Ρεπορτάζ

Παρασκευή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/12/2011

ΤΗΝ  Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβάλει κατά του Δήμου Γλυφάδας κάτοικοι της περιοχής με αίτημα να σταματήσει η λειτουργία του νεκροταφείου που δημιουργήθηκε αυθαίρετα τον περασμένο Αύγουστο στον ορεινό όγκο του Υμηττού -σε δημόσια αναδασωτέα δασική έκταση, περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000.

Η σχετική αίτηση κατατέθηκε στις 18 Αυγούστου 2011, έξι ημέρες αφότου ο χώρος στη θέση «Πατητήρι» περιφράχτηκε από συνεργείο του δήμου, τοποθετήθηκε Ιερός Ναός, ανεγέρθη επιγραφή με την ένδειξη «Κοιμητήριο Γλυφάδας» και τελέστηκαν οκτώ κηδείες, παρουσία του δημάρχου Γλυφάδας Κωνσταντίνου Κόκκορη και του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου. 

δείτε περισσότερα »
Σε εξώσεις κακοπληρωτών προχωρά η Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/12/2011

Επιθετικότερη πολιτική όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ακολουθεί η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίες Οικονομικών.
Για τις αρχές Ιανουαρίου έχει προγραμματίσει πλειοδοτική δημοπρασία για τη μίσθωση συνολικά 22 ακινήτων της είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική χρήση. Μεταξύ των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα προς μίσθωση είναι τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες που διαθέτει η Εκκλησία στη Βουλιαγμένη. Ο σχετικός διαγωνισμός πραγματοποιείται στις 9 Ιανουαρίου του 2012.

Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Εκκλησία θα προχωρήσει σε εξώσεις στην περίπτωση που ενοικιαστής δεν είναι συνεπής στην καταβολή ενοικίου ή στη ρύθμιση του χρέους (εφόσον υπάρχει) από μη καταβολή ενοικίων. «Υπάρχουν περιπτώσεις που ενοικιαστής δεν έχει καταβάλλει ενοίκια μηνών και αρνείται να εγκαταλείψει το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός», τονίζει ιεράρχης στο “ierovima”.

  

δείτε περισσότερα »
Ένα καλό και δύο άσχημα νέα για τον ραδιοσταθμό της Εκκλησίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/12/2011

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν βάζει λουκέτο. Αυτό είναι το καλό νέο. «Δεν υπάρχει σκέψη στην Εκκλησία να τερματιστεί η λειτουργία του σταθμού…», ανέφερε ανώτερη εκκλησιαστική πηγή. Όμως…Το ανησυχητικό είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Παράλληλα υπάρχουν κληρικοί και λαϊκοί που θέτουν και θέμα απολύσεων, «αφού ο σταθμός παλαιότερα, λειτουργούσε και με πολλούς εθελοντάς οι οποίοι άγνωστο γιατί, εκδιώχθησαν», αναφέρουν με νόημα κάποιοι άλλοι ιεράρχες. Το θέμα του ραδιοφωνικού σταθμού θα απασχολήσει και πάλι την Ιερά Σύνοδο του Ιανουαρίου και σύντομα θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. 

δείτε περισσότερα »
Ο προστάτης των δημοσιογράφων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/12/2011

Είναι ο προστάτης Άγιος των δημοσιογράφων αλλά δυστυχώς ελάχιστοι δημοσιογράφοι το γνωρίζουν. Πρόκειται για τον Άγιο Μηνά τον Καλλικέλαδο που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 10 Δεκεμβρίου. Ο Άγιος Μηνάς ήταν ικανός χειριστής του λόγου και ρήτορας από όπου πήρε το επίθετο «καλλικέλαδος». Στις 17 Φεβρουαρίου κάθε έτους γιορτάζεται, κατά το ορθόδοξο εορτολόγιο, η εύρεση των λειψάνων του αγίου. Σήμερα μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, στη Λαμία, και τίθεται προς προσκύνηση από τους πιστούς κατά την ημέρα της εορτής του, στις 10 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ο Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος γεννήθηκε στην Αθήνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμίνου του Β’, γύρω στο 311 μ.Χ. Σπούδασε κοντά σε μεγάλους φιλοσόφους και απέκτησε μεγάλη μόρφωση. Έπειτα στράφηκε στη μελέτη των χριστιανικών συγγραμμάτων. Σαγηνευμένος από το Ευαγγέλιο και τη χριστιανική θεολογία έγινε χριστιανός και επιδόθηκε στην ιεραποστολή.  

δείτε περισσότερα »
Αγάπη και συσσίτιο από τον Αρχιεπίσκοπο- Ιερώνυμος: «Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/12/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  (φωτορεπορτάζ Εspresso)

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο χώρο διανομής συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων   πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, επίσκεψη που ήταν ευχάριστη για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ σε αποκλειστική του δήλωση στην "Espresso" ο αρχιεπίσκοπος, ευχήθηκε μεταξύ άλλων "οι Άγιες μέρες που έρχονται να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα για όλους" .

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην οδό Σοφοκλέους 75 κάνει την εμφάνισή του ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή φθάνουν στο χώρο δεκάδες ανήμποροι συμπολίτες μας για να πάρουν το συσσίτιο, που καθημερινά μοιράζει η Αρχιεπισκοπή. Πολλοί σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την ευχή του. Ο αρχιεπίσκοπος έχει ένα παρηγορητικό λόγο για όλους. Τον πλησιάζει και ένα μικρό παιδί. Ο κ. Ιερώνυμος του χαμογελάει, το χαϊδεύει και κατευθύνεται μαζί του στο χώρο διανομής, όπου  μοίρασε φαγητό σε μερικούς συμπολίτες μας και πρώτα απ΄όλους στο μικρό του φίλο.

" Η δυστυχία και ο πόνος βαραίνει αυτούς τους ανθρώπους καθημερινά. Ειδικά τώρα λίγες μέρες πριν από τις Εορτές των Χριστουγέννων  το βάρος αυτό γίνεται ακόμα ποιο βαρύ. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες αυτούς για να τους απαλύνει και να  ελαφρύνει τον πόνο τους.  Εύχομαι αυτές οι Άγιες μέρες να περάσουν  όσο το δυνατό καλύτερα για όλους". Ο κ. Ιερώνυμος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που μοιράζεται το συσσίτιο, συνομίλησε για λίγο με τους υπευθύνους λαϊκούς και κληρικούς και αφού ευλόγησε το συσσίτιο αποχώρησε λίγα λεπτά αργότερα.      

δείτε περισσότερα »
Οι Ιερές Μητροπόλεις ανέλαβαν υποχρεώσεις του Κράτους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/12/2011

Η κρίση έχει ευαισθητοποιήσει τους μητροπολίτες οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσφέρουν αξιοθαύμαστο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το Κράτος, ανέλαβαν με επιτυχία να το κάνουν οι μητροπόλεις. 

Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων καθημερινά σιτίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας με την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που έχει φθάσει να μοιράζει περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού.  Επίσης το τελευταίο διάστημα ασθενοφόρα της Αρχιεπισκοπής με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές τριγυρνούν σε ενορίες και παρέχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε φτωχούς ανθρώπους που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Ακόμη  η Αρχιεπισκοπή διαθέτει κατάστημα δωρεάν διάθεσης ρούχων και παπουτσιών στο κέντρο της Αθήνας. 

Η Μητρόπολη Σύρου διαθέτει κάθε μήνα στους ανήμπορους Κυκλαδίτες καλάθι τροφίμων, η μητρόπολη Γλυφάδας σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες αδύναμους συμπολίτες μας και ενισχύει οικονομικά άπορες οικογένειες. 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, αντί για δώρα στη γιορτή του, ζήτησε να δώσουν τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολής του.

Στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών ετοιμάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο των Τρικάλων.

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εγκαινίασε στο Αγρίνιο πριν από λίγες μέρες το δικό της «κοινωνικό παντοπωλείο», όπου όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τρόφιμα.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος αύξησε τις μερίδες φαγητού που μοιράζει καθημερινά η Εκκλησία στις 1.600. Επίσης ανέπτυξε τον θεσμό του «κοινωνικού φαρμακείου» και τον «συμβουλευτικό σταθμό».


Προ ημερών ο Μητροπολίτης Σερρών εγκαινίασε το δικό του κοινωνικό παντοπωλείο και μοίρασε κάρτες σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και με αυτές «αγοράζουν» τα τρόφιμα.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί και από τη Μητρόπολη Κηφισίας στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι. Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου εγκαινίασε πριν από μία εβδομάδα κοινωνικό κατάστημα, όπου συγκεντρώνει μεταχειρισμένα ή καινούργια είδη ένδυσης και υπόδυσης, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και φυσικά οι μητροπόλεις που αναφέραμε είναι μερικές από αυτές που βοηθούν τους αδυνάμους, γιατί όλες έχουν αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.


  

δείτε περισσότερα »
Προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόδοση ακινήτων της
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/12/2011

Στόχος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι όχι μόνο να στηρίξει το προνοιακό της έργο, αλλά και να το διπλασιάσει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα περίπου εκατό διακατεχόμενα ακίνητα, τα οποία σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Συνόδου, βρίσκονται σε Αθήνα (πολλά στη Βουλιαγμένη), Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται νομίμως στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όμως οι δήμοι, οι περισσότεροι καταπατητές, αρνούνται να τα επιστρέψουν στην Εκκλησία.

Αρκετοί ιεράρχες υποστηρίζουν πως η Εκκλησία θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά αυτά τα ακίνητα, η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο. «Μπορούμε, αν εκμεταλλευτούμε αυτά τα ακίνητα, να τονώσουμε το φιλανθρωπικό μας έργο που τόσο απαραίτητο είναι την παρούσα στιγμή», τονίζει ιεράρχης ο οποίος δεν απορρίπτει την ιδέα της προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια,  ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποδεσμεύσει άμεσα τα ακίνητα που καταπατούν σήμερα κάποιοι δήμοι. 

δείτε περισσότερα »
Αντιδράσεις αναμένονται από τη Μητρόπολη Μεσογαίας στην απόφαση για δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/11/2011

Στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου προχωρά και ο Δήμος Μαρκόπουλου, μετά από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητηρίου και σε χώρο που ανήκει στο δήμο. Να σημειωθεί πως μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος ΟΤΑ που αποφασίζει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην Εκκλησία. Εντονες αναμένονται να είναι και οι αντιδράσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαρκόπουλου, «με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα!»

Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. «Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του. 

δείτε περισσότερα »
Ιστοσελίδα με όλες τις εκκλησίες που προσφέρουν συσσίτια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/11/2011

Εκατοντάδες είναι οι εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα που καθημερινά προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό σε απόρους. Σε μια εποχή που οι άποροι και οι άστεγοι πληθαίνουν η εκκλησία παρά τις όποιες οικονομικές  δυσκολίες στέκεται δίπλα στους αδύναμους και τους στηρίζει. Στην  ιστοσελίδα www.helping.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να βοηθήσετε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Το helping.gr είναι ένας νέος δικτυακός τόπος, που ως στόχο έχει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα πηγή πληροφοριών για συνανθρώπους μας που έχουν κάποιο πρόβλημα και αναζητούν βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε ως σκέψη από μια παρέα ανθρώπων, οι οποίοι είναι γνώστες του χώρου του Internet(με τον οποίον ασχολούνται άλλωστε και επαγγελματικά) και έγινε πράξη με τη στήριξη και την ευγενική χορηγία της εταιρίας IPS. Το μοναδικό κίνητρο όλων όσων αφιέρωσαν χρόνο και εναπόθεσαν γνώσεις, για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη σκέψη, είναι η διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους τους και η πίστη ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει καρπούς». Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.ecclesia.gr στη σελίδα «Κοινωνικό έργο».

δείτε περισσότερα »
Τι συμβαίνει με το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/11/2011

(πηγή: thriskeftika.blogspot) Πριν από αρκετό καιρό το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας σε Επείγουσα Ανακοίνωσή του ανέφερε ότι "Ενημερώνουμε τους υποψηφίους για τις εξετάσεις του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, ότι λόγω διοικητικής εκκρεμότητας οι εξετάσεις αναβάλλονται προσωρινά. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του Τμήματος σχετικά με τις νέες ημερομηνίες και ώρες εξέτασης".

Πέρασε πολύς καιρός από τότε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος καμία νέα Ανακοίνωση δεν ακολούθησε αναφορικά με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Σε ποια "διοικητική εκκρεμότητα" οφειλόταν η αναβολή εκείνη των εξετάσεων; Πρόκειται να λειτουργήσει φέτος ή όχι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος;

Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε φέτος πρωτοετείς φοιτητές καθώς με απόφαση του τότε Υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου...

το Τμήμα δεν συμπεριλήφθηκε στο Μηχανογραφικό και κανείς φοιτητής δεν εισήχθη σε αυτό. Αν και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος δεν λειτουργεί φέτος μήπως κάποιοι προετοιμάζουν με συνοπτικές διαδικασίες την κατάργηση του Τμήματος, όπως κι αν την ονομάσουν (π.χ. συγχώνευση με το Τμήμα Θεολογίας). Οι καιροί είναι πονηροί εν όψει μάλιστα και του "Καλλικράτη" που έρχεται και για τις πανεπιστημιακές σχολές.

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178