Ρεπορτάζ

Το ειδικό τέλος ακινήτων αφορά Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Σύγχυση επικρατεί στη Σύνοδο και στα μητροπολιτικά γραφεία σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων και το αν θα αφορά Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές.

«Αν δεν υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου  Οικονομικών προς τη Σύνοδο, που να εξαιρεί τους Ιερούς Ναούς από την επιβολή του φόρου, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε…», δήλωσε ιεράρχης.

Πάντως σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν αφορά τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, αλλά όλα τα άλλα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μητροπόλεις, όπως Πνευματικά Κέντρα, Μητροπολιτικό μέγαρο, γηροκομεία κ.ά. «Η είσπραξη του ειδικού τέλους, δεν αφορά λατρευτικούς χώρους », τόνισε συγκεκριμένα στο «ierovima» η πηγή. Όμως για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. 

δείτε περισσότερα »
Νεκτάριος Μαρμαρινός:ο πρωτοσύγκελλος των τεσσάρων μητροπολιτών
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/09/2011

Ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου ο επίτιμος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου ο πανοσιολογιώτατος  αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και σύμφωνα με το πρόγραμμα κηρυκτικής του δράσης, π. Νεκτάριος αποδεικνύεται αεικίνητος. «Η παρουσία του πατρός Νεκταρίου Μαρμαρινού  στην Κόρινθο, είναι ευλογία θεού», τονίζει κληρικός και συνεχίζει : «εκκλησιαστικοί άνδρες του βεληνεκούς του π. Νεκταρίου, έπρεπε να κατέχουν αρχιερατική θέση».

Ο π. Νεκτάριος Μαρμαρινός έχει διατελέσει πρωτοσύγκελος σε τέσσερις μητροπολίτες της Κορίνθου, τον Χρυσόστομο, τον Μιχαήλ , τον Προκόπιο, τον Παντελεήμονα και τον Διονύσιο. Να σημειωθεί ότι έχει υπηρετήσει και το τότε αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.   Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μαρμαρινός είναι ο ιδρυτής και κτήτωρ της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι. 

δείτε περισσότερα »
Ο πρώην Ζακύνθου, οι διοικητικές θέσεις και ο Θρησκευτικός τουρισμός
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/09/2011

του  Κώστα Ζαφειρίου

Δεν μπορεί να βρεθεί σε διοικητική θέση της Εκκλησίας ο  μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και επιπλέον όπως τονίζει εκκλησιαστική πηγή στο «ierovima», η Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει  εκπρόσωπος  της Εκκλησίας σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική πηγή:

«Ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ως γνωστόν υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους  υγείας και καταπονήσεως σωματικής  από το θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου. Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν, να αναλάβει ο καταπονημένος σεβασμιώτατος διοικητική θέση στην Εκκλησία; Επιπλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να παραμείνει ο σεβασμιότατος, πρόεδρος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, αφού στις επιτροπές προεδρεύουν εν ενεργεία μητροπολίτες »

 

Τα έγγραφα της παραιτήσεως του κ. Χρυσοστόμου έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τυπωθεί το σχετικό ΦΕΚ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, θα ορισθεί τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για πλήρωση του κενού θρόνου.

δείτε περισσότερα »
ΦΠΑ σε Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/09/2011

Κάθε αντικείμενο που πωλείται, φορολογείται. Ετσι   απ' το κομποσκοίνι μέχρι την εικόνα και όποιο άλλο είδος αγοράζει κανείς από Ιερό Ναό ή Ιερά Μονή υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α.

Με λίγα λόγια και όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε ότι αφορά στην "παράδοση" διαφόρων αγαθών, όπως εικόνες, βιβλία, καντηλέρια, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι, εφόσον πραγματοποιούνται έναντι ανταλλάγματος από ναούς και μοναστήρια, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, και ανεξάρτητα από τον επιδιωκόμενο σκοπό (κερδοσκοπικό ή μη) ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας (κέρδος ή ζημία), συνιστούν πράξεις οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ.
Ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ οι εισφορές χρηματικών ποσών στους ιερούς ναούς και μοναστήρια επ΄ευκαιρία προσκυνήματος ή τέλεσης μυστηρίων, υπό τύπο δωρεάς προς ενίσχυση του εκκλησιαστικού έργου. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Θα παραιτηθώ αν η κυβέρνηση θέσει θέμα ορίου ηλικίας»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας για τους ιεράρχες δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ierovima», όταν ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε προ ημερών στον κ. Ιερώνυμο ότι η κυβέρνηση μελετά το θέμα του ορίου ηλικίας για τους ιεράρχες απάντησε: «θα παραιτηθώ αν τεθεί από την Πολιτεία θέμα ορίου ηλικίας».

Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος, έχει γίνει αποδέκτης της άποψης ότι η ισοβιότητα του επισκοπικού αξιώματος προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρ. 4 Σ.), που επιβάλλει την ίση αντιμετώπιση των Ελλήνων έναντι του νόμου, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν από την υπηρεσία το αργότερο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους. 

Η παραίτηση του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, αποτέλεσε την θρυαλίδα για να τεθεί το θέμα του ορίου ηλικίας στο τραπέζι. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε προς τον κυβερνητικό παράγοντα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με μια τέτοια προοπτική και στην περίπτωση που η κυβέρνηση θέσει θέμα, θα παραιτηθεί. Ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, μετέφερε στα υψηλά κλιμάκια την κατηγορηματική αντίθεση του κ. Ιερώνυμου με αποτέλεσμα να «παγώσει» το θέμα.  

δείτε περισσότερα »
Ο διάδοχος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου,το ντόμινο εξελίξεων και η επιβεβαίωση για το «ierovima»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/09/2011

Όπως ακριβώς αναμενόταν και όπως είχε δημοσιεύσει από τις 14 Μαρτίου το «ierovima».Τον Επίσκοπο Φωτικής Διονύσιο επιθυμεί για διάδοχό του στη Μητρόπολη Ζακύνθου ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Ο σεβασμιότατος μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, αναφέρθηκε στο διάδοχό του ως εξής:
«Επιθυμώ να είναι αυτός που θα μου κλέψει τις εντυπώσεις γιατί δεν με ενδιαφέρει καθόλου από εδώ και πέρα τίποτα. Και αν θα είναι αυτός που έχω στο μυαλό μου πραγματικά θα είναι κόσμημα για την Εκκλησία» είπε ο Μητροπολίτης .
- Ποιος είναι; τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.
- Ξέρουν οι πιστοί… Οι πιστοί έρχονται από την Καισαριανή για να εξομολογηθούν σε αυτόν, στην Ζάκυνθο που είναι. Είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ένας σωστός άνθρωπος, ούτε ευσεβιστής, ούτε τίποτα…

Αν τελικά εκλεγεί, με την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, η προτίμηση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, αδειάζει θέση βοηθού επισκόπου, την οποία όλο και κάποιος θα βρεθεί να πληρώσει. Και έτσι ξεκινά ντόμινο σημαντικών εξελίξεων… Όλα αυτά θα λυθούν στην Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 4 Οκτωβρίου. Ας θυμηθούμε τί δημοσίευσε (scripta manent) στις 14 Μαρτίου 2011  το «ierovima” με τίτλο :«Οι φήμες για την παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου και το ντόμινο εξελίξεων».  

δείτε περισσότερα »
Διορισμοί κληρικών με το σταγονόμετρο- «Πράσινο φώς» για 100 από τον Ρέππα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/09/2011

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας διορίζονται,  100 κληρικοί στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης και την Εκκλησία Δωδεκανήσου. Ο αριθμός αυτός κρίνεται ως μη ικανοποιητικός δεδομένου ότι δεν καλύπτει  τις ανάγκες των μητροπόλεων αφού δεκάδες ενορίες ανά την Επικράτεια, δεν διαθέτουν κληρικό.

Επίσης στο διορισμό 1.100 εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα, διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 223 θέσεις θα καλυφθούν από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ, οι 150 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία, και 227 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τις λοιπές κατηγορίες του άρθρου 9 του ν. 3848/2010.Επίσης, θα διοριστούν 400 εκπαιδευτικοί Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης .   

δείτε περισσότερα »
Ψηφίζεται η τροπολογία για το τζαμί στο Βοτανικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/09/2011

Αύριο Τρίτη μαζί με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ψηφίζεται -ως τροπολογία- η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο Πολεμικό Ναυτικό, και θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του.
Θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων , δεν θα διαθέτει μιναρέ και τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.

Η κατασκευή του τζαμιού έχει ανατεθεί στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, και το συνολικό κόστος έχει υπολογισθεί στο 80% του αρχικού που ήταν 15 εκατ. ευρώ.
Δεν πρόκειται να κτισθεί σε νέο οικοδόμημα, αλλά σε υπάρχοντα οικοδομήματα για λόγους οικονομίας. Επίσης, δεν θα υπάρχουν βοηθητικά κτίρια, για προετοιμασία προσευχής. 

δείτε περισσότερα »
Αρχιμανδρίτες υποψήφιοι για εγγραφή στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

Στον προκαταρκτικό πίνακα υποψηφίων κληρικών δι΄εγγραφήν εις τον κατάλογον των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, συμπεριλαμβάνονται 25 αρχιμανδρίτες η ηλικία των οποίων είναι από 35 έως 52 ετών. Πέντε αρχιμανδρίτες υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τέσσερις  στη Μητρόπολη Βεροίας και από δύο στις μητροπόλεις Φλωρίνης και Ξάνθης.

Ο κατάλογος θα τεθεί υπ΄όψιν των ιεραρχών στη Τακτική Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου).

Το «ierovima» δημοσιεύει τα ονόματα των αρχιμανδριτών, την μητρόπολη την οποία σήμερα υπηρετούν καθώς και το έτος γεννήσεώς των.  Ακολουθεί ο κατάλογος των 25 υποψηφίων:

δείτε περισσότερα »
Αναγνωριστική η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/09/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Αναγνωριστική των προθέσεων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 155ηςΣυνοδικής Περιόδου καθώς και των διαθέσεων του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα είναι η τακτική συνεδρία, που ξεκινά αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Τετάρτης. Τόσο ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και τα 12 μέλη της νέας ΔΙΣ (παραδοσιακοί ιεράρχες οι περισσότεροι), θα «ανιχνεύσουν» το πεδίο δράσης αμφοτέρων των πλευρών, δεδομένου ότι τα θέματα που έχει ανοιχτά η Εκκλησία είναι αρκετά, όπως οι προσλήψεις κληρικών, αλλά και το όριο ηλικίας των αρχιερέων που τίθεται ατύπως μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου.

Έτσι τα θέματα της Ημερησίας διατάξεως και των τριών ημερών είναι διαδικαστικά και δεν αγγίζουν φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι η Κάρτα του Πολίτη. Στις επόμενες συνεδριάσεις η Ημερησία Διάταξη θα περιέχει θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και απασχολούν πραγματικά την Εκκλησία.

 Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, θα συγκροτηθούν τα Συνοδικά Δικαστήρια, θα γίνει διορισμός των Συνοδικών Συνέδρων ως συνδέσμων μελών των Συνοδικών Επιτροπών, ενώ τη δεύτερη μέρα, θα γίνουν εισηγήσεις Ιεραρχών επί διαφόρων θεμάτων, θα υποβληθεί πρόταση από τον μητροπολίτη Γλυφάδας περί μετονομασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας σε Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, ενώ θα υποβληθεί πρόταση για την διοργάνωση ημερίδος με  θέμα «Εκκλησία και ΜΜΕ».

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της νέας ΔΙΣ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αίτημα της ΕΚΥΟ περί αυξήσεως της ετήσιας χορηγίας του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας καθώς και το αίτημα για μετονομασία της μητρόπολης Λήμνου σε μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179