Ρεπορτάζ

Αγάπη και συσσίτιο από τον Αρχιεπίσκοπο- Ιερώνυμος: «Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/12/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  (φωτορεπορτάζ Εspresso)

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο χώρο διανομής συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων   πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, επίσκεψη που ήταν ευχάριστη για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ σε αποκλειστική του δήλωση στην "Espresso" ο αρχιεπίσκοπος, ευχήθηκε μεταξύ άλλων "οι Άγιες μέρες που έρχονται να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα για όλους" .

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην οδό Σοφοκλέους 75 κάνει την εμφάνισή του ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή φθάνουν στο χώρο δεκάδες ανήμποροι συμπολίτες μας για να πάρουν το συσσίτιο, που καθημερινά μοιράζει η Αρχιεπισκοπή. Πολλοί σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την ευχή του. Ο αρχιεπίσκοπος έχει ένα παρηγορητικό λόγο για όλους. Τον πλησιάζει και ένα μικρό παιδί. Ο κ. Ιερώνυμος του χαμογελάει, το χαϊδεύει και κατευθύνεται μαζί του στο χώρο διανομής, όπου  μοίρασε φαγητό σε μερικούς συμπολίτες μας και πρώτα απ΄όλους στο μικρό του φίλο.

" Η δυστυχία και ο πόνος βαραίνει αυτούς τους ανθρώπους καθημερινά. Ειδικά τώρα λίγες μέρες πριν από τις Εορτές των Χριστουγέννων  το βάρος αυτό γίνεται ακόμα ποιο βαρύ. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες αυτούς για να τους απαλύνει και να  ελαφρύνει τον πόνο τους.  Εύχομαι αυτές οι Άγιες μέρες να περάσουν  όσο το δυνατό καλύτερα για όλους". Ο κ. Ιερώνυμος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που μοιράζεται το συσσίτιο, συνομίλησε για λίγο με τους υπευθύνους λαϊκούς και κληρικούς και αφού ευλόγησε το συσσίτιο αποχώρησε λίγα λεπτά αργότερα.      

δείτε περισσότερα »
Οι Ιερές Μητροπόλεις ανέλαβαν υποχρεώσεις του Κράτους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/12/2011

Η κρίση έχει ευαισθητοποιήσει τους μητροπολίτες οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσφέρουν αξιοθαύμαστο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το Κράτος, ανέλαβαν με επιτυχία να το κάνουν οι μητροπόλεις. 

Στο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων καθημερινά σιτίζονται χιλιάδες συμπολίτες μας με την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που έχει φθάσει να μοιράζει περισσότερες από 10.000 μερίδες φαγητού.  Επίσης το τελευταίο διάστημα ασθενοφόρα της Αρχιεπισκοπής με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές τριγυρνούν σε ενορίες και παρέχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε φτωχούς ανθρώπους που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη. Ακόμη  η Αρχιεπισκοπή διαθέτει κατάστημα δωρεάν διάθεσης ρούχων και παπουτσιών στο κέντρο της Αθήνας. 

Η Μητρόπολη Σύρου διαθέτει κάθε μήνα στους ανήμπορους Κυκλαδίτες καλάθι τροφίμων, η μητρόπολη Γλυφάδας σιτίζει καθημερινά εκατοντάδες αδύναμους συμπολίτες μας και ενισχύει οικονομικά άπορες οικογένειες. 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, αντί για δώρα στη γιορτή του, ζήτησε να δώσουν τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολής του.

Στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών ετοιμάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο των Τρικάλων.

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εγκαινίασε στο Αγρίνιο πριν από λίγες μέρες το δικό της «κοινωνικό παντοπωλείο», όπου όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τρόφιμα.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος αύξησε τις μερίδες φαγητού που μοιράζει καθημερινά η Εκκλησία στις 1.600. Επίσης ανέπτυξε τον θεσμό του «κοινωνικού φαρμακείου» και τον «συμβουλευτικό σταθμό».


Προ ημερών ο Μητροπολίτης Σερρών εγκαινίασε το δικό του κοινωνικό παντοπωλείο και μοίρασε κάρτες σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και με αυτές «αγοράζουν» τα τρόφιμα.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί και από τη Μητρόπολη Κηφισίας στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι. Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου εγκαινίασε πριν από μία εβδομάδα κοινωνικό κατάστημα, όπου συγκεντρώνει μεταχειρισμένα ή καινούργια είδη ένδυσης και υπόδυσης, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και φυσικά οι μητροπόλεις που αναφέραμε είναι μερικές από αυτές που βοηθούν τους αδυνάμους, γιατί όλες έχουν αναπτύξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.


  

δείτε περισσότερα »
Προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόδοση ακινήτων της
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/12/2011

Στόχος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι όχι μόνο να στηρίξει το προνοιακό της έργο, αλλά και να το διπλασιάσει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα περίπου εκατό διακατεχόμενα ακίνητα, τα οποία σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Συνόδου, βρίσκονται σε Αθήνα (πολλά στη Βουλιαγμένη), Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται νομίμως στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας, όμως οι δήμοι, οι περισσότεροι καταπατητές, αρνούνται να τα επιστρέψουν στην Εκκλησία.

Αρκετοί ιεράρχες υποστηρίζουν πως η Εκκλησία θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά αυτά τα ακίνητα, η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο. «Μπορούμε, αν εκμεταλλευτούμε αυτά τα ακίνητα, να τονώσουμε το φιλανθρωπικό μας έργο που τόσο απαραίτητο είναι την παρούσα στιγμή», τονίζει ιεράρχης ο οποίος δεν απορρίπτει την ιδέα της προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια,  ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να αποδεσμεύσει άμεσα τα ακίνητα που καταπατούν σήμερα κάποιοι δήμοι. 

δείτε περισσότερα »
Αντιδράσεις αναμένονται από τη Μητρόπολη Μεσογαίας στην απόφαση για δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/11/2011

Στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου προχωρά και ο Δήμος Μαρκόπουλου, μετά από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητηρίου και σε χώρο που ανήκει στο δήμο. Να σημειωθεί πως μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος ΟΤΑ που αποφασίζει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις σε μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και στην Εκκλησία. Εντονες αναμένονται να είναι και οι αντιδράσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαρκόπουλου, «με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα!»

Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. «Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του. 

δείτε περισσότερα »
Ιστοσελίδα με όλες τις εκκλησίες που προσφέρουν συσσίτια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/11/2011

Εκατοντάδες είναι οι εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα που καθημερινά προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό σε απόρους. Σε μια εποχή που οι άποροι και οι άστεγοι πληθαίνουν η εκκλησία παρά τις όποιες οικονομικές  δυσκολίες στέκεται δίπλα στους αδύναμους και τους στηρίζει. Στην  ιστοσελίδα www.helping.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να βοηθήσετε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Το helping.gr είναι ένας νέος δικτυακός τόπος, που ως στόχο έχει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα πηγή πληροφοριών για συνανθρώπους μας που έχουν κάποιο πρόβλημα και αναζητούν βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε ως σκέψη από μια παρέα ανθρώπων, οι οποίοι είναι γνώστες του χώρου του Internet(με τον οποίον ασχολούνται άλλωστε και επαγγελματικά) και έγινε πράξη με τη στήριξη και την ευγενική χορηγία της εταιρίας IPS. Το μοναδικό κίνητρο όλων όσων αφιέρωσαν χρόνο και εναπόθεσαν γνώσεις, για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη σκέψη, είναι η διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους τους και η πίστη ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει καρπούς». Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.ecclesia.gr στη σελίδα «Κοινωνικό έργο».

δείτε περισσότερα »
Τι συμβαίνει με το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/11/2011

(πηγή: thriskeftika.blogspot) Πριν από αρκετό καιρό το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας σε Επείγουσα Ανακοίνωσή του ανέφερε ότι "Ενημερώνουμε τους υποψηφίους για τις εξετάσεις του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, ότι λόγω διοικητικής εκκρεμότητας οι εξετάσεις αναβάλλονται προσωρινά. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση του Τμήματος σχετικά με τις νέες ημερομηνίες και ώρες εξέτασης".

Πέρασε πολύς καιρός από τότε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος καμία νέα Ανακοίνωση δεν ακολούθησε αναφορικά με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Σε ποια "διοικητική εκκρεμότητα" οφειλόταν η αναβολή εκείνη των εξετάσεων; Πρόκειται να λειτουργήσει φέτος ή όχι το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος;

Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν είχε φέτος πρωτοετείς φοιτητές καθώς με απόφαση του τότε Υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου...

το Τμήμα δεν συμπεριλήφθηκε στο Μηχανογραφικό και κανείς φοιτητής δεν εισήχθη σε αυτό. Αν και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος δεν λειτουργεί φέτος μήπως κάποιοι προετοιμάζουν με συνοπτικές διαδικασίες την κατάργηση του Τμήματος, όπως κι αν την ονομάσουν (π.χ. συγχώνευση με το Τμήμα Θεολογίας). Οι καιροί είναι πονηροί εν όψει μάλιστα και του "Καλλικράτη" που έρχεται και για τις πανεπιστημιακές σχολές.

  

δείτε περισσότερα »
Απολογία 35 ωρών για τον μοναχό Αρσένιο-Έρχεται η σειρά του μοναχού Εφραίμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/11/2011

Μετά από μαραθώνια απολογία που διήρκησε 35 ώρες ο μοναχός Αρσένιος  που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ο μοναχός πρέπει να εμφανίζεται κάθε 15 μέρες σε Αστυνομικό τμήμα, ενώ κατέθεσε εγγύηση 200.000 ευρώ. Στις 29 Νοεμβρίου θα κληθεί να απολογηθεί ο μοναχός Εφραίμ που βρίσκεται στη Μόσχα για την Αγία Ζώνη.

Στους δύο αγιορείτες αποδίδονται σειρά πράξεων κακουργηματικού βαθμού, όπως ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις, σε απάτη και νομιμοποίηση εξόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η όλη υπόθεση έχει αφετηρία τη λίμνη Βιστωνίδα και τον ισχυρισμό της Μονής Βατοπεδίου, που επικαλείται τίτλους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ότι είναι στην ιδιοκτησία της. Η υπαγωγή της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα του Δημοσίου είχε ως αποτέλεσμα την παροχή, ως αντάλλαγμα, στη Μονή, άλλων εκτάσεων του Δημοσίου.

Οι δύο αγιορείτες ισχυρίζονται πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς και πως είχαν στόχο την ενίσχυση των οικονομικών της Μονής, ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τη διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.  

δείτε περισσότερα »
Μικρή ανάσα για τους εφημέριους που οφείλουν στεγαστικά δάνεια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/11/2011

"Πάγωμα" των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων και κατά συνέπεια των εφημερίων.
Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια»  και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους εφημέριους και τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους  που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.
Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ. 

δείτε περισσότερα »
«Πονοκέφαλος» για τους Μητροπολίτες η γραφειοκρατία για τους διορισμούς εφημερίων και οι αποσπασμένοι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/11/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Οι μητροπολίτες αυτό το διάστημα έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας, στην προσπάθειά τους να διορίσουν –με καθυστέρηση έτους-εφημέριο  στη μητρόπολή τους.  Πολλοί  μητροπολίτες μετά τη χειροτονία, ακολούθησαν την πεπατημένο οδό, δηλαδή ότι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια: έστελναν μετά τη χειροτονία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ, το σχετικό έγγραφο.  Όμως τα χαρτιά δεν γινόντουσαν δεκτά!

Και αυτό συνέβη γιατί  τα πράγματα άλλαξαν, χωρίς το Υπουργείο Παιδείας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μπει στον κόπο να τους ενημερώσει. Άλλωστε και οι πολιτικές εξελίξεις ήταν απαγορευτικές για κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς υπήρξε επικοινωνία του Συνοδικού Μεγάρου με τα αρμόδια Υπουργεία για να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.  Με λίγα λόγια, η χαρτούρα πάει σύννεφο, από Μητρόπολη σε Υπουργείο και από Υπουργείο σε υπηρεσία, για να καταλήξει και πάλι στη Μητρόπολη η οποία τελικά θα στείλει το διορισμό για δημοσίευση στο ΦΕΚ. Άλαλα τα χείλη των ασεβών!

 

Και μετά από αυτό ήρθε και το νέο που αφορά στους αποσπασμένους λαϊκούς και κληρικούς σε Μητροπόλεις. Από τον Ιανουάριο του 2012 οι  αποσπασμένοι θα πληρώνονται από τον φορέα που υπηρετούν. Δηλαδή από τις μητροπόλεις. Από  την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση-που κάποιοι λένε πως θα ανακληθεί- έχει δημιουργηθεί πανικός γιατί ουδείς αποσπασμένος , μέρες που έρχονται , είναι σίγουρος ότι θα ξαναβρεί τον κωδικό με τον οποίο πληρώνεται από το δημόσιο, όταν θα επιστρέψει στην έδρα του. Από την άλλη και οι μητροπολίτες είναι ανήσυχοι αφού πρέπει να πληρώνουν αποσπασμένους  που υπηρετούν πολλά χρόνια στο δημόσιο και κατά συνέπεια είναι υψηλές οι αποδοχές τους. 

δείτε περισσότερα »
«Φιλί στο στόμα» του... Πάπα με τον ιμάμη-Η διαφήμιση που προκαλεί και εξοργίζει το Βατικανό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/11/2011

Προκλητική καμπάνια λάνσαρε η ιταλική εταιρεία ρούχων Benetton, παρουσιάζοντας τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' να φιλιέται στο στόμα με τον ιμάμη του Αλ 'Αζχαρ στο Κάιρο. Ήδη οι αντιδράσεις από το Βατικανό είναι έντονες. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε «διαβήματα προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός προς το πρόσωπο του Αγίου Πατέρα».

"Πρόκειται για μια σοβαρή έλλειψη σεβασμού προς τον Πάπα, αποτελεί προσβολή για τα συναισθήματα των πιστών, μια σαφή απόδειξη του πώς μπορούν να παραβιαστούν σε μια διαφήμιση, οι θεμελιώδεις κανόνες του σεβασμού προς ένα πρόσωπο για να προσελκύσει την προσοχή μέσω της πρόκλησης" σημείωσε το Βατικανό.

 

Μία ακόμη διαφήμιση της Benetton δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να φιλάει στο στόμα τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζίντα. Η καμπάνια περιλαμβάνει επίσης ένα "φανταστικό" φιλί μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και της Άγγελας Μέρκελ.

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175