Εκκλησία της Ελλάδος

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας στα Κύθηρα για την Αγία Ελέσα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/08/2012

(π.Αντώνιος Χρήστου) Στη νήσο Κύθηρα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος, στις 31 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου 2012, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, για να μετέχει στους εορτασμούς της Προστάτιδος των Κυθήρων Αγίας Ελέσας.

Ο Σεβασμιώτατος Γλυφάδας κ. Παύλος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας, που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή της Αγίας Ελέσας, την Παραμονή της Εορτής μιλώντας κατάλληλα για τον Τίμιο Σταυρό αλλά και για την Αγία Ελέσα.

Ποιμενάρχη των Κυθήρων κ. Σεραφείμ και μετείχε στην Ιερά Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνος της Αγίας, στο τόπο Μαρτυρίου της Αγίας. 

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Σκυθοπόλεως Ιάκωβος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/08/2012

Εκοιμήθη ο πολιός Μητροπολίτης Σκυθοπόλεως Ιάκωβος (Καπενέκας, γεννηθείς το 1921 στους Μυτιληνιούς Σάμου) του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ένας άξιος ιεράρχης με τεράστια μόρφωση και επίγνωση της ιερής αποστολής του. 

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Κερκύρας: «Η παρουσία και μόνο του Αρχιεπισκόπου δείχνει ότι υπάρχει πνευματική ελπίδα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/08/2012

Ανεπίσημη  επίσκεψη στο νησί της Κέρκυρας πραγματοποιεί από την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος και οι στενοί συνεργάτες του φιλοξενούνται  από την τοπική Εκκλησία και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, εκτός από τον Μητροπολίτη και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής, καθώς  και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου. Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη η καθιερωμένη Παράκληση και προσκύνησε το σκήνωμα του Αγίου.

Σε προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος επεσήμανε την χαρά των Κερκυραίων για την επίσκεψη αυτή του προκαθημένου  της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος αποτελεί τον προεστώτα της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο προεστώς εκ της αποστολής και της πατρότητός του φέρει στα πνευματικά του παιδιά και στα μέλη του σώματος του Χριστού την ειρήνη, την αγάπη, την ενότητα, ενισχύοντας το φρόνημά τους. Σε μία εποχή δυσκολιών για όλους, η παρουσία και μόνο του Αρχιεπισκόπου δείχνει ότι υπάρχει η πνευματική ελπίδα που μπορεί να παρηγορήσει και να ανανεώσει τις καρδιές. Χαιρέτησε ακόμη την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στους ακριτικούς Οθωνούς, ένα από τα Διαπόντια νησιά,   και ζήτησε από τον Μακαριώτατο την προσευχή και την πατρική ευλογία του προς όλους τους Κερκυραίους.

Απαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται την Κέρκυρα, τόνισε την σημασία της συνεργασίας του με τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, ο οποίος είναι κατά το τρέχον έτος Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ζήτησε από όλους να μην απογοητεύονται από τις δυσκολίες που η κρίση έχει επιφέρει. Η δοκιμασία που διερχόμαστε ως λαός είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας η οποία είχε ως κύρια χαρακτηριστικά της τον μεγάλο εγωισμό, την απληστία και την απομάκρυνσή μας από τη ζωή των αγίων της πίστης μας. Αντλώντας παράδειγμα από τον προστάτη  του νησιού τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, ο Μακαριώτατος ζήτησε από όλους να εφαρμόσουν τον λόγο του Χριστού «Μετανοείτε», τονίζοντας ότι η ίδια η λέξη εκφράζει διάρκεια, ότι δηλαδή η μετάνοια δεν είναι μία κίνηση της στιγμής, αλλά μία συνεχής απόφαση για αλλαγή ζωής και νοοτροπίας και μόνο έτσι η κρίση θα γίνει ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και της ζωής μας.

Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ακόμη ότι τις αξίες που όλοι αναζητούμε δεν μπορούμε να τις αγοράσουμε από κάποιο παντοπωλείο, αλλά χρειάζεται να παλέψουμε να τις κατακτήσουμε με εμπιστοσύνη στην παράδοσή μας και μέσα από την σύνδεσή μας με το ήθος και τη ζωή της Εκκλησίας. Έκλεισε την αντιφώνησή του λέγοντας ότι επευλογεί πατρικά το νησί και τους ανθρώπους του και ότι η επίσκεψή του αποτελεί γα τον ίδιο μία ευκαιρία να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές του νησιού, αλλά και να δει από κοντά την ζεστασιά των ανθρώπων, την πρόοδο και τον πολιτισμό που καθιστούν την Κέρκυρα μοναδική.

 

  

δείτε περισσότερα »
Θυρανοίξια ανακαινισθέντος ναού από τον μητροπολίτη Πατρών
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2012

Τὴν Τετάρτη 1η Αὐγούστου ἐ. ἔ. ἐτελέσθησαν ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομο (φωτο αρχείου), τὰ Θυρανοίξια τοῦ ἀνακαινισθέντος, μετὰ τίς ζημιές πού ὑπέστη ἀπό τὸν καταστρεπτικὸ σεισμὸ τοῦ 2008, Ἱεροῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κρίνου.

Ὁ Ναὸς μετά τὸν σεισμὸ καὶ λόγῳ ἐπικινδυνότητος ἔκλεισε κατόπιν ὑποδείξεως καὶ τῶν ἁρμοδίων Ὑπηρεσιῶν, ὥστε νὰ ἀποκατασταθοῦν οἱ ζημιὲς καὶ νὰ παραδοθῇ καὶ πάλι στὴ Θεία Λατρεία.

Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ὁ Σεβασμιώτατος, φρόντισε σὲ ἐπαφὲς ποὺ εἶχε μὲ τὰ ἁρμόδια Ὑπουργεῖα  καὶ τὶς ἁρμόδιες τοπικὲς Ὑπηρεσίες, νὰ κάνῃ τὸ καλύτερο δυνατὸν καὶ γιὰ τὴν  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος εγκαλεί δήμαρχο, εισαγγελέα και διευθυντή αστυνομίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2012

ierovima-Την αγανάκτησή του εκφράζει με ανοικτή επιστολή προς τις τοπικές αρχές της πρωτεύουσας του νομού Φθιώτιδος ο μητροπολίτης κ. Νικόλαος με αφορμή «την ένταση της μουσικής που βασανίζει τους κατοίκους του κέντρου της πόλης της Λαμίας».  Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο μητροπολίτης εγκαλεί τις αρχές της πόλης αναφέροντας χαρακτηριστικά «ἡ κατάσταση ἔφθασε μέ τήν ἀνοχή σας νά εἶναι ἀνεξέλεγκτη», ενώ διαβλέπει ότι θα ακολουθήσουν εξελίξεις δυσάρεστες για τη συνοχή του λαού.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, η πρώτη Παράκληση και η Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Τριπολιτσάς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2012

(Ι.Μ.Μαντινείας) Όπως κάθε χρόνο έτσι  και φέτος πανηγυρίστηκε με κάθε λαμπρότητα την Τετάρτη εσπέρας της 1ης Αυγούστου ε.ε., η εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στην Τρίπολη, ενώ παραλλήλως τελέσθηκε η πρώτη Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, λιτανεύοντας συνάμα και την Αγία και Ιστορική, Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριπολιτσάς.

Η ως άνω Ιερά Ακολουθία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ του Ιερού κλήρου, της Πολιτειακής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Νομού, της Φιλαρμονικής του Στρατού και του Ευσεβούς Λαού της Τριπόλεως. 

δείτε περισσότερα »
Ιερά Παράκληση προς την Παναγία από τον Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Ερμουπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/08/2012

Χθες το απόγευμα, στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (των Ψαριανών) Ερμουπόλεως, στον οποίο φυλάσσεται η περίπυστη ομώνυμη Εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, εχοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο κατά την πρώτη Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β. 

δείτε περισσότερα »
Εορτασμός της μνήμης των Σαμίων Αγίων
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/08/2012

(Ι.Μ.Σάμου) Λαμπρός υπήρξε και φέτος ο εορτασμός της μνήμης των Σαμίων Αγίων. Η μυστική πνευματική αλλά και φανερά σωματική δια των Ιερών λειψάνων παρουσία των ζώντων Αγίων προσέδωσε τον ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο χαρακτήρα του φετινού εορτασμού.

Το βράδυ της 28ης Ιουλίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών εικόνων και λειψάνων , η αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία «Πυθαγόρα» καθώς επίσης και επίκαιρη ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Ευσέβιο. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: «Οι Άγιοι μας υπενθυμίζουν τους αγώνες, το ήθος και την αρχοντιά της χριστιανικής Σάμου που είναι το μοναδικό Νησί που δεν έχει τζαμί και που εφέτος εορτάζει τα 100 χρόνια της ενώσεως της με την Ελλάδα.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σπάρτης: «Πείτε την αλήθεια στο λαό για την μισθοδοσία των κληρικών»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/07/2012

Επιστολή προς τον γεν. γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή απέστειλε ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, με αφορμή τα περί διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος. Στην επιστολή του ο σεβασμιώτατος καλεί τον κ. Καλαντζή να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το 96% της Εκκλησιαστικής περιουσίας που έχει περιέλθει στο Κράτος, για τους φόρους που πληρώνει η Εκκλησία ως ΝΠΔΔ στο Κράτος, καθώς και για το πώς προκύπτει η υποχρέωση του Κράτους να μισθοδοτεί τους κληρικούς.

Προφανώς ο μητροπολίτης  με την καλογραμμένη και πολυσέλιδη επιστολή του,που θα πρέπει να μοιραστεί στις ενορίες της μητροπολιτικής του επαρχίας, κτυπά το…σαμάρι για να ακούσει ο γάϊδαρος.

Η επιστολή έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Δίκασον Κύριε τους εμπρηστάς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/07/2012

Άρθρο του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου- (φωτο από αγιασμό ΠΑΕ Παναχαϊκής) Πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες ἡ πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ἀνελέητα τό φυσικό κάλλος μιᾶς ἀπό τίς ὡραιότερες περιοχές πάνω ἀπό τήν πόλη τῶν Πατρῶν. Ἐπί ὧρες καί ἡμέρες, τό πράσινο στίς περιοχές Καστριτσίου, Ἀργυρῶν, Σελλῶν, Πλατανίου, πάλευε μέ τήν φωτιά χωρίς νά μπορῇ νά ἀντισταθῇ στήν καταστροφική της μανία.

Κινδύνευσαν οἰκισμοί, καταστράφηκαν περιουσίες. Ἀνθρώπινες ζωές ἀπειλήθηκαν, τήν ὥρα πού πάλευαν μέ τίς φλόγες, προκειμένου νά μή ἐπεκταθῇ ἡ μανία τῆς πυρκαϊᾶς σέ κατωκημένες περιοχές. Ἐκτός ἀπό τόν τρόμο καί τήν οἰκολογική καταστροφή, ἡ ὁποία εἶναι πολύ μεγάλη καί δημιουργεῖ θλίψη στήν καρδιά, ἕνα πυκνό σύννεφο καπνοῦ μέ ἄσχημα ἀποτελέσματα γιά τήν ὑγεία τῶν ἀνθρώπων καί κυρίως ἐκείνων πού ἔχουν προβλήματα, ὅπως ἀναπνευστικά κ.λ.π., ἐσκέπασε  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673