Ρεπορτάζ

Αποφυλακίζεται ο ιερομόναχος Ιάκωβος Γιοσάκης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/05/2012

(tovima.gr) Οκτώ χρόνια μετά αντιστρέφεται πλήρως η ανάγνωση της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε το 2004.Σχεδόν όλοι οι τότε κατηγορούμενοι απηλλάγησαν από τις κατηγορίες κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Το δικαστήριο αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου, όπως και για τους περισσότερους από τους άλλους εμπλεκόμενους.
Ο ιερομόναχος Ιάκωβος Γιοσάκης κρίθηκε ένοχος για την πλημμεληματική κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Του επιδικάστηκε ποινή 15 μηνών και αναμένεται σύντομα να αφεθεί ελεύθερος. 

δείτε περισσότερα »
Αφίσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφημίζει στην Ελλάδα Θρησκείες μη Χριστιανικές
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/05/2012

Τις τελευταίες μέρες, στη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα και στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, οι στάσεις των αστικών λεωφορείων φιλοξενούν αφίσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν ως θέμα την καταπολέμηση των διακρίσεων όσον αφορά την θρησκεία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. (φωτογραφίες)

Στην αφίσα με θέμα τη Θρησκεία υπάρχει μια γυναίκα με μη ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και το ερώτημα αφορά τη θρησκεία: «Πρέπει να κρύβεις τη θρησκεία σου στη δουλειά;».

 

Από την εικόνα της γυναίκας δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για μουσουλμάνα ή ινδουίστρια, θρησκείες ξένες προς την Γηραιά Ήπειρο και πόσο μάλλον για την Ελλάδα.

Από τη στιγμή που καταργήθηκε ο σταυρός από τον ιστό της Ελληνικής Σημαίας, η εικόνα του Ιησού Χριστού και της Παναγίας από αίθουσες δημοσίων κτιρίων, η αναφορά του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, η προσευχή και ο εκκλησιασμός στα περισσότερα σχολεία, κάποιοι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούν να επιβάλλουν Θρησκείες αντίθετες με τον Χριστιανισμό.  Κάποιοι βάλθηκαν να διαφημίσουν θρησκείες που δεν  έχουν σχέση με την Ορθοδοξία, έτσι για να…συνηθίζουμε.

Όσο για την άλλη αφίσα, ύμνο στον κιναιδισμό τα σχόλια περιττεύουν.

δείτε περισσότερα »
Οι άδειες που δικαιούνται οι Εφημέριοι
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/05/2012

(πηγή efimerios.gr) Στο άρθρο 37 του Νόμου 590/1977:Περὶ τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.- (Α´ 146) ορίζονται τα κάτωθι:

 Ὁ ἐφημέριος δικαιοῦται μηνιαίας κατ᾿ ἔτος κανονικῆς ἀδείας μετ᾿ ἀποδοχῶν, ἐξαντλουμένης ἐν πάσῃ περιπτώσει ἐντὸς τοῦ αὐτοῦ ἡμερολογιακοῦ ἔτους, ἡ χορήγησις τῆς ὁποίας εἶναι ὑποχρεωτική.

Πρεσβύτερος ἢ διάκονος ἐπιθυμῶν νὰ ἀκολουθήσῃ σπουδὰς εἴς τινα τῶν Θεολογικῶν Σχολῶν τῶν Πανεπιστημίων τῆς ἡμεδαπῆς, ὀφείλει νὰ ζητήσῃ προηγουμένως ἄδειαν παρὰ τοῦ οἰκείου Ἀρχιερέως ὑποχρεωτικῶς χορηγουμένην δι᾿ ὅσον χρόνον διαρκοῦν αἱ σπουδαὶ καὶ ἐν περιπτώσει οὐχὶ πέραν τῆς τετραετίας, ἐξυπηρετῶν κατὰ τὸ μέτρον τοῦ δυνατοῦ τὰς ἀνάγκας τῆς ἐνορίας του, μὴ δυνάμενος νὰ διορισθῇ εἰς ἑτέραν Μητρόπολιν καθ᾿ ὃν χρόνον διαρκοῦν αἱ σπουδαὶ αὐτοῦ.

  δείτε επίσης τον νέο κανονισμό της Ιεράς Συνόδου :

ΑΡΙΘΜ. 230/2012/12 (ΦΕΚ 73 Α/9-4-2012) : Περί Εφημερίων και Διακόνων.

Άρθρο 9

Δικαιώματα Εφημερίου

1. Ο Εφημέριος έχει όλα τα απορρέοντα από το λει­τούργημα του και την ενοριακή του θέση δικαιώματα, τα οποία ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν.590/1977) και αναφέρονται ειδικότερα:

α. Στην ισοβιότητα του εκκλησιαστικού του λειτουρ­γήματος.

β. Στη μονιμότητα της ενοριακής του θέσεως, εκτός από τις ρητώς προβλεπόμενες νόμιμες ή κανονικές εξαιρέσεις.

γ. Στη μισθοδοσία, την κοινωνική ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση για την άσκηση του λειτουργήματος.

δ. Στη χορήγηση των νομίμων μηνιαίων αδειών, συνεκτιμωμένων των ειδικών αναγκών των εορταστικών κύκλων και των εφημεριακών κενών. Επίσης, των αναρ­ρωτικών αδειών και των αδειών λόγω σπουδών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 9 του Ν. 590/1977.

ε. Στη δωσιδικία συμφώνως προς τους Ιερούς Κανόνες και τη σχετική νομοθεσία.

2. Τα δικαιώματα των Εφημερίων, των Ιεροκηρύκων, των Διακόνων και των λαϊκών εκκλησιαστικών υπαλλήλων ως προς τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη, τη μι­σθοδοσία, την ασφάλιση, την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις αποδοχές καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας της Πολιτείας, εφόσον δεν ρυθμίζονται ειδικότερα από τις διατάξεις του παρόντος.

  

δείτε περισσότερα »
Τηλεοπτικός σταθμός για την Εκκλησία της Ελλάδος
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/05/2012

Με τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε εξετάζει να συνεργαστεί η Εκκλησία της Ελλάδος και προς τούτο ανέθεσε σε τέσσερις μητροπολίτες να εκπονήσουν σχετική  μελέτη.

Ο «4Ε», που ιδρύθηκε το 1993, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί ως περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός, με επίγεια περιοχή κάλυψης την Κεντρική Μακεδονία. Μέσω του δορυφόρου HellasSat, είναι δυνατή η λήψη του προγράμματός του σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ μέσω των δορυφόρων Optus3 και IntelSat10, μεταδίδεται στην Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία.

 

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΔΙΣ. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου: 

δείτε περισσότερα »
Παρέλαση υποψηφίων βουλευτών από την Αρχιεπισκοπή
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/04/2012

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Και αίφνης όλοι έγιναν πιστοί! Άνθρωποι που εκκλησιάζονται Πρωτοχρονιά και Πάσχα και αυτό μόνο σε εκκλησίες με πολυπληθές εκκλησίασμα… Ο λόγος για πολλούς υποψηφίους βουλευτές που τις τελευταίες μέρες παρελαύνουν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου μεταβαίνουν για να συναντήσουν και να φωτογραφηθούν με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμο. Δεν είναι τόσο η συνάντηση, γιατί αν ήταν αυτό θα έμενε κρυφή. Είναι η φωτογραφία που πουλάει. Ο πιστός…Ο χριστιανός ορθόδοξος…Ο φαρισαίος…

Είναι οι ίδιοι υποψήφιοι που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όχι μόνο δεν έδωσαν αγώνα υπέρ της Εκκλησίας, αλλά αντιθέτως τη σταύρωσαν. Αυτοί παρελαύνουν από την Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, αλλά ευτυχώς ο λαός τους ξέρει…

  

δείτε περισσότερα »
Σαμαράς: "Να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία"- "Δεν καταργείται η μισθοδοσία κληρικών από το δημόσιο"-Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με μητροπολίτη
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ, για πολλοστή φορά του ρεπορτάζ του «ierovima» για τη μισθοδοσία των κληρικών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγο από το Ζάππειο όπου παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του για τους θεσμούς, την κοινωνία και την ασφάλεια, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο,  τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί η ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία» καθώς και «Η Πολιτεία δεν πρέπει να ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας και η Εκκλησία να μην ανακατεύεται στην πολιτική».

Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά μιλώντας πριν από λίγο στο «ierovima», αποκάλυψε ότι πριν από μερικές μέρες ο κ. Σαμαράς είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με μητροπολίτη της νησιωτικής Ελλάδος από τον οποίο ζήτησε τις απόψεις του για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα. 

Αυτές τις απόψεις, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της η ΝΔ και τις παρουσίασε σήμερα ο κ. Σαμαράς.

δείτε περισσότερα »
Αφιέρωμα στον Χριστόδουλο από τη Μητρόπολη Εδέσσης
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2012

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2012, ημέρα της εορτής του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 20.00, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών Εκδήλωση Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος χαιρέτησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το κοινωνικό το έργο της Εκκλησίας στη δύσκολη αυτή ιστορική καμπή για τον τόπο μας και αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που είχε αναπτύξει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης κλήθηκε στο βήμα ο Ιερομόναχος Παΐσιος Αγιορείτης, πνευματικό τέκνο του ευρύτατα γνωστού γέροντος Παϊσίου και πνευματικός της ανασυσταθείσας Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας, την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε επίσημα κατά την τελευταία περιοδεία του. Ο π. Παΐσιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Χριστόδουλος γεννήθηκε για την Εκκλησία. Μεγάλωσε στις αυλές Της κάτω από το βλέμμα του Κυρίου. Αγάπησε περιπαθώς την Εκκλησία. Την υπηρέτησε με όλο του το είναι και θυσιάστηκε γι αυτήν.» Και έκλεισε την σύντομη προσφώνησή του με τα τελευταία λόγια του Μακαριστού: «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά σας. Να αγαπάτε τον Ιησούν Χριστόν και την Πατρίδα μας την Ελλάδα.»

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση φωτογραφιών, ηχητικών μαρτυριών και βίντεο επιλεγμένων από το ζωή και τη δράση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από σχετικό σχολιασμό, οποίος προετοιμάστηκε από ομάδα συνεργατών της ενορίας Αγίου Γεωργίου με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών και Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος ο επικοινωνιολόγος και συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Σωτήριος Τζούμας, ο οποίος υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που συνόδευσαν τον κυρό Χριστόδουλο από την αρχή μέχρι το τέλος της Αρχιεπισκοπικής διακονίας του, μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα πολλά του τάλαντα και τις αρετές του αναδεικνύοντας την ανεξικακία και την μεγάλη του αγάπη για την Εκκλησία, στην οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά. Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη αγάπη που του ανταπέδιδε ο λαός, ο οποία εξακολούθησε και εξακολουθεί να εκδηλώνεται μετά την εκδημία του με συγκινητικό τρόπο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή για την ποιητική και ιδιαίτερα συγκινητική εισήγηση και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την κοπιώδη και άρτια προσπάθειά τους. Σημείωσε μάλιστα ότι η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί απόδοση οφειλόμενου χρέους προς το πρόσωπο του Μακαριστού και ότι επικαλείται τις ευχές του πιστεύοντας πως παρίσταται τώρα μαζί με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας στην ατελεύτητη λατρεία που τελείται στον Ουρανό.

Φωτογραφίες: studio ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ 2382025019

Πηγή: http://istographos.blogspot.com/ 

δείτε περισσότερα »
Αντώνης Σαμαράς: "Ο Θεός δεν είναι απαγορευμένη λέξη"
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/04/2012

"Ο Θεός  δεν είναι «απαγορευμένη λέξη». Είναι βαθιά ριζωμένη μεταφυσική ανάγκη στον άνθρωπο. Είναι η αθέατη όψη της συνείδησής του. Είναι η επίγνωση του άγνωστου που ημερεύει την αλαζονεία του", τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων στην ομιλία του σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε:

 

"Πέραν όλων των άλλων, είναι και στοιχείο της ανθρωπιάς μας. Κάποια στιγμή πριν καιρό, τέλειωσα μια ομιλία μου λέγοντας: «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε". Κάποιοι με πλησίασαν βουρκωμένοι. Όχι για την πίστη μου ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά γιατί επικαλέστηκα «τη βοήθεια του Θεού». Μου έκανε εντύπωση αυτό, για να σας πω την αλήθεια. Μου έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν μου διευκρίνισαν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα «θρήσκοι». Αλλά στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, όλοι προσεύχονται!”

  

δείτε περισσότερα »
Τομ Χανκς, ο ορθόδοξος χριστιανός
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/04/2012

Ορθόδοξος χριστιανός ο γνωστός ηθοποιός Τομ Χανκς και τη Μεγάλη Παρασκευή ήταν ένας από τους τέσσερεις χριστιανούς που κρατούσαν τον Επιτάφιο κατα τη διάρκεια της περιφοράς Του. Η φωτογραφία είναι από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες.

Σημειώνεται ότι ο Τομ είναι παντρεμένος με την ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό, Ρίτα Γουΐλσον. 

δείτε περισσότερα »
Δεν καταργείται η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο
Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/04/2012

του Κώστα Ζαφειρίου

 

Στη μισθοδοσία των κληρικών θα αναφερθεί- σύμφωνα με πληροφορίες του "ierovima" - τις αμέσως επόμενες μέρες σε προεκλογική του ομιλία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει ότι δεν τίθεται θέμα καράργησης της μισθοδοσίας των κληρικών, όπως ανεύθυνα δημοσιεύεται σαν...πληροφορία σε διάφορα blogs και προκαλεί ανησυχία στους περίπου 9.000 κληρικούς.

 

Η αξιοπιστία της "πληροφορίας" περί κατάργησης του μισθού των κληρικών είναι ανάλογη της "είδησης"  που είχε δημοσιευθεί για " τα 35 εκατομμύρια ευρώ και τα όπλα  που βρέθηκαν στον σκαραβαίο μητροπολίτη".

 

"Δεν πρόκειται να σταματήσει το δημόσιο να πληρώνει τους κληρικούς και ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα από την τρόϊκα", τονίζει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ στο "ierovima" και συνεχίζει: "Οι κληρικοί έχουν υποστεί ήδη μειώσεις στη μισθοδοσία τους όπως όλοι οι δημόσοι υπάλληλοι και θα υποστούν και άλλη, αλλά δεν πρόκειται το δημόσιο να σταματήσει να μισθοδοτεί τον κλήρο όπως διάφοροι ψευδώς διαδίδουν, προφανώς εκμεταλλευόμενοι την προεκλογική περίοδο."

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179