Εκκλησία της Ελλάδος

Άπλετο φως ζητεί και ο ΙΣΚΕ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/11/2012

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε ο ΙΣΚΕ στην τακτική του συνεδρία, αλλά τα ερωτήματα  που θέτει μάλλον θα μείνουν αναπάντητα. Ο ΙΣΚΕ από την πλευρά του ζητά από την Ιερά Σύνοδο, να αναληφθουν πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει ο σκανδαλισμός των πιστών εξ' αιτίας των φημών περί παράνομου πλουτισμού κληρικών.

Όλοι πλέον ζητούν από την διοικούσα Εκκλησία να ριχθεί άπλετο φώς σε μια φημολογία που οδηγεί την Εκκλησία σε επικίνδυνους ατραπούς. Η περίοδος χάριτος τελείωσε για όλους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος συνήλθε σήμερα στην τακτική του συνεδρία και ομοφώνως αποφάσισε: 

δείτε περισσότερα »
Τα μοναστήρια της Κέρκυρας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2012

Κείμενα, ιστορίες και φωτογραφίες από το παρελθόν, αλλά και το παρόν του μοναχισμού στο νησί των Φαιάκων και το γειτονικό νησί των Παξών περιλαμβάνει ο Αφιερωματικός Τόμος «Τα Μοναστήρια της Κέρκυρας» που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου.

Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων « Η Πλατυτέρα». Η πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμυο ανήκει στο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο.  

δείτε περισσότερα »
Οι καταθέσεις και τα ακίνητα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2012

Στο ποσόν των 387 ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του την έχει δωρήσει σε ιερό ναό στην Εύβοια και στην μητρόπολη Πειραιώς. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αγωνιστής μητροπολίτης με αφορμή τα δημοσιεύματα περί "χρυσών" ιεραρχών.

Μήπως θα έπρεπε ανάλογη ανακοίνωση να κάνουν και οι υπόλοιποι μητροπολίτες του λεκανοπεδίου; Δεν είναι άδικο να μπαίνουν στο στόχαστρο ακόμη και εκείνοι  που ουδεμία σχέση έχουν με τον... Μαμωνά;

Η ανακοίνωση του μητροπολίτη Πειραιώς έχει ως ακολούθως:

δείτε περισσότερα »
Λαμπροί εορτασμοί στην Αγία Αικατερίνη Ιλίου-(φωτο)
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/11/2012

(Ι.Μ.Ιλίου-φωτο Ανδρέας Ατζάμπος) Στον Εσπερινό της εορτής της Αγίας Αικατερίνης στη Μητρόπολη Ιλίου προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο. Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο Ιλίου Αθηναγόρας.
 

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας, τα οποία φυλάσσονται στο Ναό και τίθενται προς προσκύνηση από το λαό.

Στη λιτάνευση συμμετείχε ο δήμαρχος κ. Ζενέτος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Ιλίου. Προπομπός της λιτανείας ήταν η φιλαρμονική του δήμου Ιλίου, ενώ την εικόνα μετέφεραν παιδιά και μέλη του συλλόγου πολιτιστικού συλλόγου «ΕΛΠΑΧΟ», ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Μετά το τέλος της λιτανείας ακολούθησε Ιερά Παράκληση στην Αγία και κέρασμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.


Η συμμετοχή του λαού σε όλες τις εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία ήταν αξιοσημείωτη και ο μεγαλοπρεπής και ευμεγέθης Ιερός Ναός ήταν κατάμεστος, όπως και ο αύλιος χώρος. 

δείτε περισσότερα »
2.000 υποσιτιζόμενα παιδιά θα φροντίζει η Αρχιεπισκοπή
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/11/2012

(Ι.Α.Α.-φωτο Χρ.Μπόνης) - Περίπου 2.000 παιδιά, υποσιτίζονται στην Αθήνα σύμφωνα με τις λίστες που παρέδωσε το υπουργείο Παιδείας στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για το καθένα απ’ αυτά τα παιδιά, που αναφέρονται στις λίστες, "κάνοντάς τα δικά της παιδιά".


Οι δηλώσεις του μακαριωτάτου έγιναν στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού.

Ο μακαριώτατος προσερχόμενος στο ναό προσκύνησε την ασημένια λάρνακα όπου βρίσκονται τα ιερώτατα και θαυματουργά Λείψανα του Αγίου Νικολάου του Πλανά.
 

δείτε περισσότερα »
Πρόγραμμα υποτροφιών από την Ι.Μ.Δημητριάδος
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/11/2012

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα υποτροφιών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για τo έτος 2013. Οι υποτροφίες αφορούν 33 φοιτητές της περιοχής μας, προερχόμενους από οικογένειες με περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, οι οποίοι σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά την Ελλάδα.

Το όλο πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί, για το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2013, στο ποσό των 10.000 € 
 

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στην Κόρινθο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/11/2012

Γίνεται γνωστό ότι την 24ηνΝοεμβρίου 2012 στο Κουτσομάδι (πλησίον της Νεμέας) τελέσθηκαν κατά την Εκκλησιαστική τάξη τα Εγκαίνια του Ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Τα Εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα τόσο το εσπέρας της 23ηςΝοεμβρίου ε. ε. κατά την κατάθεση των Αγίων Λειψάνων, όσο και το πρωί της επόμενης ημέρας κατά την Τελετή των Εγκαινίων, όπου και αναλυτικά εξηγούσε στους προσευχόμενους πιστούς τα τελούμενα καθώς και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η τελετή των εγκαινίων ενός Ι. Ναού είναι μία εξαιρετικού κάλλους και πνευματικότητος Ιερά Ακολουθία της Εκκλησίας μας, η οποία κάθε φορά που τελείται συγκινεί ιδιαίτερα τους πιστούς, ώστε να την θυμούνται ευλαβώς εφ᾿ όρου ζωής.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.  

δείτε περισσότερα »
Εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος (φωτο)
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/11/2012

Σήμερα Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, εορτάζει και πανηγυρίζει η πόλη της Σπάρτης την ετήσια μνήμη του Πολιούχου της Οσίου Νίκωνος του "Μετανοείτε", του μεγάλου φωτιστή και αναμορφωτή της περιοχής μας, που επί χίλια και πλέον χρόνια δεν παύει να ευεργετεί τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Και ο φετινός εορτασμός είναι λαμπρός και ο άγιός μας τιμάται με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια.

Η καθιερωμένη αργία και ο προβλεπόμενος κατάλληλος καιρός διευκόλυναν την αθρόα συμμετοχή στην εορτή, όχι μόνο των κατοίκων της πόλεως, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το εσπέρας της Κυριακής εψάλη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, τη δε κυριώνυμη ημέρα της εορτής, την Δευτέρα το πρωί, τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των  

δείτε περισσότερα »
“Με φρόνημα Πίστεως θα ξεπεραστούν οι δοκιμασίες”
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/11/2012

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, εορτή της αποδόσεως των Εισοδίων της Θεοτόκου και μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Αικατερίνης και Μερκουρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου. 
 

Προ της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης μας εκόμισε τα Σεπτά Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Μερκουρίου, τα οποία θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς ευλογία και αγιασμό των πιστών καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος, διάστημα στο οποίο θα τελούνται καθημερινός το πρωί  Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα Εσπερινός και η Παράκληση των Αγίων.
 

Κατά την ομιλία του προς στο παριστάμενο Εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στον Βίο των δύο τιμωμένων Αγίων τονίζοντας ότι και οι δύο έζησαν οντολογικά την ενυπόστατον παρουσία του Κυρίου, βιώνοντας το θέλημα Του στην ζωή τους, επιτυγχάνοντας έτσι την ένωσή μαζί Του.  

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέλυσε εκτενώς την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, η οποία μας παρουσιάζει ένα διάλογο ανάμεσα στον Κύριο και έναν αναζητητή της Βασιλείας του Θεού και της Σωτηρίας του, λέγοντας ότι αφού ο Κύριος έθεσε ως προϋπόθεση την τήρηση των εντολών Του, διέγνωσε την απουσία θελήσεως, απαγκίστρωσης από τα υλικά αγαθά, πράγμα που τον έκανε δέσμιο των υλικών αγαθών. Η απαγκίστρωσης μας σημείωσε ο Μητροπολίτης μας, από τους «εν γη θησαυρούς» και η προσκόλληση μας στου Ουράνιο δίδαγμα της φιλανθρωπίας με προοπτική την απόκτηση της βασιλείας του Θεού είναι το μήνυμα ζωής αφού  ο πραγματικός πλούτος δεν βρίσκεται σ’ αυτήν την ζωή, δεν βρίσκεται σε κτιστά πράγματα, αλλά στον Ουρανό.

Η Σωτηρία του ανθρώπου, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, δεν είναι κατόρθωμα αλλά δωρεά, με την προϋπόθεση όμως ότι ο ίδιος άνθρωπος εκφράζει αυτή του την θέληση,  και όπως,  όταν ακριβώς επιζητούμε κάτι πολύ και θυσιάζουμε τα πάντα για να το αποκτήσουμε, έτσι πρέπει και για την σωτηρία της ψυχής μας να μην μένουμε στα κτιστά πράγματα άλλα να συνδεθούμε πνευματικώς με τον Χριστόν και όχι με τον χρυσόν.

Και κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα για τις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η Πατρίδα μας, λέγοντας ότι με την βοήθεια του Θεού, θα ξεπεραστούν αυτές οι δοκιμασίες αρκεί να έχουμε φρόνημα Πίστεως και σωστό προσανατολισμό.

   

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στο Μετόχι της Μονής στην Αθήνα
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/11/2012

Κείμενο - Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με απόλυτη εκκλησιαστική ευλάβεια και κατάνυξη εορτάσθηκε κι εφέτος, η Πανήγυρις της Άγιας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στην Αθήνα.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στο Μετόχι για να τιμήσει την Αγία Αικατερίνη, και να προσκυνήσει το Ιερό και θαυματουργό λείψανό της, το οποίο λιτανεύθηκε γύρω από το ναό.

Των ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, αδερφός της Ιεράς Μονής Σινά, καθώς σε μικρή ηλικία μετέβη και εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, όπου εκάρη Μοναχός. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Ο Σεβασμιώτατος, στον Θείο Λόγο του, έκανε έναν παραλληλισμό του σημερινού Ευαγγελίου με το Ευαγγέλιο της μελλούσης κρίσης που διαβάζεται την Κυριακή του Απόκρεω. "Ο άνθρωπος που κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και το συμφέρον του δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει την Αιωνιότητα. Το κριτήριο για την Αιωνιότητα, μας το έδωσε ο ίδιος ο Χριστός.  Αμν λγω μν, φ᾿σον ποισατε ντοτων τν δελφν μου τν λαχστων, μοποισατε. Ο πλούσιος νέος του ευαγγελίου απήλθε λυπούμενος με την απάντηση που του έδωσε ο Ιησούς.  Η Αγία Αικατερίνη απαρνήθηκε την δόξα, τα πλούτη και την κοινωνική της θέση, όλα τα θυσίασε για να κερδίσει την Αιωνιότητα. "

Σε άλο σημείο ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι " δεν γνωρίζουμε τι απέγινε ο πλούσιος νέος της ευαγγελικής περικοπής, γνωρίζουμε όμως που βρίσκεται η Αγία Αικατερίνη. Αιώνες τώρα μας διαλαλεί από την έρημο του Σινά πως αν πραγματικά θέλουμε να κερδίσουμε την Αιωνιότητα, πρέπει να αγκαλιάσουμε  τον Χριστό. Να ακούσουμε τον Λόγο Του και να αγαπήσουμε τον πλησίον. Ο διπλανός μας είναι το εισιτήριο για την Αιώνια Ζωή. Στο τρένο για την Αιωνίοτητα απαγορεύονται οι αποσκευές, απαγορεύονται τα χρήματα και ότι αποκτήσαμε εδώ στη γη. Η Αγία Αικατερίνη έδωσε το αίμα Της. Εμάς δεν μας ζητάνε να δώσουμε το αίμα μας, μόνο να αγκαλιάσουμε τον πονεμένο διπλανό μας για να μπούμε στο τρένο για τη Σωτηρία. Ας μην αργήσουμε να το σκεφτούμε γιατί το τρένο θα φύγει γρήγορα."

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας το Ιερό Μετόχιο προσέφερε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσκηνυτές. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673