Ρεπορτάζ

Μετά τη συνάντηση της ΔΙΣ με τον υπουργό Οικονομικών «θα χτυπήσουν οι καμπάνες»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/07/2011

Εντός του Ιουλίου θα συγκληθεί εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. Αυτό θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες εκκλησιαστικές πηγές, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, μετά τη συνάντηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. Θέμα της κρίσιμης συνάντησης τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και όπως διαμορφώνονται μετά την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
 Τα όσα θα συζητηθούν είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον κ. Βενιζέλο, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης και τα όσα έχει να μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών κατέστησαν αναγκαία και την παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Μετά τη συνάντηση των ιεραρχών με τον υπουργό Οικονομικών θα χτυπήσουν οι καμπάνες», ήταν το σχόλιο ιεράρχη. Και ...καλό μήνα!

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Γλυφάδας στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού «PRISON FELLOSHIP INTERNATIONAL»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/06/2011

Με ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, συνεχίζονται στο Τορόντο του Καναδά, οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού «PRISON FELLOSHIP INTERNATIONAL» με θέμα τη διακονία και την ποιμαντική προς τους φυλακισμένους αδελφούς μας.Την Εκκλησία της Ελλάδος, εκπροσωπεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος για την εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, όπου άγει και τα ονομαστήριά του, συλλειτούργησε με άλλους Ορθοδόξους Κληρικούς-Συνέδρους, οι οποίοι εκπροσωπούν αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο  τον κόσμο.

Στις φωτογραφίες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης με τον Ron Nickel τον Τsak Colson ιδρυτή του Διεθνούς Οργανισμού (Prison Felloship International) και με τους άλλους κληρικούς από το συλλείτουργο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

δείτε περισσότερα »
«Καυτός» Ιούλιος για την Εκκλησία και ένα μήνυμα που ανησυχεί τους Μητροπολίτες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/06/2011

«Οι Άγιοι Ανάργυροι να βάλουν το χέρι τους…», ήταν το σχόλιο αρχιμανδρίτη για τα όσα έρχονται και αφορούν την Εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία κληρικών. Στην Ιερά Σύνοδο εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου (πιθανή ημερομηνία) έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ με θέμα τις αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στα Εκκλησιαστικά πράγματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύριο συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima», ένα ηλεκτρονικό ενημερωτικό μήνυμα που έφθασε στις Ιερές Μητροπόλεις  προκάλεσε αναστάτωση στους μητροπολίτες. Σύμφωνα με το μήνυμα, ο αποστολέας του οποίου φαίνεται να γνωρίζει πολλά, τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία Ν.Π.Δ.Δ.ύστερα από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Όλα δείχνουν πως και για την Εκκλησία οι εποχές που έρχονται θα είναι δύσκολες και «μάλλον η Διοικούσα Εκκλησία θα πρέπει να αφήσει το πετραχήλι και να πιάσει το καριοφίλι», όπως σχολίασε ιεράρχης.  

δείτε περισσότερα »
Τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ αποφασίζουν για το εκκλησιαστικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/06/2011

Έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή τα μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας για να αποφανθούν επί της πρότασης για συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Κοινότητας μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις με την Αρχιεπισκοπή παρουσιάζει στα μέλη ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αν εγκριθεί θα θέσει τέρμα στον εκκλησιαστικό διχασμό της ομογένειας του Σίδνεϊ και η Ελληνική Κοινότητα θα επιστρέψει στην Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το Συμβούλιο της Κοινότητας επιμένει στην υπερψήφιση της πρότασης «για να μπει τέρμα στον ομογενειακό διχασμό».

    Υπάρχουν πάντως και μέλη που αγωνίζονται για την καταψήφιση της πρότασης με το αιτιολογικό ότι "ο κοινοτικός θεσμός βρίσκεται υπό διωγμό".


 

δείτε περισσότερα »
Λύκειο Ιμάμηδων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/06/2011

Τη λειτουργία Θεολογικής Σχολής και Λυκείου Ιμάμηδων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σχεδιάζει ο Σελαχατίν Γιαζιτζί του Συνδέσμου Αποφοίτων Θεολογικών Σχολών και Ισλαμικών Ινστιτούτων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο Γιαζιτζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποκτήσουν θεολογικές γνώσεις γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «η νεολαία τους καταρρέει». 

δείτε περισσότερα »
"Βολές" της Μονής Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας Βόλου κατά της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών» της Ι.Μ. Δημητριάδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/06/2011

«“Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών” της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος είναι ιδεολογικό εργαστήριο του συγκρητισμού της “Νέας Εποχής”». Αυτό καταγγέλει σε επιστολή της η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Άνω Γατζέας Βόλου.

Η Μονή είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο, σε επιβλητική θέση και με πανοραμική θέα, δίπλα στο χωριό Άνω Γατζέα. Το μικρό Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Χατζηνικολάου και η αδελφότητα αριθμεί 5 μοναχούς.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Πολλοί εκ των πιστών της αγιοτόκου ημών τοπικής Εκκλησίας, απλά γνωρίζουν την ύπαρξή της, άλλοι ίσως την αγνοούν, όμως είναι βέβαιο πως λίγοι γνωρίζουν επακριβώς τις δραστηριότητές της και τι σκοπούς εξυπηρετεί, ιδιαίτερα στον χώρο της θεολογίας και ευρύτερα στον εκκλησιαστικό. Για παράδειγμα, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως στο συγκεκριμένο «θεολογικό εργαστήρι» προσέρχονται τακτικά εκπρόσωποι αιρετικών «εκκλησιών», κατά κανόνα της Δύσεως, όπου καταθέτουν ισότιμα τις δικές τους θεολογικές θέσεις, εξυφαίνοντας έτσι παρέα με τους Ορθοδόξους οικοδεσπότες, ένα συγκρητιστικό κατασκεύασμα, που εσκεμμένα και σε βάθος χρόνου αποδομεί τις έννοιες «αίρεση» και «πλάνη», και οδηγεί στη θρησκευτική πολυ-πολιτισμικότητα, στοιχείο δομικό της Νέας Εποχής του Αντιχρίστου". 
 

δείτε περισσότερα »
Απών ο Αρχιεπίσκοπος από τις εκδηλώσεις για την ιερή μνήμη του Αποστόλου Παύλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/06/2011

Απών θα είναι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος από τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για αύριο Τρίτη,στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου , στον Πανηγυρικό  Εσπερινό, θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ως εκπρόσωπος του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Επίσης το απόγευμα της ιδίας ημέρας , στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας που αναρρώνει από το πρόσφατο ατύχημά του,  το Σάββατο βρέθηκε στο γάμο της τηλεπερσόνας κυρίας Σταματίνας Τσιμτσιλή μετά του δικηγόρου κυρίου  Θεμιστοκλή Σοφού που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ στο Κτήμα Νάσιουτζικ, το απόγευμα του περασμένου Σάββατο. Τον γάμο τέλεσαν οι μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας. 

δείτε περισσότερα »
Η κυβέρνηση άναψε «πράσινο φως» για προσλήψεις στις Μουφτείες Θράκης ενώ παραμένουν «παγωμένες» οι προσλήψεις ορθοδόξων κληρικών!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/06/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ενώ για την Εκκλησία της Ελλάδος η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τις προσλήψεις κληρικών, στις μουφτείες Θράκης το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την πρόσληψη δέκα (10) μονίμων υπαλλήλων! Αυτό αποκαλύπτεται σήμερα από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (φωτο) που διαθέτει το «ierovima». 

Ακόμη και αν δεν πρόκειται για έγκριση πρόσληψης δέκα μουφτήδων αλλά για διοικητικούς υπαλλήλους, τότε γιατί δεν υπήρξε έγκριση και για την Εκκλησία της Ελλάδος που εδώ και καιρό έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα για προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων; Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης είχε δεσμευτεί από τις αρχές του έτους ότι θα γίνουν μέσω του Υπουργείου Παιδείας προσλήψεις αλλά αυτές απεδείχθησαν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα! 

Επίσης πόσοι μουφτήδες ή διοικητικοί υπάλληλοι της Μουφτείας Θράκης έχουν συνταξιοδοτηθεί ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» των προσλήψεων; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις προσλήψεις στην Εκκλησία της Ελλάδος και τις προσλήψεις στις Μουφτείες της Θράκης;

Οι ανάγκες της Εκκλησίας μας σε κληρικούς καθημερινά αυξάνονται αλλά το κράτος πίσω από το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης αρνείται να κάνει προσλήψεις με αποτέλεσμα δεκάδες μητροπόλεις να αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρότατα προβλήματα ενώ από την άλλη δεκάδες κληρικοί και μάλιστα οικογενειάρχες να παραμένουν απλήρωτοι. Εξι μήνες παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμμία πρόσληψη. Κατά τα λοιπά οι μητροπολίτες έλαβαν σύσταση για σιωπή… 

δείτε περισσότερα »
Δυσαρέσκεια του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την υπόθεση «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ»-«ΜΚΟ Αλληλεγγύη»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/06/2011

Δυσαρεστημένος είναι ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος από την εξέλιξη της υπόθεσης «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ». Άλλα περίμενε από τις συναντήσεις του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΙΣ για εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης που αφορά την υπό εκκαθάριση«Αλληλεγγύη» με την «Εύρος Αλληλεγγύης ΕΠΕ» και άλλα τελικά συνέβησαν. Και δικαιολογημένα ο κ. Άνθιμος επιθυμούσε την εξωδικαστική λύση, αλλά οι όροι που έθετε γι’ αυτό κινούνταν σε λάθος βάση.

Έτσι η Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε να μην προχωρήσει σε συμβιβαστική λύση, αλλά να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση και η δικαιοσύνη να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. «Γιατί η οφειλή των 600.000 ευρώ δεν μπορεί να εξοφληθεί με... 48.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ιεράρχης που γνωρίζει την υπόθεση. 

δείτε περισσότερα »
24 Ιουνίου: Γενέσιον Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/06/2011

«Προφήτα και Πρόδρομε, της παρουσίας Χριστού, αξίως ευφημήσαι σε, ουκ ευπορούμεν ημείς, οι πόθω τιμώντές σε, στείρωσις γαρ τεκούσης, και πατρός αφωνία, λέλυται τη ενδόξω, και σεπτή σου γεννήσει, και σάρκωσις Υιού του Θεού, κόσμω κηρύττεται.»

Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το Γενέσιο του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά , αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει. και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175