Ρεπορτάζ

Σκληρή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις δύο μοναχές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/02/2012

Με απόφαση του Παναγιότατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματα τους και με εντολή του ιδίου να εγκαταλείψουν τα Ιερά Χώματα της Πάτμου, η ηγουμένη και η εκκλησιάρχισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Πάτμο.

Σύμφωμα με πληροφορίες  του patmostimes, ο Παναγιότατος προτρέπει τον άγιο καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχο, να κάνει ότι χρειάζεται για την αναχώρηση τους από την Ιερά Νήσο και να μεριμνήσει για τη συνέχιση της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, με την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 μοναζουσών από την γυναικεία Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία σύμφωνα με εκκλησιαστικούς και άλλους κύκλους, διότι στο πρόσφατο παρελθόν, συγκεκριμένα το 2010 τους είχε επιβάλει για ένα οκτάμηνο ακοινωνησία, επειδή δημοσίευσαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), 4 - 5 τροποποιήσεις του κανονισμού λειτουργίας της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, χωρίς την έγκριση της διοικητικής τους αρχής , του Εξάρχου.

Προφανώς για τη σημερινή απόφαση συνέβαλλαν τα τελευταία γεγονότα στο λιβάδι Καλογήρων.

Ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος, οργάνωσε δύο επιτροπές για να καταγράψουν και να παραλάβουν τα κειμήλια και την περιουσία της Ζωοδόχου Πηγής .

Η επιτροπή καταγραφής, που ήδη ξεκίνησε το έργο της απαρτίζεται από τους ειδικούς πατέρες της εξαρχίας, π. Γεώργιο Κανιαρό, Γρηγόρη Σελιανίτη και τον συντηρητή Γιάννη Σωτηρίου. Η επιτροπή παραλαβής από τον καθολικό οικονόμο π. Πολύκαρπο Γρύλλη, τον εφημέριο Ιουστινιανό Χιρμπάκη και τον διάκονο π. Βαρθολομαίο Σιαρλή.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη καταγραφή των κειμηλίων από την Αρχαιολογία και απ ότι καταλαβαίνουμε αυτή θα αποτελέσει επικαιροποίηση της.

Την απόφαση του Πατριάρχη δέχθηκαν με ψυχραιμία και υπακοή οι δύο μοναχές. Ζήτησαν μόνο να απολογηθούν στον Πατριάρχη, αλλά απ ότι πληροφορούμεθα , δεν υπάρχουν περιθώρια γι αυτό και ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Πάτμο και να μετοικίσουν στη Ρόδο. (Πηγή: patmostimes)

  

δείτε περισσότερα »
Η Άγκυρα ικανοποιεί πάγιο αίτημα του Πατριαρχείου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/02/2012

 «Εξαιρετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν οι ιμβριακοί σύλλογοι την απόφαση των τουρκικών αρχών να προχωρήσουν σε ίδρυση τελωνείων στην Ιμβρο και την Τένεδο. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στο υπ΄αριθμ. 28150 φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της χώρας, έγινε δεκτή με ικανοποίηση καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ελλήνων αλλά και του Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με τους ιμβριακούς Συλλόγους «με την εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς το εξωτερικό. Αυτό οδηγεί στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των Πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού,

δείτε περισσότερα »
Δραματικές μειώσεις και στους μισθούς αρχιερέων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/02/2012

Δραματικές μειώσεις θα υποστούν στους μισθούς τους και οι αρχιερείς, οι οποίοι υπάγονται στο ειδικό μισθολόγιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος όρος μεικτών μηνιαίων αποδοχών (συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων αμοιβών ) των 85 αρχιερέων ανέρχεται στο ποσό των  πέντε εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Μεγάλοι «χαμένοι» αναμένεται να είναι οι υψηλόμισθοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα χάσουν ακόμα και το 20% των αποδοχών τους.

Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και τα μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. 

δείτε περισσότερα »
Περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μακεδονία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 15/02/2012

Πόλεις και περιοχές της Μακεδονίας θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Μάιο αλλά και τον Οκτώβριο του 2012 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Κοζάνη μέσα στο Μάιο προκειμένου να εγκαινιάσει το Επισκοπείο, αλλά και την Καστοριά, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.

Την Μητρόπολη Καστορίας θα επισκεφθεί ο Πατριάρχης επ΄ευκαιρία και της αγιοκατατάξεως της Αγίας Γερόντισσας Σοφίας, που ασκήθηκε στο Μοναστήρι της Κλεισούρας. Την Γερόντισσα Σοφία το Οικουμενικό Πατριαρχείο,μετά από απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, συναρίθμησε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η μνήμη της τιμάται στις 6 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί επισήμως τις Σέρρες από 20 έως 24 Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα του δήμους Σιντικής και Ηράκλειας, μετά από πρόσκληση των εκεί δημάρχων. Τότε ο Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυναν η ηγουμένη Ιακώβη και ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. 

δείτε περισσότερα »
Υπό διωγμό η προσευχή σε δημόσιους χώρους στην Αγγλία!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 14/02/2012

(Του Πρωτοπρ. Αναστάσιου Δ. Σαλαπάτα –Λονδίνο)

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο εξέτασε την προηγούμενη Παρασκευή μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, η οποία αφορούσε την προσευχή σε δημαρχιακούς χώρους όπου γίνονται συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Ο δικαστής αποφάσισε τελικά πως οι προσευχές που γίνονται στη διάρκεια επίσημων συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στην Αγγλία είναι παράνομες. Επέτρεψε όμως το δικαίωμα σε έφεση. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έκανε ο Εθνικός Κοσμικός Σύλλογος και ο άθεος Δημοτικός Σύμβουλος CliveBone.

Ο πρώην Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος του CanterburyΛόρδος Careyτου Clifton σχολίασε πως «Η απόφαση αυτή σημαίνει την περιθωριοποίηση του Χριστιανισμού. Ανατριχιάζω με αυτό το γεγονός. Φαίνεται να φιμώνεται η χριστιανική φωνή και ανησυχώ πολύ με τους κινδύνους που φέρνει η υφέρπουσα εκκοσμίκευση».

Ο Σύλλογος των Κοσμικών εξετάζει τώρα την πρόταση να φέρει στα δικαστήρια... 

δείτε περισσότερα »
Δεν αξίζει να χειροτονηθεί Επίσκοπος ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/02/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Η φυσιογνωμία του ασκητική, λες και ξεπήδησε από βυζαντινή αγιογραφία. Μόνη του περιουσία το τριμμένο ράσο του και ο ταπεινός σταυρός που κοσμεί το στέρνο του.

Τον αποκαλούν, και όχι άδικα, «καλό Σαμαρείτη» των απανταχού της γης φυλακισμένων. Ο ίδιος λιτοδίαιτος, αρκείται σ’ ένα πιάτο όσπρια, όποτε βρίσκει χρόνο. Γιατί ο νους του δεν γαληνεύει όσο σκέφτεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που στοιβαγμένοι στις τσιμεντένιες τρώγλες των σύγχρονων φυλακών προσεύχονται για μια χείρα βοηθείας.

Τριάντα τρία χρόνια δράσης και αγώνα για την αποφυλάκιση των ανά κόσμο κρατουμένων μετρά ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο Ελληνας «Φραγκίσκος της Ασίζης» όπως αρκετοί τον φωνάζουν. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια μπόρεσε να δώσει το πολυπόθητο χαρτί της ελευθερίας σε περισσότερους από 15.000 τρόφιμους των σωφρονιστικών καταστημάτων της Ελλάδος, της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμη και της Αυστραλίας.

 

Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος; Μήπως ήρθε η ώρα να χειροτονηθεί Επίσκοπος;

 

Και αυτό όχι γιατί θα το ήθελε ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος, αλλά γιατί ανάμεσα στους κληρικούς υπάρχουν άξιοι που ξεχνιούνται.

 

Είναι και αυτοί θύματα της πνευματικής κρίσης που περνάμε, κρίση που επισημαίνουν στα κηρύγματά τους όλοι οι ιεράρχες. Να λοιπόν μία ευκαιρία για τους αρχιερείς να δείξουν το δρόμο

δείτε περισσότερα »
Κλέβουν από τις εκκλησίες το λάδι για τα καντήλια!
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/02/2012

Στο στόχαστρο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες οι εκκλησίες στο νομό Ηλείας. Οι κλέφτες έχουν «χτυπήσει» τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις στον Κάμπο και σε μιαορεινά, μην αφήνοντας ούτε, τάματα, ούτε παγκάρια, ούτε δισκοπότηρα.

Στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη στην Αμαλιάδα οι ιερόσυλοι μπήκαν από το πλάι στο ναό και τα ρήμαξαν όλα. Έκοψαν το λουκέτο της πόρτας «μπούκαραν» και άρχισαν το πλιάτσικο.

Πήραν δύο Δισκοπότηρα, δύο θυμιατά, άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, πενήντα ευρώ από το παγκάρι και … δύο τενεκέδες με ελαιόλαδο βάρους 40 κιλών που υπήρχαν στην αποθήκη για το λάδι των καντηλιών.

Στις Μηλιές οι δράστες μπήκαν στο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη και έσπασαν τρεις κλειδαριές για να καταφέρουν να πάρουν το περιεχόμενο από το παγκάρι, δηλαδή το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής στο Στρούσι οι κλέφτες μπήκαν με στόχο το παγκάρι. Πήραν χίλια ευρώ που βρήκαν σε αυτό αλλά συνέχισαν στα τάματα όπου πήραν δαχτυλίδια, λαβίδες και λόγχες συνολικής αξίας 1400 ευρώ.

Στον Αμπελόκαμπο οι ιερόσυλοι έβαλαν στο στόχαστρο τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής όπου άρπαξαν τα τάματα από την εικόνα της Αγίας Παρασκευής αξίας 1.000 ευρώ.

Άλλο κρούσμα υπήρχε και στο Σταφιδόκαμπο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου οι δράστες έκλεψαν το Άγιο Δισκοπότηρο.

Πηγή: ilialive

δείτε περισσότερα »
Προίκα σε παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/02/2012

Εκ της Ι. Μητροπόλεως-Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17.00’ μ.μ. σας προσκαλούμε στο Γηροκομείο Ανδρών Κορίνθου «ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» προκειμένου να συμμετάσχετε στην καθιερωμένη Εκδήλωση Προικοδοσίας για τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια), της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Εφέτος θα προσφερθεί το ποσόν των 64.000,00 Ευρώ σε Βιβλιάρια των 1.000,00 ευρώ σε 64 παιδιά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. 
    
Πριν την Εκδήλωση θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου, με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας, προς τιμήν των Αγίων Αποστόλων και συνεργατών του Προστάτου και Ιδρυτού της Εκκλησίας μας Αποστόλου Παύλου, Ακύλλα και Πρισκίλλης, προστατών της Χριστιανικής συζυγικής ζωής.
    
Η θετική ανταπόκριση των Χριστιανών μας στην πρόσκλησή μας θα αποτελέσει ενθαρρυντική ενίσχυση στο έργο της φιλανθρωπίας
της τοπικής μας Εκκλησίας, συμπαράσταση στις οικογένειες των προικοδοτουμένων παιδιών, τιμή στα ίδια τα παιδιά, αλλά και αφορμή για να επισκεφθείτε τούς γέροντες τροφί-μους του Γηροκομείου μας, όπως απαιτούν οι δύσκολες ημέρες που διερχόμαστε. Γι᾿ αυτό  η παρουσία σας θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα. 

δείτε περισσότερα »
Πρώτα στον πνευματικό του και μετά στο Προεδρικό με τον Άγιο Νεκτάριο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/02/2012

Με δώρο μια εικόνα προσήλθε πριν λίγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης στο Προεδρικό Μέγαρο για την συνάντηση την οποία ζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Η συζήτηση που έγινε μπροστά στις κάμερες ήταν θρησκευτικού περιεχομένου και για τον λόγο αυτό αναρτούμε την είδηση στο “ierovima”.

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, την οποία του την δώρισε με τη σειρά του ο πνευματικός του όπως είπε, τον οποίο επισκέφθηκε πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πνευματικός του κ. Καρατζαφέρη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρακάλεσε να δώσει την εικόνα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ξέρουμε, όπως είπε, ότι είναι ευσεβής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τον κ. Καρατζαφέρη «Λέτε να μας βοηθήσει αυτό;» και ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και του Θεού».


 

δείτε περισσότερα »
Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ηγούμενος Εφραίμ
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/02/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των φυλακών Κορυδαλλού τέλεσε σήμερα το πρωΐ ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ, με αφορμή την εορτή της μνήμης του Αγίου Εφραίμ (παλαιό ημερολόγιο).

Σύμφωνα με πληροφορίες του "ierovima", στο πλευρό του ο άγων τα ονομαστήριά του ηγούμενος, είχε εφημέριο της Ι.Μ Νικαίας, τον διάκονο του αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου π. Επιφάνιο καθώς και μοναχούς από τη Μονή Βατοπαιδίου. Συμπροσευχόμενος ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179