Ρεπορτάζ

Αναδάσωση και μετά φωτοβολταϊκά για την Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/03/2012

Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.500 στρεμμάτων από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη, αφού προηγηθεί αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων με έξοδα της Εκκλησίας στο Πεντελικόν Όρος, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW.

δείτε περισσότερα »
Το ξωκλήσι που ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών- φωτογραφίες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/03/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο επί αιώνες, περνάνε από μπροστά του χιλιάδες αυτοκίνητα και εκατοντάδες πεζοί. Όμως ελάχιστοι γυρίζουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν τον ασημί τρούλο του και να κάνουν το σταυρό τους. Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, ένα ξωκλήσι που στέκεται εκεί στον Κηφισσό, αγέρωχο σε πείσμα των αιώνων και όλων εκείνων που προσπάθησαν να το γκρεμίσουν…

 

Ένα βυζαντινό Ναΰδριο παλαιά κατακόμβη, στην είσοδο του ΚΤΕΛ Κηφισσού, πολύ όμορφο και αρχαίο, ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών. Έσπασε μία πρώτη μικρή μπολντόζα και στην συνέχεια μία μεγαλύτερη. Τρομοκρατήθηκαν και το άφησαν στην θέση του.

 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στον σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στην ανατολική όχθη του Κηφισού, και σε υπόγεια θέση λόγω της οικοδομικής διαρρύθμισης της περιοχής. Χρονολογείται από τον 16ο ή τον 17ο αιώνα.

 

 Πρόκειται για μικρό μονόκλιτο ιερό ναό βασιλικού ρυθμού, με τρούλο. Ο νάρθηκας εξέχει και στις δύο πλευρές του κυρίως ναού. Η στέγη του ιερού είναι ημικυκλική. Στον τρούλο υπάρχουν παράθυρα για τον φωτισμό του εσωτερικού του ναού. Το 1907 έγιναν έργα απελευθερωτικής ανασκαφής και επιδιορθώσεις.

  

δείτε περισσότερα »
Συγκλονιστική φωτογραφία: Η σορός του μακαριστού Πατριάρχη Σενούντα Γ΄στο θρόνο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/03/2012

Χιλιάδες Κόπτες προσέρχονταν από το πρωΐ στον καθεδρικό ναό του Καΐρου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πατριάρχη τους, η σορός του οποίου βρισκόταν τοποθετημένη στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Η κηδεία του μακαριστού Προκαθημένου θα γίνει την Τρίτη.

Ο για περισσότερα από 40 χρόνια Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, Σενούντα Γ΄ πέθανε σε ηλικία 89 ετών.Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971. Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971. Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971.  

Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα στο συκώτι και τους πνεύμονες και πολλές φορές χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο εξωτερικό.  

δείτε περισσότερα »
Μυστήρια παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουΐλιαμς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2012

(από το ιστολόγιο του πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα-Λονδίνο)

Χθες ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Αγγλικανικής Κοινωνίας η παραίτηση του 104ου Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Δρα Ρόουαν Ουΐλιαμς. Η παραίτηση δόθηκε μεν στην δημοσιότητα χθες, θα ισχύσει όμως από το τέλος του 2012.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πνευματικού ηγέτη 77 εκατομμυρίων Αγγλικανών παγκοσμίως, παράλληλα με την είδηση πως από τον Ιανουάριο 2013 αναλαμβάνει καθήκοντα Κοσμήτορα στο Κολέγιο Magdalene του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ.

Οι διάφοροι εκκλησιαστικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να κάνουν πολλές υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν έναν εξαιρετικά μορφωμένο, καλλιεργημένο και πνευματικό άνθρωπο στην παραίτηση από αυτή την περίοπτη θέση, την οποία κράτησε για 10 χρόνια.

 

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετώπισε  

δείτε περισσότερα »
Λάθη ηγουμένων σε βάρος ορθοδόξων Ελλήνων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2012

Σε πολλά μοναστήρια εδώ και χρόνια εργάζονται μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή έξω από τα μοναστήρια υπάρχουν άνεργοι χιλιάδες έλληνες. Δεν κατανοούμε τους λόγους που οι ηγούμενοι επιλέγουν μετανάστες (στην πλειονότητά τους μάλιστα μουσουλμάνους)  για τις χειρονακτικές εργασίες των μοναστηριών, και απορούμε γιατί δεν επιλέγουν ορθόδοξους έλληνες που με τον οβολό τους στηρίζουν αιώνες τώρα τα μοναστήρια.

 

Το «ierovima» έχει δεχθεί ηλεκτρονικά μηνύματα σύμφωνα με τα οποία ηγούμενοι μοναστηριών στην Αρκαδία, τη Φθιώτιδα, την Ηλεία κ.α. απασχολούν μόνο μετανάστες, κατά προτίμηση αλβανούς και αρνούνται να δώσουν εργασία σε έλληνες. Αν οι καταγγελίες αληθεύουν, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τα μοναστήρια μας, ή μάλλον με αυτούς που τα διαχειρίζονται. 

δείτε περισσότερα »
Κληρικοί κατά του ενιαίου μισθολογίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/03/2012

Να ακυρώσουν την εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους κατά 70% από τη δεύτερη θέση την οποία κατέχουν ζητούν  κληρικοί, οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον δημόσιο τομέα. 
 
Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων», ζητούν την ακύρωση της εγκυκλίου η οποία προβλέπει ότι θα λαμβάνουν μόνο το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται.
 
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι κληρικοί που κατέχουν παράλληλα και υπαλληλική θέση ελάμβαναν πλήρεις αποδοχές από την υπαλληλική τους θέση, ενώ από την ιερατική θέση ελάμβαναν μόνο τον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα με βάση την ιερατική τους υπηρεσία. Μετά το ενιαίο μισθολόγιο όμως και την έκδοση της από 14.11.2011 εγκύκλιο προβλέπεται πως οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης. 

δείτε περισσότερα »
Η δύναμις του Πνευματικού Νόμου – Ο μητροπολίτης Σεραφείμ υπενθυμίζει τι έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 12/03/2012

Ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ: «Στίς 24 Δεκεμβρίου 2010 ἡ κ. Ντόρα Μπακογιάννη ὡς ἡ ἰδία ἐπιθυμεῖ νά ὀνομάζεται, παρ’ ὅτι σήμερον τυγχάνει σύζυγος ἑτέρου προσώπου τοῦ κ. Ἰσιδώρου Κούβελου, Πρόεδρος τοῦ κόμματος πού συνέστησε ὑπό τήν ἐπωνυμία «Δημοκρατική Συμμαχία» εἶχε δηλώσει:

«Με κατάπληξη πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ -οι οποίες ήδη κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ- ο οποίος απέδωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας σε εβραϊκή συνομωσία, και μεταξύ άλλων, ουσιαστικά αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, τόσο του εβραϊκού λαού, όσο και των Εβραίων συμπολιτών μας ειδικότερα, προβαίνοντας επί πλέον και σε άλλες απαξιωτικές κρίσεις. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται με βάση τις προκαταλήψεις κανενός. Γι΄αυτό κάνω έκκληση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιληφθεί αμέσως του θέματος, διότι με τις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, όχι μόνο θέτει εαυτόν εκτός της κοινωνίας της αγάπης που είναι το βασικό γνώρισμα των Χριστιανών, ιδίως των Ορθοδόξων, αλλά και αμαυρώνει τη μακρά και ένδοξη...  

δείτε περισσότερα »
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους βοηθούς Επισκόπους
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/03/2012

(πηγή: efimerios.gr-φωτο Χρ.Μπόνης)

Από τον Γ' αιώνα εμφανίζεται στην Εκκλησία ο θεσμός των «Χωρεπισκόπων», κληρικών που έφεραν τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης, δεν είχαν όμως κυρίαρχη διοικητική εξουσία, αλλά ήταν εξαρτημένοι από τον Μητροπολίτη που ήταν εγκατεστημένος στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της επαρχίας και το διοικούσε άμεσα.

Ο θεσμός αυτός εξυπηρέτησε τη διαποίμανση και έμμεση διοίκηση υπό του Μητροπολίτη της υπαίθρου (εξ ου και «Επίσκοποι των αγρών»), αλλά συν τω χρόνω παρήκμασε, μάλλον λόγω των αποσχιστικών τάσεων των Χωρεπισκόπων.( Τα καθήκοντα των Χωρεπισκόπων περιήλθαν στους Πρεσβυτέρους.)

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, επικράτησε η συνήθεια να χειροτονούνται Επίσκοποι με τον ψιλό τίτλο παλαιών Επισκοπών και Μητροπόλεων, οι οποίοι ονομάζονταν  «Τιτουλάριοι  Μητροπολίτες» ή «Βοηθοί Επίσκοποι».

Ο θεσμός αυτός, μετά από πολλές διακυμάνσεις και συνεχείς, περιορισμούς, απαγορεύσεις και επανασυστασεις, εξακολουθεί να υφίσταται στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Το άρθρο 27 Κ.Χ. προέβλεπε την κατάργηση των θέσεων Βοηθών  

δείτε περισσότερα »
Φιλοδώρημα στους Αρχιερείς; Κόψτε απόδειξη…
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/03/2012

Αίσθηση προκαλεί το υπ’ αριθμόν 19 Εγκύκλιο Σημείωμα (1ηΜαρτίου 2012) (φωτο) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους εφημερίους των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής, το οποίο υπογράφει ο πρωτοσύγκελλος αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, με θέμα  την έκδοση νομίμων αποδείξεων εξόδων, στο πλαίσιο «της χρηστής οικονομικής διαχείρισης των Ενοριών και των Παρεκκλησίων» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που επισήμως γίνεται παραδοχή ότι οι Αρχιερείς μετά των διακόνων τους, που συχνά προσκαλώνται  για διάφορες εκδηλώσεις ή πανηγύρεις  στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής, λαμβάνουν φιλοδωρήματα, ή και δώρα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας που επισκέπτονται.

Αρχιερείς πάντως που έγιναν γνώστες του Εγκυκλίου Σημειώματος, εξέφρασαν μέσω του “ierovima” τη δυσαρέσκειά τους για το περιεχόμενο, όχι φυσικά για τις αποδείξεις αλλά γιατί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας εξ αυτών,  "πέρα από καφέ και χυμό, ούδέποτε ζήτησα ή δέχθηκα δώρο ή φιλοδώρημα απο την ενορία που επισκέφθηκα".

Στο Σημείωμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

δείτε περισσότερα »
Αποτεφρωτήριο νεκρών στο Σχιστό-Η ώρα των μητροπολιτών Πειραιώς και Νικαίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/03/2012

Το διαδημοτικό νεκροταφείο του Σχιστού ενδεχομένως να αποτελέσει τόπο κατασκευής του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) μετά την ακύρωση του έργου στο δήμο Μαρκόπουλου και τα πολεοδομικά προβλήματα που παρουσίασαν οι μέχρι πρότινος ενδεδειγμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητά από την Πολιτεία Την υλοποίηση των δομών που θα επιτρέπουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος μετά θάνατον, με το συγκεκριμένο αίτημα να τίθεται σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρκόπουλου, κατά την διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων υπαναχώρησαν από προηγούμενη ομόφωνη απόφασή τους για χωροθέτηση κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, κάτω από την πίεση τοπικών αντιδράσεων.


 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179