Εκκλησία της Ελλάδος

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

 Η Παναγία λατρεύεται ολοχρονίς  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με βαθιά  αισθήματα  κατανύξεως σε κάθε περιοχή του τόπου μας,  όπου οι χριστιανοί μας έχουν  δώσει και από  ένα διαφορετικό όνομα στην Θεοτόκο.

Αυτή η ανάγκη των πολλών και διαφορετικών ονομάτων  πηγάζει αρκετές φορές από την ιστορία της κάθε περιοχής ή  άλλοτε από κάποια θαυματουργή εικόνα και τέλος ίσως από την ανάγκη των πιστών κάθε γωνιάς της πατρίδας  μας, να έχει τη "δική" του Παναγιά φύλακα- άγγελο του τόπου του.

Μερικά από τα ονόματα της Παναγίας μας είναι τα εξής:

Τριχερούσα, Γοργοϋπήκοος, Βρεφοκρατούσα, Εικοσιφοίνισσα, Παναγία η Κεριώτισσα, Παναγία η Εκατονταπυλιανή, Παναγία η  

δείτε περισσότερα »
Ενοριακός κινηματογράφος στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

(Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού) Μία ακόμη πρωτοβουλία! Τουλάχιστον μία φορά το μήνα θα οργανώνουμε την προβολή μιας ταινίας, που έχει να μας προσφέρει πολλαπλά μηνύματα.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο θα παρακολουθήσουμε τη ρωσική ταινία «Ο Ιερέας». Στα χρόνια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ένας ρώσος ορθόδοξος Ιερέας βρίσκεται μεταξύ ναζιστών και μπολσεβίκων και δίνει καθημερινά τη μαρτυρία του Χριστού, θυσιαζόμενος αγαπητικά, μιλώντας ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση
εδραιωμένος στον πάντοτε επίκαιρο λόγο του Χριστού.

 Είσοδος ελεύθερη.  

δείτε περισσότερα »
Σύναξη των Ιερέων της Νεότητας των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η σύναξη των υπευθύνων Ιερέων της Νεότητας των ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής καθώς και των συνεργατών τους στην ποιμαντική διακονία των νέων, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Μαλακάσα.  120 Ιερείς με 300 συνολικά συνεργάτες τους, κατηχητές και στελέχη της ενοριακής ποιμαντικής διακονίας των νέων, φιλοξενήθηκαν, ξεναγήθηκαν στις πανέμορφες εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης της Ι. Αρχιεπισκοπής και συζήτησαν για τα προβλήματα και την προοπτική της διακονίας τους.

            Η σύναξη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία και την καθοδήγηση  του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 

δείτε περισσότερα »
Εκδηλώσεις μνήμης γιά τά θύματα της Βουλγαρικής κατοχής του 1941
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

(Ι.Μ.Δράμας)Μέ τή δέουσα ἐπισημότητα τίμησε καί φέτος ἡ Ἱερά Μητρόπολη Δράμας τή μνήμη τῶν θυμάτων τῆς Βουλγαρικῆς θηριωδίας τῆς 29ης Σεπτεμβρίου 1941.

Τό ἀπόγευμα τῆς Παρασκευῆς, τῆς 28ης Σεπτεμβρίου, στίς 5:30 μ.μ. ἐψάλη τρισάγιο στό χῶρο τῆς ἐκτελέσεως τῶν ἀθώων θυμάτων, στίς παρυφές τοῦ Κορυλόβου καί στό μνημεῖο τῶν ἀδελφῶν Ζαχαροπούλου.

Τό βράδυ τῆς ἴδιας ἡμέρας, στίς 7:30 μ.μ., στήν αἴθουσα ὁμιλιῶν τοῦ Δημαρχείου Δράμας μίλησε, παρουσίᾳ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, ὁ Καθηγητής τοῦ Α.Π.Θ. Βαλκανιολόγος κ.Σπυρίδων Σφέτας μέ θέμα: «Ἡ ἐξέγερση τῆς Δράμας σύμφωνα μέ τά βουλγαρικά στρατιωτικά ἀρχεῖα». Ἀνέλυσε τά γεγονότα τῆς ἐξεγέρσεως σύμφωνα μέ τά νέα δεδομένα τῶν στρατιωτικῶν βουλγαρικῶν ἐγγράφων.

Τό πρωί τοῦ Σαββάτου, στόν ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κ. Προκοπίου καί συλλειτουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παύλου, μέ τήν παρουσία τῶν ἀρχῶν τῆς πόλεώς μας καί ἐκπροσώπων τῶν Πολιτιστικῶν μας Συλλόγων καί τῆς μαθητιώσας νεολαίας.

Ἀκολούθησε τό μνημόσυνο, μέ τή συμμετοχή τοῦ Κλήρου τῆς πόλεώς μας, καί η ἐπίκαιρη ὁμιλία ἀπό τόν καθηγητή κ. Σπ. Σφέτα, ὁ ὁποῖος ἀφοῦ ἔκανε σύντομη ἀναδρομή στά γεγονότα τῆς σφαγῆς τελείωσε μέ τό αἰσιόδοξο μήνυμα ὅτι ἡ οἰκονομική κρίση πού ἀντιμετώπιζε κατά καιρούς ἡ Πατρίδα μας τήν ὁδηγοῦσε κάθε φορά σέ ἔργα ἐποποιίας καί ὅτι καί ἡ σημερινή οἰκονομική κρίση μπορεῖ νά ξεπεραστεῖ καί νά ὁδηγήσει τήν πατρίδα μας σέ νέο ἔπος, ἀρκεῖ νά διατηροῦμε ὑψηλό τό ἐθνικό φρόνημά μας, ὅπως ἀκριβῶς τό διατήρησαν καί οἱ Ἕλληνες συμπολίτες μας κατά τήν Βουλγαρική κατοχή.

Μετά τό τέλος τῆς ὁμιλίας, Κλῆρος, ἄρχοντες καί λαός κατευθύνθηκαν ἐν πομπῇ πρός τό Μνημεῖο τῶν Σφαγιασθέντων τῆς Βουλγαρικῆς θηριωδίας, στό ὁποῖο βρίσκονται κατατεθειμένα τά ὀστᾶ τῶν φονευθέντων -στή συμβολή τῶν ὁδῶν Ἐθνικῆς Ἀμύνης καί 28ης Ὀκτωβρίου- ὅπου τελέστηκε ἐπιμνημόσυνη δέηση καί ἀκολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στή συνέχεια στό Δοξάτο ἐψάλη τρισάγιο γιά τούς ἐκεῖ σφαγιασθέντες καί τό ἀπόγευμα στίς 7.30΄ στήν αἴθουσα τοῦ Πολιτιστικοῦ Συλλόγου Χωριστῆς δόθηκε διάλεξη ἀπό τόν καθηγητή κ. Σπ. Σφέτα μέ θέμα: «Ἡ ἐξέγερση τῆς Δράμας σύμφωνα μέ τά βουλγαρικά στρατιωτικά ἀρχεῖα καί ἡ περίπτωση τοῦ εὔελπη Γκεόργκι Κίνιν» .

Οἱ ἐκδηλώσεις εἰς μνήμην τῶν σφαγιασθέντων ἀπό τούς Βουλγάρους συνεχίστηκαν τήν Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου μέ Θεία Λειτουργία στόν ἱερό Ναό Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Χωριστῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Ἀκολούθησε ἐπιμνημόσυνη δέηση στό χῶρο ἐκτελέσεως τῶν σφαγιασθέντων κατοίκων τῆς Χωριστῆς.

«Αἰωνία ἡ μνήμη αὐτῶν».                                                            

  

δείτε περισσότερα »
Δεν θα είναι υποψήφιος ο αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Εμμανουήλ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

ierovima-Το όνομα του αρχιμανδρίτη Θεοδοσίου Εμμανουήλ, προϊσταμένου της ενορίας της Ουρανούπολης, δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων για την Μητρόπολη Ιερισσού. Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με λαϊκούς που μίλησαν μαζί του, είπαν  πως αγνοεί την υποψηφιότητά του, δεδομένου ότι έλλειπε στο Άγιο Όρος για την εορτή του Σταυρού και πως το μόνο που προέχει γι αυτόν είναι να εκλεγεί σύντομα επίσκοπος ,ώστε να μπορέσει να πάρει την δίμηνη άδεια, που παίρνει κάθε χρόνο για τη Μαδαγασκάρη, ώστε να βοηθήσει στο έργο του επισκόπου π.Ιγνατίου στην ιεραποστολή. 

 

«Είναι αλήθεια ότι όσα χρόνια τον γνωρίζουμε, το κύριο μέλημά του είναι η ενοριακή και λειτουργική ζωή.. Φιλαγιορείτης και

δείτε περισσότερα »
Ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος στην Λαμία και στον Γέροντα Βησσαρίωνα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

(εκ της Ι.Μ.Φθιώτιδος)  Προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικόλαου βρέθηκε την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στην Λαμία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος όπου προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αγάπη την οποία δίδαξε με το λόγο του και την θυσία του ο Χριστός και υπογράμμισε την μεγάλη συνεισφορά των Ευεργετών του Έθνους που με κίνητρο την αγάπη τους προσέφεραν πολλά στην Εκκλησία και την Πατρίδα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος καλωσόρισε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος τον Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο και αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, την αγιορείτικη καταγωγή, την  

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου στα Λάβαρα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/10/2012

Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής στα Λάβαρα, τέλεσε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, με την παρουσία πολυπληθούς εκκλησιάσματος, που προσήλθε από τα Λάβαρα και από τα γύρω χωριά.

Το εσπέρας της προηγουμένης μετά την υποδοχή των ιερών λειψάνων, ετελέσθησαν ο Αρχιερατικός Εσπερινός, Αρτοκλασία και στη συνέχεια τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος παλαιοτέρου Ναϊδρίου.Τις ιερές ακολουθίες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευ. Πουλιλιός, ο εκπρόσωπος της 50ης Ταξιαρχίας και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως και των τοπικών φορέων.

Στο ειδυλλιακό χώρο όπου είναι κτισμένο σήμερα το Ναΐδριο η παράδοση λέει ότι υπήρχε παλαιό μοναστήρι στα  

δείτε περισσότερα »
Στο Φανάρι ο γεν.γραμματέας της Π.Ε της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/09/2012

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Γεν. Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, διερχόμενος από την Κωνπολη για Άγκυρα, όπου και ο τελικός του προορισμός.

Ο κ. Κεφαλογιάννης μεταβαίνει στην Άγκυρα , προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Σαμαρά και της ΝΔ, στο συνέδριο του κόμματος "Μητέρα- Πατρίδα", του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν. Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο κ. Κεφαλογιάννης συνδέεται με παλαιούς δεσμούς πνευματικής φιλίας, αγάπης και αλληλοεκτίμησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που κράτησε μία ώρα, δόθηκε η  

δείτε περισσότερα »
Το Μαντούδι εόρτασε τον Πολιούχο του
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/09/2012

(εκ της Ι.Μ. Χαλκίδος) Με λαμπρότητα, αλλά και κατάνυξη εορτάσθηκε την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012, η Ιερά Πανήγυρη του Πολιούχου του Μαντουδίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό της Πόλεως.
Αφʼ εσπέρας, της Ιεράς Πανηγύρεως προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και προεξήρχε στην Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους δρόμους του Μαντουδίου, ενώ τον θείο λόγο στην Κεντρική Πλατεία της Πόλεως κήρυξε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως. 

δείτε περισσότερα »
Μνημόσυνο για τους ευεργέτες της Μητροπόλεως Μαντινείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/09/2012

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ευεργετών της Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, της Αρκαδίας και της  Ελλάδος μας γενικότερα,  θα τελεσθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 στο Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Η τέλεση του μνημοσύνου πραγματοποιείται πρωτοβουλία της Ιεράς μας Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, εις ένδειξη αναγνωρίσεως της προσφοράς των Ευεργετών της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

Πρωταρχικώς  στόχος της εκδηλώσεως τιμής και μνήμης των Ευεργετών είναι η ανάδειξη της προσφοράς των παλαιών, αλλά και η μίμηση της πράξης της ευεργεσίας από τους  νεώτερους, η ανάδειξη της αξίας της προσφοράς στην πατρίδα μας και στις αξίες που χαρακτηρίζουν τον Ελληνισμό.

Παραλλήλως για τον ίδιο σκοπό η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας,   έχουν καταρτίσει Πρόγραμμα Εορτασμού,   το οποίο ορίζει τέλεση Επισήμου Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως την Κυριακή 30η Σεπτεμβρίου 2012 και περί ώραν 10.30π.μ.. Αμέσως μετά (11.00 π.μ. ) θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου των Αρχιερέων και των Προκρίτων.

Χρέος όλων των χριστιανών και δημοτών της  Ιστορικής Τριπολιτσάς,   είναι η απόδοση τιμής στη μνήμη των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών της Πατρίδος μας και η συμμετοχή μας, στις ως άνω προγραμματισμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Το ηθικό αυτό χρέος βαρύνει όλους μας,  αφού τα γνωστότερα και μεγαλύτερα κληροδοτήματα τα οποία λειτουργούν στην υπηρεσία του λαού είτε από την Εκκλησία είτε από την Πολιτεία, έχουν γίνει από ευεργεσίες μεγάλων Ελλήνων Ευεργετών.
         Αυτό το ελάχιστο χρέος εκπληρώνεται κάθε χρόνο από την Εκκλησία και από την Πολιτεία όπου τελεί Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη τους.   

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ

 

+ Ιερεύς  Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας

Προϊστάμενος

Μητροπολιτικού Ιερού Ναού

Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως

 

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673