Ρεπορτάζ

Συνεδριάσεις Επιτροπών για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και στο βάθος συνάντηση κορυφής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/06/2011

Έντονη κινητικότητα για τα θέματα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις Επιτροπών αλλά και συνάντηση κορυφής.

Στις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima», συνέρχεται η Μικτή Επιτροπή Εκκλησίας-Πολιτείας υπό την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου με θέματα Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει η διευρυμένη επιτροπή εκπροσώπων Εκκλησίας- Πολιτείας, για το ίδιο θέμα.  Η διευρυμένη από την πλευρά της Εκκλησίας αποτελείται, ως γνωστόν, από  τους  μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.

Τέλος σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στα τέλη Ιουλίου επίκειται συνάντηση κορυφής. Τρία κορυφαία πρόσωπα θα συναντηθούν και θα αποφασίσουν.

Το ερώτημα είναι αν θα λάβουν υπόψη τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των Επιτροπών που θα έχουν συνεδριάσει. 

δείτε περισσότερα »
Τα μετάλλια της ελεύθερης πάλης τον οδήγησαν στο Άγιο Όρος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/06/2011

(Πηγή: agioritikovima.gr- Γ. Θεοχάρη)

Αγνόησε 11 μετάλλια στην πάλη και έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος!Ο π. Βασίλειος ανοίγει την καλύβα του στο agioritikovima.grκαι μας μιλά για την ασκητική ζωή του στην έρημο του Αγίου Όρους. Με ιδιαίτερη δυσκολία αναφέρεται στην κοσμική ζωή του και στις διακρίσεις στην πάλη.

“Αυτό το δακτυλίδι στο χαρίζω για τους αρραβώνες σου,όποτε κι αν γίνουν“,είπε με αγάπη στον 21χρονο Παναγιώτη,η νονά του,λίγο μετά τη διάκριση του με χρυσό μετάλλιο στη πάλη. “Εγώ όμως αντί για μια κοσμική γυναίκα το δακτυλίδι το αφιέρωσα στην Παναγία όταν ήρθα στο Άγιο Όρος και έγινα μοναχός.΄΄εξηγεί σήμερα στο agioritikovima.grο 40χρονος μοναχός Βασίλειος.Εγκατέλειψε.. έντεκα μετάλλια στην ελευθέρα πάλη,τη δόξα και τις παρέες του στην Πρωτεύσουσα και ζεί προσευχόμενος στην έρημο του Αγίου Όρους.

Το απόκρημνο ησυχαστήριο της Γέννησης του Χριστού στα ξακουστά Κατουνάκια είναι το πνευματικό “καταφύγιό” του όπου ζει με πέντε ακόμα μοναχούς.Εκεί, όπου η μετακίνηση γίνεται μόνο με μουλάρια μέσα από αυτοσχέδια μονοπάτια,εκεί όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει… 

δείτε περισσότερα »
H ΜΚΟ “Ρωμηοσύνη” του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/06/2011

H Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Ρωμηοσύνη” του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων διοργανώνει Ιερό Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους σε συνεργασία με το γραφείο ταξιδίων Caravel Travel (Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκητηλ. 2310-235554, fax. 2310-228359) Αναχώρηση : 12/07/11  Επιστροφή : 18/07/11

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Συμμαχία Εκκλησίας - Συνδικάτων για τη διατήρηση ως υποχρεωτικής της αργίας της Κυριακής
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/06/2011

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

           

Στις 20 Ιουνίου εκπρόσωποι 65 πανευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνδικάτων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων Χριστιανικών Ομολογιών, που όλοι μαζί αποτελούν την "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την αργία της Κυριακής"  συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Στο τέλος της συνάντησης υπέγραψαν ανακοίνωση, με την οποία δεσμεύτηκαν να αγωνιστούν για τη διατήρηση ως υποχρεωτικής της αργίας της Κυριακής και για ένα ανθρώπινο ωράριο εργασίας. Τα μέλη της Συμμαχίας στην ίδια ανακοίνωση ζητούν η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όπως επίσης και αυτές των κρατών μελών, να σέβονται τους εργαζόμενους πολίτες και την ιδιωτική τους ζωή, που περιλαμβάνει και τον ελεύθερο χρόνο που πρέπει να έχουν και να μοιράζονται με τα άλλα μέλη της οικογένειας τους. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια συμμαχία Εκκλησίας και Συνδικάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  

δείτε περισσότερα »
Γιατί κρατά χαμηλούς (φιλικούς)τόνους προς την κυβέρνηση η Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/06/2011

«Η διοικούσα Εκκλησία αυτές τις ώρες θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στον δοκιμαζόμενο λαό και θα έπρεπε να ήταν απέναντι από την πολιτική του μνημονίου, αλλά αν το πράξει θα έχει απέναντί της την κυβέρνηση να την απειλεί με περικοπές των μισθών μας, με παύση διορισμών και ποιος ξέρει τι άλλο…Η Εκκλησία μας έχει δύναμη και επιπλέον αυτή την εποχή είναι η μοναδική που έμπρακτα στηρίζει τους αδυνάμους, κάτι που αδυνατεί να πράξει η πολιτεία…», ήταν το σχόλιο αρχιμανδρίτη, που διάβασε  τα όσα αναφέρει (και μάλλον συμφώνησε)  στο ιστολόγιό του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. 

Το (πρόσφατο) ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «θα έπρεπε να καταδικάζει αφ’ ενός μεν τη μνημονιακή πολιτική της οικονομικής εξαθλιώσεως του Λαού και αφ’ ετέρου την υπονόμευση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητος!», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και το επέστρεψε ως απαράδεκτο στη Σύνοδο.

Ίσως η άποψη του ανώνυμου αρχιμανδρίτη να έχει βάση. Προφανώς η Εκκλησία επιθυμεί να τηρήσει αυτές τις ώρες χαμηλούς έως και φιλικούς τόνους προς την κυβέρνηση γιατί η Επιτροπή υπό την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου καραδοκεί…

Ίσως λοιπόν να έχει δίκιο ο κ. Αμβρόσιος, ίσως όμως να έχει και άδικο. Ουδείς είναι σε θέση να αποφανθή με βεβαιότητα.

Πάντως οι υπόλοιποι μητροπολίτες μάλλον θα συμφώνησαν με το ανακοινωθέν της ΔΙΣ , αφού δεν υπήρχε άλλη φωνή, επαναστατική, παρόμοια με αυτήν του μητροπολίτη κ. Αμβροσίου. Εκτός και αν φοβούνται...

Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς αποδέχθηκε το ανακοινωθέν ο λαός…

δείτε περισσότερα »
Η Ιερά Σύνοδος αποδοκιμάζει, στηρίζει και αισιοδοξεί
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/06/2011

Πρόταση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ήταν να εκδοθεί ένα ανακοινωθέν που να στηρίζει τους δικαίως αγανακτισμένους , να αποδοκιμάζει εκείνους που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση  και να υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία είναι ο μοναδικός θεσμός που συνεχίζει να έχει τις πόρτες του ανοιχτές για τους αδύναμους.

Η πρόταση του κ. Ιερώνυμου,  έγινε αμέσως αποδεκτή από τους Συνοδικούς ιεράρχες  οι οποίοι συνεργάστηκαν, κατέθεσαν τις απόψεις τους και στη συνέχεια  τρεις ιεράρχες ανέλαβαν τη σύνταξη του ανακοινωθέντος. Προϊόν αυτής της συνεργασίας  ήταν το ανακοινωθέν που εκδόθηκε:

«Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις που συντελούνται στο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι και οι οποίες καταπονούν τον Ελληνικό Λαό.

 Αυτή την ώρα της ευθύνης, η Ιερά Σύνοδος αισθάνεται την υποχρέωση να απευθυνθεί με πατρική αγάπη προς τον Ελληνικό Λαό για να τονίσει και υπογραμμίσει ότι : 

δείτε περισσότερα »
«Γιατί δεν θίγεται η μισθοδοσία των κληρικών»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/06/2011

Επειδή πολλά ακούγονται για τη μισθοδοσία των κληρικών και μάλιστα κάποιες φορές οι φήμες είναι πονηρές και ενδεχομένως κάπου να αποσκοπούν, το «ierovima» δημοσιεύει σημερινή δήλωση ανωτάτου κυβερνητικού στελέχους σχετικά με το θέμα:

«Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το 1988, το κράτος με το νόμο – Τρίτση προσπάθησε να απαλλοτριώσει την Εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία, όση είχε απομείνει. Τότε 7 ή 8 μονές είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Μάλιστα το Δικαστήριο απεφάνθη ότι  αν το κράτος προχωρούσε σε απαλλοτρίωση θα έπρεπε να αποζημιώσει τις μονές με το ποσό των 7 τρισ. δραχμών, δηλαδή περίπου 22 δισεκατομμύρια  ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μετά από αυτό το «χαστούκι» στο νόμο Τρίτση, οι απαλλοτριώσεις «πάγωσαν».

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το Ελληνικό κράτος δεν μισθοδοτεί τους κληρικούς ως δημοσίους υπαλλήλους, ,αλλά αυτή η μισθοδοσία έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 80% της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, το 1952.

δείτε περισσότερα »
Θάλασσα, καλοκαιρινό αφιέρωμα του 89,5
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/06/2011

Σε μια εποχή που οι κλιματολογικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη και μεταξύ των άλλων τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τα πελάγη, η ευθύνη των Χριστιανών είναι μεγάλη, μια και η σχέση τους με τον Θεό περνάει μέσα από τον συνάνθρωπο και την κτίση. 

Γι' αυτό το λόγο, το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει από την Δευτέρα 20/6/2011 έως και την Κυριακή 17/7/2011 ένα μεγάλο καλοκαιρινό αφιέρωμα στην Θάλασσα.
Γίνεται αναφορά στην Θάλασσα ως δημιούργημα του Θεού, στην παρουσία της στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και γενικότερα στην ζωή της Εκκλησίας. Επισημαίνεται η σχέση της με τον Χριστό και τους Αγίους Του και ιδιαίτερα με τον Άγιο Νικόλαο. Παρουσιάζεται η σχέση της θάλασσας με την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου ευρύτερα αλλά και ειδικότερα με τους Έλληνες που έχοντας άρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο, κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες.

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα, στη Μητρόπολη Κηφισίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

Στην Αθήνα θα βρεθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, για να λάβει μέρος σε σειρά εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την παρουσίαση της «Μεγάλης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας», ενώ στις 26 Ιουνίου στην Μητρόπολη Κηφισίας θα τελεστεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα βραβευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τις οικολογικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Πολλά τα θέματα όπου θα αναζητηθούν λύσεις.

  

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος μιλά για τους μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομο και Βρεσθένης Θεόκλητο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

Με τρόπο ειλικρινή αλλά μαχητικό ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος στο προσωπικό του ιστολόγιο, απαντώντας σε επικριτή του, αναφέρεται στις σχέσεις του με τον μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο (φωτο), για τον οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: " Είναι ικανός και νεώτατος! Δεν ημπορεί και δεν πρέπει να παραμένη εις το περιθώριον της εκκλησιαστικής ζωής και μάλιστα εις περίοδον μεγάλης κρίσεως, όπως η παρούσα, όπου και η φιλτάτη ημών Πατρίς και η Μητέρα Εκκλησία διέρχονται περίοδον μεγάλης δοκιμασίας. Σήμερον υπάρχει ανάγκη γενικής επιστρατεύσεως!"

Συγκεκριμένα ο κ .Αμβρόσιος αναφέρει μεταξύ άλλων: 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179