας του έχουν κατασκευαστεί στην Βενετία ,ενώ ο πολυέλαιος του στην Ρωσία .Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κκ. Ιάκωβος πλαισιωμένος από τους ιερείς της πόλεως. Μετά το θείο κήρυγμα από τον Δεσπότη ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου ,καθώςκαι το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του ,που φυλάσσεται στον ιερό  ναό. Παρούσες οι στρατιωτικές και τοπικές αρχές της πόλεως ,πλήθος κόσμου καθώς και ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ  Γ. Αδριανός. Να σημειωθεί πως σε δύο χρόνια ο ναός κλείνει 300 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

  

δείτε περισσότερα »
"Επαίνει καλά" –Εκδηλώσεις του Ι.Ν Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/12/2011

Η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης θέλοντας να τιμήσει πρόσωπα που συνδέθηκαν με την ιστορία της, στις 11 Δεκεμβρίου 2011 οργανώνει σειρά εκδηλώσεων κατά τις οποίες θα τιμηθούν ο πρόσφατα συνταξιοδοτηθείς εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Μανταδάκης, ο απερχόμενος πρέσβυς της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Μιχαήλ Κλίγκερ και ο πρώην Δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Ιωάννης Αναγνώστου.

Θα προηγηθεί στις 18:00 ο πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος και θα ακολουθήσει εντός του Ναού η παρουσίαση των τιμωμένων και η επίδοση του «Μεταλλίου Τιμής» της ενορίας.  Εν συνεχεία στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών με θέμα «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προστατευόμενα από την UNESCOστην Πολωνία». Κατόπιν θα γίνει η ονοματοδοσία της αιθούσης δεξιώσεων του Ναού, στην οποία θα γίνει παρουσίαση χορευτικού προγράμματος με ζωντανή μουσική από τον Σύλλογο Κρητών Ηλιουπόλεως και θα παρατεθεί δεξίωση με κρητικά παραδοσιακά κεράσματα.

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Άνθιμος στον εορτάζοντα μητροπολίτη Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, η Εκκλησία μας εόρτασε την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος του Πυροβολικού της Πατρίδος μας. Στην Μητρόπολή μας, εκτός των ναϊδίων στα Στρατόπεδα Πυροβολικού και στο Πάρκο Παρμενίωνα όπου εορτάσθηκε η Αγία, πανηγύρισε και ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην Αμφιτρίτη.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη μας στον Ιερό Ναό της Αμφιτρίτης Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στην Λειτουργία παραβρέθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και από τα γύρω χωριά και εκπρόσωποι των Αρχών. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μας χειροτόνησε σε διάκονο τον εκ Ξάνθης ορμώμενο κ. Γεώργιο Πανδράκη, έγγαμο και πατέρα ενός τέκνου. Μετά το πέρας της Πανηγύρεως ο Μητροπολίτης μας μετέβη στο Διδυμότειχο για να ευχηθεί στον εορτάζοντα γείτονα Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό. 

δείτε περισσότερα »
Κουράγιο και δύναμη στους καρκινοπαθείς ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/12/2011

(με πληροφορίες από την Ι.Α.Α-φωτο Ι.Α.Α)  Ημέρες εορτών και οι αρχιερείς πραγματοποιούν επισκέψεις σε ιδρύματα και νοσοκομειακές μονάδες, μοιράζοντας ελπίδα και λόγια παρηγοριάς.  Και οι επισκέψεις αυτές αποτελούν για τους πάσχοντες κάτι παραπάνω από ελπίδα.

Έτσι μήνυμα ελπίδας και αγάπης στους ασθενείς του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» έδωσε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Κατά την επίσκεψή του, με την ευκαιρία της εορτής του Αγ. Σάββα, ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στους πάσχοντες αδελφούς μας κουράγιο και δύναμη για να ξεπεράσουν με τη βοήθεια του Θεού και την προσευχή τις δυσκολίες. Τους προσέφερε μάλιστα δώρα αγάπης που είχε προετοιμάσει η Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».
Εξερχόμενος του Νοσοκομείου, ο Μακαριώτατος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: "Μία τέτοια επίσκεψη πρέπει να κάνουμε όλοι, γιατί μας δίνει την αληθινή διάσταση και το νόημα των πραγμάτων, καθώς πρόκειται για μία ασθένεια που στις ημέρες μας ταλαιπωρεί πολλούς συνανθρώπους μας και μας φοβίζει ιδιαίτερα".
Ευχήθηκε δε σε όλους όσοι εργάζονται στο Νοσοκομείο να έχουν πολλή υπομονή και κουράγιο. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Ιγνάτιος:«Η ζωή ενός Επισκόπου δεν παύει να είναι ένα διαρκές μαρτύριο»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/12/2011

 «Το ένδυμα του Επισκόπου, η δική του ταπείνωση είναι το μαύρο ράσο και η δόξα του Χριστού είναι τα άμφια των Ιερέων και των Αρχιερέων στη Θεία Λατρεία. Όσο και αν φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων λαμπρή η ζωή ενός Επισκόπου δεν παύει να είναι ένα διαρκές μαρτύριο εάν θέλει να είναι όντως Επίσκοπος, γιατί ο Επίσκοπος που έχει συνείδηση της αποστολής του γνωρίζει ότι πάνω στο λαιμό του κρέμονται χιλιάδες ψυχές για τις οποίες θα δώσει λόγο στο Θεό.» Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας και Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Νέας Ιωνίας όπου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό και λειτούργησε, κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Κατά την ομιλία του στον Πανηγυρικό Εσπερινό αναφέρθηκε στους τρεις εορταζομένους Αγίους της ημέρας, εξάγοντας το μήνυμα που εκπέμπει ο βίος του καθενός. Αναφερόμενος στην Αγία Βαρβάρα, μίλησε για την αλήθεια την οποία υπερασπίστηκε μέχρι μαρτυρίου και επεσήμανε: «Το μαρτύριο είναι η μαρτυρία της αλήθειας. Είναι καρπός της άπειρης αγάπης προς τον Νυμφίο Χριστό, όπως έκαναν όλοι οι Μάρτυρες της Εκκλησίας. Η Αγία αρνήθηκε να υποκύψει στην εξουσία της εποχής, αρνήθηκε τον εκβιασμό και την ελκυστική ζωή της κοσμικότητας και θυσίασε τα πάντα για τον Χριστό…» 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Αγίων Βαρβάρας και Νικολάου στην Τρίπολη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/12/2011

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην περιοχή Σέχι Τριπόλεως, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό της Αγίας Βαρβάρας.Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, το  εσπέρας ετελέσθη  Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Το Θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μελχισεδέκ Γαλάνης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας. Την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Θεοκλήτου Αθανασοπούλου, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας,  ο οποίος εκπροσώπησε  τον   Σεβ. Μητροπολίτη  Μαντινείας και Κυνουρίας, συλειτουργούντων  και άλλων  Κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Επιπροσθέτως δε ο π. Θεόκλητος ομίλησε στους συμμετέχοντας για την  Μεγάλη αυτή Εορτή της Αγίας. 

δείτε περισσότερα »
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για πολλοστή φορά στο προσκήνιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/12/2011

Το Φανάρι επισκέφθηκε σήμερα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο.

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα.

Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Στη συνέχεια ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του Πατριαρχείου όπου στο κεφαλόσκαλο της εισόδου στην Αίθουσα των Πατριαρχών τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μαζί κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερη συνάντησή τους. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα και στενούς συνεργάτες του. Παρόντες στη συνάντηση, από πλευράς Πατριαρχείου, ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος πραγματοποιεί ήδη επίσκεψη στην Τουρκία, από όπου κάλεσε και πάλι - ακολουθώντας την πάγια αμερικανική πολιτική - την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. (Φωτορεπορτάζ Νικόλαος Μαγγίνας-Φως Φαναρίου) 

δείτε περισσότερα »
Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο Επίσκοπος Ζήλων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

(φωτο Νικ. Μαγγίνας) Συνήλθε ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας τῇ 1ῃ καί τῇ 2ᾳ Δεκεμβρίου 2011.

Κατ᾿ αὐτάς ἐθεωρήθησαν ἅπαντα τά ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένα θέματα, ἐφ᾿ ὧν καί ἐλήφθησαν αἱ προσήκουσαι ἀποφάσεις.Κατά τήν τελευταίαν συνεδρίαν, προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ὑπό τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Σεβαστιανός Σκορδαλλός, Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, ἐξελέγη παμψηφεί Βοηθός Ἐπίσκοπος παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Ἀρχιεπισκόπῳ Ἀμερικῆς κυρίῳ Δημητρίῳ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ζήλων.

δείτε περισσότερα »
Το «λίγο» που μοιράζεται από την Εκκλησία πολλαπλασιάζεται
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/12/2011

Τρεις Κληρικολαϊκές Συνάξεις για τον συντονισμό του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς και εθελοντές στο φιλανθρωπικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στην Αιδηψό και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Προκόπι.  Στις Συνάξεις αυτές, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έδωσε τον καθιερωμένο οικονομικό απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου και τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την διεξαγωγή του Εράνου Αγάπης. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, εξήγησε ότι τα μέλη της Εκκλησίας καταθέτουν πάντα τις θλίψεις και τις δυσκολίες τους στο Θεό. Ακόμη, διευκρίνισε ότι ο Έρανος της Αγάπης και γενικότερα η φιλανθρωπική πρόσκληση της Εκκλησίας δεν θέλει να προσθέσει ένα ακόμη βάρος στους, ούτως ή άλλως δυσκολευόμενους οικονομικά ανθρώπους, αλλά ν’ αποτελέσει ευκαιρία πραγματική για τους πτωχούς και τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και προστρέχουν, όλο και περισσότερο στην Εκκλησία. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η Εκκλησία πιστεύει διαρκώς στο θαύμα, γιατί έχει γεύση αυτής της εμπειρίας, όπου το «λίγο» που μοιράζεται πολλαπαλασιάζεται.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673