Εκκλησία της Ελλάδος

Επίσκεψη μητροπολίτη της Εκκλησίας της Τσεχίας στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιχαλόβτσε και Κωσίτσε κ. Γεωργίου, που είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας, στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Τον υποδέχθηκε αρχικά στο επισκοπείο ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, όπου είχαν σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτεως. Στο μοναστήρι έγινε επίσημη υποδοχή και στη συνέχεια ο καθηγούμενος Αρχιμ. Πορφύριος ξενάγησε τον σεβασμιώτατο και έβγαλε όλα τα ιερά λείψανα που βρίσκονται στην μονή, μεταξύ των οποίων και η τιμία κάρα του αγίου Κλήμεντος Αχρίδος.

Το μεσημέρι παρετέθη  γεύμα από τον σεβασμιώτατο στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά. 

δείτε περισσότερα »
Μαθήματα ιερογλυφικής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΙΑΣ σε στενή συνεργασία με την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ διοργανώνουν κύκλο μαθη­μάτων περί την Αρχαία Αίγυπτο, τον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία, την αρχαιο­λο­γία, την θρησκεία και την επιστήμη της αρχαίας χώρας του Νείλου.

 

Βασικός σκοπός των εν λόγω μαθημάτων θα είναι η «μύηση» των σπου­δα­στών/τριών στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα (αρχ. Αιγυπτιακά Μέσου Βασι­λείου) και γραφή (Ιερο­γλυφική), ούτως ώστε μετά το πέρας των σπουδών τους να είναι εις θέσιν να ανα­γνώσουν ιερογλυφικές μνημειακές και παπυρικές επιγραφές. Τα μαθήματα θα είναι εβδομαδιαία και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή.

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

  • ·Έναρξη μαθημάτων Παρασκευή 15 Μαρτίου 2012 και ώρες 18:30 - 19:30.
  • ·Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 8/03/2012.
  • ·Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
  • ·Συνολικό κόστος σεμιναρίου 40€ (αποκλειστικώς αμοιβή διδασκόντων).
  •  ·Μετά το πέρας των μαθημάτων θα επιδοθούν διπλώματα παρακο­λου­θή­σεως.

δείτε περισσότερα »
Παρουσίαση βιβλίου για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Κουμπέ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Σε μία σεμνή  τελετή , παρουσία ιεραρχών , κληρικών , μοναχών , ανθρώπων των γραμμάτων , και πλήθος Ρεθυμνίων πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» η επίσημη παρουσίαση του αφιερωματικού βιβλίου με τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ π. ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ» του καθηγητή Κωστή Ηλ. Παπαδάκη.

δείτε περισσότερα »
Η Σκόπελος τιμά τον προστάτη της
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά τον Άγιο Ιερομάρτυρα του Χριστού ΡΗΓΙΝΟ, Επίσκοπο Σκοπέλου  τον θαυματουργό, πανηγυρίζει η ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ τον προστάτη και Πολιούχο της, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:Παρασκευή 24  Φεβρουαρίου 2012:ώρα 7.00 μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.Σάββατο 25 Φεβρουαρίου  2012: ώρα 7.00 π.μ. Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Αμέσως μετά, θα λάβει χώρα η Ιερά Λιτανεία από το Μοναστήρι του Αγίου, έως τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στη Χώρα Σκοπέλου. 

δείτε περισσότερα »
Αποστολή στο Φανάρι: Άγιο Μύρο από χιώτικη μαστίχα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

73  Χιώτες, ανάμεσα τους ο Μητροπολίτης Χίου και ιερείς, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης, ο αντιδήμαρχος Χίου Ν. Μαρτάκης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ. Ε. Μονίαρος και πιστοί, βρέθηκαν από το Σάββατο μέχρι προχθές Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας τη χιώτικη μαστίχα στο Πατριαρχείο για την παρασκευή του Άγιου Μύρου.

Η χιώτικη αποστολή, που μετέφερε στην Πόλη πάνω από τρία κιλά μαστίχα για αυτό το σκοπό, αναχώρησε το Σάββατο το πρωί από τη Χίο για Τσεσμέ κι από το αεροδρόμιο της Σμύρνης για Κωνσταντινούπολη με επιστροφή την Τρίτη, ενώ χθες παρακολούθησε τη λειτουργία σε πατριαρχική εκκλησία στο Βόσπορο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε συνάντηση του Πατριάρχη με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γανιάρης θα προσκαλούσε και πάλι τον κ.κ Βαρθολομαίο να έρθει στο νησί μας, όπως είχε κάνει και πριν από μερικά χρόνια. (φωτο αρχείου 2002) 

 

δείτε περισσότερα »
Πληρώνει-και μάλιστα ακριβά- τους φόρους της η Εκκλησία της Ελλάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Διευκρινίσεις για τις φορολογικές επιβαρύνσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δίνει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή το «δημοσιογραφικό θόρυβο» που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προκλήθηκε για το θέμα.

Σημειώνοντας ότι η απαλλαγή από το φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσης ισχύει από το 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα πού έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος, καθώς ότι τα έσοδά της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών της ιδρυμάτων, η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναλυτικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες -όπως σημειώνεται- είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, κάθε χρόνο καταβάλλουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.:


 

δείτε περισσότερα »
ΙΣΚΕ: Πλεονασματικό το Ταμείο Πρόνοιας των Κληρικών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/02/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες, η προγραμματισμένη Γ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε ), εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών,  σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του Ιερού Συνδέσμου. Μεταξύ των άλλων στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής είπε χαρακτηριστικά, πως τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, όπως η ένταξη των Κληρικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και τα προβλήματα που αφορούν τους Κληρικούς εκπαιδευτικούς, βρίσκονται σε δυσαρμονία, με την γενική κατάρρευση όλων γύρω μας. Κεκτημένα πολλών ετών κινδυνεύουν σήμερα να χαθούν κάτω από το βάρος των εξελίξεων που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Ανέφερε ένα αρκετά μεγάλο απόσπασμα από την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.Παύλου προς την Ιερά Σύνοδο, στο οποίο, όπως είπε, αποτυπώνονται με κρυστάλλινο λόγο  τα τεκταινόμενα γύρω μας  και τα οποία εν πολλοίς οδήγησαν την πατρίδα μας σ` αυτήν την κατάσταση.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε  ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Χίου και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος  

δείτε περισσότερα »
Το 2ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε η Ι.Μ. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/02/2012

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το πρωί, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Σαγιά, των υπευθύνων ιερέων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και κατοίκων της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς  Μητροπόλεως Κερκύρας. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος λόγω κάποιου κρυολογήματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ιεροκήρυκας της περιοχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί την Νότια Κέρκυρα και βρίσκεται στην Λευκίμμη πλησίον του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων.Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναγνώστηκε χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. 

δείτε περισσότερα »
Μαθήματα πληροφορικής από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/02/2012

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ, κληρικών, του κ. Δημάρχου Άγγελου  Κοτρώνη και πολλών παρισταμένων, τελέσθηκε την Κυριακή 12η Φεβρουαρίου ε.έ και περί ώραν 10:30΄ π.μ ο αγιασμός ενάρξεως μαθημάτων του  εργαστηρίου πληροφορικής του Ι. Καθεδρικού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος εις την εμπνευσμένη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην ωραία αυτή πρωτοβουλία για την εκμάθηση των Η/Υ  αλλά και στην μεγάλη προσφορά της Παναγίας από την αξιοποίηση του ΜΕΤΟΧΙΟΥ. 

Σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο πλησίον της συνεδριακής αιθούσης τοποθετήθηκαν 8 φορητοί υπολογιστές κ.λπ.

Τα μαθήματα θα παραδίδει αφιλοκερδώς ο Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως και Καθηγητής Πληροφορικής κ. Γεώργιος  Μαγουλάς. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Κορίνθου- Σχολή Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως:«Σχέσεις των δύο φύλλων, Γάμος – Οικογένεια»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/02/2012

Με επιτυχία συνεχίστηκε το Σάββατο 18/2/2012 η 6ηκατά σειρά συνάντηση  των Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος και παρουσίασε το θέμα «Σχέσεις των δύο φύλλων, Γάμος – Οικογένεια». Ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο φύλλων, όπου κατά την Χριστιανική πίστη η έλξη και η αγάπη του ενός φύλλου προς το άλλο θα πρέπει να είναι εικόνα της φοράς και της αγάπης τους προς τον Θεό. Σύμφωνα με την  διδασκαλία της  Εκκλησίας μας ο Γάμος αποτελεί «μυστήριον μέγα» γι᾿ αυτό και ο κύριος σκοπός του γάμου δεν είναι μόνον η τεκνογονία, η αλληλοβοήθεια και η αλληλοσυμπλήρωση αλλά η σωτηρία των προσώπων που τον απαρτίζουν. Μέσα από τις δυσκολίες και αντιξοότητες οι σύζυγοι (κάτω από τον ίδιο ζυγό) διαγράφουν από κοινού μια πορεία αγάπης η οποία αρχίζει από την γη και τερματίζει στον ουρανό.

Την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος ο οποίος με τις καίριες παρεμβάσεις του ικανοποίησε τα στελέχη του νεανικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας θίγοντας ευαίσθητα θέματα όπως οι προγαμιαίες σχέσεις, η ισοτιμία των δύο φύλλων, η διάρκεια του γάμου, οι αιτίες διαλύσεώς του, τα πολλά διαζύγια, τα σύμφωνα συμβίωσης και κατέληξε σημειώνοντας ότι η κοσμική λαίλαπα της εποχής μας αγωνίζεται να συντρίψει το Ιερό Μυστήριο του Γάμου και της Οικογένειας γι᾿ αυτό και η Εκκλησία υπεύθυνα και με την σώζουσα αλήθεια κατηχεί και διδάσκει τα μέλη της για το πως ο Γάμος θα συμβάλει στην πνευματική ζωή και ανάταση του ανθρώπου, προαναγγέλλοντας συγχρόνως και την ίδρυση Σχολής Γονέων στην Μητροπολή μας από τον προσεχή Νοέμβριο.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673