Εκκλησία της Ελλάδος

13 ενηλίκους εβάπτισε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/04/2012

Τίς βαπτίσεις 13 Ἐνηλίκων Κατηχουμένων ἐτέλεσε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, τήν Τρίτη 3η Ἀπριλίου καί ὥρα 9 π.μ., στό σταυροειδοῦς σχήματος Βα­πτι­στή­ριο Ἐνηλίκων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, πού βρίσκεται στόν Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς Νέας Ἄμπλιανης Λαμίας. Τό Ἱερό Μυστήριο, τό ὁποῖο παρηκο­λού­θη­σαν πολλοί συγγε­νεῖς καί φίλοι τῶν Νεοφωτίστων, ἐτελέσθη μέ πρωτοχριστιανική τάξη καί κατάνυξη.

Στό τέλος τοῦ Μυστηρίου ὁ Σεβασμιώτατος ἔδωσε συμβουλές καί ὁδηγίες στούς βαπτισθέντες γιά τήν καινούργια πνευματική ζωή τους μέσα στό Σῶμα τῆς Ὀρθοδό­ξου Ἐκ­κλη­σίας, ἡ ὁποία θά πρέπει νά εἶναι σύμφωνη μέ τίς εὐαγγελικές ἐντολές ἐπιδιώκοντας πάντα τό καλό καί ἀποφεύγοντας τό κακό.  

δείτε περισσότερα »
Η μητρόπολη Μονεμβασιάς καταφύγιο για τους αδυνάμους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/04/2012

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με θρησκευτική  ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση πιστών ετελέσθη την Κυριακή Ε΄ Νηστειών, 1η Απριλίου 2012, κατά τα ειωθότα, στον Ι. Ναό Οσίου Νίκωνος ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της διανυόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.
Ο σεπτός οιακοστρόφος της τοπικής ολκάδος, απευθυνόμενος με ενάργεια και αμεσότητα στο εκκλησίασμα, σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τη μνήμη της οποίας η Εκκλησία μας γιόρτασε την ίδια ημέρα, και τόνισε την ανάγκη μίμησης του βίου της μετά τη μετάνοιά της. Ακολούθως, βράβευσε πέντε συλλογικούς φορείς για την πολύτιμη προσφορά τους στην κοινωνία.

 

δείτε περισσότερα »
«Οι παγίδες του Βουδισμού» θέμα του αντιαιρετικού σεμιναρίου της Ι.Μ. Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/04/2012

Την Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας πραγματοποιήθηκε το μηνιαίο Αντιαιρετικό Σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. μηνός Απριλίου. Ομιλητής ήταν ο Οσιώτατος Μοναχός π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, διδάκτωρ θεολογίας και πτυχιούχος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξε το θέμα «Μορφές Θιβετιανού Μοναχισμού στην Ευρώπη».

Η ομιλία ήταν πολύ αναλυτική και γεμάτη βουδιστική ορολογία αλλά ο ομιλητής πολλές φορές ανέλυε και εξηγούσε. 

Στην αρχή της ομιλίας του π. Αρσένιος, ανέπτυξε αρχικά τη διδασκαλία του Βουδισμού και τις βασικές διαφοροποιήσεις του : 

Βασικές διδασκαλίες-Σχολές Βουδισμού: 

Οι βασικές μορφές του Βουδδισμού είναι τέσσερις:

 

δείτε περισσότερα »
Μυροφόρες στα Θυάτειρα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2012

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Λονδίνο

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας οργάνωσε την Κυριακή 1ηΑπριλίου 2012 Συνέδριο Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων των Κοινοτήτων της. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε από την Κοινότητα Αποστόλου Βαρνάβα στο Βόρειο Λονδίνο. Προήδρευσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος. Συμμετείχαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και 70 περίπου «Μυροφόρες» Γυναίκες, μέλη Βοηθ. Αδελφοτήτων από πολλές Κοινότητες του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Αγγλίας.

 

Το Συνέδριο άρχισε με Προσευχή και Ψαλμωδία. Κατόπιν ο Επίσκοπος Κυανέων ανέγνωσε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ύστερα παρουσιάσθηκαν οι Σύνεδροι, καθώς και το Πρόγραμμα και ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της  φιλοξενούσας Κοινότητας Επίσκοπος Τροπαίου καλοσώρισε τους και τις Συνέδρους.

 

Στη συνέχεια ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος έκανε την εισαγωγική ομιλία, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής σημαντικά στοιχεία:

 

«Είμαστε εγνώμονες προς τις Βοηθ. Αδελφότητες για τη φιλανθρωπική προσφορά σας. Εσείς φροντίζετε για τον πλησίον, προσφέροντας φιλανθρωπία, εμπνεόμενοι από τον φιλάνθρωπο Θεό... Τα μέλη των Βοηθ. Αδελφοτήτων δραστηριοποιούνται στον ιεροστολισμό των Ναών, στην ενίσχυση των Ελληνικών και Κατηχητικών Σχολείων και στη συνδρομή στα Κοινοτικά και Εκκλησιαστικά έργα... Αυτή την εποχή η Ελλάδα έχει οικονομική κρίση. Για λόγους εθνικούς, θρησκευτικούς και πατριωτικούς πρέπει να συνδράμουμε οικονομικά τους χειμαζόμενους αδελφούς μας στην Ελλάδα. Σας συμβουλεύω εσείς οι Κυρίες των Αδελφοτήτων να πρωτοστατήσετε στη συλλογή χρημάτων για τον σχετικό Έρανο που πραγματοποιείται αυτό τον καιρό... Θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω πρακτικές παρατηρήσεις: Να φροντίζετε για την ανανέωση των Επιτροπών και την εγγραφή νέων μελών. Να συνεργάζεστε με τις άλλες Επιτροπές της Κοινότητας. Να φροντίζετε για τους φτωχούς, τους εμπερίστατους, τους ασθενείς, τους γέροντες, τους φυλακισμένους, τους αστέγους, τις χήρες, τις ανύπαντρες μητέρες. Να συνδράμετε οικονομικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Το Ταμείο σας να το ελέγχει ετησίως ορκωτός λογιστής. Να καλείτε Γενική Συνέλευση κάθε χρόνο και κάθε δύο χρόνια να γίνονται εκλογές... Τελειώνοντας, θα ήθελα να μνημονεύσω δύο σπουδαία Σωματεία γυναικών που δρουν στο Λονδίνο: Το Greek Orthodox Charity Organisation, που ιδρύθηκε το 1966 κι επιτελεί μεγάλο έργο, ειδικά προς ασθενείς και την Αγία Φιλοθέη, που είχε οίκημα στο κεντρικό Λονδίνο, το οποίο έχει τώρα πια εκποιήσει».

 

Κατόπιν έγιναν σύντομες αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Αρχιμανδρίτες Ραφαήλ Παβούρη (την ομιλία του οποίου ανέγνωσε ο Αρχιμ. Γεώργιος Καρβούνης), Χρυσόστομο Τύμπα και Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, όπου το κεντρικό θέμα ήταν: «Η προσευχή, νηστεία και ελεημοσύνη - φιλανθρωπία κατά την περίοδο του Τριωδίου». Ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας παρουσίασε το αναθεωρημένο Καταστατικό των Βοηθ. Αδελφοτήτων.

 

Ύστερα τελέσθηκε Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βορ. Λονδίνου και το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με δείπνο που προσέφερε η φιλοξενούσα Κοινότητα.

  

δείτε περισσότερα »
Εορτή στον Ι.Ν. της Παναγίας Θεοσκεπάστου στην Άνδρο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2012

(εκ της Ι.Μ.) Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος Φραγκουλάκης και η αδελφότης της Ιεράς Μονής παραβρέθηκαν στην πανηγυρική Αρχιερατική θεία λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό ναό της Παναγίας Θεοσκεπάστου στην Χώρα της Άνδρου υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου – Άνδρου κ.κ Δωροθέου ΄Β. 

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της Χώρας.Στην πλατεία του Αφανούς Ναύτου έγινε δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα υπέρ των κεκοιμημένων ναυτικών.

 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ Δωρόθεος ΄Β, παρουσία των τοπικών Αρχών της νήσου και πλήθους Ανδριωτών τίμησε το Εμπειρίκιο Γηροκομείο Άνδρου με την απονομή του Σταυρού της Οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλου, για την προσφορά του.
Στο θεόπνευστο κήρυγμα του που προηγήθηκε της απονομής, τόνισε την αξία της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουμε όλοι οι έλληνες στη σημερινή εποχή, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση.
 
Εκ της Ιεράς Μονής  

δείτε περισσότερα »
Κατανυκτικός Εσπερινός στην Παναγία Τρυπητή Αιγίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2012

(Ιστοσελίδα Ι.Μ.) Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια πραγματοποιήθηκε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής ο τελευταίος Κατανυκτικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου και την συμμετοχή πολλών ιερέων και πλήθους πιστών.

Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Φίλιππου Οικονόμου.

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος ο οποίος ανέλυσε το θέμα με τον τίτλο «ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αβρααμιαία και φιλάδελφη φιλοξενία και αγάπη, που του παρέχει απλόχερα, στη συνέχεια με τον ζωντανό του λόγο και την ρητορική του δεινότητα, απλά και με εύληπτο τρόπο, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως που θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες. 

δείτε περισσότερα »
Αγανακτισμένος και αποφασισμένος ο Αρχιεπίσκοπος-VIDEO
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2012

Απογοητευμένος και αγανακτισμένος από το «ρημαδιό» που παρουσιάζει το κράτος αλλά αποφασισμένος να συνεχίσει ως προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος το έργο του για τη στήριξη των αδυνάμων, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην μαγνητοσκοπημένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παρεχώρησε στο Mega.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε γνωστά θέματα αλλά εκείνο που μένει από τη συνέντευξη, είναι ότι φέρεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που επί χρόνια εμφάνιζαν μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας.

Βέβαια όλα αυτά ο μακαριώτατος θα μπορούσε να τα είχε πει και σε κάποια συνέντευξή του προς τους συντάκτες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ.

 

Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο κ. Ιερώνυμος αποκαλύπτει τι έκανε για να ξεκινήσει η ανέγερση του ιδρύματος φιλοξενίας γερόντων στο Βαρνάβα Αττικής. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Γλυφάδας: Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/04/2012

Την Κυριακή 1ηΑπριλίου 2012 και ώρα 7.00 μ.μ., τελέσθηκε στον Ι.Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, την παρουσία όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου. Ομιλητής σε αυτόν τον Κατανυκτικό Εσπερινό, ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Βουλιαγμένης και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως,

Ο ομιλητής με πολύ κατανοητό και αναλυτικό τρόπο, αναφέρθηκε στο πρόσωπο και το βίο της Μαρίας της Αιγυπτίας η οποία φέτος η μνήμη της συνέπεσε με την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη σε αυτή από την Εκκλησία μας.

 

 Παράδειγμα ζωντανό και δυνατό η Μαρία η Αιγυπτία από πόρνη με ζωή μέσα στις ηδονές και την ανομία, κατάφερε μετά το μεγάλο σοκ που υπέστη μη μπορώντας να μπει στον Ναό των Ιεροσολύμων, να συγκλονιστεί και να μετανοήσει εμπράκτως για 47 ολόκληρα χρόνια στην Έρημο του Ιορδάνου μέσα από νηστεία προσευχή αγρυπνία και συνεχής αφιέρωση στο Θεό.  

δείτε περισσότερα »
Το παιδί του Αγίου Νικολάου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/04/2012

Του Διακόνου Δαμασκηνού Φυλακτού* 

«Το παιδί του Αγίου Νικολάου», σήμερα Κυριακή Ε΄ νηστειών Μαρίας της Αιγύπτιας που συνέπεσε και με την μνήμη της 1 Απριλίου 2012, στο ναό Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, χειροτόνησε διάκονο, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης ο και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης και Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Γεώργιος Σταθόπουλος, ο συμμαθητής και συμφοιτητής μου, εκείνος που από 9 χρονών εισήλθε σαν «παπαδάκι» στον Άγιο Νικόλαο, το ναό της γειτονιάς του, εκεί που τον σαράντισε η μητέρα του και βαπτίστηκε, εκεί που εμπνεύστηκε την ιερωσύνη δίπλα στον παπα-Γιάννη Κυρλάκη, εκεί που έλαβε από τα χέρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου την χειροθεσία σε Αναγνώστη, εκεί δέχθηκε την χάρη του Αγίου Πνεύματος και κατεστήθηκε διάκονος. Έτσι λοιπόν δίκαια τον προσφώνησε ο χειροτονήτης του Επίσκοπος «το παιδί του Αγίου Νικολάου» και είπε ανάμεσα σε άλλα: 

δείτε περισσότερα »
Νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Ασσήρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/04/2012

(Εκ της Ι.Μ) Την Κυριακή, 01 Απριλίου 2012,  Ε' Κυριακή των Νηστειών και ημέρα εορτής της Όσιας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης  χοροστάτησε εις τον  Όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου, όπου  και εκήρυξε το Θείο Λόγο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και λίγο πριν την απόλυση  ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ομίλησε επικαίρως για το βίο της  Όσιας Μαρίας της Αιγυπτίαςενώ στη συνέχεια δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν παρών στη Θεία Λειτουργία μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητος Ασσήρου κ. Κούτλα Ιωάννη, για την στάση που κρατά στο θέμα της δημιουργίας χώρων συγκεντρώσεων μεταναστών στην περιοχή του Λαγκαδά εκφράζοντας έτσι τον έντονο προβληματισμό του για το κρίσιμο αυτό κοινωνικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στην ελληνική κοινωνία.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673