Εκκλησία της Ελλάδος

Η περιφορά Επιταφίου στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/04/2012

Στην Αγία Μαρίνα στην Ηλιούπολη, προεξήρχε της ακολουθίας του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου και της λιτανείας του Επιταφίου, ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, υπεύθυνος της ΙΕ' Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στην οποία έχουν ενταχθεί οι 7 ενορίες της Ηλιουπόλεως, η Μονή Θεομήτορος και 5 λειτουργούντα μόνιμα Παρεκκλήσια, ενώ στην πόλη λειτουργούν μόνιμα δύο ακόμα Ναοί άλλων Εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών.

 

Κατά την έξοδο της λιτανείας του Ιερού Κουβουκλίου από το Ναό, έγινε για πρώτη φορά συνάντηση των επιτάφιων του Ναού της Αγίας Μαρίνης και εκείνου του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου τον οποίο συνόδευε ο Ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια, της Σερβικής παροικίας των Αθηνών.  

δείτε περισσότερα »
Λιτάνευση του Επιταφίου στο Κοιμητήριο Γλυφάδας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/04/2012

Την Μεγάλη Παρασκευή του έτους 2012, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών κατά την εξής χρονολογικά σειρά :

Το πρωί στις Μεγάλες Ώρες και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας.

 

Νωρίς το απόγευμα, στις 4.30 τέλεσε την Ακολουθία του Επιταφίου, ψέλνοντας τα Εγκώμια στο Ιερό Κοιμητηριακό Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου Γλυφάδας.

 

Στη συνέχεια έγινε η Λιτάνευση του Επιταφίου γύρω γύρω περιμετρικά εντός του Κοιμητηρίου με την συμμετοχή πολύ κόσμου. Στο τέλος της ακολουθίας τελέσθηκε Πάνδημο Τρισάγιο για όλους τους Κεκοιμημένους αδελφούς μας, που βρίσκονται θαμμένοι στο Ιερό Κοιμητήριο.

 

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου, του όρθρου του Μ. Σαββάτου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως εκ νέου. Πλήθος ιερέων και χιλιάδες κόσμου, συμμετείχαν στην Λιτάνευση του Επιταφίου με κατάνυξη.

 

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος,  

δείτε περισσότερα »
Περιφορά του Επιταφίου στη Μονή Πεντέλης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

(κείμενο -φωτο Σπύρος Παπαγεωργίου)

 Με βαθιά κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε απόψε ο Όρθρος του Μ. Σαββάτου και η περιφορά στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Της Ακολουθίας και της περιφοράς προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές έσπευσε στην Μονή για να ψάλλει τα εγκώμια και να ακολουθήσει με ύμνους εξοδίους τον Επιτάφιο στην περιφορά  εντός του περιβόλου του Μοναστηριού.

Η Λιτανεία του Επιταφίου περνάει και από τo κοιμητήριο της Μονής όπου κάθε χρόνο την Μ.Παρασκευή τελείται επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Πατέρων κι ο Ηγούμενος ραίνει με άνθη και μύρο τα μνήματά τους.  

δείτε περισσότερα »
Ιερώνυμος:"Πάσχα σημαίνει έξοδος..."
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

«Οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά». Αυτό τονίζει στο Πασχαλινό μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

«Αν ο Χριστός», συνεχίζει ο αρχιεπίσκοπος, «δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται».

Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επί του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λέει «είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος».

Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: 

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα του μητροπολίτη Δημητριάδος επί τω Αγίω Πάσχα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

Αγαπητοί  μου  πατέρες και  αδελφοί, παιδιά  μου  εν  Κυρίω αγαπημένα,

 Δεν υπάρχει πιο λαμπρή και όμορφη εικόνα απ’ αυτή, την φωτισμένη με τις αναστάσιμες λαμπάδες σας σύναξη. Και είναι αυτή η σύναξη, σύναξη πίστης ότι η αλήθεια είναι δυνατότερη από το ψέμα, το αγαθό ισχυρότερο από το κακό, η αγάπη δυνατότερη από το μίσος, η ζωή κραταιότερη από τον θάνατο.

Δυό αιώνες τώρα, φιλόσοφοι και οικονομικοί εγκέφαλοι θέλουν να μας πείσουν πως ο Θεός δεν έχει θέση στη ζωή των ανθρώπων. Και είπαν, μερικοί, μεγαλόστομα ότι ο Θεός πέθανε. Και εμείς σήμερα τους απαντάμε: ναι, πέθανε ο Θεός, αλλά από αγάπη για τους ανθρώπους. Αυτός, ο δημιουργός και Θεός μας, έκανε δική του την ανθρώπινη αποτυχία και δέχτηκε στο Πανάγιο σώμα Του τις πληγές της ανθρώπινης θηριωδίας. Φωνάζουν οι δυνάστες και οι ισχυροί της γης. «Δείξτε μας τον Θεό σας» κι εμείς τους δείχνουμε μνημείο κενό και τα σουδάρια αδειανά. Αυτά είναι η παρηγοριά μας, η ελπίδα μας, η αιτία και η προοπτική των δικών μας αγώνων.

Δείτε αδελφοί μου την εικόνα της Ανάστασης.  Το αναστημένο σώμα του Χριστού μας, φέρει ακόμη τις πληγές του Σταυρού. Γιατί; Για να θυμίζουν, πως η Ανάσταση, ως γεγονός ιστορικό έχει ήδη συντελεστεί, αλλά για τη δική μας ψυχή και το δικό μας σώμα παραμένει ένα ζητούμενο. Ο δρόμος άνοιξε κι εμείς βαδίζουμε προς το κενό μνημείο. Μην φοβηθούμε όπως οι μυροφόρες, ούτε να κρυφτούμε όπως οι μαθητές.

Ας βαδίσουμε έστω και με τις δικές μας πληγές ακόμη ανοιχτές, τις πληγές της αδικίας, της εξαθλίωσης, του ψεύδους και της βίας που έχουν χαραχθεί στο κορμί και την ψυχή μας. Πληγές, που κι εμείς συμβάλαμε σ’ αυτές. Πληγές πάνω στο αναστημένο σώμα. Γι’ αυτές γεννήθηκε, έπαθε και αναστήθηκε ο Χριστός. Βλέπουμε τις πληγές μας και πονάμε. Τις ψηλαφούμε σαν τον Θωμά κι αναρωτιόμαστε τι θα νικήσει το φόβο και τον πόνο που μας έχουν ζώσει. Κι ο άγγελος, φύλακας στον άδειο τάφο, το πρώτο που μας λέει είναι: «Μη φοβάστε». Στρέφουμε το βλέμμα γύρω και αναρωτιόμαστε αν ο Θεός εγκατέλειψε τον κόσμο. Κι ο άγγελος απορεί: «Τι ζητάτε, τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;» κι είναι σαν να μας λέει: «εγκαταλείψτε τον δρόμο των νεκρών, που νομίζουν ότι ζουν, και ακολουθείστε τον δρόμο του ζωντανού Θεού, που για τον κόσμο πέθανε, μα που υπάρχει πιο ζωντανός κι από την ίδια τη ζωή».

Ο Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου, μα πρέπει να γίνουμε άξιοι να γευθούμε την Ανάστασή Του. Ο τάφος της ψυχής μας, ο τάφος της κοινωνίας μας, είναι ακόμη γεμάτος από τις ουτοπικές επιλογές, τα πάθη και τις παραλείψεις μας. Δεν θα ψηλαφήσουμε την χαρά της Ανάστασης, αν δεν συντονίσουμε το βήμα μας με το δικό Του. Μόνο αυτό θέλει από εμάς. Να Του επιτρέψουμε να προσλάβει τις πληγές μας και να τις γιατρέψει με το νάμα της αθανασίας.

Ας ακολουθήσουμε τον δικό του δρόμο, το δρόμο του αγώνα και της θυσίας, για το καλό του διπλανού, του φίλου κι αδελφού, δείχνοντας διαρκώς πως θα βρει την έξοδο από τον τάφο της σκληροκαρδίας.

Αν την οδύνη της κοινωνίας μας την κάνουμε και δική μας υπόθεση, όπως Εκείνος έκανε δική Του την αμαρτία μας, τότε όλοι μαζί με το δικό μας «ήμαρτον» θα αποκυλίσουμε τον λίθο. «Κανείς να μη θρηνεί πια για τα λάθη του» πανηγυρίζει ο ιερός Χρυσόστομος. «Ανέτειλε η συγνώμη από τον τάφο του Χριστού μας».

 Αδελφοί μου,

Η χαρά της Ανάστασης δεν πηγάζει από μία εικονική νίκη ενός θρησκευτικού ηγέτη. Πηγάζει από το άνοιγμα ενός δρόμου προς την χώρα των ζώντων. Είναι κρίμα να μην περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο. Κοιτάξτε την κατάληξη του δρόμου εκείνων που νόμισαν πως υπέγραψαν την ληξιαρχική πράξη του θανάτου του Θεού. Κοιτάξτε και την κατάληξη της σταυρικής θυσίας του Ναζωραίου. Πλαστήκαμε για ζωή και για αγάπη. Σήμερα η χαρά μας είναι ανείπωτη, γιατί ξανασυναντάμε τον εαυτό μας. Ο αναστημένος Χριστός ανάστησε τον αληθινό εαυτό μας. Θυμόμαστε παράδεισο, ψηλαφούμε την αιωνιότητα. Όσο το σκοτάδι γύρω μας πυκνώνει, τόσο το φως το ανέσπερο, που ακόμη ανάβει στις λαμπάδες μας, θα το διατρυπήσει με τη λάμψη, τη θαλπωρή και την ελπίδα του. Το φως είναι αυτό που θα νικήσει. Κι είναι στο χέρι το δικό μας, ώστε ο φόβος, η απόγνωση και η απαισιοδοξία, να μην  νικήσουν την άφατη χαρά αυτής της ώρας.

Το «Χριστός Ανέστη» θα το ψάλλουμε σε λίγο. Το «Αληθώς Ανέστη» ας το φανερώνουμε στην ίδια τη ζωή μας. 

Μετά θερμών  πασχαλίων  ευχών  και  της  εν  Χριστώ Αναστάντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Η νεολαία παρούσα στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, οι Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ελληνικού (Ι.Μ. Γλυφάδας). 

Με άκρα ταπείνωση και σε κλίμα φόρτισης οι ιερείς π. Στέφανος Σουλιμιώτης και π. Αθανάσιος Βασιλείου, τέλεσαν την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης.

Εκατοντάδες πιστοί είχαν προσέλθει από νωρίς το πρωΐ στην εκκλησία για να προσκυνήσουν τον Σταυρωθέντα.

Η νεολαία έδωσε και αυτή τη φορά το παρών. Δεκάδες νέες και νέοι ήταν μεταξύ του εκκλησιάσματος και με υπομονή περίμεναν να προσκυνήσουν τον Σωτήρα.   

δείτε περισσότερα »
Η Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Πεντέλης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

(του Σπύρου Παπαγεωργίου) Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε σήμερα Μ. Παρασκευή, οι Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Πεντέλης. Πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές προσήλθε από νωρίς στην Μονή για να προσκυνήσει τον Σταυρωθέντα, να ακούσει το "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου", και να παρακολουθήσει την Τελετή Αποκαθηλώσεως,  όπως παραδοσιακά τελείται τα τελευταία χρόνια σε υπερυψωμένο λόφο εντός του περιβόλου του Μοναστηριού. Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος παρέλαβε το Σώμα του Ιησού, ευλόγησε το λαό, εναπόθεσε Αυτό εν καινώ μνημείω και εσφράγισε τον τάφο.

Τέλος, εψάλη υπό της χορωδίας του Πρωτοψάλτου Αθ. Παπαγεωργίου γύρω από τον τάφο το Δοξαστικό"Σε τόν αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον". 

δείτε περισσότερα »
Η περιφορά του Εσταυρωμένου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

(φωτορεπορτάζ Ευάγ.Μπουγιώτης) Η Μεγάλη Παρασκευή μας φέρνει ενώπιον των Παθών του Κυρίου μας. Ο Χριστός υποφέρει, σταυρώνεται και πεθαίνει, για να μας οδηγήσει στην σωτηρία, την απαλλαγή από την φθορά και την αμαρτία που διαποτίζει την ύπαρξή μας και να μας δώσει την Ζωή. Στους Μακαρισμούς, που ψάλλουμε μετά την έξοδο του Εσταυρωμένου, διαβάζουμε χαρακτηριστικά: “Εσταυρώθης δι’ εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν. Εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι”. Η συγγνώμη του Σταυρού και η ανάβλυση της ζωής μέσα από το Πάθος, μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι αληθινή ελευθερία δεν νοείται χωρίς θυσία. 

δείτε περισσότερα »
Ακολουθία των Αγίων Παθών στην Ι.Μ. Παναγίας Μαλεβής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/04/2012

 (π.Ιωάννης Σουρλίγγας) Τη Μ. Πέμπτη το πρωί  ο  Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τέλεσε την Θεία Λειτουργία  στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής Κυνουρίας και το απόγευμα τέλεσε την  Ακολουθία των Αγίων Παθών στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου βασιλείου Τριπόλεως, όπου εκεί Κλήρος και Λαός  γίναμε για μια ακόμη φορά,  μάρτυρες στην αναπαράσταση της Σταυρώσεως του Κυρίου μας.

 Έχοντας την αίσθηση ότι ήμασταν και εμείς παρόντες νιώθοντας τον πόνο του Κυρίου μας το δάκρυ εύκολα κυλούσε  απ' όλους μας. Η ημέρα αυτή  είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Αφού ο Ιησούς παραδίδεται στους στρατιώτες, του φορούν κόκκινη χλαμύδα και του βάζουν ακάνθινο στεφάνι. Κατόπιν τον προσκυνούν χλευαστικά, τον φτύνουν και τον χτυπούν στο πρόσωπο και το κεφάλι.  

δείτε περισσότερα »
Φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/04/2012

Μέ τήν εὐκαιρία τῆς Ἑορτῆς τοῦ Πάσχα ἡ Ἱερά Μητρόπολις Σερρῶν καί Νιγρίτης ἐντείνει, οὐσιαστικά καί δημιουργικά, τήν φιλανθρωπική καί κοινωνική της δραστηριότητα, προσπαθώντας νά ἀνακουφίσει τόν πόνο τῶν ἀδύναμων ἀδελφῶν μας, πού στίς ἡμέρες μας ὅλο καί περισσότερο αὐξάνεται,καί νά συμπαρασταθεῖ στούς φτωχούς, τούς ἡλικιωμένους καί ἀστέγους ἀδελφούς τῆς Μητροπολιτικῆς μας περιφερείας πού ἔχουν ἀνάγκη.

Τόσο τό Γενικό Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, πού πρωτοστατεῖ στήν φιλανθρωπική διακονία, ὅσο καί τά ἐνοριακά προσέφε­ραν μέχρι στιγμῆς ἔκτακτα οἰκονομικά βοηθήματα ἄνω τῶν 30.000 Εὐρώ σέ περισσότερες ἀπό 600 οἰκογένειες πού εἶχαν ἀνάγκη.

Ἀπό τό Κοινωνικό Παντοπωλεῖο «Κιβωτός Ἀγάπης» στίς Σέρρες καί τήν Νιγρίτα διετέθησαν δω­ρεάν μέχρι σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 12 Ἀπριλίου, 5 τόνοι τρόφιμα καί ἄλλα εἶδη πρώτης ἐπισιτιστικῆς ἀνάγκης, σέ 270 οἰκογένειεςἀναξιο­παθούντων ἀδελφῶν μας.Ἀξίζει νά ὑπογραμμισθεῖ ἐπίσης ὅτι στίς Σέρρες καί στήν Νιγρίτα ἤδη λειτουργοῦν μέ τήν εὐθύνη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας ἑπτά ἐνορι­ακά συσσίτια, τά ὁποῖα προσφέρουν περί τίς 400 μερίδες ζεστοῦ φαγητοῦ κα­θημερινῶς. Ἐπίσης ἀπό τό κέντρο διανομης ρούχων «Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Ἐλεήμων» προσεφέρθησαν μεγάλες ποσότητες ρούχων.

Ὁ Ξενώνας φιλοξενίας ἀστέγων καί συγγενῶν ἀσθενῶν «Στοργή» τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, παρέχει δωρεάν διαμονή σέκάθε ἄνθρω­πο πού ζεῖ δυσκολίες, θλίψεις, πόνους καί ἔχει ἀνάγκη νά «ἀκουμπή­σει» κάπου στέρεα. Ἤδη φιλοξενοῦνται δύο ἄπορες οἰκογένειες.

Τό Ἰατρεῖο Κοινωνικῆς Ἀντίληψης, μέ τήν εὐγενική ἐθελοντική συ­μπαράσταση καί συνεργασία τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Σερρῶν, καθημερι­νῶς δέχεται σημαντικό ἀριθμό ἀπόρων καί ἐμπερίστατων συμπολιτῶν μας παρέχοντάς τους δωρεάν πρωτοβάθμια φροντί­δα ὑγείας.

Ἡ πίστη, ἡ ἀγάπη καί ἡ ἀλληλεγγύη ἄς εἶναι ἡ ἀπάντηση ὅλων μας στίς προκλήσεις τῆς πολυσχιδοῦς κρίσεως πού μαστίζει τήν κοινωνία καί τήν πατρίδα μας 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673