Εκκλησία της Ελλάδος

Εκοιμήθη ο ηγούμενος της Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ του Γέροντος αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γεραντώνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/03/2012

Με τα αισθήματα της κατ' άνθρωπον λύπης αναγγέλεται η κοίμηση του αοιδίμου ήδη Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη, Ηγουμένου της ιστορικής και σεβασμίας Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος Λίμνης Ευβοίας.

Ο αοίδιμος π. Κύριλλος, εκοιμήθη σήμερα το πρωί, κατόπιν πολυωδύνου ασθενείας, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Γέροντας Κύριλλος γεννήθηκε στον Κρυονερίτη της Βορείου Ευβοίας το 1938 και από την μικρή του ηλικία γαλουχήθηκε με τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Προσήλθε στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και εκάρη Μοναχός την 1ηΟκτωβρίου 1965 από τον μακαριστό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Θωμά (+1977), λαβών το όνομα Κυπριανός. Ως Μοναχός διακρίθηκε για την ταπείνωσή του, την υποδειγματική υπακοή του και την διάθεσή του να υπηρετεί τους πάντες.

 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Πατρών: «Αποκαλύπτομαι μπροστά στην ειλικρίνεια των παιδιών»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/03/2012

 Μετὰ  ἀπὸ  αἴτημα  τῶν παιδιῶν καὶ παράκληση τοῦ  Διευθυντοῦ κ. Νικολάου Μεσσαλᾶ καὶ τοῦ Θεολόγου Καθηγητοῦ κ. Εὐαγγέλου Κυριακουλοπούλου,  ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, ἐπεσκέφθη τό Πειραματικό Γυμνάσιο τοῦ Πανεπιστημίου Πατρῶν καί συνομίλησε μὲ  τὰ  παιδιὰ  τῆς  Γ’  Γυμνασίου.

Ἐπί δύο ὧρες τὰ παιδιὰ ἐρωτοῦσαν γιὰ διάφορα ζητήματα τὸν Μητροπολίτη, ἀποδεικνύοντας ὅτι τοὺς ἐνδιαφέρει τὰ μέγιστα ἡ κατάσταση ποὺ ἐπικρατεῖ σήμερα στὴν κοινωνία μας, εἶναι προβληματισμένα γιὰ τὸ μέλλον καὶ ἐπιθυμοῦν νὰ γνωρίζουν τὶς θέσεις καὶ τὶς ἐνέργειες τῆς Ἐκκλησίας σήμερα, ἀλλὰ καὶ ποιὲς εἶναι οἱ προοπτικές της καί τά σχέδιά της γιὰ τὸ αὔριο. 

δείτε περισσότερα »
Διαδικτυακό το περιοδικό «Μυροβλήτης» της Ι.Μ.Χαλκίδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/03/2012

Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος αναγγέλεταιτο γεγονός της επανακυκλοφορίας του εκκλησιαστικού περιοδικού «ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ», το οποίο εκδίδεται με πρόνοια και φροντίδα του Μητροπολιτικού μας Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Ύστερα από αδυναμία εκδόσεως του περιοδικού επί ένα και πλέον έτος, η οποία οφειλόταν κυρίως στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού μας Ιερού Ναού, προέβη στην επανέκδοσή του υπό νέα μορφή, λιγότερο δαπανηρή, με λιγότερες σελίδες και οικονομικότερη ποιότητα χαρτιού.

Φιλότιμη ωστόσο είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται, από την Συντακτική Επιτροπή, ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί, ακόμη περισσότερο, η ποιότητα του περιεχομένου. Χάρη στην πολλή αγάπη και τον ζήλο των συνεργατών μας, αλλά και την βοήθεια της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότης, πλέον, να διαβασθεί το περιοδικό και μέσω του Διαδικτύου. 

δείτε περισσότερα »
Ελεύθερος με εγγύηση ο ηγούμενος Εφραίμ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/03/2012

(tovima.gr) Αποφυλακίζεται ο ηγούμενος Εφραίμ με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών. Τα τρία μέλη του Συμβουλίου αντικατέστησαν την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου Εφραίμ με χρηματική εγγύηση ύψους 300.000 ευρώ, αλλά και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τη μονή Βατοπαιδίου. Υποχρεούται επίσης σε εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, που κατηγορείται για βαριά κακουργήματα και καταγράφεται ως πρωταγωνιστής του σκανδάλου που έχει συγκλονίσει τη χώρα ήταν προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό από τις 23 Δεκεμβρίου του 2011. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε κάνει αίτηση αποφυλάκισης προβάλλοντας λόγους υγείας και μη αποδεχόμενος την ενοχή του σε κανένα στάδιο της ανάκρισης. Η ανακρίτρια της υπόθεσης κυρία Ειρήνη Καλού, η οποία έχει κλείσει την ανάκριση, είχε προτείνει πάντως να διατηρηθεί η προσωρινή κράτηση του ηγουμένου.

Μάλιστα εάν τα χρήματα δοθούν μέχρι τη Δύση του ηλίου που γίνονται οι αποφυλακίσεις θα αποφυλακιστεί και σήμερα το απόγευμα. 
 

δείτε περισσότερα »
Παρέμβαση μητροπολίτη Ιγνάτιου για τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/03/2012

Το θέμα με τις οφειλές του ΟΓΑ και του ΙΚΑ σε Ιδρύματα και Γηροκομεία της Εκκλησίας έχει πάρει διαστάσεις και οι οφειλές αυτές απειλούν με λουκέτο τα ιδρύματα.

Με παρέμβασή του στο Mega ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, 150 απλήρωτους εργαζομένους, οίκους ευγηρίας υπό κατάρρευση και τρόφιμους οι οποίοι αναγκάζονται να διαβιούν υπό συνθήκες «κατοχής».

 Ο σεβασμιώτατος κατήγγειλε μια «σωρεία  παραλείψεων» και περίεργων «οικονομικών συμπεριφορών», εκφράζοντας τη μεγάλη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα το υπουργείο.

«Δεν έχω στοιχεία και θα πρέπει να μιλήσω για το θέμα με το υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για το θέμα. 

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2012

Πολύ θερμά έγινε δεκτός σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

 

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για την στήριξη που παρέχει στο ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικής, κυρίως δε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας γιας την παραχώρηση έκτασης από την κυπριακή κυβέρνηση στην περιοχή Γέρι της κυπριακής πρωτεύουσας, με σκοπό την ανοικοδόμηση Εξαρχείας του Παλαίφατου Πατριαρχείου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τις ιεραποστολής και να ενημερώνει για τις δράσεις της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την κοινή γνώμη της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας την επιθυμία του για την στήριξη του χριστιανικού στοιχείου ιδιαίτερα στην Συρία. Αναφορικά, με την <<πολιτική άνοιξη>> στον αραβικό κόσμο, ευχήθηκε να μην μετατραπεί σε <<πολιτικό φθινόπωρο>> και για να εξασφαλιστεί αυτό, θα πρέπει - όπως υποστήριξε - να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς φωνές στον μουσουλμανικό κόσμο.

 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος, που συνοδευόταν από τον Έξαρχο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στην Κύπρο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, μίλησε στον Κύπριο Πρόεδρο για την χθεσινή σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και για την πρόθεσή τους να αναδείξουν τα προβλήματα του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα διεθνή φόρουμ.

Παράλληλα, ο κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στο τελευταίο του ταξίδι στην Σιέρρα Λεόνε, όπως επίσης και για την προσφορά Κυπρίων από όλον τον κόσμο για τους αφρικανούς εμπερίσταστους ορθοδόξους, δίνοντάς του και φωτογραφίες σχετικές με το πολυσήμαντο έργο στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Αφρικής.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας - και σε δηλώσεις του σε κυπριακά ΜΜΕ αμέσως μετά την συνάντηση με τον κ. Χριστόφια - ευχαρίστησε τον ίδιο τον Κύπριο Πρόεδρο καθώς και όλον τον κυπριακό λαό για την στήριξη που παρέχει στην Αλεξανδρινή Εκκλησία, ενώ προσέφερε μία μικρή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στον Πρόεδρο κ. Χριστόφια, ευχόμενος επί δικής του προεδρίας να λυθεί και το κυπριακό πρόβλημα.

 

Νικόλαος Κάτσικας

 

  

δείτε περισσότερα »
Δενδροφύτευση από την Ι. Μ. Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2012

Με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, της 3ηςΤαξιαρχίας, της Δημοτικής αρχής, του Δημοτικού Σχολείου Νέας Βύσσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και ιδιωτών έγινε δεντροφύτευση στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Αγ. Σκέπης - Αγ. Παρασκευής Ν. Βύσσης.

            Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που συνοδευόταν από τον Διευθυντή και τους δασκάλους τους προσήλθαν από το πρωί στην Ιερά Μονή όπου και παρακολούθησαν την ακολουθία του Ευχελαίου. Στη συνεχεία ενημερώθηκαν για την ωφέλεια της δεντροφύτευσης και του σεβασμού προς το περιβάλλον. Αμέσως μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός άρχισε το φύτευμα 320 δενδρυλλίων που παραχωρήθηκαν, ύστερα από αίτημα του Σχολείου από τα Δασαρχεία Σουφλίου και Κομοτηνής.

          Εξαίροντας το γεγονός ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η συνεργασία όλων των φορέων αποδίδει πάντοτε καρπούς αγαθοεργίας, ότι είναι έργο παιδείας η εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον  και τέλος ότι η δεντροφύτευση του περιβάλλοντος της Μονής δημιουργεί τον λόφο της Ελπίδας στην παραμεθόρια αυτή περιοχή, δίπλα στην Αδριανούπολη. 

δείτε περισσότερα »
Καθαιρέθηκαν Βικέντιος και Παΐσιος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2012

Την ανώτατη των ποινών για Αρχιερείς, την  ποινή της καθαίρεσης στην τάξη των μοναχών επέβαλε, για πρώτη φορά στην ιστορία του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στους  πρώην τιτουλάριο  Μητροπολίτη  Τυάνων Παϊσιο και τον μέχρι πρότινος βοηθό επίσκοπο του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.

Το πλήρες ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου  που δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην δημοσιότητα έχει ως εξής : « Ἀνακοινοῦται, ὅτι κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἐπί εἰσηγήσει τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς καί κατόπιν ἐκτενοῦς συζητήσεως, ἐπεβλήθη ὁμοφώνως ἡ ποινή τῆς καθαιρέσεως, διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εἰς τούς Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον καί Ἐπίσκοπον Ἀπαμείας Βικέντιον, πρῴην Ἡγούμενον καί ἀναπληρωτήν αὐτοῦ, ἀντιστοίχως, τῆς ἐν Ἀστορίᾳ Νέας Ὑόρκης Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου, οἵτινες καί ἐπανήχθησαν εἰς τάς τάξεις τῶν μοναχῶν.    Ἐξ αὐτῶν, ὁ πρῶτος παρέστη καί ἀπελογήθη ἐνώπιον τοῦ Ἱεροῦ Σώματος, ἐνῷ ὁ Ἐπίσκοπος Ἀπαμείας, εὑρισκόμενος ἐν Ἀμερικῇ, ἐδήλωσεν ἀδυναμίαν ἀνταποκρίσεως εἰς τήν κλῆσιν τῆς Ἐκκλησίας καί ἐμφανίσεως ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 28ῃ Μαρτίου 2012.   Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας   τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

  

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος: «Η νεοπατερική, δεν είναι άλλη θεολογία, είναι χρονικό πράγμα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2012

(Εκ της Ι.Α.Α) Στη Σχολή Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους σπουδαστές για επίκαιρα θέματα.

Για τις αντιδράσεις στο διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς ο Μακαριώτατος είπε:

«Δεν κάναμε ποτέ εμείς διάλογο μόνοι μας, ως Ορθόδοξοι Έλληνες, με τους Καθολικούς. Ούτε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πάνε μόνοι τους. Ήρθαν όλοι οι Ορθόδοξοι, ψήφισαν και είπαν θα κάνουμε το διάλογο με τους Καθολικούς, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένους όρους. Έρχονται μερικοί Αρχιερείς –και επηρεάζουν και μερικούς λαϊκούς– και λένε “τι τον θέλουμε αυτόν τον διάλογο;” Κατ’ αρχήν, χριστιανικά, δεν μπορούμε να απορρίψουμε ποτέ τον διάλογο. Με όλους πρέπει να μιλάμε. Το θέμα είναι να κρατάμε εμείς την αλήθεια. Έχουμε, λοιπόν, αυτόν τον διάλογο και υπάρχουν μερικοί που λένε “όχι!”. Μα δεν είναι απόφαση μόνο δική μας. Είναι απόφαση που έχουν πάρει όλοι οι Ορθόδοξοι. Δεν είναι θέμα δικό μου να πω “όχι στο διάλογο”. 

δείτε περισσότερα »
Προικοδότηση απόρων κοριτσιών από την Ι.Μ. Ηλείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2012

Συνήλθαν σε συνεδρίαση, υπό την προεδρία  του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, οι Δ.Ε. των κληροδοτημάτων ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ και ΚΑΣΤΟΡΧΕΙΟΥ

Για το ΚΑΣΤΟΡΧΕΙΟΝ κληροδότημα, εγκρίθηκε ο απολογισμός έτους 2011 με

Έσοδα 12.114,94 ευρώ-Έξοδα 10.528,04 και υπόλοιπο μεταφερόμενο στο έτος 2012, 1.586,90 ευρώ. Για το ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΝ κληροδότημα, εγκρίθηκε ο απολογισμός έτους 2011 με Έσοδα 47.098,42 ευρώ-Έξοδα 31.060,80 ευρώ και  υπόλοιπο μεταφερόμενο στο έτος 2012, 16.037,62 ευρώ.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης έγινε κλήρωση, προκειμένου να προικοδοτηθούν, από το ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ κληροδότημα, δύο άπορα κορίτσια. Η κληρωτίδα «χαμογέλασε» σε δύο κοπέλες, την Νίκη – Σπυριδούλα Αρβανιτοπούλου από τον Πύργο, 20 ετών, σπουδάστρια ΙΕΚ.

Η δεύτερη τυχερή κοπέλα είναι η Σοφία Ανδριώτη, φοιτήτρια από το Βούναργο. 

Τα δύο άπορα κορίτσια πήραν από ένα βιβλιάριο καταθέσεων με το ποσό των 5.οοο ευρώ η κάθε μία. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673