Ρεπορτάζ

Ο μητροπολίτης Νικόδημος απαντά στο μητροπολίτη Ζακύνθου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/05/2011

«Ορισμένες φορές αυτοεκτιθέμεθα με κάποιες κουβέντες που λέμε… Δυστυχώς αυτή είναι η προσωπικότητα του ανθρώπου που έκανε αυτές τις δηλώσεις». Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε στο “ierovima”,ο μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος με αφορμή τη δήλωση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου περί "Μπιν Λάντεν της Ορθοδοξίας" ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη –που ποτέ δεν του έγινε-επιτροπής μητροπολιτών για το θέμα της ακοινωνησίας, είπε  με νόημα: «Δεν πρέπει να παίζουμε με την Εκκλησία». 

Νωρίτερα, όπως προαναφέραμε, ο μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος είχε αποκαλέσει μεταξύ άλλων τον μητροπολίτη κ. Νικόδημο Γκατζιρούλη, «Μπιν Λάντεν της Ορθοδοξίας».

Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Ζακύνθου έχουν ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Δείπνο 3.500 ευρώ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε περίοδο κρίσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/05/2011

Στα αθέατα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τις επόμενες μέρες στην Καβάλα κηρύσσοντας την έναρξη διαχριστιανικού συνεδρίου Παύλος-Φίλιπποι, δύο χιλιετίες, το ευρωπαϊκό όραμα του αποστόλου των «Εθνών» και μετέχοντας στα εγκαίνια του συνεδριακού Κέντρου στη Λυδία Καβάλας εντάσσεται η αποκάλυψη του «Χ» ότι ένα από τα επίσημα γεύματα θα κοστίσει 3.500 ευρώ και θα καλύψει ανάγκες 70 συνδαιτυμόνων του.   Ο πατριάρχης δεν θα δοκιμάσει ούτε μια τοπική γεύση, αλλά θα προτείνεται σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στα χέρια της η εφημερίδα μας να φάει φιλέτο σολωμού, ψαρόσουπα μεσογειακή, φαγκρί ή συναγρίδα, μους γιαούρτι με ανανά, ή κακαβιά με χριστόψαρο και φιλέτο γλώσσας με κρέμα λάϊμ και σπαράγγια, γαρίδες ποσέ, με μηλόπιτα με κρέμα μαστίχας, συνοδεία κρασιού από 19-26 ευρώ τη φιάλη. Το τελικό «οκ» για το δείπνο υψηλών απολαύσεων στο ξενοδοχείο "Λούσι" δόθηκε από τον  αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, όπως αποδεικνύει το σχετικό έγγραφο που  δημοσιεύουμε με θέμα: «Έγκριση δαπάνης εν όψει της επίσκεψης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».    Τα ερωτήματα φυσικά προς τους διοργανωτές κι όχι προς τον προκαθήμενο της ορθοδοξίας είναι: Που είναι οι τοπικές γεύσεις της περιοχής; Γιατί δεν κλήθηκε η κ. Σπανού που βραβεύτηκε για την τοπική κουζίνα της Καβάλας να υποδείξει μενού που να εμπεριέχουν το στοιχείο της νοστιμιάς της τοπικής κουζίνας και της γεύσης χωρίς να ξεφεύγει και σε οικονομικά μεγέθη.  

δείτε περισσότερα »
Εξιτήριο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/05/2011

Την Δευτέρα πήρε τελικά εξιτήριο από το ΚΑΤ ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο οποίος θα συνεχίσει την αποθεραπεία του στην αρχιεπισκοπική του κατοικία στην Αθήνα αλλά και στην κατοικία του στη Βοιωτία όπου φυσικά αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα. Όσοι τον επισκέφθηκαν-και ήταν πολλοί-στο δωμάτιό του στο ΚΑΤ διαπίστωσαν ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι ασθενής με πολύ καλή διάθεση και χιούμορ. Την Κυριακή ως γνωστόν, πέρα από τους στενούς του συνεργάτες τον επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο είχαν ημίωρη συνομιλία, ενώ προχθές τον είχε επισκεφθεί η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. 

δείτε περισσότερα »
«Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών...» Εγκαίνια του Ιερού Ναού Φανερωμένης Βουλιαγμένης (αποκλειστικές φωτογραφίες)
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/05/2011

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 15 Μαΐου, στίς 7.00 τό πρωί, τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο τα Εγκαίνια και η πρώτη Θεία Λειουργία του Ιερού Ναού της Φανερωμένης Βουλιαγμένης, δωρεά του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, εις μνήμη της κόρης τους Αθηνάς.

Το «ierovima»,ήταν εκεί και παρακολούθησε μαζί με εκατοντάδες πιστούς, όλη τη μεγαλοπρεπή τελετή του ναού που αποτελεί στολίδι για τη Βουλιαγμένη, από όπου και οι αποκλειστικές φωτογραφίες.

δείτε περισσότερα »
Εκδήλωση της Μ.Κ.Ο. «Ρωμηοσύνη» με θέμα την παρουσίαση δύο αξιόλογων πονημάτων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/05/2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμηοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που έλαβε χώρα την Τρίτη 10 Μαΐου 2011 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση: α. της ανατύπωσης του βιβλίου «Ιστορία της Εκκλησίας Ιεροσολύμων» του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου και  β. του βιβλίου «Ο Τόπος της βαπτίσεως στον Ιορδάνη ποταμό» του Καθηγητού της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίαςτου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φ. Δημητρακόπουλου.

Τα πονήματα παρουσίασαν ο Καθηγητής της Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος (φωτο 2 με κα Αικ.Διαμαντοπούλου και κ.Μιχ. Κυριακίδη), και ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Πολέμης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος, Σεβασμιώτατος Ησύχιος (φωτο 1 με κ.Πέτρο Κυριακίδη), εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών δραστηριοτήτων του στην Αγία Γη.  

δείτε περισσότερα »
Συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού με την Εκκλησία για την ανάδειξη θρησκευτικών μνημείων και προσκυνηματικών τόπων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/05/2011

   Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού, έχει ζητήσει τη συνδρομή όλων των Ιερών Μητροπόλεων της χώρας στην καταγραφή των κυριότερων θρησκευτικών μνημείων και προσκυνηματικών τόπων (φωτο κατακόμβες Μήλου).

    Όπως αναφέρει, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει και ειδική ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, του ΕΟΤ αλλά και των μητροπόλεων.

Η καταγραφή αυτή έχει προταθεί να αφορά σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των θρησκευτικών μνημείων και των προσκυνηματικών τόπων, μέσω της διασύνδεσης τους με λοιπά πολιτιστικά μνημεία, διαδρομές, λοιπές τουριστικές δραστηριότητες και πληροφορίες πρόσβασης. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, τα θρησκευτικά μνημεία και οι προσκυνηματικοί τόποι θα ενταχθούν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΟΤ, σε σελίδες ειδικά αφιερωμένες στον θρησκευτικό τουρισμό, όπου θα προβάλλονται τα βασικότερα μνημεία ως προορισμοί.  

δείτε περισσότερα »
Μήνυμα από το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας: “τό Γένος μας εἶναι Χριστός καί Ἑλλάδα”
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2011

Ἐνθουσιώδης ὑπῆρξε ἡ ἀνταπόκριση τοῦ κόσμου γιά συμμετοχή στήν ἐκδήλωση πού διοργάνωσε τό Ἱερό Κοινόβιο Ὁσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας γιά τό φλέγον θέμα τῆς «Κάρτας τοῦ Πολίτη». Τήν Κυριακή τό ἀπόγευμα, 8 Μαΐου 2011, ἑκατοντάδες ἄνθρωποι συναθροίστηκαν στό μεγάλο Ἀρχονταρίκι τοῦ Ἱεροῦ Κοινοβίου γιά νά μάθουν «τί ἑτοιμάζεται γι᾿ αὐτούς χωρίς αὐτούς». Τήν ἐκδήλωση τίμησε μέ τήν παρουσία του ὁ Ἀντιδήμαρχος Παιονίας κ.Κωνσταντῖνος Σιωνίδης.
Ὁμιλητές ἦταν ὁ Ὁσιολογιώτατος Μοναχός π.Ἀρσένιος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκου, Διδάκτωρ Θεολογίας καί πτυχιοῦχος Φιλοσοφίας καί ὁ κ.Στάθης Ἀδαμόπουλος, οἰκονομολόγος- ἐκπαιδευτικός, πού μετέσχε στήν ἐκδήλωση ὡς Ἐκπρόσωπος Πρωτοβουλίας Ἀντιρρησιῶν Ὀρθόδοξης Συνείδησης (γνωστῆς καί ὡς «ΠΡ.Α.ΟΣ»), ἡ ὁποία καί συλλέγει τίς ὑπογραφές κατά τῆς «Κάρτας τοῦ Πολίτη». Ἕως τώρα ἔχουν συγκεντρωθεῖ περισσότερες ἀπό 65.000 ὑπογραφές, οἱ ὁποῖες καθημερινῶς αὐξάνονται. Σέ ὅλους τούς παρευρεθέντες μοιράστηκαν ἐνημερωτικά φυλλάδια. 

δείτε περισσότερα »
Πολλαπλά «κατάγματα» στην ενημέρωση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2011

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όφειλε χθες να κινητοποιηθεί άμεσα και να εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου, για το ατύχημα που είχε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να έχουν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η κατ΄ επιλογήν τηλεφωνική και «off the record» ενημέρωση όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά μάλλον περιπλέκει την κατάσταση.

Η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής έπρεπε να είναι συνεχής. Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της, όλα ήταν πανηγυρικά, σα να μη συνέβη τίποτε και σε κανένα. Και δεν αναφερόμαστε στο Πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου που-σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής- τον θέλει να προεδρεύει σήμερα της Ιεράς Συνόδου, αλλά μιλάμε για ενημέρωση. Απλά πράγματα.

Η ενημέρωση δεν έχει ωράριο και ειδικά όταν αφορά σε θέματα υγείας προσώπου που καθορίζει εξελίξεις.

Όταν η ιστοσελίδα που καταγράφει τις δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου αγνοεί ένα τέτοιο γεγονός όπως το χθεσινό, κάποιοι θα πρέπει να ανησυχούν και κάποιοι άλλοι να αναρωτιούνται. 

  

δείτε περισσότερα »
Αυτό είναι το μισθολόγιο των κληρικών, αν δεν το αλλάξει η τρόϊκα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/05/2011

Ο βασικός μισθός του κληρικού εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας καθώς και από το επίπεδο της εκπαίδευσής του. Δηλαδή ο αρχικός βασικός μισθός κληρικού (ΥΕ-υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ανέρχεται στο ποσό των 711 ευρώ, ενώ κληρικού που έχει ολοκληρώσει την ΔΕ (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ο μισθός ανέρχεται στο ποσόν των 830 ευρώ. Κληρικός με πτυχίο ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης ) λαμβάνει το ποσόν των 938 ευρώ , ενώ με ΠΕ (Πανεπιστημιακή εκπαίδευση), οι μηνιαίες αποδοχές αγγίζουν τα 984 ευρώ. Οι αποδοχές αυτές αφορούν κληρικούς  πρωτοδιοριζόμενους και άγαμους.

 

 Κληρικοί που έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση, έχουν σχετικά μεγαλύτερες αποδοχές (καταληκτικός βασικός μισθός). Συγκεκριμένα: 1.200 ευρώ (ΥΕ), 1.400 ευρώ (ΔΕ),1700 ευρώ (ΤΕ) και 2100 (ΠΕ).

Αυτές οι αποδοχές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο  του 2011, αν μέχρι τότε, λόγω τρόϊκας, δεν έχει αλλάξει κάτι, προς το χειρότερο. (με στοιχεία από το  περιοδικό Ενορία) 

δείτε περισσότερα »
Ανοιχτή επιστολή καθηγητών Ιατρικής: ΟΧΙ στην εικαζόμενη συναίνεση για την αφαίρεση οργάνων σώματος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2011

Τήν ἔντονον ἀντίθεσίν των εἰς την προωθουμένην νομοθετικήν διάταξιν, διά τῆς ὁποίας μέ «εἰκαζομένη συναίνεσιν» θά πραγματοποιῆται ἡ ἀφαίρεσις ἑνός ἤ περισσοτέρων ὀργάνων ἀπό ἐνήλικον ἄνθρωπον ἐκφράζουν μέ ἀνοικτήν ἐπιστολήν των πρός τούς τριακοσίους βουλευτάς καθηγηταί τῆς Ἰατρικῆς. Οι καθηγητές σε κάποιο σημείο της επιστολής τους αναφέρουν τα εξής:

«Πολὺ περισσότερο τίθεται πρόβλημα, ὅταν ἡ γνωστοποίηση τῶν πεποιθήσεων αὐτῶν εἶναι δυνατὸν νὰ ἔχει συνέπειες στὴν ἐπιλογὴ τῶν ἀσθενῶν γιὰ εἰσαγωγὴ στὶς Μονάδες Ἐντατικῆς θεραπείας, οἱ ὁποῖες ἀνεπαρκοῦν γιὰ τὴν κάλυψη τῶν ἀναγκῶν. Σὲ ἀνάλογη περίπτωση, ποιὸς θὰ προτιμηθεῖ γιὰ εἰσαγωγή; Αὐτὸς γιὰ τὸν ὁποῖον εἰκάζουμε ὅτι συναινεῖ στὴν ἀφαίρεση τῶν ζωτικῶν του ὀργάνων ἢ αὐτός, ὁ ὁποῖος ἔχει δηλώσει ἀντίθεση στὴν ἀφαίρεση τῶν ὀργάνων του; Ἐννοεῖται ὅτι θὰ προτιμηθεῖ ὁ ὑποτιθέμενος συναινῶν, ὁπότε γίνεται πλέον ἀνεπίτρεπτη διάκριση τῶν ἀσθενῶν μὲ κριτήριο τὶς φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις.» 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179