Εκκλησία της Ελλάδος

Ιερώνυμος: «Σκοτώνοντας οι φιλόσοφοι και οι δάσκαλοι τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο και την ανθρωπιά»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/01/2012

Για τον χρόνο, «που είναι μια γραμμή, μια συνέχεια και που ο άνθρωπος τον χωρίζει  για να ευκολύνεται», μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στο κήρυγμά του σήμερα, στον Άγιο Δημήτριο, στα Μυκονιάτικα, όπου και λειτούργησε. 

«Το παρελθόν είναι αυτό που πέρασε. Το μέλλον είναι αυτό που περιμένουμε και ασχολούμαστε περισσότερο με αυτά που έφυγαν κι αυτά που περιμένουμε και χάνουμε το παρόν, το σήμερα», είπε ο Μακαριώτατος και υπενθύμισε πως «ο Απόστολος Παύλος λέγει πως αυτό το σήμερα είναι σα να το αγοράζουμε, να πάμε να το πληρώσουμε, να μας στοιχίζει, δηλαδή να το αξιοποιήσουμε.»

Αναφερόμενος στην κρίση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων: «Κάθε μέρα οι φτωχοί γινόμαστε πιο φτωχοί, οι στεναχώριες γίνονται περισσότερες, η ανασφάλεια ακόμα πιο πολύ, η ανεργία αυξάνεται και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η απελπισία έρχεται, λοιπόν, και μας ζώνει όλους κι απεγνωσμένα λέμε: υπάρχει φως;»

 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/01/2012

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, τελέσθηκε στο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης – Όσσης, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και κατόπιν Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Αγίας Κυράννης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας, παρουσίᾳ του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη και των λοιπών Τοπικών Αρχών,τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικοδήμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου,ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου, του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου  και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν έτος, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Αγία Κυράννα λόγῳ της συμπληρώσεως των 260 ετών από το μαρτύριο της.

δείτε περισσότερα »
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/01/2012

(του Σπύρου Παπαγεωργίου) Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012, η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου στην Ιερά Μονή Πεντέλης, ημέρα που άγει τα ονομαστήριά του ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννης. Μαζί του συλλειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Σελευκείας κ.κ. Εφραίμ (βοηθός Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας) και πλειάδα αδελφών της Μονής. Τον Θείο Λόγο εκύρηξε ο Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός ο οποίος έκανε αναφορά στην ασκητική μορφή και τη διδασκαλία του Προφήτου Προδρόμου και την συνέδεσε με την απλότητα και την ταπεινή προσωπικότητα του Γέροντος Θερμοπυλών κ.κ. Ιωάννου που εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και 18 χρόνια ως Ηγούμενος της Μονής Πεντέλης.
Μελωδικά και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια έψαλε ο χορός υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου της Μονής Αθανασίου Παπαγεωργίου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Θερμοπυλών δέχθηκε τις ευχές του κόσμου στο Αρχονταρίκι της Μονής. 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγ. Ιωάννη του Προφήτου Προδρόμου στο Λεβίδι Μαντινείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2012

Δια μίαν ακόμη φορά στην Μητρόπολή μας  εορτάστηκε   πανδήμως,  η Εορτή του Αγίου Ιωάννου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού.Πλήθος κόσμου συνέρευσε από νωρίς  στις Εκκλησίες των Ενοριών της Θεοσόστου Μητροπόλεώς μας,  ζητώντας την χάρη του Αγίου και την Ευλογία του θεού.

Ο  Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρος προεξήρχε ανήμερα της Εορτής, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λεβιδίου.

Στην Ενορία της Μελιγούς Κυνουρίας, Ιερείς εκ της Αρχιερατικής Περιφερείας του Άστρους  Κυνουρίας και φιλέορτοι Χριστιανοί, συμμετείχαν τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα της Εορτής στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Προφήτου Προδρόμου, ο οποίος είναι και προστάτης της Ενορίας Μελιγούς Κυνουρίας. 

δείτε περισσότερα »
Θεοφάνεια στη Σύρο-Ο μητροπολίτης ευλόγησε την πίτα των χειμερινών κολυμβητών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας , αλλά με «καταιγίδα πίστεως» στην καρδιά τους, οι κάτοικοι της Σύρου παρηκολούθησαν σήμερα το πρωΐ τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς και στη συνέχεια συνόδευσαν τη λιτανεία του Τιμίου Σταυρού στο κεντρικό λιμάνι της Ερμουπόλεως όπου και ετελέσθη η Ακολουθία της καταδύσεώς του στη θάλασσα.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στο Μητροπολιτικό Ναο της Μεταμορφώσεως και μετά ταύτα προέστη λαμπρής λιτανευτικής πομπής με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, των Βουλευτών των Κυκλάδων, του Δημάρχου Ερμούπολης-Σύρου και του Δημοτικού Συμβουλίου, των Aξιωματουχων  του Ναυτικού  , του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, του Κυβερνήτη του ελλιμενισμένου πολεμικού «Πλωτάρχης Μπλέσσας», της Δημοτικής Φιλαρμονικής, αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμεναρχείου Σύρου, μαθητών της Ναυτικής Ακαδημίας Σύρου, Προσκόπων και Οδηγών.


 

δείτε περισσότερα »
Τα Θεοφάνεια στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Στην πόλη του Ναυπλίου, η εορτή των Θεοφανείων  τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου , χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου μετά του Ιερού Κλήρου. Στη συνέχεια έγινε η κατάδυση του Σταυρού  στο λιμάνι της πόλης. Φέτος λόγω της δυνατής βροχής ο κόσμος ήταν λιγοστός. 

 Πιο νωρίς στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας  Ναυπλίου και όπως κάθε χρόνο ο ιερέας Ελευθέριος  Μίχος κατά την διάρκεια της τελετής του Αγιασμού αφήνει τρία λευκά περιστέρια. Φέτος ένα από αυτά έκατσε στον ώμο του ιερέα πατέρα Ηλία ,ο οποίος συλλειτούργησε με τον ιερέα του ναού. Το έθιμο αυτό κρατά πάρα πολλά χρόνια.

Και στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Άργους  Μυκηνών τη   Νέα Κίο  έγινε με κάθε λαμπρότητα η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, αλλά υπό συνεχή βροχή και δυνατό αέρα. Παρόντες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Π. Τατούλης ο υφ/γος Γ. Μανιάτης και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Ανδριανός καθώς και οι τοπικές αρχές του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Δ. Καμπόσο. Την τελετή του Αγιασμού τέλεσαν οι ιερείς  πατέρας Δημοσθένης και πατέρας Ηλίας Γάτζιος από την Νεά Κίο ενώ τον σταυρό έπιασε ο μαθητής από την Κίο Ηλίας Κατσίκης.

  

δείτε περισσότερα »
Τα Άγια Θεοφάνεια στη Μητρόπολη Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

 Το πρωί, στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ στη συνεχεία τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα Λουτρά Λαγκαδά.

 Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης μετέβη στη λίμνη της Βόλβης όπου, παρουσία πλήθους πιστών, του βουλευτού Ν.Δ. κ. Θεόδωρου Καράογλου, των Δημάρχων Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασίαδη, Βόλβης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη καθώς και των λοιπών Τοπικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών , τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ευλογία ένα σταυρό στους Δεμερτζή Χρήστο και Βασίλειο Λαζαρίδη, οι οποίοι έπιασαν τον Τίμιο Σταυρό στα Λουτρά Λαγκαδά και στην λίμνη της Βόλβης αντιστοίχως, και από ένα σταυρό στου υπόλοιπους κολυμβητές  οι οποίοι αψηφώντας το κρύο βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

δείτε περισσότερα »
Άγια Θεοφάνεια με λαμπρότητα, αποδοκιμασίες και ένα ατύχημα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σε ολόκληρη την Ελλάδα με ένα όμως ακόμη κοινό χαρακτηριστικό: τις αποδοκιμασίες από την πλευρά των παρευρισκομένων.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί στον Πειραιά, για να παρακολουθήσει την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στην εορτή των Θεοφανείων. Στην τελετή χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ Σταυρόπουλος, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναφερόμενος στην κρίση χρέους δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε ». Ο αρχιεπίσκοπος σε σύντομες δηλώσεις του τόνισε ότι «ο κόσμος είναι κουρασμένος και πρέπει να σταθούμε δίπλα του». 

Στην πύλη του λιμανιού προκλήθηκε μικρή ένταση, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν σε πιστούς να μπουν για να παρακολουθήσουν την τελετή. Η κατάσταση στη συνέχεια εξομαλύνθηκε, με τους αστυνομικούς να ανοίγουν τις πύλες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επιτρέποντας σε ομάδες πιστών να παρακολουθήσουν την τελετή. 

Κατά την αναχώρηση των πολιτικών, στο τέλος της τελετής, δεν έλειψαν και τα συνθήματα αποδοκιμασίας.

Στη Χαλκίδα εόρτασε τα Θεοφάνεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Στην τελετή του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Στο Μακρύγιαλο Πιερίας είχαμε ένα ατύχημα. Η βάρκα που επέβαινε ο ιερέας με άλλα τρία άτομα, αναποδογύρισε λόγω κακοκαιρίας και όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στο νερό. Αμέσως τους ανέσυραν άνδρες που βρίσκονταν σε παραπλέοντα σκάφη ενώ ο ιερέας για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

  

δείτε περισσότερα »
Οι Αναγνώστες της Δημητριάδος εορτάζουν τον Προστάτη τους Άγιο Δάνακα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

Την μνήμη του Προστάτου τους Αγίου Μάρτυρος Δάνακος, του Αναγνώστου θα εορτάσουν οι Αναγνώστες και Ιερόπαιδες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου. 

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, θα ιερουργήσει και θα ομιλήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν των Αναγνωστών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία πνευματικής συναναστροφής με τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Τοπική Εκκλησία λειτουργεί, από πολλών ετών, ο Τομέας Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων, με την ευθύνη του εκάστοτε Αρχιδιακόνου. Την περίοδο αυτή υπεύθυνος του Τομέα είναι ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος. 

Εκ του Γραφείου Τύπου 

δείτε περισσότερα »
Κλινήρης ο μητροπολίτης Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/01/2012

 Μέσα σε εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στις 5.00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», στην Αρχαία Κόρινθο, με εξαιρετική επιτυχία η καθιερωμένη πλέον Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τα παιδιά των Ιερέων και των συνεργατών της.

     Δυστυχώς λόγω οξείας κρίσης ισχιαλγίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο Ιεροκήρυκα - Υπεύθυνο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος καλωσόρισε τα παιδιά των ιερέων μας, τους μίλησε επίκαιρα απευθύνοντάς τους λόγο διδακτικό αγάπης και συμπαραστάσεως στην ιερατική οικογένεια, στην συνέχεια ευλόγησε την βασιλόπιτα και μοίρασε τα δώρα σε όλα τα παιδιά, εξ ονόματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας. ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673