Ρεπορτάζ

Ταξίδι –αστραπή του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

 Αποκλειστικό 

Ταξίδι αστραπή στο εξωτερικό πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ierovima»που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα έχει μεταξύ άλλων, σημαντικές επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος αναμένεται να επιστρέψει-εκτός απροόπτου (λόγω απεργιών)- αύριο βράδυ στην Αθήνα.

 

δείτε περισσότερα »
Μοιρασμένη στα δύο η Εκκλησία της Ελλάδος και έτσι στέρησαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε 24 αρχιμανδρίτες!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/10/2011

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στέρησαν-άγνωστο ποιοι και γιατί-σε 24 αρχιμανδρίτες και συγκεκριμένα σε εκείνους που ήταν στο συμπληρωματικό κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων (ψηφισθείς υπό της Ι.Σ.Ι την 4/10/2011)). Αυτό συνέβη γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι χωρισμένη ή αν θέλετε, μοιρασμένη στα δύο!

Συγκεκριμένα  στην τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, οι συνοδικοί εκλήθησαν να εκλέξουν τους μητροπολίτες Χίου και Ζακύνθου. Στα έδρανα των μητροπολιτών  υπήρχαν δύο φάκελοι, διαφορετικού χρώματος που περιείχαν τον κατάλογο των προς αρχιερατείαν  εκλογίμων.

Από τον πρώτο φάκελο  , η ετικέτα του οποίου έγραφε «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσών» απουσίαζε μια  σελίδα , δηλαδή αυτή με τους εικοσιτέσσερις αρχιμανδρίτες. Με απλά λόγια, από 24 αρχιμανδρίτες αφαιρέθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Αντιθέτως  ο συμπληρωματικός κατάλογος υπήρχε στο φάκελο με ετικέτα «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου». 

Αρχιμανδρίτης έδωσε εξήγηση γιατί συνέβη αυτό: «Αυτό συνέβη γιατί η Μητρόπολης Χίου είναι επαρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι 24 δεν ανήκουν σε  κατάλογο για τον οποίο έχει συγκατατεθεί η εν Φαναρίω  Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με την πράξη του. Αντίθετα για την κενή θέση στη Ζάκυνθο αυτό ήταν εφικτό αφού ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος». 

Την ίδια στιγμή όμως, μητροπολίτης έθεσε το εξής ερώτημα: «Τότε γιατί στην ψηφοφορία για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Χίου δεν αποχώρησαν οι μητροπολίτες της Παλαιάς Ελλάδος; Δυστυχώς έχουμε μοιράσει την Εκκλησία της Ελλάδος στα δύο…»  (φωτο αρχείου) 

δείτε περισσότερα »
Νεκρός, ο φερόμενος ως δράστης, ιερέας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/10/2011

Νεκρός βρέθηκε ο 82χρονος ιερέας που χθες φέρεται να σκότωσε τον 70χρονο για κτηματικές διαφορές. Ο ηλικιωμένος άντρας εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση περίπου 400 μέτρα από το σημείο του εγκλήματος μέσα σε δασική έκταση.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ilialive.gr έφερε τραύμα στο κεφάλι και οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τις πληροφορίες που υπάρχουν με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Οι αστυνομικοί «χτένιζαν» την περιοχή στα σύνορα Ηλείας – Αρκαδίας για να εντοπίσουν τα ίχνη του παπά που είχε εξαφανιστεί, αμέσως μόλις πυροβόλησε τον άτυχο συγχωριανό του. Τελικά, άνδρες της Ασφαλείας Τρίπολης εντόπισαν το πτώμα του σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τον τόπο του εγκλήματος, μέσα σε μια δασική έκταση του δήμου Τροπαίων Αρκαδίας.

δείτε περισσότερα »
Διαψεύδει τα περί τριών αιτημάτων ο μητροπολίτης Δωδώνης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/10/2011

Διαψεύδει δημοσίευμά μας "περί τριών αιτημάτων" ο μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.  Το κείμενο της διάψευσης του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου έχει ως ακολούθως:

"Κύριοι ,Στο κείμενό Σας περί δήθεν τριών αιτημάτων μου προς την Δ.Ι.Σ. απαντώ ότι ουδέποτε προέβαλα προφορικώς ή γραπτώς άλλο αίτημα, πλην της παρακλήσεώς μου για την απόδοση του τίτλου του Δωδώνης. Το μοναδικό αυτό αίτημα έγινε αποδεκτό!Τα λοιπά, τα οποία αναφέρετε είναι αποκυήματα νοσηρότατης φαντασίας.Σάς καλώ λοιπόν, είτε να παρουσιάσετε συγκεκριμένα στοιχεία - αποδεικτικά των γραφομένων Σας, είτε να αναιρέσετε και να ζητήσετε συγνώμη από τους αναγνώστες Σας για την παραπληροφόρηση, ειδάλως είμαι αναγκασμένος να προσφύγω στην Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.+ο Δωδώνης Χρυσόστομος"

δείτε περισσότερα »
Εκκλησία και φόροι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/10/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά της και πολλοί υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κατορθώνει όχι μόνο να κρατά αφορολόγητα τα έσοδά της, αλλά και να αυξάνει την περιουσία της. "Εκατοντάδες φόροι έχουν θεσπιστεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αλλά πάντα η Εκκλησία και οι ιερές μονές καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους, ή πληρώνουν πολύ χαμηλούς", υποστηρίζει μια μερίδα πολιτών. "Η Εκκλησία πλήρωνε, πληρώνει και θα πληρώνει και με το παραπάνω", αντιτείνει ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Ας δούμε τι πληρώνει και τι δεν πληρώνει για φόρους η Εκκλησία.
Ας ξεκινήσουμε με τους φόρους που επιβαρύνουν την Εκκλησία και οι οποίοι είναι:

δείτε περισσότερα »
Τρία ήταν τα αιτήματα του μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου (νυν Δωδώνης)-Δεκτά έγιναν από τη ΔΙΣ μόνο τα δύο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/10/2011

Τρία ήταν τα αιτήματα που κατέθεσε  εγγράφως προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου , εκ των οποίων μόνο τα δύο έγιναν αποδεκτά. Το πρώτο ήταν να λάβει τον τίτλο του τιτουλάριου μητροπολίτη Δωδώνης, αίτημα που έγινε αποδεκτό και αναφέρθηκε στο Δελτίο Τύπου που εξεδόθη.

Το δεύτερο αίτημα ήταν  οικονομικό και αφορά τους σχολάζοντες μητροπολίτες και το οποίο φυσικά έγινε αποδεκτό και το τρίτο αίτημα ήταν να αναλάβει τη  Διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου  που βρίσκεται στη Μονή Πεντέλης, όπου ο κ. Χρυσόστομος υπηρέτησε ως Ηγούμενος, και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος ή ο αναπληρωτής του και έχει Διευθυντή. Το τρίτο αίτημα απερρίφθη από τη ΔΙΣ.

  

δείτε περισσότερα »
ΝΕΑ δριμεία επίθεση από τον Σηφουνάκη: «Αν θέλουν να πολιτεύονται, να βγάλουν το ράσο»-Απάντηση του μητροπολίτη Σεραφείμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/10/2011

ΝΕΑ δριμεία επίθεση κατά ιεραρχών και κληρικών που καλούν πολίτες να μην πληρώσουν, εξαιρώντας τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Ο κ. Σηφουνάκης κατηγόρησε τους ιερείς για «λαϊκισμό», που εκφράζεται μέσα από την επιστολή του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου, σημειώνοντας πως «αν ένας μητροπολίτης εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, αντιλαμβάνομαι γιατί ένας ιερέας στη Λήμνο αρχίζει να μιλά για κατοχική κυβέρνηση, ενάντια στο πολιτικό σύστημα που ορίζει τη χώρα, στους Ευρωπαίους που θέλουν να μας πιούν το αίμα και θέλουν να μας παραδώσουν και αυτή τη φορά στους Οθωμανούς, όπως έκαναν το 1453».

Και ο κ. Σηφουνάκης συνέχισε: «Πρέπει επιτέλους σε αυτό τον τόπο αυτά τα υπολείμματα, τα ακροδεξιά, που υπάρχουν στην ηγεσία της Εκκλησίας να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να πολιτεύονται. Αν θέλουν να πολιτεύονται, να βγάλουν το ράσο και να κατέβουν στο λαό να ζητήσουν ψήφο. Να κάνουν και κόμμα, να κάνουν ό,τι θέλουν». Τέλος, εκτίμησε πως θα επέλθει διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, κάτι που -όπως ανέφερε- θέλει και η ηγεσία της Εκκλησίας.Λίγο νωρίτερα ο μητροπολίτης Πειραιώς με εκτενή του ανακοίνωση απαντούσε στη χθεσινή επίθεση του κ. Σηφουνάκη κατά αρχιερέων.

Η απάντηση του μητροπολίτη Πειραιώς έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Αναξιοποίητο το ακίνητο- "φιλέτο" στο Ψυχικό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/10/2011

Αναξιοποίητη παραμένει η μονοκατοικία στο Ψυχικό επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, εκεί όπου διέμενε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το ακίνητο «φιλέτο» που ανήκει στη Μονή Πεντέλης εξωτερικά έχει επισκευασθεί αλλά δεν είναι γνωστό τι έχει γίνει με τα αντικείμενα αξίας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Κάποια από αυτά, όπως βιβλία, έχουν μεταφερθεί από εκεί αλλά κάποια άλλα πρέπει να βρίσκονται ακόμη μέσα.

Το ακίνητο, μετά την εκδημία του μακαριστού Χριστοδούλου, είχε ειπωθεί ότι θα χρησιμοποιείτο είτε ως Εκκλησιαστικό Μουσείο είτε ως κατοικία υψηλών προσκεκλημένων της Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα όμως παραμένει αναξιοποίητο και οι καιροί είναι δύσκολοι. 

δείτε περισσότερα »
«Όχι σε αρχιερατικά προνόμια, παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς»-Η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/10/2011

Όχι στα αρχιερατικά προνόμια, τους παχυλούς μισθούς, τις λιμουζίνες και τους οδηγούς, αναφέρει σε μια σκληρή  ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Νίκος Σηφουνάκης  με αφορμή περιστατικό που συνέβη στη Λήμνο όπου ιερέας τον οποίο κατονομάζει καλούσε από άμβωνος το λαό να εξεγερθεί.

Ο κ. Σηφουνάκης  μιλά για ακροδεξιούς ιεράρχες που  καταδυναστεύουν την Εκκλησία και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος «θα αντισταθεί στο κλίμα του διχασμού που οργανώνουν ξανά, όπως πριν λίγα χρόνια, οι ρεβανσιστές». Ο αναπληρωτής υπουργός στρέφεται και κατά συγκεκριμένου αρχιερέως, καθώς και κατά της ανακοινώσεως που εξέδωσε η  Σύνοδος της Ιεραρχίας για την οικονομική κρίση.

Η ανακοίνωση του κ. Σηφουνάκη έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Διευκρινίσεις για τους ιερείς με απασχόληση στο Δημόσιο, δίνει το Υπουργείο Παιδείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/10/2011

303 είναι τελικά οι κληρικοί,  οι οποίοι, είναι εφημέριοι  και παράλληλα υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας(Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια-Λύκεια, αποσπασμένοι στο εξωτερικό) , σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδης οι οποίοι είχαν ζητήσει από την υπουργό να τους ενημερώσει «αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αναγκάσει σε παραίτηση ιερείς που εργάζονται ως δάσκαλοι ή καθηγητές ή να τους μειώσει το μισθό στο 30% κατατάσσοντας τους αυθαίρετα στη λογική των διπλοθεσιτών του δημοσίου».

Στην απάντηση της υπουργού επισημαίνεται η απόφαση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάιο, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με σκοπό τη μελέτη και επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας απαντά στους βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι «στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ιερέων, οι οποίοι κατέχουν παράλληλα και δεύτερη θέση σε άλλους φορείς του Δημοσίου τομέα (ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ), δεν υπάρχουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας του Υπουργείου.

Οι εφημέριοι που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοι (πχ εκπαιδευτικοί) δικαιούνται από την υπαλληλική τους θέση όλες τις αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου του ν. 3205/2003, στο οποίο έχουν καταταγεί και από την εφημεριακή τους θέση μόνο το βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου, στο οποίο έχουν καταταγεί. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175