Εκκλησία της Ελλάδος

«Το ζήτημα της γλώσσας στη Λατρεία»-Ημερίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Το σπουδαίο ζήτημα της Λειτουργικής γλώσσας θα αναπτυχθεί σε ημερίδα που διοργανώνουν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και ο Σύνδεσμος Νέων της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία», από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία». Στην ημερίδα, που θέλει να είναι πραγματικά πολυφωνική και πλουραλιστική και που σκοπεύει να θέσει επί τάπητος το φλέγον αυτό ζήτημα, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι και των δύο τάσεων, που έχουν μέχρι σήμερα διαμορφωθεί, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Αργολίδος ευλόγησε τον ραδιοσταθμό της μητροπόλεώς του
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Την βασιλόπιτά του έκοψε ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Ιερής Μητροπόλεως Αργολίδας , παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κκ. Ιακώβου καθώς και του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου , ο οποίος  ευλόγησε και την πίτα του ραδιοφώνου.

Ο διευθυντής του σταθμού κ. Γεώργιος Καζάς ευχαρίστησε όλους που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας, κι ιδιαιτέρως τους υπαλλήλους και συνεργάτες παραγωγούς του σταθμού. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα  του ραδιοφώνου  μιας και μέσω του διαδικτύου ακούγεται σε κάθε γωνιά του κόσμου .

Από την μεριά του ο Μητροπολίτης Αργολίδας ευχαρίστησε τον διευθυντή του σταθμού για τομεγάλο έργο που επιτελούν και αναφέρθηκε στην ιστορία της βασιλόπιτας καθώς καιτον βίο και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου. 

δείτε περισσότερα »
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου ευλόγησε το κουρμπάνι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Με σύμμαχο τον καιρό το Διδυμότειχο γιόρτασε την μνήμη του πολιούχου του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Μητροπολιτικός Ναός στο Κάστρο.

Αφ’ εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και την κυριώνυμη ημέρα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ε.ε., ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο επί του θέματος «Ἀθανάσιον ἐπαινῶν, τήν ἀρετήν ἐπαινέσομαι» (Γρηγ. Θεολόγου, Ἐπιμνημόσυνος). Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή και λιτανεύθηκε η παλαιά και θαυματουργός εικόνα του αγίου, με απόληξη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας»

Ακολουθώντας το έθιμο, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κουρμπάνι στη συνοικεία των Ψαράδων, οι οποίοι και επιμελούνται τα της πιστής τήρησης του εθίμου. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ Μαντινείας: Μνημόσυνο για τους αείμνηστους αρχιερείς και αρχιερατεύσαντες
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Την Κυριακή 22  Ιανουαρίου 2012,   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,  θα τελέσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως  των αειμνήστων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων στην Ιερά  Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ως και πάντων των κεκοιμημένων Ευεργετών   και Δωρητών του Ιερού Ναού.

Προσκαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί, ενορίτες και άρχοντες του τόπου,  να συμμετάσχουν και να τιμήσουν  με αυτό τον τρόπο  τους μακαριστούς Αρχιερείς και τους ευεργέτας του Μητροπολιτικού  Ναού της Τριπόλεως 

δείτε περισσότερα »
Αντιαιρετικό σεμινάριο της Ι.Μ. Γλυφάδας: «Το γεγονός της Πεντηκοστής, και η παρερμηνεία του από τα κινήματα των Πεντηκοστιανών»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε το πρώτο Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ι. Μ. Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β., για την νέα χρονιά, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας.

Ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Σερβιών και Κοζάνης π. Αυγουστίνος Μύρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Το γεγονός της Πεντηκοστής, και η παρερμηνεία του από τα κινήματα των Πεντηκοστιανών».Ο π. Αυγουστίνος με απλότητα, σαφήνεια και χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνείας, ξεσκέπασε όλες τις λανθασμένες προϋποθέσεις προσεγγίσεως της Ερμηνείας των Πεντηκοστιανών, δίνοντας ταυτόχρονα την αυθεντική Ορθόδοξη και σωστή θέση για το γεγονός της Πεντηκοστής και γενικότερα πάνω στα θεολογικά πράγματα.

OΟμιλητής με κατηγορηματικό τρόπο, επεσήμανε ότι οι Πεντηκοστιανοί, δεν έχουν συνέχεια παραδόσεως, αλλά είναι μεταλλάξεις της δυτικής προτεσταντικής κινήσεως και δεν έχουν καμία σχέση με τους Αποστόλους που επικαλούνται. Οι Πεντηκοστιανοί, τονίζουν μόνο τις περικοπές που τους συμφέρουν, αφήνοντας άλλα χωρία της Αγίας Γραφής που ανατρέπουν όσα υποστηρίζουν. Απολυτοποιούν την Αγία Γραφή ταυτίζοντάς της με την Αποκάλυψη Του Θεού, που όμως είναι μέρος καταγεγραμμένο για την Ορθόδοξη παράδοση και όχι η μόνη. Διευκρίνισε το θέμα της Θεοπνευστίας και πόσο παραφράζεται στους Πεντηκοστιανούς και συμπέρανε ότι αφού στερούνται της αυθεντικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, γι αυτό στερούνται και των αυθεντικών κριτηρίων ερμηνείας της και επόμενο είναι να παρεκκλίνουν από την αλήθεια. ΄

Στο τέλος μετά τις ερωτήσεις του κόσμου και της απαντήσεις του π. Αυγουστίνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. κ. Παύλος, ευχαρίστησε τον ομιλητή για την τόσο άρτια θεολογικά ομιλία του και για τις τόσο σπουδαίες διευκρινήσεις, που είναι εφόδιο για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό που θέλει να γνωρίζει την αλήθεια και να αποφεύγει το ψέμα και την αίρεση. (π. Αντώνιος Χρήστου) 

δείτε περισσότερα »
Άριστη η σχέση της ΕΛ.ΑΣ με την Εκκλησία - Ιερώνυμος:"Υπουργός σημαίνει υπηρέτης"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

Μήνυμα σε "όσους περιμένουν λύση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, μέσω δανείων από το εξωτερικό, μνημονίων και διεθνών οργανισμών" έστειλε σήμερα ο Μακαριώτατος στην ομιλία του στους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. "Αυτός που θέλει  να γίνει πρώτος πρέπει να διακονεί», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος τονίζοντας ότι: «υπουργός σημαίνει υπηρέτης».

 Ο αρχιεπίσκοπος συνοδευόταν από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου Πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και τον Γενικό Διευθυντή της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Τους υποδέχθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιανόπουλος, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπάλης, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Σταύρακας και ο Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Πανοσ. Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος.

Ο Μακαριώτατος είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλία με την ηγεσία και τη Διοίκηση για τη λειτουργία της Σχολής και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και την εκπαίδευση των δοκίμων υπαστυνόμων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την επίσκεψή του και εξήρε το έργο της «Αποστολής», καθώς με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Μακαριωτάτου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Παπαγιαννόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η παρουσία του Μακαριωτάτου "επιβεβαιώνει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη διαχρονικά άριστη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού της με την Εκκλησία». 

δείτε περισσότερα »
Στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

Τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 16ης Ἰανουαρίου, ἡ Α.Θ.Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Σινώπης κ. Ἀθηναγόρου καί Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καί τῶν Ἐντιμ. κ. κ. Νικολάου Μαγγίνα, Δημοσιογράφου-Φωτογράφου, καί Ἀντωνίου Ἀρχοντώνη, αὐταδέλφου Αὐτοῦ, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Εὐστρατίας, μετέβη εἰς τήν γενέτειραν Αὐτοῦ νῆσον Ἴμβρον πρός ἑόρτιον ἐπίσκεψιν τῶν συμπατριωτῶν Του, ἐπίσης δέ διά νά παραστῆ εἰς τά ὀνομαστήρια τοῦ Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ἴμβρου καί Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

  

δείτε περισσότερα »
Μητρόπολη Διδυμοτείχου: Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Πλάτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

(εκ της Ι.Μ)Προς πλήρωση ενός ακόμα εφημεριακού κενού της ακριτικής Μητροπόλεως μας, την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου ε.ε., χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας το Διάκονο Ιωάννη Σκαρλάτο, από τον Κέραμο, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πλάτης, του τέως Δήμο Τριγώνου, όπου και ιερούργησε.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε οικονόμο τον π. Παναγ. Κυρκούδη, πρώην εφημέριο της ενορίας της Πλάτης, ο οποίος μετετέθη στη γειτονική ενορίας Ελιάς. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα τόνισε ότι στην ακριτική περιοχή μας η παρουσία του ιερέως είναι παρηγοριά και ελπίδα στο δοκιμαζόμενο λαό μας. Σημειωτέον ότι το χωριό Πλάτη, όπου τοποθετήθηκε ως άμισθος εφημέριος ο νεοχειροτονηθείς εδρεύει το 21ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο εκπροσωπήθηκε στη τελετή.

δείτε περισσότερα »
Αγιασμός στο ιατρικό κέντρο χρονίως νευλογικώς πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

(εκ της Ι.Μ) Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου το βράδυ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αγιασμό για τη νέα χρονιά στο ιατρικό κέντρο των χρονίως νευρολογικώς πασχόντων «ο Αγιος Λουκάς», στο πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομ. καθηγητής ιατρικής Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Μπαλογιάννης διευθυντής του ιατρείου.

Προηγήθηκε ομιλία της καθηγήτριας κ. Βασιλικής Κώστα με θέμα: «Η σταθερά αξία στο σύγχρονο κλυδωνιζόμενο κόσμο», στο πλαίσιο των «Ακαδημαϊκών Διαλόγων».

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:

Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής ακούσαμε το θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών, ένα από τα πιο γνωστά θαύματα που επιτέλεσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της επιγείου ζωής του. 

δείτε περισσότερα »
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Αρχιερείς φερέφωνα του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα»-Τι απαντά στον Μεσσηνίας Χρυσόστομο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/01/2012

ΩΣ  ΜΗΤΕΡΑ Η ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΩΣ ΜΗΤΡΥΙΑ Η ΑΛΛΗ!

 

Του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου

 

 Η προφυλάκιση του π. Εφραίμ έδωσε τη δυνατότητα να φανεί για μια ακόμη φορά η απαράδεκτη συμπεριφορά των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Και άλλη φορά το έχουμε επισημάνει, θα το επαναλάβουμε όμως για μια ακόμη φορά: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μερικές φορές συμπεριφέρεται ως μητρυιά!'Ετσι ακριβώς, κατά την ταπεινή μας γνώμη, συμπεριφέρθηκε και στην προκείμενη περίπτωση. Ας πάρουμε λοιπόν τά πράγματα με τη σειρά τους, για να αναδιπλωθή μπροστά μας όλη η τραγικότης της υποθέσεως. 

Η προφυλάκιση του Ηγουμένου ιστορικής και μεγάλης Μονής του Αγίου Όρους, και μάλιστα κατά την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς τε και μή, να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους πρός τον π. Εφραίμ. Μοναδική εξαίρεση και παραφωνία αποτέλεσε η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά δε και μερικών -ελαχίστων- αδελφών Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ενεργούν συνήθως ως μεγάφωνα ή -αν το προτιμάτε, ως φερέφωνα- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα.   

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673