Εκκλησία της Ελλάδος

Η εορτή των Αγίων Πάντων στο Ναύπλιο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/06/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ.Μπουγιώτης) Σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας ,(η μεγαλύτερη συνοικία του Ναυπλίου),έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός αφιερωμένος στους Άγιους Πάντες . Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856.Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων , που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο .Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών ,μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, από μία απογραφή που είχε γίνει ,εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρα από τον ναό υπάρχουν σπίτια ''αθηέηκα και ρούσικα''Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.  Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους. Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

Όπως και κάθε χρόνο την παραμονή της πανήγυρης τελείται Αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία ,όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές μιας και είναι ο μοναδικός ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από  ιερείς της πόλης. Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά και θαυματουργής εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων. To παρόν τους μεταξύ άλλων έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης Δ.Κωστούρος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Χ.Γραμματικόπουλος.

  

δείτε περισσότερα »
Πίστη και γνώση από την Ε.Ν.Ο.Π. Κερκύρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/06/2012

Διπλό χαρακτήρα, πνευματικό - εκπαιδευτικό, παρουσίασε η εκδήλωση λήξης δραστηριοτήτων της Ενοριακής Νεανικής Ομάδας Ποταμού (Ε.Ν.Ο.Π.) της ακριτικής Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιουνίου ε. ε. Τα παιδιά με τους συνοδούς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να προσκυνήσουν τό Ιερό Ησυχαστήριο Παναγία "Κυρά των Αγγέλων" που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Η μικρή γυναικεία αδελφότητα, με προεξάρχουσα την ηγουμένη μοναχή Ευπραξία, υποδέχθηκε και φιλοξένησε με περίσσια αγάπη, για μία περίπου ώρα, τους νεαρούς προσκυνητές, που άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία της Μονής και κυρίως όλα όσα αφορούσαν την μακαριστή ηγουμένη και ασκήτρια μοναχή Αναστασία Βλάχου.

 

δείτε περισσότερα »
Εορτή του Αγίου Παναγή Μπασιά
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2012

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστικε φέτος 7 Ιουνίου η εορτή του Αγίου Παναγή του Μπασιά στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Καλεσμένος του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνος ήταν ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος. Το απόγευμα ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση στη πόλη του Ληξουρίου χοροστατούντος του μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ. Καλλίκου με τη συμμετοχη πολλών ιερέων και διακόνων και τοπικών σωματείων και σχολέιων. Φωτο: Αριστέα Χαριτάτου κείμενο: εφημέριος του ιερου ναού π. Νικόλαος Σωτήρας

 

δείτε περισσότερα »
Στους ακρίτες του Αγαθονησίου η «Αποστολή» και ο Ι.Σ.Α.
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/06/2012

Στο ακριτικό Αγαθονήσι βρίσκεται σήμερα το κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των Ελλήνων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

Τους ανθρώπους της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη αγάπη ο δήμαρχος του νησιού κ. Ευάγγελος Κόττορος, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και κάτοικοι του Αγαθονησίου.

«Μάννα εξ ουρανού» χαρακτήρισε ο κ. Κόττορος την προσφορά της «Αποστολής» και του Ι.Σ.Α. και εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση γιʼ αυτή την επίσκεψη,

 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία αρχιδιακόνου εις Πρεσβύτερον και Αρχιμανδρίτη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

Με λαμπρότητα ετελέσθη την Κυριακή της Πεντηκοστής 3 Ιουνίου 2012 η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του επί πενταετίαν Διακόνου και κατά την τελευταί διετία Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Μεθοδίου Φουντούλη, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου. Η Θεία Λειτουργία και η Χειροτονία ετελέσθησαν στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν να προσκυνήσουν το Ιερό και Χαριτόβρυτο Λείψανο του Οσίου Ιωάννου και να προσευχηθούν για τον νέο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας π. Μεθόδιο, ο οποίος με την ευγένεια, την καλοσύνη και την αγάπη του προς πάντας, έχει κατακτήσει την συμπάθεια του ευσεβούς Λαού της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος βροντοφώναξε το «ΑΞΙΟΣ» στον νέο Ιερέα. 

δείτε περισσότερα »
Ο νέος Πολωνός πρέσβης στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

Ὁ μητροπολίτης Ἀχελώου Εὐθύμιος τὴν Κυριακή της Πεντηκοστῆς 3 Ἰουνίου 2012, λειτούργησε, ὁμίλησε, χοροστάτησε στὸν Ἑσπερινό, διάβασε τὶς εὐχὲς τῆς Γονυκλισίας καὶ καλωσόρισε τὸν νέο πρέσβη τῆς Πολωνίας στὴν Ἑλλάδα, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίας Μαρίνης Ἡλιουπόλεως. 
Πρὸ τοῦ πέρατος τῆς Θείας λειτουργίας, τέλεσε τὴ χειροθεσία σὲ ἀναγνώστη τοῦ Δημητρίου Μπαρμπαρῆ, σπουδαστοῦ Βυζαντινῆς Μουσικῆς, ἐνῶ κατὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ ἀπένειμε τὸ μετάλλιο τῆς ἐνορίας μετὰ ἐπαίνου τιμῆς ἕνεκεν, στὸν Σύμβουλο τῆς πρεσβείας τῆς Δημοκρατίας τῆς Πολωνίας καὶ Ἐπικεφαλῆς τοῦ Πολιτικοῦ-Οἰκονομικοῦ Τμήματος, Andrzej Jankowski.
Προηγουμένως εἶχε γίνει ἐπίσημη ὑποδοχὴ στὸ Ναό, τοῦ νέου πρέσβη τῆς Πολωνικῆς Δημοκρατίας στὴν Ἀθήνα Maciej Krych, ὁ ὁποῖος προσῆλθε συνοδευόμενος ἀπὸ τὴν σύζυγο τοῦ Renata, τὸν Σύμβουλο Andrzej Jankowski μετὰ τῆς συζύγου τοῦ Hanna, τὸν πρόξενο Piotr Strutynski, καὶ ἄλλους Πολωνοὺς διπλωματικούς.
Ὁ πρόεδρος τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Συμβουλίου Ἀρχιμανδρίτης Σεραφεὶμ Δημητρίου, εὐχαρίστησε τὸν Μητροπολίτη Εὐθύμιο γιὰ τὴν παρουσία του καὶ τὴν ἐφετινὴ Πεντηκοστὴ στὸ Ναό,  ὑπεδέχθει τὸν νέο πρέσβη εὐχόμενος γιὰ καρποφόρα θητεία στὴν Ἀθήνα καὶ ἀνακοίνωσε τὴν βράβευση ἐκ μέρους τῆς ἐνορίας τοῦ Συμβούλου Jankowski, γιὰ τὴν καλὴ συνεργασία του μὲ τὴν ἐνορία, στὴν διαχείριση τῆς φιλοξενίας ὀρθοδόξων Πολωνῶν Νέων κατὰ τὸ παρελθὸν καλοκαίρι.
Ὁ Σύμβουλος Jankowski ἀντιφωνώντας, εὐχαρίστησε γιὰ τὴν τιμὴ καὶ σημείωσε πὼς χάριν τῆς συνεργασίας μας, γνώρισε καλύτερα τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Πολωνίας καὶ τὶς δραστηριότητές της. 
Ὁ Πρέσβης Krych προσφωνώντας, εὐχαρίστησε γιὰ τὴν ὑποδοχὴ καὶ ὑπεσχέθη τὴν συνέχιση τῆς συνεργασίας τῆς πρεσβείας μὲ τὴν ἐνορία, ὅπως αὐτὴ ἀναπτύχθηκε ἰδιαίτερά τα τελευταῖα χρόνια, τονίζοντας πὼς ὁ ἴδιος πρόσφατα ἦρθε πιὸ κοντὰ στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Πολωνίας, ἀφοῦ ἐγκαταστάθηκε καὶ κατοικεῖ κοντὰ στὸ ἱερὸ ὅρος τῶν Ὀρθοδόξων στὴν Πολωνία, τὴν Γραμπάρκα.
Μετὰ τὸ πέρας τῶν ἀκολουθιῶν παρετέθει πρόγευμα πρὸς τιμὴν τοῦ πρέσβη, στὸ ὁποῖο παρακάθισαν ἕκτος του Μητροπολίτου καὶ τῶν πολωνῶν ἐπισήμων καί ὁ Δημοτικὸς Σύμβουλος Ἡλιουπόλεως  Ἰωάννης Ποῦλος.
Τὴν διακονία τῶν μεταφράσεων ὑπηρέτησε ὁ γραμματέας τῆς ἐπιτροπῆς διορθοδόξου ἐπικοινωνίας τῆς ἐνορίας, Patryk Panasiouk. 
 

 

Ἐκ τοῦ τμήματος Δημοσιῶν Σχέσεων καὶ Ἐπικοινωνίας,

τοῦἘνοριακοῦΣυμβουλίου ΠοιμαντικοῦἜργου

ἹεροῦΝαοῦἉγίας Μαρίνης Ἡλιουπόλεως

 

δείτε περισσότερα »
Η περιπέτεια ενός μικρού παιδιού που συγκλονίζει
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

Ο αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Σιδέρης, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-Αγίας Φωτεινής Υμηττού, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ιερού ναού που ιερουργεί, έκτακτη ανακοίνωση του ιερού ναού Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοίνωση που  συγκλονίζει κάθε άνθρωπο. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να την αναρτήσουμε και όχι μόνο…Διαβάστε την:

 

«Έκτακτη Ανακοίνωση Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Πατρών,

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012:

«Ο κ. Πρύτανης μας ενημέρωσε για μία δραματική ιστορία και ζήτησε τη βοήθειά μας. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Σάμου:Προσκυνηματική επισκεψη στην Πάτμο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

(I.M. Σάμου) H λήξις των αγιογραφικών συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας  που ως κεντρικό θέμα την φετινή χρονιά είχαν την προσέγγιση στην ερμηνεία της Αποκαλύψεως του Ιωάννου έγινε με προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Νήσο Πάτμο και συμμετείχαν 150 μέλη των Αγιογραφικών Συνάξεων.

Στην επίσκεψη αυτή τα μέλη των Αγιογραφικών κύκλων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν  το Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως, την Ιεράν  Μονήν του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την γυναικεία Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, να ακούσουν λόγους πνευματικής οικοδομής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Ευσέβιο και τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Αντύπα.  

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα Βαρθολομαίου στους Γερμανούς για τη σφαγή του Διστόμου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

Επιστολή - φωτιά κατά της  ''ναζιστικής παραφροσύνης'' που  εσφαγίασε στις 10 ιουνιου 1944  την Μαρτυρική κωμόπολη του Διστόμου Βοιωτίας έστειλε στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Πατσαντάρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Κωνσταντινούπολη με αφορμη την μαύρη επέτειο της Σφαγής μεθαύριο Κυριακή.


 Παράλληλα ο Πατριάρχης  επικρίνει το Δικαστήριο της  Χάγης για την απόφασή του ''μεταφέρον τήν διαπραγμάτευσιν τής υποθέσεως και την συναφή διεκδίκησα τών άποζημιώσεων εις κρατικόν έπίπεδον'' για τους 218 σγαγιασθέντες,ενώ καλεί ουσιαστικά την Γερμανία να προχωρήσει εκ των υστέρων σε εμπρακτη επανόρθωση και επίδειξη μεταμέλειας για τα θύματα της ''Ναζιστικής παραφροσύνης'', ''ώστε νά διευκολύνηται ή συμφιλίωσις και ή προαγωγή τοϋ κλίματος συναδελφώσεως μεταξύ άτόμων και κοινωνικών ομάδων''. 

δείτε περισσότερα »
Τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2012

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής των Αγίων Ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ο εορτάζων Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα χοροστατήσει κατά τον Εσπερινό στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, κατά δε την Θεία Λειτουργία της επομένης, θα συγχοροστατήσει στον Πατριαρχικό Ναό μετά των Αρχιερέων τόσο του Οικουμενικού Θρόνου, όσο και των παρεπιδημούντων. Μετά την απόλυση του εσπερινού, θα παραθέσει επίσημο δεξίωση στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου και θα δεχθεί τα εόρτια σέβη του κλήρου και του πληρώματος. Τη Δευτέρα θα τον επισκεφθεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για να του ευχηθεί. (φωτο Ν. Μαγγίνας)  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673