Εκκλησία της Ελλάδος

Έντονη δυσφορία μητροπολιτών από την αναφορά του αρχιεπισκόπου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Οι ιεράρχες είχαν καθίσει στα έδρανά τους και ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είχε ξεκινήσει την ομιλία του. Όλα κυλούσαν ομαλά, όταν ο μακαριώτατος σε μια αποστροφή του λόγου του  ανέφερε:

«Πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει».

Κάποιοι από το αρχιερατικό ακροατήριο, ουδέν αντελήφθησαν, αλλά κάποιοι άλλοι ανασηκώθηκαν.Η αναφορά αυτή του αρχιεπισκόπου θα περνούσε ασχολίαστη αν τα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, δεν την αναδείκνυαν. Και φυσικά εκείνο που είχε δημοσιογραφική αξία ήταν η παράγραφος που παραθέσαμε ανωτέρω.

 

«Ζουν στον κόσμο τους» είπε στην ουσία ο μακαριώτατος για κάποιους ιεράρχες και όπως είπε κάποιο  

δείτε περισσότερα »
Η πανήγυρις της Ι.Μ. Αγίας Σκέπης Νέας Βύσσας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Η εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάστηκε και φέτος στην νεοϊδρυθείσα Ιερά Μονή Αγ. Σκέπης και Αγ. Παρασκευής Νέας Βύσσης.

Το απόγευμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου ε.ε. έγινε υποδοχή του ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και ακολούθησε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Παρόντες ήταν οι αδελφοί της Μονής, κληρικοί από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Ι. Μητρόπολη Σπάρτης, την Ι. Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής που ήλθαν στην Μητρόπολη μας με την ευκαιρία της τελέσεως του 3ετούς μνημοσύνου του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρού Νικηφόρου, κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ν. Βύσσας κ. Απ. Σιαντίδης, ο Υποδιοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ ΡΙΜΙΝΙ και πλήθος κόσμου.

Την κυριώνυμη της εορτής ημέρα τελέστηκε Όρθρος, Θ. Λειτουργία και Αγιασμός, παρουσία αντιπροσωπίας του Στρατού, των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ν. Βύσσας, του Γυμνασίου Ν. Βύσσας, του Ειδικού Γυμνασίου Ορεστιάδος και πλήθους προσκυνητών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ιερά Μονή Αγ. Σκέπης και Αγ. Παρασκευής Ν. Βύσσης βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πλησίον της Αδριανουπόλεως και ανάμεσα στα στρατιωτικά φυλάκια της μεθορίου. 

δείτε περισσότερα »
"Η νέα εποχή μας οδηγεί σε μια σχιζοφρένεια"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των ευσεβών Χριστιανών της Αθήνας, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Προστάτου και Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών, στον ομώνυμο ιερό ναό στο Κολωνάκι.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Σεβ.Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ευρισκόμενος τις ημέρες αυτές στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάζι του συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Μαραθώνος κ. Μελίτων και Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Ο κ. Διονύσιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την ευκαιρία που του έδωσε να λειτουργήσει στο  

δείτε περισσότερα »
Δεύτερη μέρα εργασιών της Ιεραρχίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

Ανακοινωθέν-Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, σε δεύτερη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

 Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

 Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας. Ακολούθησε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως», η οποία είχε ξεκινήσει κατά τη χθεσινή Συνεδρία. Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, με θέμα: «Δυσκολίαι της Εκκλησίας κατά την άσκησιν της ποιμαντικής Της». Ακολούθησε διάλογος επί του θέματος αυτού και τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σερρών κ. Θεολόγος, Ύδρας κ. Εφραίμ, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Θηβών κ. Γεώργιος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Χίου κ. Μάρκος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Φιλίππων κ. Προκόπιος.

 Επίσης έγιναν προτάσεις εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών για την συμμετοχή της Ιεράς Συνόδου στους εορτασμούς με την συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των νήσων του βορείου Αιγαίου.

 Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

 

Η Επιτροπή Τύπου

της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Ιερός Ναός των δικαστικών και των δικηγόρων της Τριπόλεως
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/10/2012

(π.Ιωάννης Σουρλίγγας) Την Τρίτη 2 και την Τετάρτη  3 Οκτωβρίου 2012, εορτάζει  με κάθε Λαμπρότητα  το Ιερό Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, στη  θέση «Άλσος της Θέμιδος». Το Ιερόν Εξωκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου είναι κτισμένο στην επαρχιακή οδό με κατεύθυνση την  Σίλιμνα,  λίγο έξω από την Τρίπολη, μέσα σε ένα πευκόφυτο πανέμορφο  καταπράσινο περιβάλλον.

Η αγάπη και ο σεβασμός των  Δικαστικών Υπαλλήλων  και των Δικηγόρων της  Τριπόλεως,  προς τον Άγιο Διονύσιο ο οποίος  τυγχάνει  προστάτης και έφορος των Δικαστικών Υπαλλήλων  και των Δικηγόρων, ήταν αρκετά  έτσι ώστε να ανεγερθεί αυτός ο περικαλέστατος πετρόχτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου καθώς επίσης  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχει αγιογραφηθεί με αριστουργηματικό τρόπο ένα  μεγάλο τμήμα του Ναού, δίνοντας σε εμάς σήμερα, την δυνατότητα να έχουμε ένα απάνεμο λιμάνι, προσευχής για τις ψυχές μας.

  

δείτε περισσότερα »
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2012

Σήμερα στο ΚΕΜΧ Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεια Λειτουργία από το θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ.Καλλίνικο παρουσία και του Στρατιωτικού Ιερέως της IV ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ <<ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ>>  πρωτ. Ιωάννη  Καραγιάννη Λγο(ΣΙ) και τον ΝΣ οπλιτών του Κέντρου.

Ο Θεοφιλέστατος ομίλησε επίκαιρα και ενθάρρυνε τους οπλίτες να έχουν πίστη στο θεό και στην εκκλησία και τότε να μην φοβούνται τιποτα. «όταν  έχετε μέσα σας το Χριστό και την Παναγία δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα».

Είναι καθιερωμένο να τελείταιε σε κάθε ΕΣΣΟ η θεια λειτουργία στους νεοσυλλέκτους οπλίτες ώστε με αυτήν την ευκαιρία η τοπική Εκκλησία τους καλωσορίζει στον τόπο που ήρθαν για λίγες μέρες. 

δείτε περισσότερα »
Ενορία εν δράσει: «Για να πάψει η μοναξιά να είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2012

Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς "Ενορία ένα δράσει".

"Σε αυτή την ενορία πραγματώνεται το διηνεκές θαύμα της εκκλησίας μας"τόνισε ο κ.Σεραφείμ, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το πρόγραμμα "η ερημιά των πόλεων υπερβαίνεται με έναν τρόπο που είναι θεοφιλέστατος".

Σημείωσε πως ο τίτλος του προγράμματος, σηματοδοτεί την διαρκή μέριμνα και προσφορά ζωής του Θεού στον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητος εποχής, και συμπλήρωσε ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η υπέρβαση της ερημιάς, της εγκατάλειψης και των προβλημάτων του βίου.

Τέλος ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπογράμμισε πως το "Ενορία εν δράσει" είναι μια  

δείτε περισσότερα »
Oμάδα Ευρωβουλευτών στον Μητροπολίτη Κυρηνείας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2012

(Ι.Μ. Κυρηνείας) Δεκαμελής ομάδα Ευρωβουλευτών της Ευρωπαικής Συμμαχίας για την Ελευθερία (European Alliance for Freedom) έγινε δεκτή από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο στα προσωρινά γραφεία της Μητρόπολης στην Αγλαντζιά.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας αφού καλωσόρισε τους Ευρωβουλευτές, τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους και την παρουσία τους στην Κύπρο και ακολούθως τους ενημέρωσε για την κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές,  αλλά και για τη θέληση των Κερυνειωτών να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών ενώ δέχθηκε και πρόσκληση για να παραστεί στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες και να ενημερώσει για την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη επαρχία Κυρηνείας.

Το κεντρικό μήνυμα των αναφορών του Μητροπολίτη προς τους Ευρωβουλευτές ήταν ένα διαρκές κάλεσμα προς αυτούς για να δουν από κοντά και να εξακριβώσουν «ιδίοις όμμασι» το τι συμβάνει στην κατεχόμενη Κύπρο.   
 

δείτε περισσότερα »
"Τα social media δεν είναι για τους ιερείς"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2012

Την άμεση κατάργηση όλων των προσωπικών λογαριασμών που διατηρούν οι ιερείς της Μητρόπολής του στο facebook αλλά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζήτησε ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς. Η εν λόγω αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους κληρικούς, στην Έ Ιερατική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις κατασκηνώσεις της Ρίζας Αντιρρίου.

Ο Μητροπολίτης,  τόνισε πως θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις για όποιον ιερέα εξακολουθεί να είναι μέλος μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς σκανδαλίζουν τον κόσμο με την παρουσία τους στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Μάλιστα ανέφερε, ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να μάθει αλλά και να δει κάποια πράγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμασι ποιοι ιερείς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα social media.

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πολλοί από εμάς ζούμε σε εικονική πραγματικότητα»
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/10/2012

Μήνυμα με αιχμές προς μητροπολίτες έστειλε το πρωΐ με την εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η αναφορά του μακαριωτάτου στην ποιμαντική και τους αδελφούς του ιεράρχες αιφνιδίασε αρκετά μέλη της Ιεραρχίας. «Και για να μιλήσουμε για ποιμαντική, θα πρέπει πρώτα να έχουμε την αυτογνωσία ποιοί πραγματικά είμαστε και πως μας βλέπει ο κόσμος, όχι μόνο ο στενός μας κύκλος, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλαδή όχι μόνο όσοι δηλώνουν Ορθόδοξοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες» τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος ενώ μίλησε για αυτομεμψία.

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κατά την πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673