Ρεπορτάζ

Επιστολή Αγιορειτών στον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/12/2011

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, καθ' ύλην αρμόδιο για θέματα της Αθωνικής Πολιτείας, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης εναντίον του ηγουμένου του Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας χαρακτηρίζει ανάρμοστους τους χειρισμούς της Πολιτείας όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και υπογραμμίζει πως δεν θα ήταν υπερβολικό να τονιστεί ότι το Άγιον Όρος έζησε πρωτοφανείς και αήθεις καταστάσεις στην ιστορία, την ιερότητα και τον ησυχαστικό χαρακτήρα του.

Η Ιερά Κοινότητα ζητεί την παρέμβαση του επόπτη υπουργού προς τις αρμόδιες αρχές για την αποτροπή στο μέλλον τέτοιων θλιβερών, όπως τα χαρακτηρίζει, γεγονότων αλλά και για την πιστή τήρηση σε παρόμοιες περιπτώσεις των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη.

Ειδικότερα, επ' αυτού σημειώνει ότι κατά την εκτέλεση τόσο σοβαρών και ευαίσθητων αποφάσεων πρέπει να παρίσταται και ο διοικητής του Αγίου Όρους, ώστε από κοινού με την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Επιστασία να φροντίζει για τον σεβασμό της μοναχικής ιδιότητας και την αποφυγή της διαπόμπευσης και εξευτελισμού του προσώπου, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, τον σκανδαλισμό και τον διχασμό της κοινής γνώμης. (πηγή tovima.gr)

 

  

δείτε περισσότερα »
«Ιεροί εφοπλιστές» στο Άγιον Όρος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/12/2011

(πηγή: zougla.gr-ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος) 

 

Ιερές «μπίζνες» με φωτογραφικούς διαγωνισμούς υπό τη σκέπη της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας λαμβάνουν χώρα στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Ρασοφόροι εφοπλιστές, «ιερές» ναυτιλιακές εταιρείες και στημένες προκηρύξεις συνθέτουν το παζλ της διαπλοκής, που ακούει στο όνομα «δρομολογιακές γραμμές» του Αγίου Όρους.

Από το ρεπορτάζ της zougla.gr προκύπτει ότι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, εκτός από τη… νηστεία, την προσευχή και την κατάνυξη, ασχολείται και με ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Διατηρεί στην κατοχή της ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως μειοδότης σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Ναυτιλίας και ω του θαύματος (!) είναι η μοναδική που προκρίνεται, παραγκωνίζοντας με σχετική ευκολία όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές
.

 

 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Αργολίδος: Χριστουγεννιάτικη εορτή κατηχητικών σχολείων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/12/2011

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Η εκδήλωση έγινε στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Ζωοδόχου πηγής  Δαλαμανάρας.  Περιελάμβανε  Ποιήματα Κάλαντα και τραγούδια από τα παιδιά των κατηχητικών  καθώς και Δώρα και κεράσματα από τους διοργανωτές. Κατά την εορτή των κατηχητικών τα μικρά παιδιά έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους τραγούδησαν διάφορα τραγούδια και έπαιξαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την γέννηση του κυρίου μας. Κατόπιν ακολούθησε  επίκαιρη ομιλία απόν την εκπρόσωπο του συλλόγου Η αγκαλιά την κα. Χ. Φιλιππή καθώς και τον ιερέα της ενορίας στην Δαλαμανάρα πατέρα Ιωάννη Καλαϊτζή.
Η εκδήλωση είχε στόχο  να αναδείξει την εορτή των αναιρεθέντων 14.000 νηπίων υπό του Ηρώδου, να ευαισθητοποιήσει γονείς και παιδιά στο πρόβλημα του αγέννητου παιδιού και της απροστάτευτης μητέρας καθώς και να συγκεντρώσει αναγκαίο υλικό για την λειτουργία του συλλόγου «η αγκαλιά», που μεριμνά για φτωχά βρέφη και τις μητέρες τους . 

δείτε περισσότερα »
Χάρη για τον Εφραίμ, ζητά ο Πατριάρχης Μόσχας από τον Παπούλια
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/12/2011

Την απελευθέρωση του ηγούμενου Εφραίμ ζήτα ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος με μήνυμα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο Πατριάρχης στο μήνυμά του εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις, που καταφθάνουν από την Ελλάδα γύρω από την προφυλάκιση του ηγουμένου της αθωνικής Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

 «Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου», αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση».  

δείτε περισσότερα »
Το σκεπτικό του βουλεύματος για τον Εφραίμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/12/2011

(πηγή imerisiaonline) Επιτηδευμένο σχεδιασμό και εκτέλεση των εγκλημάτων καταλογίζουν στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου οι Εφέτες που τον έκριναν προφυλακιστέο, χαρακτηρίζοντάς τον ως άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος (αριθμ. 3682/2011), όπου γίνεται αποδεκτή η θέση της ανακρίτριας της υπόθεσης για προσωρινή κράτηση, αναφέρεται πως ο ηγούμενος Εφραίμ «είναι άτομο με ροπή στην εγκληματική δράση, ως στοιχείο της προσωπικότητας του, ενεργώντας επιτήδεια και μεθοδευμένα».

Οι Εφέτες θεωρούν επίσης πως ο κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι υπαρκτός: «...ενόψει του ότι ο κατηγορούμενος, που ήταν ο ιθύνων νους και εμπνευστής των ως άνω πράξεων, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιότητα του καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, υπάρχει κίνδυνος να εκμεταλλευθεί πάλι την ιδιότητά του αυτή για την διάπραξη και άλλων πράξεων συναφών με αυτές, που με το κατηγορητήριο του αποδίδονται ότι έχει διαπράξει».

Επισημαίνουν ακόμη ότι είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεση...  

δείτε περισσότερα »
Η Ελλάδα καταδικάζει την απαράδεκτη παρέμβαση της Ρωσίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/12/2011

Αυστηρή απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  στις αιτιάσεις που διατύπωσε η Μόσχα περί μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση της προφυλάκισης Εφραίμ, ο οποίος κρατείται μόνος σε κελί της πτέρυγας «6» των φυλακών Κορυδαλλού. Τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα έχει γίνει στόχος της Ρωσικής διπλωματίας η οποία επιχειρεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας στη χώρα μας ενώ παρεμβαίνει στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, η πλήρης δήλωση του οποίου έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων». 

δείτε περισσότερα »
Εφραίμ: «Πού βρίσκεται ο ιερός ναός των φυλακών;»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/12/2011

Υπό τα χειροκροτήματα και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης ολιγομελούς ομάδας υποστηρικτών του, ο ηγούμενος Εφραίμ οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, έχοντας προηγουμένως διανυκτερεύσει στη ΓΑΔΑ. Ο Εφραίμ βρίσκεται στην ΣΤ΄Πτέρυγα των φυλακών στο κελί 2, μόνος του και το πρώτο που ζήτησε να πληροφορηθεί από τους δεσμοφύλακες, ήταν «Πού βρίσκεται ο Ναός των φυλακών».

Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» για την προφυλάκισή του εγκαλώντας τις ελληνικές δικαστικές αρχές για έλλειψη σεβασμού σε αποφάσεις και συστάσεις του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι συνήγοροί του Εφραίμ, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων, αντικρούοντας με επιχειρήματα τους λόγους που κρίθηκε ο εντολέας τους προσωρινά κρατούμενος. (φωτο Έθνος) 

δείτε περισσότερα »
Οικονομία στις... ευχές ζήτησε η Ιερά Σύνοδος από τους Μητροπολίτες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/12/2011

Η Ιερά Σύνοδος αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της οικονομικής κρίσης ζήτησε με Εγκύκλιό της από τους Μητροπολίτες να κάνουν οικονομία στις …ευχές. Για την ακρίβεια ζήτησε να μην αποστέλλονται ευχετήριες κάρτες από τις Μητροπόλεις και τα ταχυδρομικά έξοδα να γίνουν μέρος της βοήθειας προς τους αδύναμους. Έτσι οι μητροπολίτες φέτος αρκέστηκαν στην αποστολή μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων για να ανταλλάξουν ευχές μεταξύ τους ενώ όσοι εκ των μητροπολιτών «αγνόησαν» την Εγκύκλιο, πλήρωσαν από τις αποδοχές τους τα ταχυδρομικά έξοδα για να μην επιβαρύνουν το ταμείο της μητροπόλεώς τους.

 

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μητροπόλεις και την περίοδο των Χριστουγέννων βοήθησαν και βοηθούν σε μεγάλο βαθμό όσους έχουν ανάγκη. 

δείτε περισσότερα »
Ο Εφραίμ οδεύει για το κελί του μαρτυρίου του-Μητροπολίτες θα τον επισκεφθούν στον Κορυδαλλό
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 27/12/2011

Για την Αθήνα αναχώρησε οδικώς λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο ηγούμενος Εφραίμ συνοδευόμενος από αστυνομικούς. Λίγο πριν τις 8 το απόγευμα, εκτός απροόπτου, ο ηγούμενος θα βρίσκεται στο Εφετείο και στη συνέχεια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για δακτυλοσκόπηση. Είναι άγνωστο αν θα κρατηθεί στα κελιά του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ ή αν διακομισθεί σε νοσοκομείο. Αύριο το πρωΐ θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Εφραίμ υπομένει με καρτερικότητα τις εξελίξεις ενώ οι συνήγοροί του θα καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισής του.

Αρκετοί μητροπολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθούν τον ηγούμενο «στο κελί του μαρτυρίου του, στον Κορυδαλλό» ή στο νοσοκομείο των φυλακών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για την αναίρεση του βουλεύματος τού Συμβουλίου Εφετών με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, ζητάει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης πολιτείας τον διαβεβαιώνει ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης η καθ' ημάς Ιερά Κοινότητα παρέχει την διαβεβαίωσιν και εγγυάται την παραμονήν του Γέροντος Εφραίμ εντός Μονής».

Η επιστολή συντάχθηκε στο πλαίσιο της απόφασης της Ιεράς Κοινότητας που ελήφη στην χθεσινή σύνοδό της στις Καρυές. 

δείτε περισσότερα »
Αίτηση αποφυλάκισης θα καταθέσει ο ηγούμενος Εφραίμ - Σιωπή από το Φανάρι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/12/2011

Ο εκκλησιαστικός κόσμος καταδικάζει την απόφαση για προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ ενώ από την πλευρά του ο δικαστικός κόσμος τονίζει ότι «όσοι δεν γνωρίζουν τι αναφέρει η δικογραφία δεν έχουν έγκυρο λόγο».

Οι δικηγόροι του ηγούμενου θα υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης, ενώ την Τετάρτη ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εισαγγελέως Εφετών στην Αθήνα, ο οποίος και θα αποφασίσει σε ποια φυλακή θα οδηγηθεί ο κ. Εφραίμ. Πάντως εκκλησιαστικά πρόσωπα, οδηγούνται συνήθως στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Εκτός απροόπτου ο ηγούμενος Εφραίμ θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την Τρίτη το πρωΐ και εκεί οι ιατροί θα ρυθμίσουν το σάκχαρο του ηγουμένου ενώ εκεί θα κριθεί πότε θα μεταφερθεί στην Αθήνα ο ηγούμενος.

Στο μεταξύ στη Μονή Βατοπαιδίου εκτός από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκο Βελόπουλο, βρίσκεται και ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης. 

 

Στο μεταξύ μέχρι και σήμερα και ενώ η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους αποφάσισε να στηρίξει τον Εφραίμ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει πάρει θέση. Συνεργάτες του Γέροντα βρίσκονται σε επαφή με το Φανάρι και προσπαθούν να πείσουν τους συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου να κάνει κάποια δήλωση στήριξης του ηγουμένου της Μονής. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175