Ρεπορτάζ

Δεκαπενταύγουστος στις Παναγίες της Ελλάδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/08/2011

Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Σουμελά. Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που η πλούσια θρησκευτική μας παράδοση έχει προσδώσει στις παναγίες της, τις παναγίες τις Ελλάδας.Οι πλατείες των χωριών "φοράνε τα καλά τους", οι κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στήνουν γλέντια για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και οι πιστοί προσεύχονται και ευχαριστούν για το θαύμα  της Παναγίας.
Η μεγαλύτερη, κάθε καλοκαίρι, θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων, στην "καρδιά" των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές. Ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται κυρίως με τον αγροτικό χώρο, με επίκεντρο τόσο τις εκκλησίες των οικισμών όσο και τα υπαίθρια ξωκλήσια.
Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν σας βγάλει ο δρόμος σας την εποχή του Δεκαπενταύγουστου, να μην βρείτε μιαν εκκλησιά που γιορτάζει την Παναγιά της, μια αφορμή για θρησκευτική κατάνυξη αλλά και για γνήσιο ελληνικό γλέντι, με χορούς, τραγούδια, εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί. Οι ημέρες που προηγούνται είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας.

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γαλλίας ασπάστηκε την δεξιά του Πάπα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/08/2011

Στα τέλη του Ιουνίου ,ορθόδοξη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Βατικανό για την γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Η αντιπροσωπεία που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποτελείτο από τον μητροπολίτη Γαλλίας κ.Εμμανουήλ, τον επίσκοπο Σινώπης κ.Αθηναγόρα, βοηθό  του Μητροπολίτη Βελγίου, και τον  Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Πόθο,  εκπρόσωπο της μητρόπολης Ελβετίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε στο Βατικανό τον πάπα Βενέδικτο και του παρέδωσε επιστολή και δώρο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο μητροπολίτης κ Εμμανουήλ, έσκυψε και ασπάστηκε την δεξιά του πάπα, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη (ευχάριστη βέβαια), του κ. Βενέδικτου, όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το "ierovima".

δείτε περισσότερα »
Η άγνωστη εικόνα της Παναγίας Βουλιώτισσας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/08/2011

Με την Ευλογία του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου και με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη (τότε κληρικού της Μητροπόλεως) π. Κάλλιστου Ροδόπουλου, αγιογραφήθηκε από τον Θέμη Πέτρου μια εικόνα της Παναγίας που παραμένει άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο: η Παναγία η Βουλιώτισσα. 

Στη Βούλα της Αττικής, η ιδιαίτερη ευλάβεια των κατοίκων έδωσε ένα νέο προσωνύμιο στην Παναγία : «η Βουλιώτισσα».
Κι αυτό όχι από κάποιο θαύμα ούτε από κάποιο βαρυσήμαντο ιστορικό γεγονός. Παρά μόνο από την απλή πίστη των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι συναισθανόμενοι την Σκέπη Της πάνω από την πόλη τους, έδωσαν το όνομά του στην Παναγία. Αγιογράφησαν μάλιστα την εικόνα απεικονίζοντας στη βάση της το λιμάνι και την πόλη τους (φωτο «ierovima»). Η εικόνα αγιογραφήθηκε τον Αύγουστο του 2004.

 

 

δείτε περισσότερα »
Το παράπονο του Οικουμενικού Πατριάρχη από τους πολιτικούς αρχηγούς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/07/2011

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αποκαλύπτει ότι επικοινωνεί συχνά με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, τους συμβουλεύει αλλά δεν ξέρει αν εισακούγονται οι συμβουλές του. Συγκεκριμένα ο κ. Βαρθολομαίος είπε στον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας:

 «Είμαι ωστόσο ανακουφισμένος μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και είμαι σίγουρος ότι η ελληνική οικονομία, μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά θα τα καταφέρει στο τέλος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Έχω επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρκετές φορές τους δίνω τη συμβουλή μου. Δεν ξέρω όμως αν εισακούγομαι». Το Δελτίο Τύπου έχει ως ακολούθως:

δείτε περισσότερα »
Οι αρχιερείς χάνουν αναδρομικά από τον Ιούλιο, 274 ευρώ το μήνα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/07/2011

«Ψαλίδι» σε επιδόματα, αποζημιώσεις και παροχές των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου βάζει η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση μέχρι τέλος του έτους δαπάνης 175,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Με  τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο «κουρεύονται» 20 επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.Συγκεκριμένα προβλέπονται μειώσεις,20% του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ.

Επίσης προβλέπονται μειώσεις 20% του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού εν γένει προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το νέο ψαλίδισμα των αποδοχών «μετρά» αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. (ρεπορτάζ ierovima)

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτης Σεραφείμ: « Να γιατί είναι αδύνατος η ένωσις με τον διεθνή εγκληματία και υποκριτή Ρωμαιοκαθολικισμό»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/07/2011

«Στήν ἔγκριτη ἐφημερίδα Guardian δημοσιεύθηκε ἀνταπόκρισις ἀπό τό Δουβλῖνο, τήν Ἰρλανδική Πρωτεύουσα, γιά τήν ἐπίθεση πού ἐξαπέλυσε ὁ Ἰρλανδός Πρωθυπουργός Ἔντα Κένι ἀλλά καί τό Ἰρλανδικό Κοινοβούλιο μέ ψήφισμά του κατά τοῦ Βατικανοῦ καί τῆς Ῥωμαιοκαθολικῆς παρασυναγωγῆς γιά τήν συγκάλυψη τρομακτικῶν σκανδάλων παιδεραστίας καί παρά φύσιν ἀσελγῶν πράξεων κατά ἀνηλίκων παίδων τῶν Ῥωμαιοκαθολικῶν Κληρικῶν ἀπό τήν Ῥωμαιοκαθολική Ἱεραρχία τῆς Ἰρλανδίας καί τό Βατικανό. Τό γνωστό σκάνδαλο Σμάϊθ προκάλεσε τό 1994 τήν κατάρρευση τοῦ κυβερνητικοῦ συνασπισμοῦ «Φιάνα Φάϊλ» καί τῶν Ἐργατικῶν. Τά χρόνια πού ἀκολούθησαν ἑκατοντάδες θύματα Ῥωμαιοκαθολικῶν Κληρικῶν προέβησαν σέ καταγγελίες δι’ ὅσα τραγικά ὑπέστησαν στάς χεῖρας των. Προσφάτως ἡ ἀνεξάρτητη ἐπιτροπή Κλόϊνι τοῦ Ἰρλανδικοῦ Κοινοβουλίου κατηγόρησε ἐπίσημα τήν Ἰρλανδική Ῥωμαιοκαθολική Ἱεραρχία ἀλλά καί τό Βατικανό ὅτι παρεμποδίζουν μεθοδικῶς τήν ἔρευνα ἐδῶ καί τρία χρόνια μολονότι ἔχουν δεσμευθεῖ δημόσια ὅτι θά συνεργαστοῦν μέ τίς ἀρχές προκειμένου νά ἐξιχνιαστοῦν τά εἰδεχθῆ καί φρικώδη ἐγκλήματα παιδεραστίας. Αὐτό ὡδήγησε τόν Πρωθυπουργό Ἔντα Κένι νά ἐκραγῆ μετ’ ὀργῆς ἐντός τοῦ Ἰρλανδικοῦ Κοινοβουλίου καί νά δηλώσει ὅτι: «δυστυχῶς ἀποκαλύφθηκαν ἡ δυσλειτουργία, ὁ ἐλιτισμός καί ὁ ναρκισσισμός πού κυριαρχοῦν στήν κουλτούρα τοῦ Βατικανοῦ».  

δείτε περισσότερα »
Εφοριακοί “μαϊμού” εξαπατούν κληρικούς-Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/07/2011

Με το 4524/1981  Εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  περί φαινομένων εξαπατήσεως Κληρικών γίνεται μια προσπάθεια προειδοποιήσεως των ενδιαφερομένων εφημερίων για να μην εξαπατηθούν από πρόσωπα δολίως ενεργούντα. 

Διαβάστε: www.efimerios.gr: 457. Εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου περί φαινομένων εξαπατήσεως Κληρικών. http://efimeriosgr.blogspot.com/2011/07/457.html#ixzz1TNKQlnb3

 

δείτε περισσότερα »
Η υπογραφή (που δεν βάζει) του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, προκαλεί τεράστια προβλήματα στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/07/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Μια υπογραφή, που δεν βάζει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Το Ιερό Ίδρυμα, από τις αρχές Μαρτίου είχε ζητήσει την έγκριση διϋπουργικής απόφασης κατά το νόμο, για την πρόσληψη 70 εποχικών υπαλλήλων για τους μήνες αιχμής Μάϊο-Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη των εποχικών ΔΕΝ επιβαρύνει τον  Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από συστάσεως του Ιερού Ιδρύματος.

Ο υφυπουργός, άγνωστο γιατί, δεν έχει υπογράψει μέχρι και σήμερα την έγκριση για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού, με αποτέλεσμα το ελάχιστο υπάρχον μόνιμο προσωπικό του Ιερού Ιδρύματος να αδυνατεί να εξυπηρετήσει όπως πρέπει τις ανάγκες του Ιδρύματος, οι  οποίες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένες εξ’ αιτίας των χιλιάδων προσκυνητών που το επισκέπτονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι πλησιάζει ο Δεκαπεντάγουστος. 

δείτε περισσότερα »
Κλιματιστικά στην Αχειροποίητο ήθελε να τοποθετήσει ο μητροπολίτης Άνθιμος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/07/2011

Κλιματιστικά ήθελε να τοποθετήσει στην… Παναγία Αχειροποίητο η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αφού θεωρεί ότι η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες  εντός του  ιστορικού ναού, που αποτελεί σημαντικό μνημείο της συμπρωτεύουσας,  είναι ανυπόφορη. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με έκπληξη δέχθηκε το αίτημα της μητροπόλεως που έφερε την υπογραφή του παναγιωτάτου μητροπολίτη κ. Άνθιμου και φυσικά απάντησε αρνητικά.

Τα κλιματιστικά (τύπου inverter) θα τοποθετούνταν στην ανατολική πλευρά του ναού και συγκεκριμένα στην κόγχη του Ιερού που είναι το πιο σημαντικό και καλοδιατηρημένο τμήμα αυτού του χριστιανικού μνημείου.

Ο μεγάλος ναός της Θεοτόκου, γνωστότερος σήμερα ως ναός της Αχειροποιήτου, λόγω της λατρευτικής "αχειροποίητης" εικόνας που φυλασσόταν στο ναό, είναι κτίσμα της δεκαετίας 450-460.

Αντιπροσωπευτικός της λεγόμενης ελληνιστικής βασιλικής, με τρία κλίτη και υπερώο, ο ναός αποτελεί κόσμημα της Θεσσαλονίκης και αντιπροσωπευτικό δείγμα της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.  

δείτε περισσότερα »
Κρυπτοχριστιανοί είναι 15.000.000 Τούρκοι!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/07/2011

(πηγή: orthodoxia-ellinismos) Μὲ κομμένη κυριολεκτικὰ ἀνάσα παρακολούθησε τὸ κοινὸ τη διάλεξη τοῦ γνωστοῦ δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη , ποὺ ἔγινε στὸ Δῆμο Θέρμης καὶ μεταδόθηκε ἀπὸ τὸν Τηλεοπτικὸ Σταθμὸ 4ε τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικὰ μὲ τὴν Ὀρθοδοξία στὴ σημερινὴ Τουρκία. Ὁ δημοσιογράφος, μὲ πολυετῆ ἔρευνα, μὲ ἀπολύτως τεκμηριωμένα στοιχεῖα, πολλὰ ἐκ τῶν ὁποίων δημοσιεύματα τοῦ ἴδιου του Τουρκικοῦ Τύπου, ἀκόμα καὶ μὲ βίντεο ἀπὸ ἐκπομπὲς τῆς τουρκικῆς τηλεόρασης, ἀποκάλυψε μία ἄλλη, ἐντελῶς ἄγνωστη καὶ θαμμένη πλευρὰ τῆς πραγματικότητας στὴ σημερινὴ Τουρκία, κατὰ τὴν ὁποία δεκάδες, ἑκατοντάδες βαφτίζονται φανερὰ πλέον Χριστιανοὶ Ὀρθόδοξοι, χιλιάδες εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ μεταβαίνουν στὰ Ὀρθόδοξα προσκυνήματα, Ἐκκλησιὲς καὶ Ἁγιάσματα, ἐνῶ ἐπιφανεῖς Τοῦρκοι παρακολουθοῦν μὲ δέος τὴ Θεία Λειτουργία!

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179