Εκκλησία της Ελλάδος

Στο διαδίκτυο το Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/04/2012

Η διαδικτυακή διεύθυνση  oxristosstaspata.blogspot.com παραπέμπει στην αρχική ηλεκτρονική προσπάθεια που καταβάλλει το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με σκοπό να υπενθυμίσει στους χιλιάδες των προσκυνητών τον ιερό αυτό χώρο, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του Ιερού Ναού την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (13 Μαΐου) και επί τη ογδοηκονταετία της πνευματικής παρουσίας του και κοινωνικής του προσφοράς.

Μια αξιόλογη διαδικτυακή προσπάθεια, που φέρει την υπογραφή του πρωτοσύγκελλου της Ι.Μ. αρχιμανδρίτου Ιερόθεου Καλογερόπουλου. (φωτο από τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στις 12 Φεβρουαρίου στο Ιερό Προσκύνημα ο Σεβ.Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ. ) 

δείτε περισσότερα »
Ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Εμμανουηλίδης νέος Ηγούμενος στην Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

Εκ της Ι.Μ. Χάριτι Θεού και ψήφοις των αδελφών της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, σήμερα Σάββατο 7 Απριλίου 2012, μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, εξελέγη νέος Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, άχρι τούδε Γραμματεύς αυτής, εις διαδοχήν του προ 9 ημερών κοιμηθέντος Ηγουμένου, Γέροντος Κυρίλλου Γεραντώνη.

Στη πρωινή Θεία Λειτουργία, κατά την οποία μνημονεύθηκε ιδιαιτέρως ο μακαριστός Γέροντας Κύριλλος, λόγω της συμπληρώσεως εννέα ημερών από την μακαρία κοίμησή του, χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ανταποκρινόμενος στο ομόφωνο αίτημα απάντων των πατέρων της Ιεράς Μονής για να παρίσταται ανάμεσά τους κατ’ αυτή την ημέρα, ενώ λειτούργησαν οι ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου.

 

Αμέσως μετά, διεξήχθησαν από την Αδελφότητα οι εκλογές, σε άριστο κλίμα, με όλους τους πατέρες της Μονής να διαπνέονται από αισθήματα εκκλησιαστικής ενότητας και αγάπης, κατά τις οποίες εξελέγη Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Εμμανουηλίδης και οι Ιερομόναχος Άνθιμος Παπαθανασόπουλος και Μοναχός Νικόδημος Τσιλίκος, ως Ηγουμενοσύμβουλοι.

Τα σχετικά πρακτικά των εκλογών, υπεβλήθησαν προς έγκρισιν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος θα διενεργήσει αρμοδίως τον διορισμό των εκλεγέντων, ενώ θα ανακοινώσει προσεχώς και την ημερομηνία πραγματοποιήσεως της Ενθρονίσεως του νέου Ηγουμένου.

Ο νέος Ηγούμενος π. Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιος Εμμανουηλίδης) εγεννήθη από ευσεβείς γονείς στην Βέροια το 1959, όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Εισήχθη, κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στο Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1978 και το 1981 από το Νομικό Τμήμα της αυτής Σχολής, ενώ το 2008 από το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε ενεργό Δικηγορία στην Αθήνα, στη δεκαετία του 1980, υπηρέτησε μάλιστα και ως νομικός σύμβουλος στην Τράπεζα Πίστεως. Στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ προσήλθε στις 15 Ιουλίου 1990, εγκαταλείψας την δικηγορία και έλαβε την ευχή της ρασοφορίας στις 23 Απριλίου 1991 από τον τότε Ηγούμενο, μακαριστό όσιο Γέροντα Ιάκωβο (Τσαλίκη), λαβών το όνομα Γαβριήλ. Το σχήμα του μοναχού έλαβε στις 24 Μαρτίου 1993 από τον μακαριστό Γέροντα Κύριλλο Γεραντώνη. Διάκονος χειροτονήθηκε την 1 Νοεμβρίου 2006 και Πρεσβύτερος στις 6 Αυγούστου 2007, ενώ έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 1 Νοεμβρίου 2008, υπό των σεπτών χειρών του Σεβασμωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ευχόμεθα, ο νέος Ηγούμενος π. Γαβριήλ, μαθητεύσας πλησίον των μακαριστών Γερόντων Ιακώβου Τσαλίκη και Κυρίλλου Γεραντώνη, τον οποίον, μάλιστα, με πνεύμα αληθούς αυτοθυσίας και γνήσιας υιικής αγάπης υπηρέτησε ιδιαιτέρως στο διάστημα της ασθενείας του, σε συνεργασία με τους εκελεγέντας Ηγουμενοσυμβούλους π. Άνθιμο και π. Νικόδημο αλλά και όλους τους πατέρες της ακμάζουσας Αδελφότητος του Οσίου Δαυΐδ, να αγωνιστεί για την καλλιέργεια του αληθούς μοναχικού ήθους και την συνέχιση της παντοειδούς προσφοράς της Ιεράς Μονής του Γέροντος στην Εκκλησία του Χριστού.

  

δείτε περισσότερα »
Τιμή στους ήρωες της Πατρίδος σε εκδήλωση στο Πάπαρι Αρκαδίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

του π. Ιωάννου Σουρλίγγα

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η Κυριακή προ του Πάσχα και ονομάζεται έτσι επειδή συνδέεται με την ανάμνηση της Θριαμβευτικής Εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, κατά την οποία ο λαός τον υποδέχθηκε με επευφημίες και με "βαΐα  φοινίκων". Την Κυριακή των Βαΐων, 8ην Απριλίου 2012, στο χωρίο Πάπαρι Αρκαδίας,  πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία η εκδήλωση εις ανάμνηση του γεγονότος της συγκροτήσεως του πρώτου Ελληνικού Στρατοπέδου στο σημείο της Βρύσης, στο χωριό Πάπαρι, από τον Πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους συμπολεμιστές αυτού και πάντας τους Αρχιερείς και Προκρίτους, την 6ην Απριλίου 1821 με σκοπό την ανασυγκρότηση και την εμψύχωση των αγωνιστών για την συνέχιση της μάχης στο Βαλτέτσι τα Τρίκορφα την Τροπολιτσά και του γένους μας.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ήρωες της Πατρίδος μας, άνοιξε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας  κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πάπαρι.  

δείτε περισσότερα »
Μεγάλη Δευτέρα: Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:

α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.

β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22):
Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

 

Την Κυριακή των Βαΐων αναφερθήκαμε στο θαύμα της ξηρανθείσης συκής, πού είναι σύμβολο του ανθρώπου ή του λαού και που δεν έχει να παρουσιάσει καρπούς. Ο Χριστός τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας βγήκε πάλι έξω από τα Ιεροσόλυμα, βρήκε ένα τόπο έρημο, και εκεί διανυκτέρευσε με τους μαθητές του.  

δείτε περισσότερα »
Η τελετή για τον Άγιο Μύρο στο Φανάρι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

(Φως Φαναρίου-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςχοροστάτησε σήμερα Κυριακή των Βαϊων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, εν Συνοδική Συγχοροστασία, κατά την προβλεπόμενη Τάξι. 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, έγινε από τον Πατριάρχη η τελετή της επίσημης ανάθεσης στον Μυρεψό Γεώργιο Σάββιτς και τους Ειδικούς Κοσμήτορας της εψήσεως του Αγίου Μύρου.

  

δείτε περισσότερα »
Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα στο Διδυμότειχο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/04/2012

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Τα θυρανοίξια του πρώτου Ιερού Ναού της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα, τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου, 7 Απριλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο Σουφλί.

Στην Κεντρική Πλατεία του Σουφλίου ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο υπεδέχθη επί τούτο φιλοτεχνηθείσα εικόνα του αγίου Ανδρέα, σχηματίσθηκε στη συνέχεια πομπή που κατέληξε στο νεόδμητο Ναΐδριο.

Στη συνέχεια εψάλη η ακολουθία των θυρανοιξίων και ακολούθησε ο Εσπερινός των Βαΐων. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευ. Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Παν. Φαραντάτος, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε, «…πιστεύω ότι σήμερα όλοι μαζί γράφουμε μια καινούργια, ίσως μικρή, αλλά σημαντική παράγραφο στην εκκλησιαστική ιστορία του Σουφλίου. Μετά την επίσημη αναγραφή της πόλης στην ονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως μας, που θεσμοθετήθηκε μετά από απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και με Προεδρικό Διάταγμα στα τέλη του 2010, τα θυρανοίξια του Ιερού τούτου Ναϊδρίου έρχονται να συμπληρώσουν το ανύστακτο ενδιαφέρον του επισκόπου και της τοπικής Εκκλησίας για τον ευγενή και φιλογενή λαό του Σουφλίου. 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη αγάπης στο Ορφανοτροφείο Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2012

(Ενορία Ποταμού Ι.Μ. Κερκύρας ) Μία απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκαν το απόγευμα της 5ης Απριλίου, τα παιδιά που διαβιώνουν στο Ορφανοτροφείο της Κερκύρας. Όλα τα νεαρά μέλη της Ενοριακής Νεανικής Ομάδας Ποταμού (Ε.Ν.Ο.Π.), με τον πνευματικό τους π. Γεώργιο, την κατηχήτρια πρεσβυτέρα Χριστιάννα Γκισδάκη, την οικονόμο της ενορίας κα Μουρμουράκη, αλλά και γονείς, επισκέφθηκαν τα παιδιά εκείνα που ζουν μακρυά από τις οικογενεικές τους εστίες.

Πρώτος έφθασε ο π. Γεώργιος ο οποίος κυριολεκτικά "πνίγηκε"  στις αγκαλιές των παιδιών του Ιδρύματος.

 Εν συνεχεία κατέφθασαν τα μέλη της Ε.Ν.Ο.Π., που  με τον ερχομό τους στο ίδρυμα, κρατούσαν στα χέρια τους πασχαλινές λαμπάδες, που στόλισαν τα ίδια, την προηγούμενη Κυριακή, με σκοπό να  τις προσφέρουν στους νέους τους φίλους, που έδειχναν ξαφνιασμένοι από την εκδήλωση αυτή των παιδιών μας. 

δείτε περισσότερα »
Κάλαντα του Λαζάρου από την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2012

(Εκ της Εκκλησιαστικής Σχολής)Το παραδοσιακό έθιμο των καλάντων του Λαζάρου ανεβίωσε και εφέτος στα Χανιά από τους μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής.

Επισκέφθηκαν και έψαλλαν τα κάλαντα σε Ιδρύματα και φορείς των Χανίων (Γηροκομείο,  ΔήμοςΧανίων, Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, Νέα Τηλεόραση, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, ΑΝΕΚ, κ.ά.)

 Ήταν συγκινητικές οι στιγμές στο Γηροκομείο, αλλά και σε άλλα μέρη όπου οι παλαιότεροι που τα εθυμούντο από τότε που ήταν παιδιά, τραγουδούσαν μαζί με τους μαθητές της Σχολής τα κάλαντα αυτά.

Ευχόμαστε να διατηρηθεί η όμορφη αυτή παράδοση και τα επόμενα χρόνια.

Καλή Ανάσταση. 

δείτε περισσότερα »
Βρετανός Καρδινάλιος καλεί τους Χριστιανούς να φορούν σταυρό κάθε μέρα!
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2012

Έκκληση στους Χριστιανούς να φορούν κάθε μέρα τον σταυρό τους, κάνει ο Καρδινάλιος Κιθ ο’ Μπράιεν. Στο Πασχαλινό κήρυγμα του που θα κάνει αύριο Κυριακή (του Πάσχα για τους Καθολικούς) αναμένεται να πει στους πιστούς «να φορούν με περηφάνια το σύμβολο του σταυρού του Χριστού, κάθε μέρα».   

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας της Σκοτίας αναμένεται να κάνει λόγο για«περιθωριοποίηση της θρησκείας».   
Ο Καρδινάλιος θα κάνει τα σχόλια αυτά ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολείται με μία σχετική υπόθεση, αν μπορούν δηλαδή οι υπάλληλοι να φορούν σταυρό στη δουλειά τους.   

Τη σχετική προσφυγή έχουν καταθέσει δύο βρετανίδες εργαζόμενες,  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του μητροπολίτη Λαγκαδά σε μαθητές
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2012

(Εκ της Ι.Μ.) Την Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης επεσκέφθη το Γυμνάσιο και το Λύκειο- Δρυμού, οπού και ευχήθηκε στους μαθητές καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση καθώς επίσης και κάθε  επιτυχία στο κοπιώδες έργο των σπουδών τους. Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικώς στην κρισιμότητα των ημερών και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, εξεδήλωσε δέ την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν, δέχθηκε ερωτήσεις και απήντησε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η παραβατική συμπεριφορά λειτουργών της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την προσέγγιση των νέων στο γεγονός της σωτηρίας, που είναι το ευαγγελιζόμενο γεγονός της πίστεως.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673