Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αλεξανδρουπόλεως για την αντίδραση στην ανακοίνωση της ΔΙΣ για την προφυλάκιση Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

"Δεν είναι όλα πολιτική και διπλωματία. Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο επρυτάνευσε η άποψη ότι προέχει το να αναπαύσουμε τις συνειδήσεις των χριστιανών μας σχετικά με το (από πολιτικούς και δικαστικούς) αμφιλεγόμενο της προφυλακίσεως του Ηγουμένου π. Εφραίμ. Με σεβασμό, έπειτα, αναφερθήκαμε στους θεσμούς, όπως έχουμε δικαίωμα ως Δάσκαλοι και Ποιμένες του λαού και του τόπου.

 Αυτήν την ευθύνη ας μην την απεμπολούμε μήτε να την τορπιλίζουμε κατασκάπτοντας τα θεσμικά μας θεμέλια". 

+ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ στο site "agioritikovima.gr" 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο από τον Μαντινείας Αλέξανδρο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων στην μητρόπολή του
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  Αρχιερατική Θεια Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως  των αειμνήστων Αρχιερέων των Αρχιερατευσάντων στην Ιερά  Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, ως και πάντων των κεκοιμημένων Ευεργετών   και Δωρητών του Ιερού Ναού.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου το εσπέρας  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πλαισιωμένος από Ιερείς της πόλεως,  τέλεσε  Τρισάγιο στο μνήμα των Αρχιερέων μακαριστών  Προκατόχων του,  στο Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  Σωτήρος Τριπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό  Μνημόσυνο  συμμετείχαν με κάθε ιεροπρέπεια ευσεβείς χριστιανοί, ενορίτες και άρχοντες του τόπου και της Τριπόλεως, τιμώντας  με αυτό τον τρόπο,  από κοινού τους μακαριστούς Αρχιερείς και τους ευεργέτας του Μητροπολιτικού μας Ναού. 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για το μακαριστό Χριστόδουλο από το μητροπολίτη Αχελώου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/01/2012

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέσθηκε στον Ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, ετήσιο μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου Χριστοδούλου, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την κοίμηση του.

Τη Θεία Λειτουργία και τον μνημόσυνο τέλεσε ο εκ των συνεργατών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στην οικονομική κρίση λέγοντας πως πρέπει να έχουμε ελπίδα κ η Παναγία θα  δώσει διέξοδο ενώ μίλησε και για την προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Μνημόσυνο εψάλη από τους εφημερίους και στην δεύτερη Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε Κυριακή στη Αγία Μαρίνα.

Το ενοριακό φυλλάδιο «Να μην ξεχάσω, η ενορία μου με καλεί» που μοιράστηκε στο ναό και στο ναό του κοιμητηρίου είχε εκτενές αφιέρωμα στο Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

 

δείτε περισσότερα »
Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/01/2012

Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά θα πραγματοποιηθεί στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, 7-15 Μαρτίου 2012 , με θέμα: "Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς: Η θεολογική και φιλοσοφική σημασία του έργου του."

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών της Ιεράς Μονής Βλατάδων, το Ινστιτούτο Ορθοδόξων Χριστιανικών Μελετών του Καίμπριτζ (Αγγλίας), η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, Οι Φίλοι του Αγίου Όρους (FoMA), καθώς και άλλοι επιστημονικοί, εκκλησιαστικοί και πολιτιστικοί φορείς διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την θεολογική και φιλοσοφική σημασία του έργου του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.
Θα παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη μετάφραση σε δύο γλώσσες (Ελληνική, Αγγλική).
Στις ανωτέρω ημέρες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται και σύντομες προσκυνηματικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια και  στο Άγιο Όρος. 

δείτε περισσότερα »
Εορτή της επανακομιδής Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου Άργους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/01/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάζει η πόλη του Άργους την ανάμνηση της επανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του πολιούχο της Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους του θαυματουργού. Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2008 όταν μετά από πολλές προσπάθειες του Μητροπολίτη Αργολίδος κκ. Ιακώβου ,τελικά κατάφερε και ήρθαν και πάλι  στον τόπο τους τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου, πέρασαν τέσσερα χρόνια και η πόλη του Άργους και η τοπική εκκλησία εορτάζει κάθε χρόνο την εορτή αυτή με κάθε λαμπρότητα.

Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος ,βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρόντων του μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιακώβου και του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.Καλλινίκου.

Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ανδρούσης  κήρυξε τον θείον λόγο ,ενώ ο Μητροπολίτης Αργολίδας μίλησε για την ιστορία της επανακομιδής των λειψάνων που ξεκίνησαν από τότε που ήρθε ως επίσκοπος στην Αργολίδα. Την όλη  προετοιμασία των εορτασμών της  εορτής αυτής είχε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του καθεδρικού  ναού του Αγίου Πέτρου και οι ιερείς πατέρας Γεώργιος  Σελλής (πρόεδρος του ΙΣΚΕ) και πατέρας  Παναγιώτης Κιντής.

  

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Είμαστε εκπρόσωποι του λαού εις τον Θεόν»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/01/2012

(Εκ της ΙΑ' & ΙΗ' Αρχ. Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)

 

Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου, επραγματοποιήθη κατόπιν της υπ’ αριθμ. 0035/2012/09-01-12 εντολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κληρικολαική  Σύναξις της ΙΗ΄ και της ΙΑ΄ Αρχιερατικών Περιφερειών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού. Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριος ημών κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, αρχιερατικώς προϊστάμενος της ΙΑ΄ Περιφερείας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, αρχιερατικώς προϊστάμενος της ΙΗ’ Περιφερείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, οι Αρχιερατικοί  Επίτροποι των ανωτέρω περιφερειών, της ΙΗ΄, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Τσολίδης, της ΙΑ΄, πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Παναγιωτόπουλος και άπαντες οι Εφημέριοι και Διάκονοι μετά των μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, των Φιλοπτώχων Ταμείων, άμα δε και των υπευθύνων νεότητος μετά των κατηχητών, κατηχητριών και των μελών των Ενοριακών Νεανικών Εστιών. 

δείτε περισσότερα »
Κοπή Βασιλόπιτας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από το Μητροπολίτη Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/01/2012

Σήμερα στις 12.15μ.μ., στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, βρέθηκε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας,Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, προσκεκλημένος του Διοικητού της Σχολής Ταξίαρχου κ. Γεώργιου Αρβανίτη. Τον Σεβασμιώτατο υπόδεχτηκε και συνόδευσε ο Στρατιωτικός Ιερέας της Σχολής Ευελπίδων, π. Ευάγγελος Λιάππης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, συγκεντρώθηκε όλοι όσοι βρίσκονται και υπηρετούν το «φυτώριο» των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διοικητής, οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί,οι καθηγητές, το διοικητικό, στρατιωτικό και βοηθητικό προσωπικό και φυσικά οι Ευέλπιδες σπουδαστές, για να κόψουν την πίτα τους για τη νέα χρονιά.

Αφού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία,ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα, ευχόμενος στο Διοικητή και τους Ευέλπιδες κάθε καλό για τη νέα χρονιά, να επιτευχθούν οι στόχοι της σχολής στο ακέραιο,αλλά να είναι κυρίως πνευματικά καρποφόρο για όλους. π.Αντώνιος Χρήστου

δείτε περισσότερα »
Συνέδριο για τον Ουνιτισμό στο Κέντρο Ανατολικού Χριστιανισμού στο Κολέγιο του Heythrop
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/01/2012

Στο Κέντρο Ανατολικού Χριστιανισμού, που εδρεύει στο Κολέγιο του Heythrop (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), οργανώθηκε στις 18 και 19 Ιανουαρίου ένα Συνέδριο, με θέμα: «Η Ανατολική Καθολική Εκκλησία στη σύγχρονη Ευρώπη». Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στην ιστορία του Ουνιτισμού, στην τρέχουσα κατάσταση, στις μελλοντικές προοπτικές, με παράλληλη παράθεση πολλών παραδειγμάτων. Όσον αφορά το όνομα της εκκλησιαστικής αυτής ομάδας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή με την ονομασία του τίτλου, αλλά και ως Έλληνες Καθολικοί (έτσι είναι γνωστή στη Δύση), κι επίσης ως Ουνίτες (ονομασία που χρησιμοιείται κυρίως από τον Ορθόδοξο χώρο).

 

Οι Σύνεδροι στο εν λόγω Συνέδριο μελέτησαν συγκεκριμένα τη θέση που κατέχει μέσα στην Χριστιανοσύνη η Ουνιτική ομάδα. Είναι γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανοικτά ζητήματα, ακόμα δε και πληγές, από την σχέση της με τον Ουνιτισμό.  

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος και Χρυσόστομος σε τελετή βράβευσης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/01/2012

Την ανώτατη τιµητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειµε σήμερα το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστοµος στον επιχειρηματία κ. Βάσο Χατζηθεοδοσίου για τη συνολική φιλανθρωπική προσφορά του τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και προς την Εκκλησία γενικότερα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όσο και Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση, εξήραν την αγάπη και την προσφορά του κ. Χατζηθεοδοσίου προς τον συνάνθρωπο και την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι σε µια δύσκολη εποχή όπου επικρατεί η απληστία, ο ατοµισµός και η εγωπάθεια, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βοηθούν τους άλλους αφανώς.

Λουκάς Α. Παναγιώτου-20 Ιανουαρίου 2012 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας κοντά στους νέους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012, είναι η ημέρα μνήμης του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε. Β. Β.& Β. βρέθηκε σε σπίτι Κληρικού της Μητροπόλεώς του, ο οποίος είχε τα ονομαστήριά του, αυτή την ημέρα.

Εκτός από τις ευχές και την ευλογία που έδωσε, στον εορτάζοντα Ιερέα, στους οικείους του και σε όλους τους προσκεκλημένους (κυρίως νέους) από την Μητρόπολή του, είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους,πολλά θέματα της τρέχουσας Εκκλησιαστικής επικαιρότητας. Η συζήτηση κινήθηκε από τη φυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, μέχρι την στάση της Εκκλησίας για την κρίση της πατρίδος μας, αλλά και σε γενικότερα πνευματικά θέματα.

Σε ερώτηση νέου γιατί ο Θεός επιτρέπει να γίνονται αυτές οι δυσκολίες στην πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος απάντησε «ότι φταίμε και εμείς οι υποτιθέμενοι πιστοί, που απομακρυνθήκαμε από το θέλημα Του Θεού».Στο θέμα του γέροντος Εφραίμ, ο Σεβασμιώτατος επισήμανε την γενικότερη δίωξη της Εκκλησίας, από κέντρα όχι και τόσο διαφανή, που θέλουν το διασυρμό της Εκκλησίας και των εκπροσώπων της, για την επίτευξη ιδιοτελών σκοπών. Υπεραμύνθηκε την στάση της ΔΙΣ για το θέμα του Γέροντος Εφραίμ και τόνισε ότι η προσευχή είναι το καλύτερο εφόδιο κάθε πιστού, σε κάθε δοκιμασία και είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τον γέροντα που δοκιμάζεται!  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673