Ρεπορτάζ

Στις καλένδες το φωτοβολταϊκό πάρκο της Εκκλησίας
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/03/2012

«Κόλλησε» και πάλι το σχέδιο της Εκκλησίας για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Πεντέλη, αφού δεν έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος η διακομματική τροπολογία, με το σκεπτικό ότι η επένδυση δεν είναι ώριμη και δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη, ενώ υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «υπάρχει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα καθώς το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων» και ακόμη ότι «εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές».

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε και την ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου αυτού, υπογράμμισε πάντως ότι η τροπολογία επιχειρεί να κάνει ένα βήμα μπροστά σε ένα ενδιαφέρον και φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων το οποίο κυβέρνηση και κόμματα έχουν συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

δείτε περισσότερα »
Αυτοί εξαπατούσαν τους ιερείς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 22/03/2012

Στη σύλληψη τριών ανδρών ελληνικής υπηκοότητας και ηλικίας 46, 35 και 23 ετών που διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων, σε όλη την επικράτεια προχώρησε η αστυνομία στη Χαλκίδα. Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δύο περιπτώσεις απάτης στην περιοχή της Φλώρινας.

Οι τρεις συλληφθέντες, με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, επικοινωνούσαν με τα θύματά τους και προφασίζονταν πως ήταν οι ίδιοι ιερείς, που εκπροσωπούσαν Εκκλησιαστικούς ασφαλιστικούς φορείς ή ανταποκριτές του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλειας Δημοσίων Υπαλλήλων. Παραθέτοντας ψευδή στοιχεία, έπειθαν τους παθόντες - ιερείς να καταθέτουν σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους. 

δείτε περισσότερα »
«Κολλάει» πάλι η επένδυση της Εκκλησίας στα φωτοβολταϊκά;
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/03/2012

Μια σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το πρόγραμμα «Ηλιος» ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται επίσης να βρεθεί και η τροπολογία, που κατέθεσαν από κοινού ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Χαραλαμπόπουλος, και ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό όρος, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων.

«Ο αρχιεπίσκοπος προτείνει την αναδάσωση μεγάλης έκτασης και στη συνέχεια τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το όφελος της οποίας θα διοχετεύσει στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας», είπε ο κ. Χαραλαμπόπουλος και υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, για να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Ελληνικό Κράτος για τους όρους και προϋποθέσεις αυτής της επένδυσης.

«Σκανδαλώδη», χαρακτηρίζει την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «παράδοση 23.500 στρεμμάτων, στην Πεντέλη, στην Εκκλησία και σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«Τον τελευταίο λόγο, θα τον πει το ΥΠΕΚΑ. Την τροπολογία, την κατέθεσαν βουλευτές και όχι το υπουργείο», ξεκαθάρισε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, προαναγγέλλοντας ότι «πιθανότατα, η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».

  

δείτε περισσότερα »
Μεσογαίας Νικόλαος: «Μας ρίξανε στο λάκκο των λεόντων…»
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/03/2012

«Μας ρίξανε στο λάκκο των λεόντων και τώρα μας λένε να διαλέξουμε ποιο λιοντάρι μας αρέσει για να μας φάει», ήταν το εύστοχο σχόλιο του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου για τις εκλογές ο οποίος ήταν χθες το βράδυ προσκεκλημένος στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Netweek» (NET).

Ο μητροπολίτης μεταξύ άλλων εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ουδείς εκ του πολιτικού συστήματος παραιτήθηκε, ή απολογήθηκε για την κατάσταση που έχουμε φθάσει σήμερα.

Επίσης κάλεσε τους νέους να κάνουν την επανάστασή τους όπως ο ίδιος άλλωστε τους λέγει κάθε φορά που συζητά μαζί τους, αλλά «δεν είναι επανάσταση τα γιαουρτώματα και τα όσα συμβαίνουν στις παρελάσεις» με τις χειρονομίες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο σεβασμιότατος που εντυπωσίασε με τον ζεστό του λόγο τη δημοσιογράφο (όπως η ίδια ομολόγησε), αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στους αδυνάμους, ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις του για τον χωρισμό Εκκλησίας Κράτους και την καύση νεκρών, ενώ έκανε αναφορά στο τελευταίο του βιβλίο που παρουσίασε η κ. Στάη.   

δείτε περισσότερα »
Αναδάσωση και μετά φωτοβολταϊκά για την Εκκλησία
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/03/2012

Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.500 στρεμμάτων από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Πεντέλη, αφού προηγηθεί αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων με έξοδα της Εκκλησίας στο Πεντελικόν Όρος, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW.

δείτε περισσότερα »
Το ξωκλήσι που ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών- φωτογραφίες
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/03/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου 

 

Καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο επί αιώνες, περνάνε από μπροστά του χιλιάδες αυτοκίνητα και εκατοντάδες πεζοί. Όμως ελάχιστοι γυρίζουν το κεφάλι τους να κοιτάξουν τον ασημί τρούλο του και να κάνουν το σταυρό τους. Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, ένα ξωκλήσι που στέκεται εκεί στον Κηφισσό, αγέρωχο σε πείσμα των αιώνων και όλων εκείνων που προσπάθησαν να το γκρεμίσουν…

 

Ένα βυζαντινό Ναΰδριο παλαιά κατακόμβη, στην είσοδο του ΚΤΕΛ Κηφισσού, πολύ όμορφο και αρχαίο, ταπείνωσε τα επηρμένα φρύδια μερικών ασεβών. Έσπασε μία πρώτη μικρή μπολντόζα και στην συνέχεια μία μεγαλύτερη. Τρομοκρατήθηκαν και το άφησαν στην θέση του.

 

Ο Άγιος Νικόλαος ο Χωστός, της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στον σταθμό των Υπεραστικών Λεωφορείων στην ανατολική όχθη του Κηφισού, και σε υπόγεια θέση λόγω της οικοδομικής διαρρύθμισης της περιοχής. Χρονολογείται από τον 16ο ή τον 17ο αιώνα.

 

 Πρόκειται για μικρό μονόκλιτο ιερό ναό βασιλικού ρυθμού, με τρούλο. Ο νάρθηκας εξέχει και στις δύο πλευρές του κυρίως ναού. Η στέγη του ιερού είναι ημικυκλική. Στον τρούλο υπάρχουν παράθυρα για τον φωτισμό του εσωτερικού του ναού. Το 1907 έγιναν έργα απελευθερωτικής ανασκαφής και επιδιορθώσεις.

  

δείτε περισσότερα »
Συγκλονιστική φωτογραφία: Η σορός του μακαριστού Πατριάρχη Σενούντα Γ΄στο θρόνο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/03/2012

Χιλιάδες Κόπτες προσέρχονταν από το πρωΐ στον καθεδρικό ναό του Καΐρου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πατριάρχη τους, η σορός του οποίου βρισκόταν τοποθετημένη στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Η κηδεία του μακαριστού Προκαθημένου θα γίνει την Τρίτη.

Ο για περισσότερα από 40 χρόνια Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, Σενούντα Γ΄ πέθανε σε ηλικία 89 ετών.Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971. Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971. Υπήρξε υπέρμαχος της ενότητας όλων των Χριστιανών, του διεκκλησιαστικού ενθρονίστηκε τον Νοέμβριο του 1971.  

Αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα στο συκώτι και τους πνεύμονες και πολλές φορές χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο εξωτερικό.  

δείτε περισσότερα »
Μυστήρια παραίτηση του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουΐλιαμς
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2012

(από το ιστολόγιο του πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα-Λονδίνο)

Χθες ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Αγγλικανικής Κοινωνίας η παραίτηση του 104ου Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Δρα Ρόουαν Ουΐλιαμς. Η παραίτηση δόθηκε μεν στην δημοσιότητα χθες, θα ισχύσει όμως από το τέλος του 2012.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πνευματικού ηγέτη 77 εκατομμυρίων Αγγλικανών παγκοσμίως, παράλληλα με την είδηση πως από τον Ιανουάριο 2013 αναλαμβάνει καθήκοντα Κοσμήτορα στο Κολέγιο Magdalene του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ.

Οι διάφοροι εκκλησιαστικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να κάνουν πολλές υποθέσεις για τους λόγους που οδήγησαν έναν εξαιρετικά μορφωμένο, καλλιεργημένο και πνευματικό άνθρωπο στην παραίτηση από αυτή την περίοπτη θέση, την οποία κράτησε για 10 χρόνια.

 

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετώπισε  

δείτε περισσότερα »
Λάθη ηγουμένων σε βάρος ορθοδόξων Ελλήνων
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2012

Σε πολλά μοναστήρια εδώ και χρόνια εργάζονται μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή έξω από τα μοναστήρια υπάρχουν άνεργοι χιλιάδες έλληνες. Δεν κατανοούμε τους λόγους που οι ηγούμενοι επιλέγουν μετανάστες (στην πλειονότητά τους μάλιστα μουσουλμάνους)  για τις χειρονακτικές εργασίες των μοναστηριών, και απορούμε γιατί δεν επιλέγουν ορθόδοξους έλληνες που με τον οβολό τους στηρίζουν αιώνες τώρα τα μοναστήρια.

 

Το «ierovima» έχει δεχθεί ηλεκτρονικά μηνύματα σύμφωνα με τα οποία ηγούμενοι μοναστηριών στην Αρκαδία, τη Φθιώτιδα, την Ηλεία κ.α. απασχολούν μόνο μετανάστες, κατά προτίμηση αλβανούς και αρνούνται να δώσουν εργασία σε έλληνες. Αν οι καταγγελίες αληθεύουν, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τα μοναστήρια μας, ή μάλλον με αυτούς που τα διαχειρίζονται. 

δείτε περισσότερα »
Κληρικοί κατά του ενιαίου μισθολογίου
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/03/2012

Να ακυρώσουν την εγκύκλιο η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους κατά 70% από τη δεύτερη θέση την οποία κατέχουν ζητούν  κληρικοί, οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον δημόσιο τομέα. 
 
Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 65 κληρικοί (εφημέριοι, διάκονοι και ιεροκήρυκες), οι οποίοι παράλληλα κατέχουν και υπαλληλική θέση στον δημόσιο τομέα (εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ.), καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Κωνσταντίνος ο εξ Οικονόμων», ζητούν την ακύρωση της εγκυκλίου η οποία προβλέπει ότι θα λαμβάνουν μόνο το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης στην οποία απασχολούνται.
 
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι κληρικοί που κατέχουν παράλληλα και υπαλληλική θέση ελάμβαναν πλήρεις αποδοχές από την υπαλληλική τους θέση, ενώ από την ιερατική θέση ελάμβαναν μόνο τον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα με βάση την ιερατική τους υπηρεσία. Μετά το ενιαίο μισθολόγιο όμως και την έκδοση της από 14.11.2011 εγκύκλιο προβλέπεται πως οι ιερείς που κατέχουν ταυτόχρονα και δεύτερη θέση στο Δημόσιο θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της οργανικής τους θέσης και το 30% των αποδοχών της δεύτερης θέσης. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175