Εκκλησία της Ελλάδος

Έξι μητροπολίτες στην παρουσίαση του Δ’ τόμου των έργων του Χριστοδούλου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2012

Ο Δ΄ Τόμος των Έργων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, παρουσίαστηκε σήμερα στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς Βιβλίου στην Αθήνα . Παρόντες ήταν οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών,  Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος κ.Κύριλλος  και ο μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Παρόντες επίσης αρκετοί αρχιμανδρίτες μεταξύ των οποίων ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως π. Τιμόθεος Άνθης και αρκετοί ιερείς. 

 Τον 4ο Τόμο παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μερόπη Σπυροπούλου. 

Ο εν λόγω Τόμος περιλαμβάνει το 1ο Μέρος της Αρθρογραφίας του αειμνήστου Πρωθιεράρχου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πληροφόρηση» της Ιεράς  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σύρου: «Αγαπητά μου παιδιά…»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2012

«Αγαπημένα μου παιδιά... στείλτε από τους υπολογιστές σας σ’όλα τα email που γνωρίζετε αυτό το μήνυμα "σ’ αυτό τον τόπο, τότε, σήμερα, πάντοτε είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία!"».

Παρουσία πλήθους προσκυνητών και χθες το ιερό νησί της Τήνου με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική έξαρση πανηγύρισε την εορτή του Ευαγγελισμού και την ιστορική μνήμη της εθνικής παλλιγενεσίας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος ετέλεσε την Δοξολογία και προέστη της λιτανευτικής πομπής προς την πλατεία Παντανάσσης. 

 Στον εόρτιο από εκεί λόγο του, κατα το έθος, αναφέρθηκε στο γεγονός του Ευαγγελισμού της Παναγίας, και στη συνέργειά της στο μυστήριο της Θείας Οικονομίας, αλλά και στη συμβολή του γεγονότος, της ευρέσεως της αγίας Εικόνος, τον Ιανουάριο του 1823 στην Τήνο, για τον εθνικό Αγώνα. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Μαντινείας: Λαός, Εκκλησία και Στρατός τίμησαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2012

(του π. Ιωάννη Σουρλίγγα) Την Κυριακή 25ηΜαρτίου 2012, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ προεξήρχε στις εορταστικές εκδηλώσεις δια τον εορτασμό της Ιστορικής Επετείου και τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας  Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εχοροστάτησε στην επίσημο Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή και Παλιγγενεσία.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ευστόχως ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Γεώργιο Πραχαλιά, τακτικό μέλος της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών.

Εν συνεχεία, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο στο Μνημείο των Πεσόντων της Πλατείας Άρεως και παρακολούθησε την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών και του Ελληνικού Στρατού.

 Εν συνεχεία  τα νέα παιδιά της Τριπόλεως χόρεψαν Ελληνικούς Παραδοσιακούς  Χορούς στην πλατεία Άρεως. Πλήθος κόσμου, Αρχόντων, Στρατιωτικών και Εκπροσώπων των Φορέων του Νομού μας και του τόπου μας, συμμετείχε και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου που είχε καταρτιστεί εκ της Περιφερείας Πελοποννήσου.     + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

  

δείτε περισσότερα »
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Λαγκαδά η διπλή Εορτή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/03/2012

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Λαγκαδά η  διπλή Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  στις   24/03/2012  με τον  εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα  Ιερό ναό του Περιβολακίου στον οποίο χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Οι εκδηλώσεις  για την εθνική  επέτειο  κορυφώθηκαν στις  25/03/2012, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία επί τη Εθνική εορτή της Παλιγγενεσίας του 1821,  στις οποίες  προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης   κ.κ. Ιωάννης.

Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής,   

δείτε περισσότερα »
Με κατάνυξη ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η εορτή  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ναύπλιο. Χιλιάδες πιστών έφθασαν από όλη την Αργολίδα αλλά και όλη την Πελοπόννησο ,για να τιμήσουν την Παναγία μας, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν, στο Ιερό Ναό της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ».  Ουρά ατέλειωτη που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα  της ημέρας της γιορτής από ευσεβείς προσκυνητές περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν την Θαυματουργική Εικόνα της Ευαγγελιστρίας.  

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος μίλησε επίκαιρα. Συμμετείχαν ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπουλέσης, οι Ιερείς της Πόλεως Ναυπλίου, αλλά και από την ευρύτερη  περιοχή .

  

 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Μαντινείας: «να αναβαπτισθεί ο κάθε Έλληνας με τα Νάματα της Ορθοδοξίας και τα Αγιασμένα Αίματα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2012

Οδεύοντας προς την μεγάλη εορτή των εορτών, το Άγιο Πάσχα και επ’ ευκαιρία της  εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και στα πλαίσια της χρονογύριστης χαράς της   Εθνικής  μας Παλιγγενεσίας εις τιμήν και μνήμην των Ηρωικών Αγωνιστών Πατέρων μας, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή των νέων παιδιών της πόλεώς  μας, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με την ονομασία « με το  ’να χέρι στο σπαθί και τ’ άλλο στο ’βαγγέλιο ».

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  στο φιλόξενο χώρο του Αποστολοπούλειου  Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, στις 7.00 μ.μ.,  παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλήθους κόσμου, Ιερέων, Τριπολιτών,αρχόντων  και νέων του τόπου μας.

Η άριστα οργανωμένη εκδήλωση ήταν η αιτία να μεταφερθεί στους συμμετέχοντας, το κλίμα των ημερών,   

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ: «Οδηγός μας οι αρετές της Παναγίας μας»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/03/2012

Στις 24 και 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγυρίζει ο ιερός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίας Φωτεινής Υμηττού.

 

Έτσι το Σάββατο το πρωΐ τελέστηκε Ακολουθία τοῦ Ὄρθρου καί τῆς Θείας Λειτουργίας τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου, ενώ το απόγευμα με λαμπρότητα τελέστηκε Μέγας  Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸς μετ' ἀρτοκλασίας καὶ θείου κηρύγματος ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δανιήλ.

 

Στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης αναφέρθηκε στις αρετές της Παναγίας: την Πίστη, τη Σύνεση, την Υπακοή και την Ταπείνωση. «Αυτές τις αρετές πρέπει να έχουμε σήμερα όλοι οδηγό μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος.

Το βράδυ και έως τη μία τα ξημερώματα τελέστηκε ιερά Αγρυπνία.

 

Στην κατάμεστη από πιστούς εορτάζουσα εκκλησία το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με απόλυτη τάξη και σε αυτό συνέβαλε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο πρόεδρός του Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σιδέρης.

  

δείτε περισσότερα »
Ρύζι και ζυμαρικά από την Εκκλησία της Κύπρου στην Ι.Μ. Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/03/2012

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 και ώρα 3.30 μ.μ. επίσημη αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης αποτελούμενη από τους : α) Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φειδόπουλο, Προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γλυφάδας (εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου), β) π. Αντώνιο Χρήστου, Εφημέριο Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας, γ) π. Ευάγγελο Σπανό, Εφημέριο Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, δ) Ιεροδιάκονο π. Μάριο Χανόπουλο και ε) τον κ. Χρήστο Κολόσακα, Ιδιαίτερο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, μετέβηκαν σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο όπου συνάντησαν το αντίστοιχο επίσημο Κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, της Εκκλησίας της Κύπρου με επικεφαλής του, τον Πανιερώτατο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, (ως Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Εκκλησίας της Κύπρου), συνοδευόμενος από προσοντούχους Κληρικούς και λαϊκούς από την Εκκλησία της Κύπρου. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρελήφθη αποτελούνταν από 200 τσουβάλια των 5 κιλών από όσπρια και 370 κιβώτια των 12 κιλών από ζυμαρικά, προς ενίσχυση των συσσίτιων της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Ε. Β. Β. και Β. καθώς και τις Τράπεζες Τροφίμων των Ενοριών.  

Ο π. Γεώργιος Φειδόπουλος μετέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Ησαΐα τους αδελφικούς ασπασμούς καθώς και τα αισθήματα ευγνομωσύνης προς τον Κυπριακό λαό, του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου καθώς επίσης και του κλήρου και λαού της τοπικής μας Εκκλησίας, που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πραγματικά βρίσκουμε έμπρακτη βοήθεια και συμπαράσταση από τον φιλάνθρωπο πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας

 

 

δείτε περισσότερα »
Η Δ΄ Στάση Χαιρετισμών από τον επίσκοπο Επιδαύρου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/03/2012

(φωτορεπορτάζ Ευάγγελος Μπουγιώτης) Στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος ,τέλεσε την ακολουθία της Δ΄ στάσης των Χαιρετισμών στην  Υπεραγία Θεοτόκο.

Σε ένα κατάμεστο ναό  από πιστούς ο Θεοφιλέστατος στο τέλος της ακολουθίας των χαιρετισμών  κήρυξε τον θείο λόγο. Ο ιερέας του ναού ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ελευθέριος Μίχος , ευχαρίστησε  τον επίσκοπο  για την παρουσία του στον ιερό ναό .

Να σημειωθεί πως ο ενοριακός ναός της  Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου βρίσκεται στην κορυφή λόφου στην συνοικία  Πρόνοια  Ναυπλίου. Η θέα από τον ναό , μαγευτική μπορεί να δει κάποιος  όλο την πόλη .

Ὁ Ακάθιστος  Υμνος, οἱ τόσο δημοφιλής «Χαιρετισμοί» στην Παναγία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου, συνδεδεμένος όχι μόνο με την εκκλησιαστική (λατρευτική) ζωή, αλλά και με την εθνική πορεία του Ελληνισμού, ο οποίος αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Ὑπέρμαχο στρατηγό», τη σκέπη και την προστασία του.

Ἡ Ακολουθία του Ακάθιστου Ὕμνου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμψάλλεται με το Μικρό Απόδειπνο τμηματικά την Παρασκευή το εσπέρας τον πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδος των Νηστειών.

 

  

δείτε περισσότερα »
Δήλωση Ιερώνυμου με πολλούς αποδέκτες
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/03/2012

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: "Είναι απορίας άξιον πως κάθε φορά που η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρούν να αξιοποιήσουν νομίμως την περιουσία τους, προς όφελος του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται σκληρά,

παρουσιάζονται αίφνης πάσης φύσεως προσκόμματα, ενδεδυμένα με τον μανδύα κάθε είδους ευαισθησιών, από πρόσωπα των οποίων η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη περιορίζεται απλά και μόνο σε βαρύγδουπες, δακρύβρεχτες και δήθεν ιδεολογικά φορτισμένες διακηρύξεις.

Ούτε ο λαός μας, που έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την ανασφάλεια ανακουφίζεται με λόγια, ούτε τα πολυάριθμα εκκλησιαστικά ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία κάθε μέρα όλο και περισσότερο εγκαταλείπονται από το κράτος πρόνοιας, συντηρούνται με δηλώσεις, ούτε οι λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος, 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673