Εκκλησία της Ελλάδος

Θυρανοίξια Ιερού Ναού στα Τσακώνικα Αχαϊας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Στο χωριό Τσακώνικα Ἀχαΐας, τιμᾶται ἰδιαιτέρως ὁ Ἅγιος ἔνδοξος Μάρτυς Τρύφων ὁ θαυματουργός, στὸν ὁποῖο εἶναι ἀφιερωμένος ὁ Ναὸς τοῦ χωριοῦ. Ὅμως ὁ σεισμὸς τοῦ 2008, ἔπληξε καὶ τὸν Ναὸ τοῦ Ἁγίου Τρύφωνος. Οἱ κάτοικοι τοῦ χωριοῦ μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Ἱερέα π. Χρῖστο Παναγάκη καὶ τὸ Ἐκκλησιαστικὸ Συμβούλιο, μὲ τὶς ὁδηγίες καὶ τὴν συμπαράσταση καὶ τὶς εὐλογίες τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου, κατάφεραν νὰ ἀνακαινίσουν ἐσωτερικὰ καὶ ἐξωτερικὰ τὸν Ἱερὸ Ναό τους καὶ τώρα νὰ τὸν καμαρώνουν ὡς πραγματικὸ στολίδι τοῦ χωριοῦ τους καὶ τῆς περιοχῆς τους. 

Μὲ ἐντολὴ τοῦ Σεβασμιωτάτου, τὶς ἐργασίες στὸν Ναό, ἐπέβλεπε, ὅπως καὶ σὲ ἄλλα χωριὰ τῆς περιοχῆς, ὁ Ἀρχιερατικὸς Ἐπίτροπος Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. Εἰρηναῖος Σωτηρόπουλος.  

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Χαλκίδος: Εθελοντική αιμοδοσία-Ι.Ν. Αγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Αγαπητό μου παιδί,

Αιώνες τώρα η λογχευθείσα πλευρά του Χριστού ζωογονεί με το Πανάγιο και Θεϊκό Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει στη Θεία Λειτουργία και του μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Λειτουργίας στην σκληρή καθημερινότηταείναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον, της αναγέννησης της ελπίδας και της καλλιέργειας της αδελφοσύνης. Ο καθημερινός αγώνας να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει, που αγωνίζεται, που αγωνιά. Πόσο μάλλον όταν ο συνάνθρωπός μας κινδυνεύει κιόλας ! Όταν η ζωή, η ακεραιότητα, η ελπίδα, το μέλλον και τα όνειρά του εξαρτώνται από τη δική μας στάση ευθύνης !  

δείτε περισσότερα »
Η 3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών της Ι.Μ. Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Με επιτυχία συνεχίστηκε το Σάββατο 28/1/2012 η 3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεώς μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αγάπιος Δρίτσας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ, Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ».

 Ο π. Αγάπιος στην εμπεριστατωμένη, έντεχνα διατυπωμένη και μεστή Θεολογικών νοημάτων ομιλία του, αφού αναφέρθηκε επαρκώς στο πολυειδές έργο των Τριών Ιεραρχών, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι οι τρεις Ιεράρχες από τον 4ο αιώνα προέβαλαν τον νέο «πνευματικό» Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό, τις ρίζες του οποίου έθεσε ο Απόστολος Παύλος, όταν μετέφερε το Ευαγγελικό μήνυμα στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, την πόλη της σοφίας, που τότε έπνεε τα «λοίσθια». Καθιέρωσαν με την παιδαγωγική τους σοφία το πρότυπο του «Θεανθρώπου», με στόχο να μεταδώσουν στους νέους το ιδεώδες της αληθινής μόρφωσης, βοηθώντας τους να βρουν έτσι το νόημα της πραγματικής ευτυχίας στη ζωή τους. Οι τρεις Μέγιστοι Φωστήρες «μας φωνάζουν από τα βάθη των αιώνων ότι έχουμε μια δικιά μας παιδεία, την Ελληνορθόδοξη. Είναι η παιδεία των αρχαίων Ελλήνων, η οποία προσλαμβάνεται από τον Χριστό, μεταμορφώνεται και γίνεται η εν Χριστώ παιδεία, για να οδηγήσει τους νέους στην πραγματοποίηση της αρετής και στη σωτηρία».

 Την εποικοδομητική συζήτηση, που ακολούθησε, συντόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον π. Αγάπιο, τόνισε με έμφαση πως πρέπει να σκέφτεται ένας Έλληνας Δάσκαλος και Κατηχητής μέσα στο χώρο της οικουμενικής δύναμης, που λέγεται Ελληνισμός, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την Ορθοδοξία και κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα, που ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται σε ένδεια και ο άνθρωπος αναζητεί πρότυπα για να στηρίξει τις ελπίδες του, απαιτείται επιστροφή στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση και στις αξίες, όπως διαχρονικά τις έχουν διακηρύξει οι Τρεις Μεγάλοι Παιδαγωγοί!        

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

  

δείτε περισσότερα »
Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στη μνήμη του Πολιούχου του Ναυπλίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά  εορτάστηκε  και φέτος  η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου πολιούχου Ναυπλίου παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.
Στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό  εσπερινό που έγινε το  απόγευμα της Τρίτης χοροστάτησε   ο Μητροπολίτης  Άρτης  κ.κ. Ιγνάτιος  παρουσία των Μητροπολιτών  , Σπάρτης και Μονεμβασίας κ.κ  Ευσταθίου , Αργολίδας κ.κ  Ιακώβου και του επισκόπου Επιδαύρου κ.κ  Καλλινίκου. Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο μητροπολίτης Αρτης κ. Ιγνάτιος κήρυξε τον θείο λόγο.
Να σημειωθεί, πως ο Αρχιερατικός Εσπερινός,  έγινε  στον  νέο Προσκυνηματικό Ιερό Ναό , που είναι αφιερωμένος  στον Άγιο  Αναστάσιο Παρών στον εσπερινό ο υφ/γος  πράσινης ανάπτυξης Ιωάννης Μανιάτης, ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ  Ιωάννης  Ανδριανός , ο δήμαρχος Ναυπλίου κ. Παναγιώτης Αναγνωσταράς ,οι περιφερειακoί σύμβουλοι κ. Β. Σίδερης Χ. Μελίδη , Γ. Λαπαθιώτη  και πλήθος πιστών.


 

δείτε περισσότερα »
Οι εθελόντριες έφεραν 90.150,38 ευρώ από τον Έρανο της Αγάπης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/02/2012

Τον απολογισμό του Εράνου Αγάπης 2011 έκανε χθες Τρίτη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,σε εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο «ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ», προς τιμήν των εθελοντριών κυριών του Εράνου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η Ιερά Μητρόπολη έδωσε στη δημοσιότητα, το προϊόν του Εράνου έφθασε στα 90.150,38 ΕΥΡΩ, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του περσινού Εράνου. Από τα χρήματα αυτά, με 7.500 ΕΥΡΩ ενισχύθηκαν τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, με 21.500 ΕΥΡΩ το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας, ενώ στα 58.550 ΕΥΡΩ ανήλθαν τα βοηθήματα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου προς τους έχοντες τακτικές και έκτακτες ανάγκες εμπερίστατους αδελφούς.

δείτε περισσότερα »
Εορτάζει ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Ἐνημερώνουμε ὅλους τους ευσεβείς Χριστιανοὺς τῆς Θεσσαλονίκης, ότι τὸ Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 θα γίνη στὶς 5.30 τὸ ἀπόγευμα καὶ στο προαύλειο του ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ αγίου Φωτίου τοῦ Μεγάλου, (περιοχὴ τῆς νέας παραλίας μὲ προέκταση Μ. Ἀλεξάνδρου-φωτο), ἡ υποδοχη τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ ὁσίου Δαβίδ τοῦ ἐν Εὐβοία, ἡ οποία φυλάσσεται στὴν ομώνυμο ιερὰ Μονὴ της ἱερᾶς Μητροπόλεως Χαλκίδος στην Εὔβοια.

 

Μὲ τὶς εὐλογίες καὶ τὶς εὐχὲς τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. ΑΝΘΙΜΟΥ καὶ σύμφωνα μὲ τὸ πρόγραμμα ποὺ ἔχει ἀνακοινωθεῖ ἀπὸ τὸν ἱερὸ Ναό, ἀπὸ τὸ Σάββατο 4 Φεβρουαρίου ἕως καὶ τὴν Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θὰ τελοῦνται καθημερινὰ ὁ Ἑσπερινός, ὁ Ὄρθρος, ἡ Θεία Λειτουργία καὶ ἡ ἱερὰ Παράκληση, μέ κέντρο τὴν πανήγυρητοῦ Ναοῦ στὶς 5 καὶ 6 Φεβρουαρίου γιὰ τὴν μνήμη τοῦ ἁγίου Φωτίου τοῦ ΜεγάλουΠατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

 

Προσκαλεῖσθε ὅλοι νὰ ἔλθετε, στὸν νέο καὶ μεγαλοπρεπῆ ἱερὸ ἐνοριακὸ Ναὸ τοῦ ἁγίου ΦΩΤΙΟΥ τοῦ Μεγάλου, τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ποὺ ἀποτελεῖ ἕνα κόσμημα τῆς περιοχῆς, καὶ εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς ἀγάπης καὶ τῆς προσφορᾶς τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν τῆς πόλεώς μας, ἀλλὰ καὶ τῆς οὐσιαστικῆς συμβολῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

δείτε περισσότερα »
Η Αμαλιάδα τιμά τον Άγιο Τρύφωνα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Εορτή του Αγίου Τρύφωνος αύριο και από σήμερα το απόγευμα αρχίζει ο πανηγυρικός εορτασμός στις περιοχές του νομού Ηλείας που τιμάται ιδιαίτερα η μνήμη του.

 

Στην Αμαλιάδα, εορτάζει  ο Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα όπου σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 το απόγευμα παραμονή της εορτής, θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.

 

Αύριο Τετάρτη, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού. 

 

Στα Βυτινέικα στις 16.30 θα τελεστεί ο πανηγυρικός Εσπερινός όπου θα ομιλήσει ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, ενώ το πρωί στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο οποίος θα ομιλήσεις και θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου.

Ο Άγιος Τρύφωνας μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία το 249 μ.Χ. και θεωρείται προστάτης των αγροτών και ιδιαίτερα των Αμπελουργών, γι αυτό σε πολλές αγιογραφίες εικονίζεται να κρατά κλαδευτήρι.   

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορία και την παράδοσή της γιόρτασε και φέτος η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στον Άγιο Ματθαίο Χανίων τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των εφόρων και προστατών της παιδείας και των γραμμάτων του γένους μας. Στην πανηγυρική Θεία λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Λάμπης, Σιβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ευλογία και η κοπή της βασιλόπιτας και το εορταστικό τραπέζι το οποίο παρατέθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή βραβείων, αριστείων, αλλά και υποτροφιών, σε σπουδαστές. Σημειώνεται ότι απονεμήθηκε μία υποτροφία εκ μέρους των 'Χανιώτικων νέων' και άλλη μία στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου και πρώην απόφοιτου της Σχολής, Νίκου Κακαουνάκη. 

δείτε περισσότερα »
Ανησυχία για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τους διορισμούς εφημερίων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, αμέσως μετά την πανηγυρική εκδήλωση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας, επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.

Το κλίμα που επεκράτησε κατά την πολύωρη συνάντηση ήταν φιλικό και θερμό. Ο κ. Γενικός ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο σε θέματα της αρμοδιότητός του και τον διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, την οποία θα εξακολουθήσει να περιβάλλει με αγάπη, με στόχο πάντοτε την προετοιμασία καταλλήλων στελεχών για την Εκκλησία και την Κοινωνία. Ο Σεβασμιώτατος άκουσε με ικανοποίηση τις διαβεβαιώσεις του κ. Γενικού και πρότεινε τρόπους βελτιώ­σεως και ενισχύσεως του ιστορικού ρόλου των Εκκλησιαστικών Σχολείων. Ἐπίσης συζήτησαν θέματα γενικοτέρου ενδιαφέροντος.

Στην συνάντηση, αργότερα, συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπο­λί­της Καρπενησίου κ. Νικόλαος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τα­τάρνης Αρχ. Δοσίθεος, ο οποίος ήταν ομιλητής στην εορταστική εκδήλωση. Ο άγιος Καρπενησίου εξέφρασε την αγωνία του για τον περιορισμό των διορισμών Εφημερίων και εζήτησε άρση του μέτρου, που αφήνει ακέφαλες μικρές και μεγάλες ενορίες.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για τον Χριστόδουλο από το μητροπολίτη Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/01/2012

Μέσα σε συγκινητικό κλίμα, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, με αφορμή την συμπλήρωση 4 ετών από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τέλεσε στο Ι. Ησυχαστήριο του Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού πλαισιωμένος από ιερείς και διακόνους της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Μετά το τέλος του Μνημοσύνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομιλώντας στους παρευρισκομένους εξήρε το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος επί δεκαετία κόσμησε τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, τιμώντας συνάμα και τον θεσμό του και πράττοντας τόσα πολλά για την Ελλαδική Εκκλησία  και για τους πιστούς της κυρίως τους νέους, που τόσο ανάγκη έχουν να αισθάνονται κοντά τους ανθρώπους, που τους καταλαβαίνουν.

Ακόμη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου μετέβη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Α’ Νεκροταφείο όπου μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής τέλεσαν τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673