Εκκλησία της Ελλάδος

Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή-Πρωτότυπη έκδοση της Ι.Μ. Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2012

Μια νέα πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού προστίθεται στο ποιμαντικό της έργο. Πρόκειται για την έκδοση του βιβλίου «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή», με σκοπό την καλλιέργεια της θρησκευτικότητας στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η ιδέα για τη συγγραφή του προέκυψε από την αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην ειδική αγωγή.

 

Μέχρι σήμερα, το μάθημα των θρησκευτικών, αν και εντάσσεται στα ανάλογα αναλυτικά προγράμματα ειδικής αγωγής, εντούτοις, σε κανένα σχολικό πλαίσιο ειδικής αγωγής δεν υπάρχει σχετικό εγχειρίδιο – βιβλίο, όχι μόνο για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και για τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα. Το εν λόγω βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

  

δείτε περισσότερα »
Η Θεία Λειτουργία στην ενορία που αγκαλλιάζει τους κωφούς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2012

Στο πλαίσιο της πνευματικής φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους κωφούς, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Καλλιθέας έχει αναγνωριστεί ως ενορία των κωφών και τελείται λειτουργία με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

Επιπλέον στο Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων (οδός Αγ. Φιλοθέης 21, Πλάκα) υπάρχει κάθε  Τρίτη διερμηνέας για την εξυπηρέτηση των κωφών σε όλα τα θέματα που αφορούν το εν λόγω Γραφείο (έκδοση πιστοποιητικού αγαμίας, διαζευκτήρια και αντίγραφα διαζευκτηρίων, άδειες γάμου κ.ά.)


Τέλος, μπορείτε να καλέσετε τον διερμηνέα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών για διερμηνεία σε γάμο, βάπτιση ή εξόδιο ακολουθία, χωρίς κόστος, αφού τον ενημερώσετε έγκαιρα.   

δείτε περισσότερα »
"Φτερά" έκανε το χρυσό μετάλλιο του Πατριάρχη!
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2012

Το χρυσό μετάλλιο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρου έβαλαν στο μάτι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι δε δίστασαν να αποσπάσουν το μοναδικό αυτό ενθύμιο, το οποίο απονέμεται σε ελάχιστους επιφανείς με διακεκριμένη δράση. Ο πατριάρχης είχε δωρίσει το μετάλλιο, το οποίο φυλασσόταν στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στο προαύλιο των κλειστών φυλακών Ν.Αλικαρνασσού.

Άγνωστοι δράστες φαίνεται πως είχαν προσέξει το μετάλλιο - πώς είναι δυνατόν άλλωστε να περάσει... απαρατήρητο, αφού είναι φτιαγμένο από χρυσό 24 καρατίων, ενώ χρυσή είναι και η αλυσίδα του - και βρήκαν ευκαιρία, μέσα στο σαββατοκύριακο, να το κλέψουν.

Σύμφωνα με κάποιους, οι κλέφτες μπήκαν στην εκκλησία και άρπαξαν το μετάλλιο, πιθανότατα, το βράδυ του Σαββάτου, οπότε λόγω της καταρρακτώδους βροχής δεν κυκλοφορούσε... ψυχή!

Το χρυσό μετάλλιο, ένας θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας, είχε απονεμηθεί από το πατριαρχείο στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο, όταν εκείνος χειροτονήθηκε. Ο πατριάρχης το άφησε στην εκκλησία, ως ενθύμιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί κι ο ίδιος να φανταστεί ότι το ορθογώνιο χρυσό μετάλλιο θα έπεφτε στα χέρια αδίστακτων κλεφτών... 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλειδί της εκκλησίας που ήταν ανοιχτή για όλους τους πιστούς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, βρισκόταν σε σημείο έξω από την εκκλησία, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πρόκειται για άτομα που γνώριζαν λεπτομέρειες για το ναό και το σημείο που φυλασσόταν το κλειδί.

 

δείτε περισσότερα »
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Ενορίας Παναγίας Ηρακλείου Αττικής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/01/2012

Με ιδιαίτερη χαρά γνωστοποιoύμε ὀτι, στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, στήν συμβολή των οδών Ματρόζου και Αλαμάνας, στόν Πράσινο Λόφο, λειτουργεί η ΜΟΥΣΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΣΥΝΑΞΙΣ», της Ενορίας Παναγίας Ηρακλείου Αττικής. Μέ καύχησι σημειώνουμε την φιλοξενία στήν Αίθουσα τῆς Σκηνής μας θεατρικών και μουσικών παραστάσεων με εκκλησιαστικό, εθνικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Στίς 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ειδικότερα ανοίγει την Αυλαία της σε μία Μουσική Περιήγησι στο ποιοτικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ,  (ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ καί ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ) με την λαμπρή φωνή της ερμηνευτρίας και κιθαρωδοῦ  ΧΑΡΙΤΙΝΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, μέ συνοδεία στήν κιθάρα του καθηγητού Διονυσίου Κατινάκη. Τό πρόγραμμα περιλαμβάνει στό πρώτο μέρος κομμάτια ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ καί ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ σέ μεταγραφή του καθηγητού Διονυσίου Κατινάκη γιά δύο κιθάρες,στό δεύτερο μέρος τραγούδια τῶν ιδίων συνθετών ἀλλά και ρεμπέτικα καί τό όλο πρόγραμμα θά κλείση η ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ της Ενορίας με Χριστιανικά Τραγούδια σέ μουσικές συνθέσεις των ως άνω Συνθετών και στίχους του Αρχιμανδρίτου Τιμοθέου Παπαδάκη. Η συμβολική Είσοδος. λόγῳ δεξιώσεως, γλυκού και ποτού,  στο πέρας της Εκδηλώσεως, 10 ευρώ.

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 2102820143 – 2102848632.

Ὠρα ενάρξεως: 6.30 μ.μ. ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘Η ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ’ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

  

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος: «Οι ιερείς στο Κοιμητήριο είναι το πιο σοβαρό λειτούργημα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

Τους εφημέριους των Κοιμητηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, οι οποίοι χρηματοδότησαν την ολοκλήρωση των εργασιών του Ιδρύματος "Μ. Κόκκορη" τίμησε σήμερα το απόγευμα, σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Α.Α. στο Ρούφ, ο Μακαριώτατος.

Στην εκδήλωση ο Μακαριώτατος τίμησε τους περίπου εκατό ιερείς που ενίσχυσαν με το ποσό των 208.000 ευρώ την ανακαίνιση του Ιδρύματος "Μ. Κόκκορη", το οποίο πλέον λειτουργεί πληρώντας όλα τα κριτήρια που επιβάλλει ο νόμος.

"Το Κοιμητήριο δεν είναι χώρος να τον εκμεταλλεύεται η Εκκλησία ή ο Δήμος, ούτε είναι χώρος που στέλνουμε τον αποτυχημένο ιερέα" επισήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Μακαριώτατος. "Θέλουμε να αλλάξει πια η νοοτροπία. Οι ιερείς στο Κοιμητήριο είναι το πιο σοβαρό λειτούργημα" επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, καλώντας τους ιερείς των Κοιμητηρίων να βοηθήσουν "ώστε να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας".

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης στην ομιλία του ανέφερε ότι σήμερα στα Κοιμητήρια υπηρετούν περισσότεροι από 150 ιερείς. Υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει όλη η διάρθρωση των ιερέων των Κοιμητηρίων, με νέους τρόπους διοίκησης και ποιμαντικής μέριμνας. Για την επιμόρφωσή τους άλλωστε, συνέχισε ο π. Μάξιμος, μεριμνά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρχιερείς, ιερείς της Ι.Α.Α. και ο δήμαρχος της περιοχής του Ρουφ.

  

δείτε περισσότερα »
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Μητρόπολη Λαγκαδά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του κύκλου των εθελοντριών κυριών του Λαγκαδά πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Αγία Κυράννα», από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά ,Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας υπεδέχτη ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Περίσσογλου ο οποίος είναι και υπεύθυνος των Κατηχητικών  και των εθελοντικών δραστηριοτήτων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωάννης oμίλησε επικαίρως και ευχήθηκε   σε όλους καλή χρονιά με υγεία. Επίσης αναφέρθηκε στις λατρευτικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2011, ένα έτος αφιερωμένο στα 260 έτη από το Μαρτύριο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, που είχε ως αρχή τα εγκαίνια του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου Νεότητος της Μητροπόλεως μας  η «Αγία Κυράννα» από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και  αποκορύφωμα την εύρεσή των λειψάνων της Αγίας και την επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Λαγκαδά.

Στην αντιφώνηση του  ο π. Ιωάννης Περίσσογλου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για το ζωηρό του ενδιαφέρον που επιδεικνύει,  καθώς και για την πολύπλευρη βοήθεια του στο κοινωνικό και πνευματικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη μας.

  

δείτε περισσότερα »
Ιερό Λείψανο του Αγίου Γεωργίου από το Άγιο Όρος στη Νάουσα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ναούσης υποδέχεται στις 10 Μαρτίου με λαμπρότητα το ιερό λείψανο της Δεξιάς χειρός του Αγίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Το δελτίο Τύπου του Ιερού ναού έχει ως ακολούθως:

  

δείτε περισσότερα »
Στη δημοσιότητα η Αρθρογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

(Εκ της Ι.Μ - Αρχιμ. Επιφ. Οικονόμου) Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και οι εκδόσεις «Ακρίτας» προχώρησαν στην έκδοση του 4ου Τόμου των Έργων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος ήδη κυκλοφορείται και διατίθεται από τα Εκκλ/κά βιβλιοπωλεία ανά την Ελλάδα.

Η έκδοση του 4ου Τόμου έρχεται να συνεχίσει το σπουδαίο εκδοτικό εγχείρημα της Τοπικής Εκκλησίας, που ξεκίνησε το 2009 και αφορά στην συλλογή και έκδοση του ανέκδοτου συγγραφικού έργου του αειμνήστου Πρωθιεράρχου.

Με τον παρόντα 4ο Τόμο των Έργων του ανοίγει το πλουσιότατο κεφάλαιο της Αρθρογραφίας του, το οποίο σταδιακά θ' αποκαλυφθεί και στους Τόμους που, συν Θεώ, θα ακολουθήσουν.

Στον εν λόγω 4ο Τόμο παρατίθεται το σύνολο των κειμένων του στην Εφημερίδα «Πληροφόρηση» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που ο ίδιος ίδρυσε το 1981. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Άφθαρτο το σώμα του Βησσαρίωνος»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

(Εκ της Ι.Μ) Θεία Λειτουργία καί ἱερό μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ Γέροντος Βησσαρίωνος Ἀγαθωνίτου τελέσθηκε τήν Κυριακή 22 Ἰα­νου­αρίου στήν Ἱερά Μονή Ἀγάθωνος μέ τή συμμετοχή πλήθους προσκυ­νη­τῶν.

Τῆς θείας Λειτουργίας προεξῆρχε ὁ Σεβασμιώτατος Μητρο­πο­λίτης μας κ. Νι­κόλαος καί συλλειτούργησαν ὁ Ἡγούμενος Ἀρχιμ. Δα­μα­σκη­νός καί οἱ Πα­τέρες τῆς Μονῆς. Στήν ὁμιλία του ὁ Σεβασμιώτατος ἀνα­φε­ρό­με­νος στήν ἀφθαρσία τοῦ λειψάνου τοῦ μακαριστοῦ Γέροντος εἶπε: «Ἔχουν πε­ράσει 21 χρόνια ἀπό τήν ἡμέρα τῆς κοιμήσεως τοῦ Γέροντος Βησσα­ρίω­νος καί 6 ἀπό τῆς ἀνακομιδῆς τοῦ λειψάνου του καί ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ δια­τη­ρεῖ τό σῶμα τοῦ ἁγίου πνευματικοῦ ἄφθαρτο εἰς μαρτυρίαν τῆς ἁγιότητός του καί ἐπι­­βεβαίωσιν τῆς συνειδήσεως τῶν πιστῶν, πού καί ἔτι ζῶντα τόν τιμοῦσαν ὡς ἅγιο καί τώρα μετά τά θαυμαστά γεγονότα τῆς ἀνακομιδῆς του δια­κη­ρύτ­τουν τό ἐνάρετο ἦθος του καί τό πλῆθος τῶν ἐλεημοσυνῶν του. Παρά τίς ψευ­δολογίες μερικῶν ὁ π. Βησσαρίων διατηρεῖ τά σημάδια τῆς Ἁγιο­πνευ­μα­τικῆς παρουσίας στό σῶμα του καί εἶναι γιά τούς πιστούς μα­ρτυ­ρία πίστεως καί θείας εὐλογίας». 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγ. Τιμοθέου και του Αγ. Αναστασίου του Πέρσου στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2012

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου τιμήθηκε στη Χαλκίδα με πανηγυρικό τρόπο, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τιμοθέου και του Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, προεξάρχοντος της Ευχαριστιακής Συνάξεως, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Μάλιστα, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και τεμάχιον του Ιερού Λειψάνου του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Τιμοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, εξηγήσας το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Α΄ Τιμόθ. 4, 9-15), με επίκεντρο την φράση του Αποστόλου Παύλου «ηλπίκαμεν επί Θεώ ζώντι». 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673