Εκκλησία της Ελλάδος

VIDEO: Ορκωμοσία των νέων υπουργών από τον Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/03/2012

Ορκίστηκαν το μεσημέρι  στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια  οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης.Την ορκωμοσία  τέλεσε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Και αν δεν απατώμεθα είναι  η πρώτη του ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Θεοφιλέστατος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την υπουργό Ανάπτυξης κ. Αννα Διαμαντοπούλου από τότε που η τελευταία βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

δείτε περισσότερα »
Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/03/2012

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012, σε έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

 Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών   κ. Μάρκου.

 Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ. Δαμασκηνού, β) Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, γ) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου, δ) Κίτρους και Κατερίνης     κ. Αγαθονίκου, ε) Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, ζ) Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, η) Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, θ) Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και ι) Κερκύρας και Παξών κ. Νεκταρίου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα. 

δείτε περισσότερα »
Το Άγιον Όρος στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει, από την Δευτέρα 12/3/2012 έως και την Παρασκευή 6/4/2012, ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Άγιον Όρος. 

Γίνεται αναφορά στην ιστορία του Άθωνα, στο παρελθόν και στο παρόν της Βυζαντινής Μοναστικής Πολιτείας και επιχειρείται να φωτιστεί το μέλλον της. Παρουσιάζονται το κάθε ένα από τα 20 μοναστήρια του Αγίου Όρους, καθώς και οι Αθωνικές Σκήτες, τα Καθίσματα και τα Αγιάσματα. Ειδική αναφορά γίνεται στο Καθολικό καθώς και στα κειμήλια κάθε Ιεράς Μονής.

Αναδεικνύεται, επίσης, η καθημερινή ζωή των μοναχών και γίνεται προσπάθεια ψηλάφησης της Αγιορείτικης πνευματικής ζωής.

Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσφορά του Αγιορείτικου μοναχισμού τόσο στην εν γένει Εκκλησιαστική ζωή, όσο και στο σύγχρονα κοινωνικό γίγνεσθαι και ειδικότερα στα γράμματα και στις τέχνες.  

δείτε περισσότερα »
Έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στους Γερμανούς μέσω Ευαγγελικής Εκκλησίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

Έκκληση στους εκπροσώπους της πανίσxυρης Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας να δείξουν πνεύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται, όπως η Ελλάδα, απευθύνει με επιστολή του ο Αρxιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

 «Όλοι παρακολουθούμε, τον τελευταίο καιρό, την πολύπλευρη οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, ακολουθώντας την γενικότερη ηθική κρίση αξιών» δηλώνει ο Αρxιεπίσκοπος Τιρράνων στους Γερμανούς Επισκόπους και προσθέτει: «στα εύρωστα οικονομικά κράτη, όπως π.x. στη Γερμανία, πολύ συxνά υψώνονται διάφορες φωνές, κάποτε υπεροπτικές, έως και υβριστικές, για λαούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται και υποφέρουν».


Η επιστολή απευθύνεται στον Επίσκοπο Martin Schindehute, υπεύθυνο για τις γερμανόφωνες κοινότητες της ευαγγελικής εκκλησίας στον κόσμο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβούλιου Εκκλησιών, του οποίου ο Αρxιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ένας από τους πρόεδρους. (πηγή tovima)

  

δείτε περισσότερα »
Η Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις στον Αλμυρό
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

Ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για την πόλη του Αλμυρού, όσο και σύνολη την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, συνιστά η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου. Η Τιμία Κάρα θα αφιχθεί στον Αλμυρό την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 5 μ.μ. και θα τεθεί προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Άνδρο. Την Τιμία Κάρα θα μεταφέρει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου Αρχιμ. Γέρων Δωρόθεος.   Με την ευκαιρία της έλευσης της Τιμίας Κάρας του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, θα τελεστούν οι κάτωθι Ιερές Ακολουθίες: Πέμπτη 8/35 μ.μ. Υποδοχή της Τιμίας Κάρας 5.15 μ.μ. Μέγα Απόδειπνο και Ιερά Παράκληση του Αγίου Παρασκευή 9/3 07.30 Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία19.00 Β΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου Σάββατο 10/3 07.30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερού Χρυσοστόμου17.00. Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας Κυριακή 11/3 07.30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου 17.00  Κατανυκτικός Εσπερινός

 Εκ του Γραφείου Τύπου 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Κέρκυρας: Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εξ αφορμής και της παρουσίας στο νησί του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία αναστήλωσε τις εικόνες, εορτάστηκε στην Κέρκυρα η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης, όπου βρίσκεται τεθησαυρισμένο το λείψανο της Αγίας  Θεοδώρας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2012, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως για την σημασία της Ορθόδοξης πίστης  και παράδοσης στη ζωή του κόσμου. Αξιοποιώντας ένα λόγο του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η υγιαίνουσα διδασκαλία της Ορθοδοξίας σήμερα, να εντρυφήσει ο λαός του Θεού στην πνευματική πρόοδο και με σεβασμό στην πίστη να πορευθεί στις δυσκολίες της εποχής. Η ορθόδοξη διδασκαλία και παράδοση αποτελούν τη βάση για να αντέξουμε και στην κρίση, αλλά και σε κάθε κρίση τόσο ως άνθρωποι όσο και ως λαός.

 

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012  έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η καθιερωμένη λιτανεία του λειψάνου της Αγίας Θεοδώρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος σε χαιρετισμό του μετά την ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας στο Πλακάδο του Αγίου πήρε αφορμή από την κίνηση της Αγίας να αναστηλώσει τις ιερές εικόνες και τόνισε ότι η Ορθοδοξία τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν να διαφυλαχθεί ακέραιη η ορθόδοξη πίστη ανά τους αιώνες, που ήταν και άρχοντες και επίσκοποι και ιερείς και μοναχοί και ο λαός του Θεού όταν οι άρχοντες και ο λαός ακολουθούσαν την ορθή πίστη και ζωή, τότε υπήρχε η ενότητα και αγάπη και η πρόοδος στους ανθρώπους, κάτι που είναι απαραίτητο σε μία εποχή παρακμής και φθοράς. Μόνο ο Χριστός παραμένει αναλλοίωτος και χαρίζει αγιασμό και νόημα στη ζωή των ανθρώπων και ευχήθηκε  το ήθος της εορτής να διακρατείται τόσο εν γη όσο και εν ουρανώ.  

 

δείτε περισσότερα »
Το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στη Βάρκιζα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/03/2012

(του π. Αντωνίου Χρήστου)

Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, στις 5.30 μ.μ. θα μεταφερθεί το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ρώσου και Ιατρού, από την Ενορία του Αγίου Νεκταρίου Βούλας όπου φυλάσσεται  (δωρεά του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, του οποίου του το είχε χαρίσει σε ταξίδι του στη Κριμαία ο Σεβασμιώτατος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρος) στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρκίζης όπου εδώ και λίγους μήνες έχει θεσπιστεί  μηνιαία Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου στην Ενορία της Βάρκιζας, ύστερα από θαυμαστή εμφάνιση του Αγίου. 

Το χρονικό του θαύματος έχει ως εξής: Κάποιοι Ενορίτες από την Βάρκιζα, είχαν πάει προσκυνηματική Εκδρομή στη Κριμαία εκεί που έζησε και έδρασε ο Άγιος. Αγόρασαν εικόνες και άλλες ευλογίες του Αγίου για το σπίτι και 

δείτε περισσότερα »
Δεκτή από τη ΔΙΣ η παραίτηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/03/2012

 Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 Κατά την σημερινή Συνεδρία :

–        Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

–        Απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ως Μέλους των Συνοδικών Επιτροπών Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, και ως Εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μικτή Επιτροπή Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στην Επισκοπική Συνέλευση των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ευρώπης. 

δείτε περισσότερα »
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Σάμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/03/2012

 (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Μετά την πανηγυρική  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητρολιτικό Ναό  Κοιμήσεως της Θεοτόκου που Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Ευσέβιος παρουσία όλων των Αρχών του Νησιού  έγινε η λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων από ενορία σε ενορία για να ενωθούν στη συνέχεια και οι τρείς ενορίες της πόλεως  (Κοιμήσεως Θεοτόκου ,Αγίας Ματρώνης και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου), στην πλατεία Δημαρχείου όπου από εξέδρας ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας ανέγνωσε το Συνοδικό και όλοι απήγγειλαν το Σύμβολο της Πίστεώς μας.

Ο Μητροπολίτης μας μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε «η Ελληνορθοδοξία μας είναι ο πολύτιμος θησαυρός μας ,είναι ο μυστικός μας πλούτος, είναι η ατίμητη προίκα μας. Σήμερα χρειαζόμαστε να συσπειρωθούμε στην Ορθοδοξία μας και να ισχυροποιήσουμε τα ερείσματα της Πίστεώς, της ενότητα και της συνοχής μας. 

δείτε περισσότερα »
Το διήμερο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/03/2012

Συνέρχεται την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 σε έκτακτή της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα). 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673