Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην περιοχή Αρείας  Ναυπλίου.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι με πολύ μεγάλη ιστορία μιας και η κατασκευή οφείλεται σε ένα μελανό σημείο στην ιστορία του Ναυπλίου αλλά και γενικότερα στην ιστορία της Ελλάδος μας. Πρόκειται για την περίοδο ενός εμφυλίου πολέμου ,την  Ναυπλιακή επανάσταση του 1862, όταν οι πολίτες αλλά και παλιοί αγωνιστές του 1821 ξεσηκώθηκαν κατά του Όθωνα και τις γερμανικής κατοχής της Ελλάδος .

 

Πιο συγκεκριμένα στο χώρο που είναι χτισμένη η εκκλησία  ,υπήρχε πρόχειρο κοιμητήριο, διότι σε εκείνη την  περιοχή είχε διεξαχθεί μια μεγάλη μάχη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Όθωνα και των επαναστατημένων Ελλήνων. Φυσικά, οι απώλειες και από τις δύο μεριές, ήταν μεγάλες.  

δείτε περισσότερα »
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

(φωτορεπορτάζ Σπύρος Παπαγεωργίου)  Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε απόψε επί τη εορτή της Ανακομιδής των Θείων Λειψάνων του Αγ. Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

 

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης ενώ συμμετείχε πλειάδα ιερέων, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κύριος Κουράσης με τους συνεργάτες του και πλήθος κόσμου που προσκύνησε και τεμάχιο λειψάνου του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό.


Μετά την αρτοκλασία ο Άγιος Θερμοπυλών στο κήρυγμά του, τόνισε την μεγάλη σημασία που η δεύτερη εορτή του Αγίου Αθανασίου πέφτει μέσα στην πασχάλια περίοδο και μάλιστα μετά από μια μεγάλη εορτή, όπως η Κυριακή των Μυροφόρων. Στάθηκε, μάλιστα, στην μεγάλη σημασία της προσφοράς των Μυροφόρων Γυναικών αλλά και των Μυροφόρων Ανδρών, του ευσχήμονος Ιωσήφ, βουλευτού στο αξίωμα και του Νικοδήμου κρυφού μαθητού του Χριστού. 

δείτε περισσότερα »
Οι μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης στη Βέροια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Την Κυριακή των Μυροφόρων εορτάστηκε στη Βέροια στον ιερό ναό του πολιούχου αγίου Αντωνίου η μνήμη του Βεροιέως αγίου Σωσιπάτρου, συνεργάτου του αποστόλου Παύλου. 

Τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο έλαβαν μέρος οι ευρισκόμενοι στη Βέροια για κοινωνική τους υποχρέωση σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων. 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο της μητρός του μητροπολίτου Διδυμοτείχου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Συμπληρώθηκαν σαράντα μέρες από της προς Κύριον εκδημίας της μακαριστής Γεωργίας Καρπαθάκη, μητρός του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο ετελέσθη στην Αθήνα, στον Ιερό Ναό Φανερωμένης Χολαργού, δια τους εν Αθήναις οικείους και γνωστούς, το Σάββατο, 28 Απριλίου ε.ε. Του Μνημοσύνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Ευγένιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Ζακύνθου κ. Διονύσιος και οι Θεοφιλέστατοι επίσκοποι Μαραθώνος κ. Μελίτων, Διαυλείας κ. Γαβριήλ και Σαλώνων κ. Αντώνιος. Του Μνημοσύνου προηγήθη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Διδυμοτείχου.

Στο Διδυμότειχο, όπου και ενταφιάσθη η θανούσα, το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο εγένετο την Κυριακή των Μυροφόρων, 29 Απριλίου ε.ε., στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας. Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου πρόεστη ο  Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ συμπαραστατούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του επιχωρίου Αρχιερέως. Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο Δκτης της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Χρ. Χαλκίδης, ο Δκτης της Αστυνομικής Δνσης Ορεστιάδας Ταξίαρχος Γεωργ. Σαλαμάγκας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. 

δείτε περισσότερα »
Ιερά Πανήγυρις του Μετοχίου της Ι.Μ.Γοργοεπηκόου Νεστάνης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Την  Τετάρτη 9ηΜαΐου  2012,  πανηγυρίζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το ανακαινισμένο Μετόχιο  της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης  Μαντινείας στην Ζόγκα Αργολίδος (Ελληνικό Αργολίδος) τήν Aνακομιδή  των Ιερών Λειψάνων  του εν Αγίοις  Πατρός Ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Την  Tετάρτη  9η  Μαΐου  2012,  κυριώνυμο   ημέρα της Εορτής,  από τις 8 το πρωί θα ψαλή ο Όρθρος και εν συνεχεία θα τελεσθή  Πανηγυρική Θ. Λειτουργία με Αρτοκλασία.

 

Προσκαλείται ο φιλόχριστος Λαός μας,  Αρκάδες και Αργολιδείς να προσέλθουν για να λάβουν  την ευλογία του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας μας. Για την Επιτροπή ο πρόεδρος π. Ιωάννης Σουρλίγγας

  

δείτε περισσότερα »
Ο αρχιμ. Δανιήλ Ψωΐνος, στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θετόκου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2012 στις 9.00 μ.μ. (8.30 τελείται η Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου) , στη Νεανική Σύναξη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, θα βρίσκεται και θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Το θέμα που θα αναπτύξει ο π. Δανιήλ είναι :«Σε ποιανού τα χέρια θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας;».

 

Παρακαλούνται όλα τα μέλη της Συνάξεως καθώς και νέοι και νέες από 18 έως και 45 ετών που επιθυμούν, να συμμετέχουν.

 

Εκ του Νεανικού Τομέα του Ιερού Ναού

  

δείτε περισσότερα »
Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στον Ι.Ν Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Νέα Σεπόλια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Δήμιοβας Μεσσηνίας στον Ιερό  Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στα Νέα Σεπόλια και από τις 8 Μαΐου μέχρι τις 18 θα βρίσκεται εκεί για ευλογία και προσκύνημα. 

Η Ιερά Μονή Δήμιοβα 

Ανατολικά του κεντρικού Ταϋγέτου και κοντά στην Καλαμάτα, πάνω από το χωριό που σήμερα ονομάζεται Ελαιοχώρι (μέχρι και σήμερα είναι γνωστό με την παλιά του ονομασία Γιάννιτσα), βρίσκεται η μονή Δήμιοβας. Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλοντα χώρο γεμάτο έλατα και πεύκα, με άπλετη θέα και ευλαβική ησυχία, ορθώνεται κάτασπρη η πολύπαθη μονή, που εκτός από μονή Δήμιοβας αναφέρεται και πολλές φορές ως Ντίμιοβα, Τίμιοβα, Τίνοβα, Ντιμόνοβο και Ντιμόνοβο. Το όνομά της είναι σλαβικής προελεύσεως και σημαίνει «κροκοτόπι», δηλαδή τόπο όπου ανθίζει το φυτό «Κρόκος», από το οποίο παράγεται η κίτρινη βαφική ύλη «Ζαφορά».  

δείτε περισσότερα »
Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Άνω Λεχώνια
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2012

Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων την Κυριακή των Μυροφόρων, εξ αφορμής του Τεσσαρακονθήμερου Μνημοσύνου της αείμνηστης Ελένης Σαμαρά, μητρός του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίου Σαμαρά.

 

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ. Ανδρέα, Ιεράρχου της Εκκλησίας της Κρήτης και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

 

Οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς δέχθηκαν την θερμή και φιλόφρονα φιλοξενία του Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας και μετέφεραν στον ιερό Κλήρο και τον Λαό της Τοπικής Εκκλησίας τις Πατριαρχικές ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

  

δείτε περισσότερα »
Αναστήλωση της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/04/2012

Μέ τήν Γενική Γραμματέα τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ καί Τουρι­σμοῦ κ. Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στίς 10:30 τό πρωί ὁ Σεβ. Ποιμε­νάρχης μας στό γραφεῖο του. Ἡ συνάντηση περιεστράφη κυρίως σέ θέμα­τα πού ἀφοροῦν στά ἀναστηλωτικά ἔργα πού θά ξεκινήσουν ἐντός τοῦ μηνός Μαΐου στήν παλαίφατη Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρῶν μετά καί τήν ὑπογραφή στίς ἀμέσως προσεχεῖς ἡμέρες τῆς προγραμματι­κῆς συμβάσεως ἀνάμεσα στό Ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ καί τήν ἀνάδοχο ἑται­ρεία, γιά τό ἔργο ἀποκατάστασης τῆς ΒΔ πτέρυγας τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, ὕψους 3.300.000 Εὐρώ, πού θά καλυφθεῖ ἐξ’ ὀλοκλήρου ἀπό τό Εὐρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ γιά τόν πολιτισμό.

Ὁ Σεβ. εὐχαρίστησε τήν κ. Μενδώνη γιά τό ἐνδιαφέρον τοῦ Ὑπουρ­γείου γιά τήν ἔνταξη τοῦ ἔργου ἀποκατάστασης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Σερρῶν στό Εὐρωπαϊκό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., ὥστε τό μοναδι­κό αὐτό ζωντανό μνημεῖο πίστεως καί πολιτισμοῦ νά διασωθεῖ ἀπό τόν πανδαμάτορα χρόνο. 

Μέ τήν κ. Μενδώνη ἐπίσης ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας συζήτησε θέ­ματα πού ἀφοροῦν καί σέ ἄλλα βυζαντινά μνημεῖα τῆς περιοχῆς μας πού χρήζουν ἄμεσων ἐπεμβάσεων πρός διάσωση καί ἀνάδειξή των. Ἡ συνά­ντηση διεξήχθη σέ ἄριστο κλίμα ἀμοιβαίας κατανόησης καί ἐγκαρδιό­τητας.      Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως  

δείτε περισσότερα »
Κοινωνικό ιατρείο στη Μητρόπολη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/04/2012

(εκ της Ι.Μ) Μετά την ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού δημιουργήθηκαν ανάγκες επισιτιστικής επιβίωσης σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Επιπλέον η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών φορέων άφησε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες  που αδυνατούν να επισκεφτούν γιατρό και να πάρουν τα φάρμακά τους.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών την Πέμπτη 26 Απριλίου ο Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος κ. Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, συζήτησε μαζί του το πρόβλημα  της περιθάλψεως των ως άνω συνανθρώπων μας και του πρότεινε την δημιουργία κοινωνικού Ιατρείου στην Λαμία 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673