Εκκλησία της Ελλάδος

Επιστροφή του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης)  Μετά από έξι ημέρες που έμεινε στην πόλη  του Ναυπλίου, το Τίμιο Ξύλο αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους.

Νωρίτερα τελέστηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως του Πάσχα στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Μόδεστος από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο οποίος συνόδεψε και το Τίμιο Σταυρό από το Ναύπλιο προς το αεροδρόμιο.

 

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι στο ναό για να ασπαστεί για τελευταία φορά το Τίμιο Ξύλο.  

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια παρεκκλησίου στον Άβαντα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2012

(εκ της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως) Το Σάββατο 19 Μαΐου ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος τέλεσε τον Εσπερινό της Ακολουθίας των Εγκαινίων στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού του Άβαντα.

Το Παρεκκλήσιο ανηγέρθη εξ’ ολοκλήρου με δαπάνες της κυρίας Αναστασίας Μουμτζόγλου-Μακρή, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Άβαντα. Η κυρία Μουμτζόγλου έχοντας έντονη την επιθυμία να κτίσει έναν ναό αφιερωμένο στην Παναγία, ήρθε στην γενέτειρά της, έκτισε τον εν λόγω ναό και τον προσέφερε στο χωριό και στην Μητρόπολη, προκειμένου να τελείται σ’ αυτόν κάθε αγιαστική πράξη για την ωφέλεια των κατοίκων του χωριού.

Ο Μητροπολίτης μας μαζί με ιερείς το Σάββατο το απόγευμα κατέθεσε στην Αγία Τράπεζα τα ιερά λείψανα των πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και των Αγιοσαββαϊτών πατέρων. 

δείτε περισσότερα »
Το μήνυμα του αρχιεπισκόπου στους μαθητές
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2012

Μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στις σχολικές εξετάσεις απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Το μήνυμα του Μακαριωτάτου έχει ως εξής:

Αγαπητά μου παιδιά,
Χριστός Ανέστη!
Κάποτε ένας μαθητής λίγο πριν τις εξετάσεις εκμυστηρεύτηκε: «Νιώθω να τρίζει η καρέκλα κάτω από τα πόδια μου. Δεν φοβάμαι τόσο τις εξετάσεις αλλά έχω αγωνία για το τι θα γίνει μετά. Αν άξιζε τόσος κόπος. Θέλω να απαντήσω σε πολλά ερωτήματα που γεννήθηκαν στη διάρκεια της προετοιμασίας στα οποία δεν βρήκα απαντήσεις και αφορούν εμένα. Ποιός είμαι».
Μου θύμισε τον ποιητή: « Σαν να μην κάτεχα ο αγράμματος, πως είναι εκεί ακριβώς μέσα στην άκρα σιγαλιά, που ακούγονται οι πιο αποτρόπαιοι κρότοι».
Αυτές οι σκέψεις δεν διατυπώθηκαν μόνο από ένα μαθητή. Ακούγονται συχνά και από πολλούς και αξίζει να σταθούμε σε αυτόν τον προβληματισμό μια και οι εξετάσεις και το αποτέλεσμά τους είναι μονάχα ένας σταθμός, ο οποίος είναι σημαντικός αλλά καθόλου κρίσιμος.
Χρήσιμα και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που σας απασχολούν. Το μέλλον και το νόημα ζωής. Η στάση σας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.
Το σημαντικό είναι να κρατήσετε τη δίψα σας, ώστε ό,τι κυοφορείται στην καρδιά σας να μην μείνει «αποκρουστικός κρότος» αλλά να γίνει σπόρος που γεννά ζωή.
Ο Κύριος διδάσκοντας είπε: «Όποιος διψάει, να ‘ρθει σ’ εμένα και να πιεί. Μέσα από εκείνον που πιστεύει σ’ εμένα ποτάμια ζωντανό νερό θα τρέξουν»(Ιωαν.7.37-38).
Αυτός που θα διατηρήσει αυτή τη δίψα και θα ξεδιψά από τη συν-ζωή με το Χριστό θα μπορέσει να φωτίσει το μέλλον του αλλά και το νόημα όλων όσων συμβαίνουν και θα συμβούν στην πορεία του, τα οποία συχνά μοιάζουν να βρίσκονται στο σκοτάδι.
Προσεύχομαι, παιδιά μου, όλα όσα ζείτε να γίνουν αφορμή ταξιδιών. Να προχωρήσετε τον προβληματισμό σας, να ασκηθείτε στα ερωτήματά σας. Να συμφιλιωθείτε με την ύπαρξη τους για να συναντηθείτε με τις απαντήσεις τους. Η πορεία αυτή αξίζει κάθε κόπο, ακόμα και αν γεννήθηκε στο ημίφως των εξετάσεων. 

δείτε περισσότερα »
Ο Διαυλείας Γαβριήλ στην Τρίπολη για τον εορτασμό των Πολιούχων της
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/05/2012

φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Τους προστάτες Αγίους της Δημήτριο και Παύλο εόρτασε η Τρίπολη με κάθε λαμπρότητα. Την παραμονή της εορτής των Αγίων τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας ΓΑΒΡΙΗΛ  ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συμμετείχαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ,  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων  κ.κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ . Στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία μεταφέρθηκαν τα λείψανα των Νεομαρτύρων από την Ιερά Μονή Βαρσών. Ανήμερα της εορτής το πρωί θα ψάλει  ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία. Το απόγευμα ψάλλεται  ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και κατόπιν ξεκινά η Λιτανεία από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλεία. Η πομπή περνάει από όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης και επιστρέφει στον Προφήτη Ηλεία. Τα λείψανα παραμένουν εκεί μέχρι το βράδυ της 24ης Μαΐου.

 

Οι νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος τιμώνται ως Πολιούχοι και προστάτες της Τρίπολης στις 22 Μαΐου, όπου γίνεται πάνδημος λιτανεία της εικόνας και των Αγίων Λειψάνων των.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Λαγκαδά: “Βγάλαμε από τη ζωή μας το Σταυρό”
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

Κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις  προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις που άρχισαν την 13ηνΜαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος εκόμισε τα ιερά λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης επί τῇ συμπληρώσει 1700 ετών από της οράσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, συνεχίστηκαν την παραμονή της εορτής οπότε και ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος προεξήρχε και της λιτανείας των χαριτοβρύτων λειψάνων, του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος των εορταζομένων Αγίων. 

δείτε περισσότερα »
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο λαός μας αρέσκεται στα εύκολα ψέματα και δεν αντέχει την πικρή αλήθεια»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

Με την πρέπουσα ιεροπρέπεια η πόλη του Βόλου και τη Τοπική Εκκλησία γιόρτασαν την μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ναό της παραλίας.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εκ Βόλου καταγόμενου Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας & Μαλάουι κ. Ιωακείμ, τον οποίο πλαισίωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αρκετοί κληρικοί της πόλεως, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος ευσεβούς λαού του Θεού. 

Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων στην παραλία της πόλης με κατάληξη το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος απηύθυνε εόρτιο λόγο στα πλήθη των πιστών.   

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου στους αρνητές της Ελληνικής Ιστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ συνιερούργησε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς μετά του επιχωρίου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ  και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ και εκήρυξε το θείο λόγο.

Το "ierovima", ήταν εκεί, στον κατάμεστο ναό και παρακολούθησε το κήρυγμα του μητροπολίτη κ. Δωροθέου, το οποίο προκάλεσε αίσθηση.

 Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, ο σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον  Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την ευγενή, φιλόφρονα και φιλάδελφο πρόσκλησή του, ανέφερε: 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Παύλος: «Οι πολιτικοί μας οφείλουν να συνέλθουν πνευματικά»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/05/2012

(του π. Αντωνίου Χρήστου) Η τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. εορτάζει και φέτος ιδιαιτέρως και πανηγυρικώς, την μνήμη των Πολιούχων της, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Την παραμονή της Εορτής Κυριακή 20 Μαΐου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β. κ. Παύλου, όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών κληρικών προσκεκλημένων, τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο μεγάλος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

 

Μετά την λιτή, την Αρτοκλασία και τα Απόστιχα, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος

δείτε περισσότερα »
Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Χαλάνδρι
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε επί τη εορτή τῶν Ἁγίων ἐνδόξων, Θεοστέπτων καὶ Ἰσαποστόλων Βασιλέων, Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαλανδρίου, που συνεορτάζει την ημέρα αυτή. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης. Συμμετείχε επίσης πλειάδα ιερέων, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κύριος Γ. Κουράσης με τους συνεργάτες του και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον Καθεδρικό Ναό και συνόδευσε την ιερή εικόνα των Ισαποστόλων Αγίων στη περιφορά που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Θερμοπυλών στην συγκινητική προσλαλιά του, τόνισε την μεγάλη προσφορά του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ορθοδοξία, σε μια εποχή που κυριαρχούσαν οι αιρέσεις και οι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών, εκείνος αν και ειδωλολάτρης συνέβαλε να συγκροτηθεί η Α' Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας στην οποία καταδικάστηκε ο Άρειος και συντάχθηκε ένα μέρος του Συμβόλου της Πίστεώς μας. Επεσήμανε δε ότι "αν και άργησε να βαπτιστεί χριστιανός, έλαβε χριστιανική παιδεία μέσω της μητρός του Αγίας Ελένης και του δασκάλου του Ευσεβίου,εφάρμοσε στην επικράτειά του την αρχή της ανεξιθρησκίας και προστάτεψε έμπρακτα τις χριστιανικές κοινότητες με διάφορους τρόπους. Μάλιστα, ξεκινώντας ο Κωνσταντίνος να σώσει τη Ρώμη, "προσευχήθηκε στο Θεό του ουρανού και για τον Λόγο του, τον Ιησού Χριστό". Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε λέγοντας, πως "κι εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε κοντά στο Θεό και ότι ΜΟΝΟ με τη βοήθειά Του θα βρίσκουμε παρηγοριά για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος: «Η δική σας η γενιά θα ματώσει»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/05/2012

(Ι.Ν. Αγ. Σοφίας Ψυχικού- Νεανική Σύναξη) Με τη χάρη του Θεού ολοκληρώσαμε και φέτος τον κύκλο των Νεανικών μας συνάξεων. Προσκεκλημένος στην τελευταία μας σύναξη, ένας από τους δυναμικότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ένας ιεράρχης που μιλάει απευθείας στην ψυχή και την καρδιά των νέων, εμπνέοντας με το ήθος και το παράδειγμά του. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μέσα από τον τρίωρο εποικοδομητικό λόγο τον οποίο ανέπτυξε, μας έκανε να αισθανθούμε πιο δυνατοί και έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας μέσα στην καθημερινότητα της σύγχρονης και ¨προοδευτικής κοινωνίας¨. Αμφίδρομη  χαρακτήρισε την ευθύνη τόσο των γονέων όσο και των νέων που χρησιμοποιούν ως άλλοθι πολλές φορές την αιτιολογία ότι οι εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων, τα λάθη και οι επιλογές των γονέων, τους οδήγησαν σε λάθος και επικίνδυνα μονοπάτια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ¨η δική σας η γενιά θα ματώσει¨, θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δυναμώσει το αγωνιστικό μας φρόνημα απέναντι στις προκλήσεις της ζωής και να υπενθυμίσει σε όλους μας τις δυσκολίες που περνάει σήμερα η χώρα μας, χωρίς ωστόσο να χάσουμε με κανέναν τρόπο την πορεία μας προς την εν Χριστώ τελείωση. Πολλοί Άγιοι της Εκκλησίας μας έφταναν ως το μαρτύριο με χαρά, έχοντας γονείς απίστους και ειδωλολάτρες. Ευχόμαστε στον αγαπημένο Δεσπότη των νέων, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τον έχει πάντοτε υγιή, έτσι ώστε να διανύει πάντα με ευκολία τόσα χιλιόμετρα για να φτάνει ο λόγος του σε όλους εκείνους που τον έχουν ανάγκη. 

εκ της νεανικής συνάξεως 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673