Εκκλησία της Ελλάδος

Η Παναγία Οστρομπράμσκας στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως- (Video)
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/02/2012

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 15ηεπέτειος από της καταθέσεως της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου της επονομαζομένης Οστρομπράμσκα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ενώ μαζί του συλλειτούργησαν οι εκ Πολωνίας επί τούτο προσελθόντες κληρικοί πρεσβύτερος Michal Czykwin και Διάκονος Adam Jakuc, εκ των εφημέριων του Ναού οι Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτεροι Εμμανουήλ Βασιλάκης και Λάμπρος Ξεσφύγγης, Ιερομόναχος ΕυσέβιοςMeandzija, καθώς και ο διάκονος Φώτιος Καραδήμας του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου. 

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Πολωνοί διπλωμάτες Andrzej Jankowski, αναπληρωτής Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα μετά της συζύγου του Hanna Jankowska, ο Piotr Strutyński, Γενικός Πρόξενος η Beata Sniegocka, Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας και εκπρόσωποι της Πολωνικής κοινότητας Αθηνών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλιουπόλεως, Γαβριήλ Αραμπατζής και Ιωάννης Πούλος και πλήθος κόσμου.  

δείτε περισσότερα »
Τελετή ελεύσεως και υποδοχής της Τιμίας Κάρας Αγίου Παρθενίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/02/2012

Μέ ἰδιαίτερη λαμπρότητα καί μεγαλοπρέπεια αλλά καί μεγάλη συμμετοχή πιστῶν από πολλές περιοχές τῆς Ἀττικῆς ἔγινε ἡ τελετή τῆς ἐλεύσεως καί ὑποδοχῆς  τῆς τιμίας κάρας τοῦ Ἁγίου Παρθενίου, προστάτου τῶν καρκινοπαθῶν πού φυλάσσεται στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης Εὐβοίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χαλκίδος, τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου στίς 5.15μ.μ. στό πρόπυλο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μας.  Κατά τήν ὑποδοχή τοῦ τιμίου Σεβάσματος ἀποδόθηκαν τιμές καί ἐψάλη Δέηση ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Δανιήλ μέ τήν συμμετοχή πολλῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

 

Ἀκολούθησε ἡ τέλεση τοῦ Πανηγυρικοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἑσπερινοῦ, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου καί περί τῆς 8.30μ.μ τελέσθηκε Ἀπόδειπνον (Ἀκολουθία Ἱερᾶς Μεταλήψεως). 

δείτε περισσότερα »
Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στη Χαλκίδα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/02/2012

Με θρησκευτική λαμπρότητα, τελέσθηκε η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρος και Θαυματουργού,στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται εντός του Ιερού Ναού στο Δεξιό κλίτος. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυκας της Ιερά μας Μητροπόλεως και πλαισιούμενος από Ιερείς της Πόλεως μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο π. Τιμόθεος, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στον Βίο και το μαρτύριο του Αγίου.

 

Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, τελέσθηκε  ο Όρθρος της εορτής και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Τον Θείο Λόγο κατά την διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε ο π. Νικόδημος, ο οποίος με τον εμπνευσμένο του λόγο ομίλησε στο εκκλησίασμα για θαύματα που επιτέλεσε ο Άγιος πριν οδηγηθεί στο μαρτύριο. 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε, η Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου, στην οποία προεξήρχε ο Παν/τατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Ηλιοδρομίτης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

δείτε περισσότερα »
Ενοριακή Τράπεζα Τροφίμων στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/02/2012

Στην Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Βούλας , εδώ και ένα μήνα περίπου λειτουργεί Ενοριακή Τράπεζα Τροφίμων, με βασικά τρόφιμα μακράς λήξεως, η οποία έχει θεραπεύσει ήδη τις ανάγκες, δεκάδων οικογενειών της Ενορίας, σε εβδομαδιαία βάση.

 

Η βασική τροφοδότηση των τροφίμων, είναι από την ανταπόκριση του κόσμου της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, στην εκστρατεία του Τηλεοπτικού και Ραδιοφωνικού Σταθμού «SKAI» και στο Πρόγραμμα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ». Υπάρχει επίσης και διατίθεται ρύζι, προϊόν και καρπός συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β. με τη Νομαρχία Αττικής, όπου ενισχύθηκαν όλες οι Ενορίες της Μητροπόλεως. Αξιοσημείωτο όμως εδώ και μία εβδομάδα (από τότε που έγινε γνωστή αυτή η δραστηριότητα της Ενορίας), ήδη αρκετοί Ενορίτες σπεύδουν και φέρνουν άμεσα, οι ίδιοι τρόφιμα, ενισχύοντας την ενοριακή προσπάθεια, κατά της καταπολέμησης της φτώχειας.  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Βλασίου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/02/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης)  Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα  εορτάστηκε η μνήμη του ιερομάρτυρα επισκόπου Σεβάστειας  Βλασίου του θαυματουργού στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο στην περιοχή της Αρειας  του δήμου Ναυπλίου .

 

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε  θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος παρουσία κι άλλων ιερέων από το Ναύπλιο και Αργος. Κατόπιν μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε το κήρυγμα από τον θεοφιλέστατο,  ο οποίος μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Βλασίου.

Να σημειωθεί πως το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε ένα  λοφίσκο με θέα ολόκληρη την πόλη Ναυπλίου. Ο ναός χρονολογείται πάνω από 150 χρόνια χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία καθώς και ο κτήτορας της εκκλησίας. 

δείτε περισσότερα »
Η Αγία Θεοδώρα εορτάστηκε πανηγυρικά στην Κέρκυρα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/02/2012

Παρά την κακοκαιρία, πλήθη χριστιανών τίμησαν την συμπολιούχο της Κέρκυρας Αγία Θεοδώρα την Αυγούστα, της οποίας το ιερό σκήνωμα βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2012 τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος ευλόγησε κατά το ειθισμένον της παραδόσεως την λεγόμενη «χειμωνική οπώρα», σε ανάμνηση θαύματος που τέλεσε ο Άγιος Βλάσιος, του οποίου τεμάχιο ιερού λειψάνου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό και του οποίου η μνήμη συνεορτάζεται με την Αγία Θεοδώρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την υπακοή της Αγίας στο θέλημα του Θεού που την βοήθησε να μην νικηθεί στα εμπόδια, τους πειρασμούς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όχι μόνο ως αυτοκράτειρα, αλλά και ως σύζυγος και μητέρα.  

δείτε περισσότερα »
Χωρίς Λιτανεία εορτάστηκε στον Πύργο ο Άγιος Χαράλαμπος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/02/2012

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα ο Πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος.

Πλήθος πιστών από πολλά μέρη της Ηλείας ,παρόλο το τσουχτερό κρύο, βρέθηκαν στην πόλη για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου. Ο Εσπερινός και η Θεία λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Κυριακής χοροστατούντος των Σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Καισαριανής , Βύρωνος & Υμητού κ.κ Δανιήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ.κ Κυρίλου, Ηλείας κ.κ Γερμανού και του επισκόπου Ωλένης κ.κ Αθανασίου.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του ναού για να συμμετάσχει στη λιτανεία που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, αλλά προς έκπληξη όλων αντίκρισε το άγημα του Στρατού , τη φιλαρμονική , τα τμήματα των προσκόπων και τα άλλα αγήματα , να αποχωρούν. Ανακοινώθηκε ότι η λιτανεία ακυρώνεται λόγω του.... κρύου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της λιτανείας ήταν ο φόβος για επεισόδια σε βάρος των πολιτικών που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία. (πηγή odigos) 

δείτε περισσότερα »
Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους (Δαναού) στην οικία του Χαρίλαου Τρικούπη στο Άργος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/02/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Όλως ιδιαιτέρως και πανηγυρικώς εορτάζεται η μνήμη του  Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη του Άργους , μιας και δύο ναοί είναι αφιερωμένοι  στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο πρώτος ναός βρίσκεται μέσα στο αρχοντικό της οικογένειας  του Τρικούπη στο Άργος και πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο που δυστυχώς  μέρα με την μέρα η φθορά του χρόνου το καταστρέφει. Μέσα στον κήπο του  αρχοντικού ευρίσκεται στο βάθος  ανάμεσα  σε δένδρα και πυκνή βλάστηση ο ναός .Είναι μικρός και λιτός με καμαρωτή  στέγη, πετρόκτιστος και εσωτερικά μονόχωρος. Κτίστηκε από τον Σπ. Τρικούπη  , κυβερνήτη της Ελλάδος και ήταν  αναπόσπαστο συμπλήρωμα του αρχοντικού στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Χ.  Τρικούπης. Το επίπεδο του ναού είναι χαμηλότερο από εκείνο του κήπου και ο  εισερχόμενος κατεβαίνει 3-4 σκαλιά. Η τοιχοποιία του είναι γερή και  επιμελημένη. 

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν οι ιερείς του Αγίου Πέτρου   Άργους  ο πατέρας Γεώργιος Σελλής  πρόεδρος του ΙΣΚΕ και ο πατέρας  Παναγιώτης Κιντής μαζί και με άλλους ιερείς  . Να σημειωθεί πως το αρχοντικό του Τρικούπη ανήκει τώρα στην Αγροτική  τράπεζα και ο ιερός ναός ανήκει εκκλησιαστικά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου. 

δείτε περισσότερα »
Εορτή για την εικόνα της Παναγίας Οστρομπράμσκας στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/02/2012

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου με όρθρο που θα εκκινήσει στις 7:30 και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τιμήσουμε στην ενορία της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την ανάμνηση της καταθέσεως του εικονίσματος της Θεοτόκου Οστρομπράμσκας στο Ναό μας.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα συμμετάσχουν Πολωνοί κληρικοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι της Πολωνικής κοινότητας Αθηνών.

Επιπλέον στις 15 Φεβρουαρίου θα τελεσθούν Μικρός Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Παναγίας στις 5:30μ.μ. και Μέγας Εσπερινός με Όρθρο κατά το σλαβόνικο τυπικό στο Ναό της Αγίας Μαρίνης στις 6:00 μ.μ.

Την επομένη 16 Φεβρουαρίου στις 7:30 π.μ. θα αναγνωσθούν οι  Ώρες και θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.Στα πλαίσια του εορτασμού λειτουργεί έκθεση με μνημεία της Ουνέσκο στην Πολωνία, που φιλοξενείτε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού μας. Ώρες επισκέψεως καθημερινά μετά τον Εσπερινό και Κυριακή μετά την Λειτουργία έως τις 13:00μ.μ. Λήξη εκθέσεως 19 Φεβρουαρίου. 

δείτε περισσότερα »
Δεν αποφυλακίζεται ο ηγούμενος Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/02/2012

Αρνητικά απάντησε και πάλι η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, στο αίτημα του ηγούμενου Εφραίμ για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού με διάταξή της λέει για ακόμη μια φορά «όχι» στον επικεφαλής της αγιορείτικης μονής κρίνοντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αποφυλάκισή του.

Αντίθετα, θετική εισήγηση στο αίτημα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας Εφετών, Π. Μαντζούνης, ο οποίος έκρινε πως ο ηγούμενος μπορεί να απελευθερωθεί με την επιβολή περιοριστικών όρων και καταβολή ως χρηματική εγγύηση ποσού 200.000 ευρώ.

Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει ο εισαγγελικός λειτουργός και μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου κρίνοντας ότι ο Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με όρους. Όμως η πρόταση του εισαγγελέα δεν είχε βρει σύμφωνη την ανακρίτρια Ειρήνη Καλού η οποία θεωρούσε πως ο μοναχός πρέπει να προφυλακιστεί.


 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673