Εκκλησία της Ελλάδος

Η Μητρόπολη Σερρών δίνει το παράδειγμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Μέ τήν εὐλογία τοῦ Κυρίου μας πραγματοποιήθηκε καί ἐφέτος, τό Σάββατο 10, τήν Κυριακή 11 καί τήν Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ὁ Ἔρανος Ἀγάπης. Συνολικῶς, κατά τόν ἐφετεινό  Ἔρα­νο τῆς Ἀγάπης συγκεντρώθηκε τό ποσό τῶν 144.300 Εὐρώ, κατά 7% αὐξημένο ἀπό τήν περυσινή χρονιά (135.496€), παρά τήν οἰκονομική δυσπραγία καί τήν ἀβεβαιότητα τῶν ἡμερῶν μας.

Ὁ φιλόχριστος καί φιλότιμος λαός μας ἀνταποκρίθηκε κατά τρόπο ἰδιαιτέρως συγκινητικό στό προσκλητήριο ἀγάπης τῆς τοπικῆς μας Ἐκ­κλησίας, στηρίζοντας καί ἐνισχύοντας οὐσιαστικά τό ἔργο της, ἀποδει­κνύοντας γιά ἀκόμη μία φορά ὅτι διατηρεῖ ἄσβεστη τήν λαμπάδα τῆς ἀγάπης, τῆς φιλαδελφίας καί τῆς ἔμπρακτης συμπαράστασης στούς ἀδελ­φούς μας πού ἀντιμετωπίζουν μεγάλα καί σοβαρά προβλήματα.

 Μέ τήν εὐκαιρία τῶν ἑορτῶν τῶν Χριστουγέννων καί τῆς ἐλεύσεως τοῦ Νέου Ἔτους ἡ Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης, θά συνεχίσει μέ τήν βοήθεια τοῦ Θεοῦ καί τήν συμπαράσταση τοῦ πιστοῦ λαοῦ καί θά ἐντείνει περαιτέρω τήν φιλαν­θρωπι­κή καί κοινωνική της δραστηριότητα, προσπαθώντας νά ἀνακουφί­σει τόν πόνο τῶν ἀδύναμων ἀδελφῶν μας καί νά συμπαρασταθεῖ στούς φτωχούς, τούς ἡλικιωμένους καί ἀστέγους ἀδελφούς τῆς μητροπολιτικῆς μας περιφερείας.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Αμβρόσιος: «Γιατί Μακαριώτατε επισκεφθήκατε την υπουργό Παιδείας;»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Την θλίψη του  και την έκπληξή του εκφράζει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για να της ευχηθεί χρόνια πολλά με την ευκαιρία της ονομαστικής της εορτής. Συγκεκριμένα, στο προσωπικό του ιστολόγιο ο κ. Αμβρόσιος  αναφέρει τα εξής:

«Μεγάλη θλίψη μας προκάλεσε η είδηση, ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος και από άλλους Αρχιερείς, στις 9 Δεκεμβρίου ε.έ. επισκέφθηκε στο Γραφείο της την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, για να της ευχηθή τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της!!!!!!! Τέτοιες επισκέψεις ούτε το επίσημο Πρωτόκολλο υπαγορεύει, ούτε η κοινή λογική επιτρέπει, ούτε και η σκοπιμότης των καιρών το ανέχεται! Πολλοί μας ερωτούν: Γιατί άραγε πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στην κα Διαμαντοπούλου; Μήπως για να της ζητήσει "συγγνώμην" γι' αυτά που είπε στην Κοζάνη δυό μέρες πρίν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων; Ή μήπως για να της ευχηθή χρόνια πολλά, ώστε να συνεχίσει το εθνικά καί θρησκευτικά καταστρεπτικό έργο της στο ταλαίπωρο Υπουργείο Παιδείας; Την απάντηση δώστε σεις, παρακαλώ». 

δείτε περισσότερα »
Οι μητροπολίτες Καλαβρύτων, Δωδώνης και Βρεσθένης στην θλιβερή επέτειο του Ολοκαυτώματος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκαν και φέτος τα θύματα της θλιβερής επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Ως γνωστόν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ 800 άνδρες από 14 ετών και άνω.

Προς τιμήν και αιωνία μνήμη των μαρτυρικών αυτών θυμάτων τελέστηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων ο Όρθρος η Θεία Λειτουργία και ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αμβρόσιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία των μαρτύρων του Ολοκαυτώματος και υπογράμμισε ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι αποτέλεσμα του άμετρου πλουτισμού και καταναλωτισμού των περασμένων ετών και της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, η ελπίδα και η πίστη μας στο Χριστό αποτελεί το εχέγγυο για να ξεπεράσουμε την κρίση. 

δείτε περισσότερα »
Ο ιερομόναχος Νεόφυτος απαντά στις θεολογικές απορίες
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011,  θα έχουμε την χαρά να βρίσκεται ανάμεσά μας για δεύτερη φορά μέσα στο 2011, ο Ιερομόναχος π. Νεόφυτος, από την Σκήτη του Αγίου Γεωργίου Ιωασαφαίων Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους.

Στις 8.30 μ.μ. θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας (Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας), η ακολουθία του Όρθρου και στις 9.00 μ.μ. θα αρχίζει η ομιλία. Θέμα δεν θα είναι κάποιο συγκεκριμένο. Ο π. Νεόφυτος θα δεχθεί ερωτήσεις και θα προσπαθήσει να απαντήσει στις θεολογικές απορίες των συμμετεχόντων και φυσικά να μας μεταφέρει την εμπειρία του, από την ασκητική ζωή που ζει στο Άγιο όρος. Σας περιμένουμε με αγάπη.    Εκ του Ιερού Ναού 

δείτε περισσότερα »
Πρόταση του μητροπολίτη Χίου για τα φτωχά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Εντυπωσιάζει με την απλότητα του χαρακτήρα του και την ευθύτητα στις απαντήσεις του ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Ο νέος μητροπολίτης δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα όπως για τα «τυχερά» των κληρικών λέγοντας «εάν κάποιος έχει την ευχαρίστηση να δώσει, ας δώσει», για τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν έχουν χρήματα για το γάμο, για την ανεργία που πλήττει τη νεολαία της Χίου, για τα άμφιά του και για πολλά άλλα. Όσο για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του: Τηλεόραση βλέπει σπάνια, αλλά διαβάζει εφημερίδες και κάθε βράδυ δύο ώρες ένα βιβλίο…Σερφάρει και στο διαδίκτυο και εκτός από τις σελίδες εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, περιηγείται και σε αντίστοιχες φιλολογικού και κλασικού αθλητισμού.

Παρακάτω ας δούμε επιγραμματικά κάποια από αυτά που «εξομολογήθηκε» στον Δημήτρη Φρεζούλη, στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές». (πηγή Σύνδεσμος Κληρικών Χίου) 

δείτε περισσότερα »
Ειρηνική επίσκεψη αρχιεπισκόπου στην Κύπρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

(Εκ της Ιεράς Συνόδου)  Επίσημη ειρηνική Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, από 14 έως 18 Δεκεμβρίου 2011.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο θα συνοδεύουν στην Κύπρο οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες: Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, καθώς και άλλα εκκλησιαστικά υπηρεσιακά πρόσωπα. Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ε.ε. θα γίνει η επίσημη υποδοχή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. 

 

δείτε περισσότερα »
Έντονη αντίδραση του Μεσογαίας στη δημιουργία αποτεφρωτήρων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Έντονη είναι η αντίδραση του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου στην απόφαδη του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου περί λειτουργίας αποτεφρωτηρίου νεκρών σε δημοτική έκταση δίπλα από το Κοιμητήριο. Σε ανακοίνωσή του ο σεβασμιώτατος αφού υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη με την καύση των νεκρών, τονίζει: «Ἀντὶ νὰ ἐπενδύουμε σὲ ἀποτεφρωτῆρες νεκρῶν, πιστεύουμε ὅτι θὰ ἔπρεπε νὰ ἐπενδύουμε σὲ ἐνδιαφέρον γιὰ αὐτοὺς ποὺ παλεύουν νὰ ζήσουν. Καὶ αὐτὸ θὰ κάνουμε ὡς Ἐκκλησία στὰ Μεσόγεια. Ἡ τιμὴ τῶν νεκρῶν συμβαδίζει μὲ τὸ ἐνδιαφέρον γιὰ τοὺς ζωντανούς».

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Με ιεροπρέπεια και ξεχωριστή λαμπρότητα, εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, εις την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλλήνιας.
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  ετελέσθη εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνος, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό τον Θείο Λόγο κήρυξε ο εορτάζων Πανοσιολογιώτατος   Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Σπυρίδων Πετεινάτος,      ο οποίος αναφέρθηκε «στη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Σπυρίδωνος».

Επίσης αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη του, τονίζοντας ότι ο κ. Σπυρίδων « αγωνίζεται καθημερινά για την σωτηρία του ποιμνίου που του εμπιστεύθηκε ο Θεός ».

Εις την Θεία Λειτουργία παρέστησαν ιερουργούντες οι : Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς, οι Ιεροκύρηκες Αρχιμ. Σπυρίδων Πετεινάτος, Αρχιμ. Φώτιος Γαβριελάτος και ο Αρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφος. Οι Ιερείς π. Φώτιος Καβαλλιεράτος, π. Κωνσ/ντίνος Κουμάτος, π. Βασίλειος Παυλάτος και ο Αρχιδιάκονος π. Παϊσιος Παράσχης.     

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Ιεροκύρηκας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου Αρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφος  , ο οποίος εξήρε την αγία μορφή του Αγίου Σπυρίδωνος, εκ μέρους της χορείας των Ιερέων, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. 

Εις τον λόγον του ο π. Δανιήλ είπε :
« Χαίρει και αγάλλεται σήμερα η Ιερά Μητρόπολή μας ».

« Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η χαρά είναι πηγαία, ειλικρινής και απόλυτη ».

« Είναι γεγονός πως στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον διαπρεπή ιεράρχη και πνευματικό πατέρα που δεν φείδεται κόπων και μόχθων, πού αόκνως αναλώνει τον εαυτό του στην διακονία του θείου θελήματος ».

« Και διακονία σημαίνει αγάπη και ταπείνωση Ιδού τα δύο χρυσά εγκόλπια που κοσμούν το στήθος σας  Σεβασμιότατε».

« Αισθανόμαστε την πατρική σας αγκαλιά να μας περικλείει όλους ».

«Ο επίσκοπος είναι ηγέτης από τη φύση της αποστολής του»

« Την ευχή Σας Γέροντα. Να ξέρετε ότι κατέχετε την πιο υψηλή θέση στην προσευχή, την καρδιά και την συνείδησή όλων μας ».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας  κ.κ. Σπυρίδων ευχαρίστησε Κλήρο και Λαό, οι οποίοι με την παρουσία τους και την συμπροσευχή τους λάμπρυναν την ονομαστική του εορτή.

Ακολούθως, συνοδεία του ιερού κλήρου, του ευσεβούς λαού και των αρχόντων της πόλεως, οδηγήθηκαν εις την Αίθουσα του Θρόνου, όπου και ευχήθηκαν στον Σεβασμιώτατο.

 

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Εκκλησία κηρύττει ενότητα αγάπης και όχι συμφερόντων»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/12/2011

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Κατά την ομιλία του στον Πανηγυρικό Εσπερινό ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος ως εκφραστού της ενότητας της Εκκλησίας, την οποία υπερασπίστηκε και διαφύλαξε κατά την 1η Οικουμενική Σύνοδο, όταν απέδειξε, με τρόπο θαυμαστό, την ενότητα των Προσώπων της Αγίας Τριάδος. Τόνισε, στη συνέχεια την σπουδαιότητα της ενότητας των μελών του Σώματος του Χριστού, η οποία, όπως είπε «απορρέει από την Αγία Τράπεζα και από την ζωή της Εκκλησίας. Δεν είναι ενότητα λόγων ή συμφερόντων. Είναι ενότητα αγάπης. Γιατί ο Χριστός δεν μάς θέλει δούλους να υπακούουν, επειδή φοβούνται. Δεν θέλει μισθωτούς να είναι κοντά Του για να πάρουν την αμοιβή τους. Θέλει αδελφούς και παιδιά αγαπημένα. Θέλει καρδιά ο Χριστός, που να αγαπάει, που να φλέγεται από Θείο έρωτα για να κοινωνεί μαζί Του. Αυτή είναι η ενότητα της Εκκλησίας, που δεν εδράζεται σε ιδέες, ιδεολογίες και συμφέροντα, αλλά στην καρδιά που αγαπάει τον Χριστό…» Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο γεγονός της Αγιότητας, το οποίο οφείλει να είναι ο στόχος κάθε Χριστιανού. Επεσήμανε χαρακτηριστικά:  

δείτε περισσότερα »
Το όνειρο του Πατριάρχη γίνεται πραγματικότητα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/12/2011

Ιστορική ημέρα ήταν η 10η Δεκεμβρίου ε.ε. για το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, καθώς υπεγράφη επίσημα, παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεόδωρου Β΄, η σύμβαση για το έργο της ανακαίνισης της περιωνύμου Ιεράς Μονής  Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, γνωστής  και ως «Ροτόντα» της Μέσης Ανατολής.

Παρόντες στην τελετή της υπογραφής οι δύο μεγάλοι φορείς που θα συμβάλουν στην εκ βάθρων ανακαίνιση: ο φιλογενής πλοιοκτήτης κ.Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως και ο κ. Ιμπραχήμ Μάχλαμπ, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της “Arab Contractors”, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Αιγύπτου.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673