Ρεπορτάζ

Επιστολή διαμαρτυρίας του μητροπολίτη Σπάρτης στην Υπουργό Παιδείας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/06/2011

Την έντονη διαμαρτυρία του για την εξαίρεση από το μηχανογραφικό δελτίο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος

Στην επιστολή του ο ιεράρχης αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «χωρίς πρόθεση κινδυνολογίας, θά ἔλεγα ὅτι σήμερα διακυβεύεται τό ποιοτικό καί ὑπαρξιακό ἐν γένει μέλλον τῆς πατρίδας μας» και σε άλλο σημείο: «ἡ κατάργηση τοῦ ἐν λόγω πανεπιστημιακοῦ Θεολογικοῦ Τμήματος θά ἀποτελέσει κατάδηλη συνεισφορά ἐκ μέρους τῆς Πολιτείας στήν ὁλοκληρωτική ἅλωση τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ μας συστήματος καί τελικά τῆς κοινωνίας μας ἀπό ἕναν ἀνθρωπισμό δίχως τό Θεό καί ἄρα χωρίς ἀνθρώπινο πρόσωπο, ἀφοῦ μόνο στά χέρια τοῦ Θεανθρώπου ὑπάρχει καί διασώζεται ὁ ἄνθρωπος».Το  κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως: 

δείτε περισσότερα »
Η διατριβή του αρχιμανδρίτη οδήγησε στην άγνωστη εικόνα και το παλαιό παρεκκλήσι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 04/06/2011

    Το Σάββατο 28-5-2011, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Θωμάς Ανδρέου (φωτο) Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, μετά από σχετική Πρόσκληση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρέστη και ομίλησε εις το Θεολογικό-Μεταπτυχιακό Σεμινάριο, που έλαβε χώρα στην Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών, ‘’Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και με την Σεπτή Ευλογία και παρουσία, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου. Ο π. Θωμάς, εισηγήθηκε το θέμα’’ Βούλγαροι Νεομάρτυρες’’ και ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Ιερού Ναού και της Εικόνος, του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του εξ’ Ιωαννίνων, που αποτελεί μέρος της εργασίας της μεταπτυχιακής του διατριβής. Κατά την διάρκεια της εισηγήσεως του ο Πανοσιολογιώτατος, παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο, φωτογραφικό αντίγραφο της ευρεθείσης Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του Νέου, εξ ‘Ιωαννίνων, (η εικόνα βρέθηκε σε παλαιό Ναό του Αγίου στην περιοχή Αυλώνα Αττικής) την οποίαν και μετά το πέρας της εισηγήσεως δώρισε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, εκ μέρους του Κοσμήτορος και της ομάδος του μεταπτυχιακού τμήματος.

δείτε περισσότερα »
Οδός Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/06/2011

Μετά από πολύμηνες ενέργειες των δημοτικών αρχών του Δήμου Ωρωπού και της κοινότητος Πολυδενδρίου Αττικής, ο δρόμος από την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας ως την...Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ονομάστηκε οδός Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
Το γεγονός αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού στον χώρο αυτό ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ξεκίνησε τα πρώτα βήματα της μοναχικής του ζωής. και είναι ένας από τους κτήτορές της, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικο.
Ευχόμαστε ο Θεός να ενισχύει τις δημοτικές αρχές στο έργο τους ώστε πάντοτε οι ενέργειες και αποφάσεις τους να αποβλέπουν στο πραγματικό καλό και την πνευματική ευημερία του τόπου. (Πηγή:ekdoseisxrysopigi.blogspot.com/) 

δείτε περισσότερα »
Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος, οι φταίχτες και ο νεκροθάπτης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/05/2011

Βάλλει κατά πάντων από το ιστολόγιό του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος:

«Φταίνε: ο Κωνστ. Καραμανλής, ο 2ος, με την απόκρυψη της αλήθειας και με απόδρασή του από τις ευθύνες, καταφεύγοντας στο κόλπο των πρόωρων  εκλογών του 2009! Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου με τα δωράκια στον εαυτό μας με το ανεπανάληπτο εκείνο "είπαμε να κάνουμε και ένα δωράκι στον εαυτό μας, αλλά όχι και περισσότερο από 500 χιλιάδες δραχμές!" Ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου με το γνωστό "λεφτά υπάρχουν!" Ο  Γ. Παπακωνσταντίου, με το ψυχρό πρόσωπο και παγωμένο βλέμμα, ο νεκροθάπτης της οικονομίας της Ελλάδος, ο Υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος άρχισε την καριέρα του με δυο μεγάλα λάθη, δηλ. με την επίκληση "του Τιτανικού" για την Ελλάδα μας και με "το πιστόλι στον κρόταφο" για τους Εταίρους μας!» Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων καλεί τους Έλληνες να ξεσηκωθούν να κατέβουν στις πλατείες, ως αγανακτισμένοι και να κάνουν την ειρηνική τους επανάσταση. Συγκεκριμένα ο κ. Αμβρόσιος τονίζει:    

δείτε περισσότερα »
Ιερείς σε κύκλωμα τοκογλυφίας!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 31/05/2011

Η κοινωνία της Λάρισας είναι ανάστατη από τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες και αφορούν κύκλωμα τοκογλύφων στο οποίο συμμετείχαν δύο ιερείς, εκ των οποίων ο ένας (35 ετών) ήταν και ο εγκέφαλος! Δυστυχώς το ζήσαμε κι αυτό! 

Συγκεκριμένα δύο ιερείς, (35 και 49 ετών) ένας αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής και ένας αθίγγανος συνελήφθησαν χθες από την αστυνομία στην επαρχία Φαρσάλων μετά από καταγγελία άλλου ιερέα ότι τον εκβίαζαν προκειμένου να τους επιστρέψει χρηματικό ποσό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που του είχαν δανείσει.

Σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος, οι προαναφερόμενοι του δάνεισαν 5.000 ευρώ, πριν λίγους μήνες ενώ σήμερα απαιτούσαν να τους επιστρέψει 25.000.Οι ιερείς τοκογλύφοι  «δάνειζαν» στο ποίμνιό τους και τους έβαζαν  να υπογράφουν συναλλαγματικές, πολλαπλάσιας αξίας.

Ο παπάς από τα Φάρσαλα βρέθηκε να δίνει ποσό 5.000 ευρώ και να αναγκάζει το δανειζόμενο πρόσωπο να υπογράφει συναλλαγματική για 9.000 ευρώ, ενώ σε μία άλλη περίπτωση βρέθηκε να «προσφέρει» 3.500 ευρώ και να αναγκάζει να του υπογράψουν για 8.000 ευρώ. Σε μία τρίτη περίπτωση, εκείνη που ήταν και η «φαρμακερή», ο εν λόγω παπάς έδωσε το ποσό των 5.000 ευρώ και ζήτησε να υπογραφούν 12.000 ευρώ τα οποία αργότερα έκανε 25.000 ευρώ! Το ραντεβού ορίστηκε  στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου εμφανίστηκαν δύο άτομα Αλβανικής υπηκοότητας για να παραλάβουν τα χρήματα για λογαριασμό του 35χρονου ιερέα.

δείτε περισσότερα »
Η παρέλαση που ματώνει τις ψυχές των Ελλήνων (φωτογραφίες)
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/05/2011

(Αντιγραφή-χωρίς σχόλια- από τα Tourkinanea): «Υπέροχοι εορτασμοί για την 558η επέτειο από την άλωση στην πύλη του Βελιγραδίου.Οι εορτασμοί για την 558η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης άρχισαν με επίσκεψη στο τζαμί-Φατίχ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ. Μιλώντας μετά την επίσκεψη ο δήμαρχος Καντίρ Τορμπάς δήλωσε πως ¨Αυτή η πόλη με τον Πορθητή Σουλτάνο Μεχμέτ έγινε μια τουρκική, μια οθωμανική πόλη και πήρε σημαντική θέση στην διακυβέρνηση του κόσμου.

Στην επίσκεψη στο τάφο του Πορθητή Σουλτάνου Μεχμέτ μετείχαν ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Χουσείν Αβνί Μουτλού, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τορμπάς, ο υποδιοικητής του φρουραρχείου αντιστράτηγος Ταϊφούν Οζντέν, ο δήμαρχος του δήμου Φατίχ-Μουσταφά Ντεμίρ, και τα εγγόνια του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αμπντουλχαμίτ, Ορχάν Οσμάνογλου και Αμπντουλχαμίτ Καγιχάν Οσμάνογλου.

Μετά την επίσκεψη στον τάφο μιλώντας στους δημοσιογράφους ο νομάρχης Χουσείν Αβνί Μουτλού είπε πως «Τιμάμε τον Πορθητή Σουλτάνο Μεχμέτ Χαν και τους άγιους προγόνους μας διότι κατέκτησαν και μας άφησαν την Κωνσταντινούπολη, μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου» . 

δείτε περισσότερα »
Νέο διαδικτυακό περιοδικό "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ"
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/05/2011

Ο Σύλλογος Φίλων τηςΜονής Βατοπαιδίου σας παρουσιάζει το νέο διαδικτυακό περιοδικό "Πεμπτουσία" www.pemptousia.com . Το ποιοτικό αυτό έντυπο που ήταν βασισμένο στο περιεκτικό τρίπτυχο "Πολιτισμός – Επιστήμες – Θρησκεία" και που επί εννέα συναπτά έτη είχε ευρεία κυκλοφορία και ανταπόκριση, τώρα πλέον επανακυκλοφορεί ανανεωμένο διαδικτυακά.

Θα τροφοδοτείται συνεχώς με νέο υλικό από καταξιωμένους αρθρογράφους και ειδήμονες στον χώρο της επιστήμης τους.Αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, το διαδικτυακό περιοδικό "Πεμπτουσία" θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση, ενώ θα προσφέρει, εκτός από τα γραπτά άρθρα και άφθονο οπτικοακουστικό υλικό (ομιλίες, μουσική, αποκλειστικές συνεντεύξεις, ταινίες, ντοκιμαντέρ αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος video clips). 

δείτε περισσότερα »
Διαφωνεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων με την «εικαζόμενη συναίνεση»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/05/2011

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) εξέτασαν τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή.

Ο Ε.Ο.Μ., ο κατά νόμο σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού. Με το παρόν κοινοποιεί ευρύτερα τις θέσεις του, μετά την έγκαιρη γνωστοποίηση τους στον Υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, τρία σημεία του Νομοσχεδίου μας βρίσκουν αντίθετους:

1. Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των. Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του. 

δείτε περισσότερα »
«Αν η Εκκλησία αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών τότε το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει την περιουσία της Εκκλησίας»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/05/2011

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, ανέφερε προς το «ierovima», ότι «δεν πρόκειται  να υπάρξει περικοπή των μισθών των κληρικών ή να αναλάβει η Εκκλησία μέρος της μισθοδοσίας τους, αλλά ό,τι θα ισχύσει για το σύνολο των Δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύσει και για τους κληρικούς. Αν η Εκκλησία αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών τότε το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει την περιουσία της Εκκλησίας». 

Η διευκρίνιση αυτή έγινε με αφορμή δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίοδο νέας αυστηρής λιτότητας εισέρχεται το Δημόσιο με περικοπές αμοιβών και  όλους τους υπαλλήλους, ακόμη και «κούρεμα»του 50% των μισθών των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει να καλύψει με δικούς της πόρους η Εκκλησία. Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατά τις πληροφορίες αποδέχθηκε η τρόικακαι θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο,προβλέπει πάγωμα κάθε πρόσληψης ως και το 2015, μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές από το 2012, σταδιακή αποχώρηση όλων των συμβασιούχωνως το 2015, κατάργηση μονίμων θέσεων στο Δημόσιο και κλείσιμο των ΔΕΚΟ και των ΝομικώνΠροσώπων Δημοσίου Δικαίου που δεν θα κριθούν «βιώσιμα». (Το Βήμα της Κυριακής –Ζ. Τσώλης) 

δείτε περισσότερα »
Ισχύει η εικαζόμενη συναίνεση στη δωρεά οργάνων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/05/2011

«Να μην ισχύσει η «εικαζόμενη συναίνεση» στη δωρεά οργάνων, που προωθείται με το σχετικό νομοσχέδιο»,είχε ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από τον Πρωθυπουργό στη τελευταία συνάντησή τους και σύμφωνα με τις ιδιες πληροφορίες  το αίτημα αυτό θα γινόταν δεκτό.

Όμως, σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και με αυτό , ορίζεται πως η αφαίρεση οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο, επιτρέπεται, εφ’ όσον ο ίδιος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του όσο ζούσε (ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο), διευρύνονται οι κατηγορίες των προσώπων που μπορούν να γίνουν ζώντες δότες οργάνων (πλέον προβλέπεται η δυνατότητα για συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού, ή πρόσωπα με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ή προσωπική σχέση), προβλέπεται ο τρόπος απόδειξης της συναίνεσης του ζώντος δότη και επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από ανήλικο θανόντα δότη εφόσον συναινούν οι ασκούντες την γονική μέριμνα.

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156