Εκκλησία της Ελλάδος

Παράθυρο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/06/2012

«Έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές ενέργειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης» ανέφερε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε παρατηρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που έκανε λόγο για εξάντληση της υπομονής.

«Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής συζητείται ουσιαστικά», τόνισε, αλλά παράλληλα ζήτησε ευαισθησία από την πλευρά της Ελλάδας για τα προβλήματα της... τουρκικής (όπως προκλητικά ανέφερε ) μειονότητας στη Θράκη.
Η  Θεολογική Σχολή της Χάλκης πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971 ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.  

Η  Θεολογική Σχολή της Χάλκης πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971 ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. 

δείτε περισσότερα »
Δανιήλ: οι μητροπολίτες απορροφήθηκαν από τα επουσιώδη
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/06/2012

"Εφ όσον η Εκκλησία δεν άσκησε κυβερνητική εξουσία βεβαίως και δεν ευθύνεται για την πορεία του τόπου, πολλώ δε μάλλον που εκείνοι που ασκούσαν την πολιτική εξουσία δεν επιθυμούσαν να έχει λόγο η Εκκλησία και να αναμειγνύεται στα κοινά.

Υπάρχει όμως μια άλλη ευθύνη που έχουν οι Ποιμένες της Εκκλησίας επειδή «αφήκαν τα βαρύτερα του νόμου του Θεού, τον έλεον και την κρίσιν» και απορροφήθηκαν από τα επουσιώδη. Αυτή τήν ευθύνη θα τούς την καταλογήσει ο Κύριος που τους κατέστησε Ποιμένες για να ποιμάνουν τα λογικά πρόβατα της ποίμνης Του". 

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του που παραχώρησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Δημοκρατία", ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ.

δείτε περισσότερα »
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στο Πεκίνο-Ευχές για τα ονομαστήριά του
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

(ΤΕΕΣ) Στο Πεκίνο για να συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο συνομιλιών της κοινής ομάδας εργασίας Ρωσίας-Κίνας για τις επαφές και τη συνεργασία στον θρησκευτικό τομέα αφίχθη στις 18 Ιουνίου 2012 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.)Το αεροδρόμιο του Πεκίνου τον Ιεράρχη υποδέχθηκαν ο Πρεσβευτής Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας στο Πεκίνο κ. Αι. Τομίχιν, η Υποδιευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κρατικής Διεύθυνσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για θέματα θρησκειών  (ΚΔΘΘ) κα Σιάο Χουν και ο υποδιευθυντής του πρώτου τομέα του Δ΄ Τμήματος ΚΔΘΘ κ. Χαο Ζουγιάν.

Τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χώρο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Πεκίνο, όπου παλαιότερα ήταν η έδρα της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Κίνα, τέλεσε την ημέρα μνήμης του Οσίου Ιλαρίωνα του Νέου, στις 19 Ιουνίου 2012 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. 

δείτε περισσότερα »
Ονομαστήρια Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

(Εκκλησία Κύπρου) Τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012, ημέρα μνήμης του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Λεοντίου, άγει τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.

Ο Θεοφιλέστατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Λεοντίου, στο Μετόχι της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου στο Ανατολικό (περιοχή αεροδρομίου Πάφου), συμπαραστατούμενος από το Θεοφιλέστατο Έπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τους Πατέρες της Ιεράς Μονής. Παρέστη, εκκλησιαζόμενος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο. 

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων δέχθηκε τις ευχές κληρικών και λαΐκών στο Μετόχι, στο Ανατολικό και το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου.


Απο το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας,

Μαρία Μ. Μιχαήλ.
 

δείτε περισσότερα »
Ψηφιακός δίσκος "Ιερατικά" από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α.Α.
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση πραγματοποίησαν οι συντελεστές του νέου ψηφιακού δίσκου με τίτλο "Ιερατικά", στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, ο οποίος ευλόγησε και προλογίζει την πρώτη έκδοση.

Ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την πρώτη αυτή προσπάθεια με πολύ θέρμη και αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του μουσικού έργου, το οποίο θά βοηθήσει ουσιαστικά καί οχι τυπικά τούς Ιερείς μας νά μάθουν νά ψάλλουν καί νά εκφωνούν σωστά όλα τά τροπάρια, τίς εκφωνήσεις καί άλλους ψαλμούς της Εκκλησιαστικής Υμνολογίας μέ τρόπο λιτό καί ουσιαστικό χωρίς επιτηδεύσεις καί άλλους περιττούς λαρυγγισμούς πού ούτως ή άλλως δέν αρμόζουν μέ τό σωστό Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Ύφος.

Η πρώτη σειρά αποτελείται από δύο ψηφιακούς δίσκους (CD), σε πολυτελή έκδοση με την προσθήκη όλων των ψαλλομένων κειμένων σε έκδοση μικρού βιβλίου (ένθετο), στην οποία εμπεριέχονται άπαντα της θείας λειτουργίας από το Ευλογημένη η Βασιλεία, ειρηνικά, απολυτίκια καί κοντάκια Άγιος ο Θεός σέ πολλούς ήχους, όσοι εις Χριστόν, τόν Σταυρόν Σου, όλα τά τροπάρια καί εκφωνήσεις της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετά της χειροτονίας μέχρι καί τό Ιερόν Ευαγγέλιον.

Εκφωνεί καί ψάλλει ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος (φωτο) θεολόγος Μουσικός, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής καί Παραδοσιακής Μουσικής Ι.Α.Α.

Τήν μουσική καί ψαλτική επιμέλεια έχει ο Γεώργιος Δεμελής καθηγητής Βυζαντινής καί Παραδοσιακής Μουσικής, υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής καί Παραδοσιακής Μουσικής Ι.Α.Α. 

δείτε περισσότερα »
Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος π. Πολυκάρπου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

(Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως) Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, δεύτερη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, ο Μητροπολίτης μας λειτούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου Μάκρης. Η παρουσία του στη Μονή ήταν καταλυτική αφού ομίλησε επικαίρως αλλά και παρηγορητικά στις μοναχές εστιάζοντας στην καινούργια σελίδα την οποία πρέπει να γράψει πλέον η αδελφότητα με την σωματική απώλεια του Γέροντος αλλά με γνώμονα τα όσα διδάχθηκε τόσα χρόνια από αυτόν.

Μετά την Λειτουργία ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Γέροντος π. Πολυκάρπου. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ.Κερκύρας:Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

Η Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων «Ο Άγιος Αρσένιος», διοργανώνει την Παρασκευή 22 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ. Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής, με τίτλο «ΨΑΛΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ-από την Εκκλησιαστική Λατρευτική μας Παράδοση».

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Ακαδημίας 2) θα απευθύνει επίσημο χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δ. Νήσων κ. Νεκτάριος και θα τιμήσει Χοράρχες Πολυφωνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής που επί πολλά έτη διακονούν με φόβο Χριστού και θείο ζήλο το αναλόγιο, καθώς επίσης και τους Πρώτους Πτυχιούχους της Σχολής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα παραδώσει τους διορισμούς των Ιεροψαλτών και των Χοροδών, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους εφημερίους των ενοριών στην Ιερά Μητρόπολη, πράξη που συνάδει με τους κανόνες και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

δείτε περισσότερα »
Εθελοντική αιμοδοσία από την Ι.Μ.Κορίνθου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

(εκ της Ι.Μ.Κορίνθου) Σε μια προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες σε αίμα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου, από τις 4:00 και μέχρι τις 8:00 το απόγευμα εθελοντική αιμοδοσία στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, στον χώρο του Εξομολογητηρίου (δεξιά της εισόδου). 
           
Η πόλη μας βρίσκεται στην είσοδο της Πελοποννήσου, όπου συναντώνται τρεις από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες οδικές αρτηρίες της χώρας μας. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει τραγικά περιστατικά ατυχημάτων, όπου οι ιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τη ζωή συμπολιτών μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζονται πολλές φιάλες αίμα, για να μπορέσει κάποιος να κρατηθεί στη ζωή. Πέραν αυτών των εκτάκτων περιστατικών, το  

δείτε περισσότερα »
"Άρτος" στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

Η έκθεση γλυπτικής «Άρτος» του Θόδωρου Παπαγιάννη παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 18 Ιουνίου 2012.

Για την έκθεσή του στο Βυζαντινό Μουσείο ο Θόδωρος Παπαγιάννης επέλεξε να «σκηνοθετήσει» με νέο τρόπο, χαρακτηριστικά έργα της καλλιτεχνικής του παραγωγής των τελευταίων 15 περίπου χρόνων. Ο άρτος, σύμβολο κεντρικής σημασίας για τον Χριστιανισμό και προσφιλές θέμα για τον καλλιτέχνη, αποτελεί το επίκεντρο, γύρω από το οποίο οργανώνεται η αφήγηση της έκθεσης.

Μια μεγάλη, πολυπληθής πομπή που αποτελείται από μικρές πήλινες μορφές ξεκινά από το σκοτάδι και πορεύεται προς το φως, διατρέχοντας δυο αίθουσες για να καταλήξει μπροστά στην τρίτη και τελευταία, την αίθουσα του άρτου. Την πομπή πλαισιώνουν υπερφυσικού μεγέθους γλυπτά από μέταλλο και ξύλο. Στο κέντρο της τελευταίας αίθουσας, δεσπόζει ένα τεράστιο ταψί γεμάτο με πήλινα ομοιώματα άρτων ενώ πίσω του στέκουν στοιβαγμένα σακιά με σιτάρι. Σταυρόσχημες ξύλινες μορφές στις γωνίες συνοδεύουν την κεντρική εγκατάσταση, σε ένα σύνολο που ανακαλεί τον χώρο του βυζαντινού ιερού και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Μεταφερμένη στον χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η γλυπτική του Παπαγιάννη αποκτά νέο νόημα και περιεχόμενο με θρησκευτικές και ιστορικές αναφορές.


Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουνίου έως 23 Σεπτεμβρίου 2012
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το νέο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου έχει ως εξής:
Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες: 09:00 έως 16:00
Δευτέρα οι εκθέσεις παραμένουν κλειστές. 

δείτε περισσότερα »
Το «καλάθι του πτωχού αδελφού» από την Ι.Μ. Μαντινείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/06/2012

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Μαντινείας καί Κυνουρίας, συνεχίζοντας τό φιλανθρωπικό της ἔργο, τό ἐπιτυχημένο ἐνοριακό Πρόγραμμα «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», ἀλλά καί τό Πρόγραμμα τοῦ ραδιοτηλεοπτικοῦ σταθμοῦ «ΣΚΑΪ», αἰσθάνεται  τήν ὑποχρέωση νά εὐχαριστήσει ἐκ βάθους καρδίας ὅλους ὅσους αὐτές τίς δύσκολες ὧρες πού περνάει ἡ πατρίδα μας, μᾶς στηρίζουν ἀπό τό περίσσευμα τῆς ἀγάπης τους, ἀλλά καί ἀπό τό ὑστέρημα τῶν περικοπτόμενων εἰσοδημάτων τους.

Μεγάλη χαρά ἔδωσαν σήμερα, Δεύτερα 18 Ἰουνίου, στό Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα τῆς Μητροπόλεως  «ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ», τό ὁποῖο στεγάζεται στόν Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως, οἱ οἰκογένειες τῶν κ. Νικόλαου Καπετάνιου καί Ἠλία Μπουντούρη, βιοπαλαιστῶν καί ἀγροτῶν, οἱ ὁποῖοι διαμένουν στό χωριό Ἑλληνικό Ἀργολίδος, προσφέροντας χίλια κιλά βερύκοκα καί πορτοκάλια γιά τούς ἀναξιοπαθοῦντας ἀδελφούς μας. Ἀναφορικά ὑπενθυμίζουμε ὅτι πρίν λίγο καιρό εἶχαν προσφέρει στό Φιλανθρωπικό μας Πρόγραμμα δυόμιση τόνους φροῦτα καί ἑκατό κιλά ἐλαιόλαδο. Οἱ ὡς ἄνω οἰκογένειες τυγχάνει νά μισθώνουν, νά καλλιεργούν καί νά διαφυλάττουν κτήματα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Γοργοεπηκόου Νεστάνης (Τσιπιανῶν) Μαντινείας, πού βρίσκονται στό χωριό Ἑλληνικό Ἀργολίδος πλησίον τοῦ Ἱεροῦ Μετοχιοῦ αὐτῆς Ἁγίου Νικόλαου Ζόγκας, καί πότε δέν λησμονοῦν τήν Παναγία καί τήν ἐλεημοσύνη, πού δίδαξε πρῶτος ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μας. Ἐπίσης, ἀναφέρουμε ὅτι ἡ Ἱερά Μονή ἔχει προσφέρει μεγάλη ἔκταση στό ὡς ἄνω χωριό γιά κοινωφελείς σκοπούς, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἐπιτευχθεῖ καί οἱ κάτοικοι ἀπολαμβάνουν τά εὐεργετικά τους ἀποτελέσματα.

Ὕστερα ἀπό ἄρτια ὀργάνωση καί ἐνημερώση  τῶν ἀποδεκτῶν του Προγράμματος ἀπό τούς ἐθελοντές συνεργάτες, τά προσφερθέντα φροῦτα διενεμήθησαν αὐθημερόν καί ἡ κίνηση αὐτή εὐχαρίστησε καί συνεκίνησε τούς συνανθρώπους μας, πού αὐτή τή στιγμή βρίσκονται  σέ μιά δύσκολη κατάσταση.

Μεταφέρουμε τίς εὐχαριστίες τῶν ἀποδεκτῶν, εὐχόμενοι νά βρεθοῦν μιμητές τέτοιων κινήσεων, πού σ’ αὐτή τήν συγκυρία εἶναι καθοριστικές γιά τούς ἀδύνατους οἰκονομικά συνανθρώπους μας

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673