Εκκλησία της Ελλάδος

Χειροτονία πρεσβυτέρου στην Ι.Μ.Καστορίας
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2013

(Ι.Μ.Καστορίας) Στον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς λειτούργησε σήμερα, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.Ο Σεβασμιώτατος με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου και άλλων Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Βασιλείου Μπογιατζή.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος 

δείτε περισσότερα »
"Εμείς και τα παιδιά μας"
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ε.ε., η δεύτερη συνάντηση ενημέρωσης και διαλόγου στα πλαίσια του εφετινού ενοριακού ποιμαντικού προγράμματος "ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ".

      Κεντρικός ομιλητής υπήρξε ο Ποταμίτης παιδοψυχολόγος κος Κωνσταντίνος Κασταμονίτης, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα: "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ, ΠΡΟΛΗΨΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ".

      Ο νεαρός επιστήμονας με απλά λόγια κατόρθωσε να εισαγάγει τους παρευρισκομένους στο μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς καθώς επίσης σχολικές κοινότητες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

     Εκείνο το οποίο τονίσθηκε έντονα είναι οτι η μη έγκαιρη και συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις διαρκείας.

     Συγκλονιστικό και άκρως αποκαλυπτικό του επικίνδυνου αυτού φαινομένου υπήρξε η προβολή ενός σύντομου ντοκιμαντέρ που παρουσίασε την τραγική μορφή ενός 11χρονου παιδιού που επί σειρά ετών ύπήρξε θύμα του εκφοβισμού. Ανατριχίλα προκάλεσε ο τρόπος της σκέψης αυτού του παιδιού που ένοιωθε να ζει σε μία "κόλαση" από την οποία κανείς δεν προσπάθησε να το λυτρώσει.

     Ο κος Κασταμονίτης μετά το πέρας της δικής του, από καρδιάς, "κατάθεσης"

δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων που φανέρωναν την ανησυχία και τον  φόβο των γονέων. Ο επιστήμονας έδωσε απαντήσεις καθώς και πρακτικές επίλυσης των προβλημάτων.

      Στο τέλος ο εφημέριος, π. Γεώργιος,  ευχαρίστησε θερμά τον ομιλητή για το γεγονός οτι κατόρθωσε να υποδείξει στους γονείς τα "κλειδιά" εκείνα με τα οποία μπορούν  να "ξεκλειδώσουν" την ψυχή των παιδιών τους. 

      Επίσης ανακοίνωσε οτι η τρίτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τον μήνα Δεκέμβριο. 

δείτε περισσότερα »
Η αγωνία του αρχιεπισκόπου
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/11/2013

Την αγωνία του να μη χαθεί εξάμηνο για τους φοιτητές, εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. 

Ερωτηθείς απο δημοσιογράφους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε τα ακόλουθα:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα με επισκέπτονται πολλοί γονείς φοιτητών απο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ε.Μ.Π. και μου εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των σπουδών των παιδιών τους.

Θα ήθελα στην αγωνία αυτή, να προσθέσω και τη δική μου αγωνία και να απευθύνω δημοσίως έκκληση για την ταχύτερη διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο".

Μακάρι την ίδια αγωνία να εξέφραζαν και οι εμπλεκόμενοι...

δείτε περισσότερα »
Χωρίς τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας η Εκκλησία
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/11/2013

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Δεν έχει αποκτήσει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος ανέφερε πως «η Εκκλησία απέκτησε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας», αλλά στην πραγματικότητα αυτό θα συμβεί εν ευθέτω χρόνω και όχι πάντως μέσω του περιφερειακού σταθμού 4Ε.

 

Η κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το «ierovima.gr», θα διαθέσει στην Εκκλησία μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης, συχνότητα πανελλαδικής εμβέλειας και τηλεοπτικό χρόνο 60 λεπτών ημερησίως, για την παρουσίαση προγράμματος που θα επιμελείται η Αποστολική Διακονία.

 

Η Εκκλησία έχει ανάγκη από τηλεοπτικό βήμα, πανελλαδικής εμβέλειας, για να παρουσιάζει τις θέσεις της, τις δραστηριότητές της, την αποστολή της, το έργο της. Όμως το ερώτημα που θέτουν κληρικοί είναι: «έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε παραγωγές που να ανταποκρίνονται στην σημερινή εποχή της κρίσης; Γιατί αν είναι να κάθεται ένας μητροπολίτης σε μια καρέκλα, να ευλογεί τα γένια του και να διαβάζει το Ευαγγέλιο, δεν πρόκειται να αγκαλιάσουμε τον κόσμο ».

δείτε περισσότερα »
Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων του Κιλκίς
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/11/2013

Με το Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Συλλείτουργον κορυφώθηκαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Πολιούχων της πόλεως του Κιλκίς, Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, εν τη Τιβεριούπολη μαρτυρησάντων.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον Ιερόν Ναόν Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων, την 28ην Νοεμβρίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος 

δείτε περισσότερα »
"Έλλειψη προγραμματισμού..."
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/11/2013

 

«Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε κατάματα

την επερχόμενη ανατροπή»

Δήλωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου

 

Εξ αφορμής της καταθέσεως στη Βουλή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο οποίο είχε συμπεριληφθεί και η νομιμοποίηση του συμφώνου συμβιώσεως (Γάμου) των ομοφυλοφίλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Κατάπληξη αισθάνθηκε ο λαός της Εκκλησίας από την προσπάθεια που καταβάλλεται από πολιτικά κόμματα για τη νομιμοποίηση του Γάμου των ομοφυλοφίλων. Επειδή ζούμε σε Ορθόδοξη χώρα στην οποία οι σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας είναι σχέσεις φιλαλληλίας, οφείλουν οι εκλεκτοί του λαού να προσέξουν ιδιαιτέρως, ώστε κάθε απόφασή τους να συνάδει με τα πιστεύω του λαού και με εκείνα που ορίζει η σχέση συναλληλίας και όχι να αποφασίζει αντίθετα με το φρόνημα του λαού που τους εξέλεξε και αντίθετα απ’ ό, τι ορίζει ο Νόμος. Αν ποτέ η πολιτεία λάβει την εντολή του λαού για τέτοιου είδους καινοτομίες, που αναιρούν την παράδοση, την ηθική και το Ευαγγέλιο, τότε μόνο ημπορεί να αγνοήσει την Εκκλησία. Ή αν ποτέ χωρισθεί το κράτος από την Εκκλησία, τότε μόνο ημπορεί να περιφρονεί τα πιστεύω της Εκκλησίας.

Μέχρι τότε η φωνή της Εκκλησίας είναι δεσμευτική για την πολιτεία και σεβαστή για την διατήρηση των σχέσεων φιλαλληλίας.

Εν πάση περιπτώσει με τις ενέργειες αυτές της πολιτείας διαπιστώνουμε, ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή εν αγνοία και άνευ γνώμης της Εκκλησίας η διαδικασία του χωρισμού, η οποία με τον τρόπο που γίνεται, θα δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα και αναστάτωση στις σχέσεις του πιστεύοντος λαού με το κράτος επί ζημία της εθνικής συνοχής και της κοινωνικής γαλήνης.

Και η μεν πολιτεία, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, πορεύεται αγνοώντας την Εκκλησία. Εμείς όμως ως Εκκλησία, πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τα οποία όσο περνά ο χρόνος καθίστανται απειλητικότερα και δυσχερέστερα;

Στο λαό δίδουμε την εντύπωση ή ότι έχουμε συμβιβασθεί η ότι αδιαφορούμε.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην προσφώνησή του κατά την πρόσφατη Ιεραρχία του Οκτωβρίου περιέγραψε με ζωηρά χρώματα την κατάσταση. Και μετά τι έγινε; Υπήρξε καμία κινητοποίηση; Φοβούμαι, ότι καθυστερούμε πολύ και θα ευρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Οι μεμονωμένες αντιδράσεις αποδεικνύουν την έλλειψη προγραμματισμού και κοινής αντιμετωπίσεως της επερχόμενης αλλαγής.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε κατάματα την επερχόμενη ανατροπή όλων εκείνων που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε θέσφατα και αναμφίλεκτα».        

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ         

δείτε περισσότερα »
Δωρεά της Ι.Μ.Μαρωνείας στις φυλακές
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/11/2013

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων ἐν συνεργασίᾳ μετά τοῦ δικτύου ἐθελοντῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀπέστειλαν  εἰς μέν τίς φυλακές Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας Βόλου Μαγνησίας  κλινοσκεπάσματα καί παπλώματα πρός κάλυψιν τῶν ἀναγκῶν τῶν κρατουμένων νέων αὐτῆς, εἰς δέ τίς φυλακές Κομοτηνῆς τρία πλυντήρια ρούχων  καί ἐν ὄψει τῶν ἑορτῶν τῶν Χριστουγέννων.

 

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως  

δείτε περισσότερα »
Ο διοικητής της Τροχαίας στον αρχιεπίσκοπο
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2013

(φωτο Χρήστος Μπόνης) O διοικητής της Τροχαίας Αθηνών κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του χάρισε ένα από τα καπέλα που χαρακτήριζαν τους τροχονόμους του περασμένου αιώνα.

δείτε περισσότερα »
Η αγωνία της Εκκλησίας και της Πολιτείας για τους άστεγους
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2013

ierovima.gr Η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει τη μάχη με το χρόνο ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εκατοντάδων αστέγων που βρίσκονται σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Αττική. «Όπως βρήκαμε λύση για τους ανθρώπους που πεινάνε, θα βρούμε λύση και για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη», ήταν η φράση συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις μητροπόλεις λειτουργούν ξενώνες για αστέγους αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετοί για να λύσουν το πρόβλημα.

δείτε περισσότερα »
Οργή Σεραφείμ για το σύμφωνο συμβίωσης
Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2013

Με ακλόνητα επιχειρήματα ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ βάλλει κατά της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Στην εννεασέλιδη ανακοίνωσή κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία προειδοποιεί με αφορισμό «σε όσους Βουλευτές ψηφίσουν αυτή την επαίσχυντο και επονείδιστο ύβρι» και τονίζει ότι η τροπολογία «θέτει πλέον κατά τρόπο φρικιαστικό στη

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673