Εκκλησία της Ελλάδος

Μαθητές από τη Μόσχα φιλοξενούμενοι της Ι.Μ.Ηλείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/06/2012

Σαράντα μαθητές του Κλασικού Σχολείου Πατριαρχείου Μόσχας και δέκα συνοδοί τους, φιλοξενούνται από τις 30 Μαΐου στις κατασκηνώσεις Σκαφιδιάς της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας.

Μαθητές και μαθήτριες του Κλασικού Σχολείου, εδώ και και χρόνια, φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στις Κατασκηνώσεις Σκαφιδιάς, που λειτουργούν άριστα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει ορίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, και υπό την εποπτεία του Επισκόπου Ωλένης θεοφ. κ. Αθανασίου.

Τα παιδάκια και οι συνοδοί τους, πέρα από τη πεντακάθαρη θάλασσα της Σκαφιδιάς που θα χαρούν, θα επισκεφθούν και διάφορα αξιόλογα μέρη του Νομού Ηλείας. 

δείτε περισσότερα »
Ανακοινωθέν πρώτης συνεδρίας ΔΙΣ Ιουνίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/06/2012

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 Κατά την σημερινή Συνεδρία :
 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Ειρηνική Επίσκεψή που πραγματοποίησε ο ίδιος και η Συνοδεία του στην Εκκλησία της Ρωσίας, από 23 έως 30 Μαΐου 2012. Αναφέρθηκε στην εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου και των συνεργατών του και στην πολυπληθή και αθρόα προσέλευση του Ρωσικού πιστού Λαού στις Ιερές Ακολουθίες. Τόνισε το θερμό κλίμα των συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών, την συναντίληψη και συμπάθεια που επέδειξε η Ρωσική Εκκλησία προς τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό και εξήρε την προσφορά του ποσού των 18 εκατομμυρίων ρουβλιών εκ μέρους του Ρωσικού Ορθοδόξου Λαού, προς ενίσχυση των συσσιτίων και του φιλανθρωπικού έργου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Διασκέψεις και Συνέδρια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κατόπιν προτάσεων της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

 Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 Στις 8 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα παρευρεθούν στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας.
 

δείτε περισσότερα »
Τιμητική πλακέτα με τις ευλογίες των μητροπολιτών Τριφυλίας και Μεσσηνίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/06/2012

Έχει τιμηθεί με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Ιπεκτσί που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τον έχουν τιμήσει δήμοι και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όμως η ιδιαίτερη πατρίδα του δεν είχε φροντίσει να του δείξει την αγάπη της. Το έκανε, κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, οπότε ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε στην έδρα του, την Κυπαρισσία, τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνο Δημόπουλο.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, απένειμε στον Κωνσταντίνο Δημόπουλο την τιμητική πλακέτα του δήμου, παρουσία των μητροπολιτών Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. 

δείτε περισσότερα »
Ο Μουάνζα Ιερώνυμος στη Μητρόπολη Φθιώτιδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/06/2012

Τήν ἐπίσκεψη τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μουάνζα τῆς Τανζανίας (τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας)  κ. Ἱερωνύμου δέχθηκε κατά τό τριήμερο τῆς Πεντηκοστῆς ἡ Ἱερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ἡ ὁποία διατηρεῖ μέ τόν ἐν λόγῳ ἱεραπόστολο καί ἑλληνομαθή Ἱεράρχη στενούς πνευματικούς δεσμούς.

Ὁ κ. Ἱερώνυμος συλλειτούργησε μέ τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο τήν Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας καί τήν Δευτέρα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Τριάδος Μακρακώμης, ὅπου ἔγινε δεκτός ἀπό τίς ἀρχές, τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς περιοχῆς μέ αἰσθήματα ἀγάπης καί σεβασμοῦ. 

δείτε περισσότερα »
Πανήγυρις Αγίου Πνεύματος Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/06/2012

Με λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάσθηκε η γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρωΐ της γιορτής τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, στην οποία προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς καθηγητές της Σχολής. Στο δεξιό χορό έψαλε στα Ελληνικά χορός Ελλήνων φοιτητών με χοράρχη τον καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικολογίας π. Σπυρίδωνα Αντωνίου και στα αριστερά χορός Σλάβων φοιτητών στα Σλαβικά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Θεουπόλεως.

Παρέστησαν η αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & προσωπικού κ. Δέσπω Λιάλιου, οι Κοσμήτορες της Θεολογικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών κ.κ. Μιχαήλ Τρίτος & Σπυρίδων Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμοι & λοιποί καθηγητές όλων των βαθμίδων, Διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και πλήθος πιστών. 

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγ. Δωροθέου από τους μητροπολίτες Σύρου, Εδέσσης και Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/06/2012

Ο άγων τα ονομαστήριά του μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος προσκεκλημένος του μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ εγκαινίασε μετά του κ. Ιωήλ και του μητροπολίτη Ηλιουπόλεως (Αιγύπτου) κ. Θεοδώρου τον νεόδμητο ενοριακό ναό του Αγίου Δωροθέου στην ομώνυμη κωμόπολη της περιοχής Αριδαίας, παρουσία πολιτικών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσκυνητών, κληρικών και λαϊκών από τη Σύρο την Τήνο και τη Μύκονο, οι οποίοι ταξίδεψαν ως τον όμορφο και φιλόξενο νομό Πέλλης για τα ονομαστήρια του μητροπολίτη τους.

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος εξέφρασε συγκινημένος τις ευχαριστίες του προς τους αδελφούς του μητροπολίτες και τους προσκυνητάς.

δείτε περισσότερα »
Κηφισίας προς Σαμαρά:"Να έχετε Ειρηνική εξουσία"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/06/2012

 (εκ του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος) Με ευχές για καλή δύναμη και  με την προτροπή "να αγαπάτε την Εκκλησία", ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού κ Κύριλλος χαιρέτησε χθες την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο εορτάζοντα Ναό της Αγίας Τριάδας Νέας Κηφισιάς.

"Η Εκκλησία δεν έκανε κακό σ´αυτόν τον τόπο και πάντα εύχεται υπέρ των αρχόντων" είπε και κατέληξε: "στην Λειτουργία ευχόμαστε να έχετε ειρηνική εξουσία για να μπορούμε μέσα στην δική Σας γαλήνη να έχουμε όλοι ήρεμο και γαλήνια βίο".

Κατά την αποχώρηση του, συνεχάρη τον Ιερατικώς προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη κ. Σέργιο Βαρέλια και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, για την άψογη διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Διδυμοτείχου: το πανηγύρι του Κάστρου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/06/2012

(Νικόλαος Σκλέπας) Στο Βυζαντινό Κάστρο του Διδυμοτείχου ξαναζωντάνεψαν μνήμες του παρελθόντος με το Πανηγύρι του Κάστρου, το ΚΑΛΕ ΠΑΝΑΪΡ, όπως λέγεται από τους ντόπιους, την Κυριακή της Πεντηκοστής, με επίκεντρο το μεταβυζαντινό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

Σύμφωνα με την παράδοση το Κάστρο του Διδυμοτείχου πολιορκήθηκε από τους Βουλγαροκομάνους του τσάρου Ιωαννίτση (ή Σκυλογιάννη). Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δυσχερής για τους πολιορκούμενους, οι οποίοι εναπέθεσαν τις ελπίδες σωτηρίας τους στον Χριστό του Κάστρου. Τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή της Πεντηκοστής οι αποκλεισμένοι αποφασίζουν να τολμήσουν έξοδο και προσεύχονται μπροστά στην εικόνα του Χριστού. Ακολουθεί λιτανεία των εικόνων στο Κάστρο. Μεταμεσονύκτια αιφνίδια καταρρακτώδης βροχή προκαλεί πρωτοφανή πλημμύρα και οι επιτιθέμενοι βρίσκονται ξαφνικά σε δεινή θέση, καθώς πλημμυρίζει η τάφρος, ενώ ταυτόχρονα οι πολιορκημένοι μετατρέπονται σε επιτιθέμενους. Πολλοί χάνονται, ενώ όσοι σώζονται φεύγουν πανικόβλητοι για να γλυτώσουν.

Σε ανάμνηση του γεγονότος καθιερώθηκε κάθε χρόνο τη μέρα της Πεντηκοστής να γίνεται λιτανεία μεταξύ των δύο ναών του Κάστρου, Σωτήρος Χριστού και Αγίου Αθανασίου και να ακολουθεί πανήγυρις, το Καλέ παναΐρ, με συρροή πλήθους κόσμου και πολλά θαύματα, που συνεχίσθηκε και μετά την κατάληψη του Διδυμοτείχου από τους Τούρκους, στα 1361.

Ακολουθώντας την παράδοση και φέτος αφ’ εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία στο Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού. Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής και μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό με τις ευχές της γονυκλισίας στον ίδιο ναό σχηματίσθηκε λιτανεία των θαυματουργών εικόνων προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου κατέληξε η πομπή. Πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου και το Διδυμότειχο προσήλθε στο προσκύνημα και «πέρασε» κάτω από τις θαυματουργές εικόνες, όπως συνηθίζεται, εκδηλώνοντας για μια ακόμα φορά τη βαθειά του πίστη στο Σωτήρα Χριστό. 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σουρβιάς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/06/2012

(Ι.Μακρυγιάννης) Με ευλάβεια και κατάνυξη εορτάστηκε στο Πήλιο η μεγάλη Δεσποτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος με επίκεντρο των εορτασμών και φέτος την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, Σουρβιάς. Στις ακολουθίες συμμετείχε πλήθος πιστών που παρά το δύσβατο του δρόμου κατέφθασαν με κάθε μέσο για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχε ο πανοσ. καθηγούμενος της μονής π. Συμεών, ενώ φέτος τους ύμνους απέδωσε εξαιρετικά ο καλλιφωνότατος π. Απόστολος Ντόκος εφημέριος του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας. Επακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία και ο αγιασμός επί της δεξαμενής.

 

δείτε περισσότερα »
Φωτογραφίες από τη χειροθεσία σε αρχιμανδρίτη του π. Φιλοθέου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/06/2012

Δημοσιεύουμε φωτογραφίες από τη χειροθεσία σε αρχιμανδρίτη του π. Φιλοθέου, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, της Ι.Μ Περιστερίου, από τον επιχώριο μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του αρχιμανδρίτη Χερουβίμ Μεστούση.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673