Εκκλησία της Ελλάδος

Συμφωνεί με τις απόψεις του αρχιεπισκόπου ο Μπαρόζο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

Η σημερινή κρίση δεν είναι κρίση μόνο οικονομίας αλλά και μία ηθική κρίση και οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα θεμέλια των οικονομικών και πολιτικών προσπαθειών μας, υπογραμμίζει στην επιστολή που απηύθυνε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Στην επιστολή – απάντηση του κ. Μπαρόζο σε εκείνη που είχε αποστείλει η Εκκλησία της Ελλάδος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο ζητώντας του μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και να μην βλέπει η Ε.Ε. τους ανθρώπους μόνον ως λογιστικούς αριθμούς και υπογραμμίζοντας πως "είναι σκάνδαλο οι ευρωπαίοι ηγέτες να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις κραυγές των απλών πολιτών και να απειλούνται οι ίδιοι οι πολίτες της Ευρώπης ως αναλώσιμα προϊόντα".

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει στην επιστολή του πως η παρούσα κρίση θέτει ευρύτερα θέματα πέραν της οικονομίας. «Αυτή συνεπάγεται μιας αυξανόμενης πρόκλησης για την νομιμότητα των πολιτικών θεσμών, εφ΄ όσον δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους πολιτικούς εκπροσώπους τους». 

δείτε περισσότερα »
Εκεί ψηλά στο Μοναστήρι, στο Λουτράκι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε  η μνήμη του Οσίου Παταπίου στο ομώνυμο μοναστήρι του Αγίου στο Λουτράκι Κορινθίας όπου τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατώντας του θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κκ. Παντελεήμoνος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ. Αθηναγόρα και του Μητροπολίτη Κορινθίας κκ. Διονυσίου. Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού το θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε για την ζωή και το μεγάλο έργο του Οσίου Παταπίου, αλλά και για την απλότητα και αγάπη που πρέπει να δείχνει κάθε Χριστιανός.

Από την μεριά του ο οικείος μητροπολίτης κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τους ιεράρχες που τίμησαν και έκαναν πιο λαμπρή την εορτή του Οσίου Παταπίου με την παρουσία τους καθώς επίσης μίλησε για το μεγάλο έργο που κάνει η αδελφότητα της Μονής. Το παρών έδωσε και πάλι όπως κάθε χρόνο πλήθος πιστών από όλη την Πελοπόννησο την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές μιας και η μόνη είναι ένας επίγειος παράδεισος στην Κορινθία. 

δείτε περισσότερα »
Οφφίκιο αρχιμανδρίτη σε εφημέριο της Ι.Μ.Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη ενορία της κωμοπόλεως της Δαδιάς, της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου.  

Την κυριώνυμο ημέρα Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου ε.ε., χοροστάτησε στον όρθρο, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και προεξήρχε της Λιτανείας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός. Προ του τέλους της Θείας λειτουργίας, συνεχάρη τον εφημέριο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δια  την  επί τα βελτίω αναμόρφωση του Ιερού Ναού και τις άλλες πνευματικές δραστηριότητες της ενορίας, που αναπτύχθηκαν πρόσφατα, και απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον εφημέριο π. Αγαθάγγελο Πιστόλα. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Ταξίαρχος της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κ. Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου κ. Νικόλαος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Δημ. Διαμερίσματος και άλλοι επίσημοι.

δείτε περισσότερα »
Η μητρόπολη Κορίνθου προστατεύει και βοηθά τον άσιτο μαθητή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

   (Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) ΘΕΜΑ: «προς τους Εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας δια του Τύπου Ανοικτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για την προστασία των υποσιτιζομένων ΜΑΘΗΤΩΝ». Προς τους εκπαιδευτικούς της πόλεως και του Νομού Κορινθίας.

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, όλοι μας δοκιμαζόμαστε καθημερινά. Κρίση, ύφεση,  έλλειμμα, συνομωσίες και διάφορες νέες έννοιες μπήκαν στο λεξιλόγιό μας,  άλλαξαν την καθημερινότητά μας, πτώχευσαν εκτός από τον τόπο και τις οικονομίες μας, προσωρινά ίσως και την ελπίδα μας.Ό,τι και να  συμβαίνει, όπως και να συμβαίνει και για όσο χρόνο και να συμβαίνει, κάποια πράγματα δεν διαπραγματεύονται, δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται, δεν νοικιάζονται, δεν δανείζονται και κυρίως δεν «κουρεύονται». «Haircut» και αναδιάρθρωση στις ψυχές μας και την πίστη μας δεν μπορεί να κάνει κανείς.Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο Φιλανθρωπίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, επιβάλλεται να προστεθεί ακόμη μια δράση, η οποία όμως χρειάζεται και την αρωγή σας.

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο Κάϊρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

Προεξάρχοντος του Μακ.Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το Κάιρο ετίμησε την 5ηκαι 6ηΔεκεμβρίου ε.ε. την μνήμη του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο περίλαμπρο Πατριαρχικό Ναό, στην Πατριαρχική Επιτροπεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις την ΑΘΜ πλαισίωναν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφων, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο  Σεβ. Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος.

Κατά τον Μ. Εσπερινό, ο Μακαριώτατος τίμησε τους Έλληνες προσκόπους επί τη συμπληρώσει 100 χρόνων προσκοπισμού, στο πρόσωπο του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Καΐρου κ. Αλέξανδρου Καζαμία, αλλά και τους αραβορθοδόξους προσκόπους στο πρόσωπο του επικεφαλής τους Δρ Ναντίμ Εσκάνταρ.

Παρέστησαν ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κήμης Φλεβοτομάς, εκπρόσωποι της Αραβορθοδόξου Κοινότητος, φορέων, συλλόγων και σωματείων, ως και πλήθος πιστών.

Ν.Κάτσικας   

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σύρου:«Είναι ώρα να σταματήσουν να μιλούν τα χείλη και να μιλήσει μόνο η καρδιά»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/12/2011

Με τη συμμετοχή των τα πρώτα φερόντων στην Σύρο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας Σύρου, μαθητών όλων των Σχολείων όλων των Βαθμίδων και του πιστού Λαού, η Σύρος εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της και Προστάτου των απανταχού γης ναυτιλλομένων Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο των Λατρευτικών Εκδηλώσεων, των οποίων προέξαρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, τον ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Ναό της Ερμουπόλεως. 

    Κατά την λιτανεία της θαυματουργού Εικόνος του Αγίου και του ι. αποτμήματος εκ των Λειψάνων του, κατά την οποία τιμές απέδωσαν αγήματα από την ΠΝΒ Σύρου και της τιμητικά προσορμισθείσης Π/Κ «ΤΡΟΥΜΠΑΚΗΣ» στην Πλατεία Κανάρη ερρίφθησαν στέφανοι εις μνήμη των εν θαλάσση πνιγέντων ναυτικών και στην Πλατεία Μιαούλη εκφωνήθη ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Σεβασμιώτατο και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Ιωάννης Δεκαβάλλας απεύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό.

   Ο Σεβασμιώτατος, από την ιστορική πλατεία Μιαούλη, μετά τη δέηση υπέρ της καλής πλεύσεως των ναυτιλλομένων, είπε απευθυνόμενος μεταξύ άλλων προς τον λαό, ο οποίος παρηκολούθη τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου :

"... Ο Αγ. Νικόλαος, σήμερα μας διδάσκει ότι είναι ώρα να σταματήσουν να μιλούν τα χείλη και να μιλήσει μόνο η καρδιά. Ας πράξουμε σιωπηλά και αθόρυβα, όπως και εκείνος, το έργο της αγάπης μας προς τους συνανθρώπους μας...." 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Δεκεμβρίου, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων Λυκίας, του Θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου-Λαγυνών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός και συχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός στο λόγο του ομίλησε επικαίρως και αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου Νικολάου, ενώ ο Ποιμενάρχης μας, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό για την παρουσία του στην πανήγυριν του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου-Λαγυνών και τη συμμετοχή του στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως προς τιμήν του Αγίου. 

δείτε περισσότερα »
Άγνωστες πτυχές της ζωής του μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου: “Είχε «βαφτίσει», «παντρέψει» και «θάψει» όλες τις κούκλες της αδελφής του…”
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2011

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ τηλεθέασης έτυχε το µέχρι τώρα οδοιπορικό του νέου Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου στα πλαίσια της εκποµπής «Ανθρώπινες ∆ιαδροµές» της «Αλήθεια TV» την περασµένη Τρίτη, ενώ σήµερα θα µεταδοθεί το δεύτερο µέρος της συνέντευξης του Σεβασµιότατου, ο οποίος αναφέρεται σε πιο πρακτικά ζητήµατα που αφορούν την εκκλησία και τους κληρικούς της. Στα αξιοσηµείωτα το γεγονός ότι παρόλο ότι ο Άγιος Χίου είχε αποφασίσει να γίνει µοναχός από τα 20 χρόνια του, την τελική απόφασή του να φορέσει το ράσο την πήρε στα 30 του. Κι αυτό γιατί ήθελε να ωριµάσει µέσα του η ιδέα, ώστε να είναι απόλυτα συνειδητή. Ας δούµε και εντύπως τους διάφορους σταθµούς της µέχρι τώρα διαδροµής του. Γιατί ακολουθεί και εκείνη του Μητροπολίτη που θα είναι και πιο ουσιαστική και σηµαντική.

•••Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1965 (δεύτερη ηµέρα του Πάσχα) στις 9.20 το πρωί… Γονείς του ο καπ. Αγαπητός Βασιλάκης, από τους πιο φτωχούς καπετάνιους γιατί ήταν τίµιος, και η Χαρίκλεια

•••Το πρώτο δώρο προερχόταν από τη γιαγιά του την παπαδιά και ήταν ο επιστήθιος σταυρός του παππού του π. Μάρκου Βασιλάκη

•••Εξακολουθεί, ακόµα και σήµερα, να κατοικεί στο πατρικό του σπίτι (τέλη του 19ουαιώνα) στον Άγιο Μάρκο µε τη µητέρα του και µια ηλικιωµένη θεία του…

••• Βαπτίστηκε 2 χρόνων γιατί απουσίαζε ο πατέρας του σε ταξίδια…

Παιδικά χρόνια  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Κύπρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2011

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 14 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, κ. Χρυσοστόμου. Θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα παραστεί σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, θα επισκεφθεί τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα, το Βυζαντινό Μουσείο και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.Επίσης, θα επισκεφτεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου,, όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, καθώς και την Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα τελεστεί συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας Στροβόλου. 

δείτε περισσότερα »
Αναμνηστική φωτογραφία από τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2011

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού εόρτασε στις4 Δεκεμβρίου η τοπική Εκκλησία, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ο οποίος προσήλθε δια να εκφράση το σεβασμό του και την αφοσίωση του στον Επίσκοπο του. Επίσης προσήλθαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ.Χρυσόστομος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος , Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιεπίσκοποι Μπελοτσερκόφσκι κ. Μητροφάνης και Ουμάνσκι κ. Παντελεήμονας αμφότεροι αρχιερείς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τελούντες υπό το ωμοφόριο του Πατριάρχου Μόσχας.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673