Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος:«Νέος πνευματικός φάρος «γεννιέται» στα νότια προάστια»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/06/2026

πηγή Political.gr

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως  Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης ο Μητροπολίτης Αντώνιος μιλά αποκλειστικά στην «Ρ» και αποκαλύπτει: 

«Νέος πνευματικός φάρος «γεννιέται» στα νότια προάστια»

 

στον Κώστα Ζαφειρίου

 

Ένας  περικαλλής ιερός ναός αφιερωμένος στον Αναστάντα Χριστό και την Παναγία Ζωοδόχο Πηγή θα κοσμεί σε περίπου δύο χρόνια την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ρ» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αντώνιος.

Η σημαντική αυτή είδηση συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 24 ετών από την ίδρυση της τοπικής Μητρόπολης, η οποία δημιουργήθηκε μετά τη διχοτόμηση της τότε ενιαίας Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Ο δραστήριος και οραματιστής ιεράρχης μιλά για το στόχο ανέγερσης του νέου ναού, που αναμένεται να αποτελέσει ένα σύγχρονο πνευματικό καταφύγιο για τους πιστούς της περιοχής, ενώ παράλληλα αναφέρεται στον προκάτοχό του Μακαριστό Παύλο, στη νεολαία και τους πιστούς της Μητροπόλεώς του.

Σεβασμιώτατε, πόσους κληρικούς έχετε χειροτονήσει κατά την επταετή ποιμαντορία σας στην Μητρόπολη και πώς βλέπετε το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας;

-Στα έτη της ποιμαντορίας μου στην Ιερά Μητρόπολη έχω χειροτονήσει δέκα κληρικούς. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και εγώ δοξάζω τον Πανάγαθο Θεό που ιδιαίτερα εδώ στην περιοχή μας, που για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα, με έχουν πλησιάσει αρκετά νέα παιδιά που διψούν για ιερωσύνη, και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να αντικαθιστούμε τους ιερείς που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Δοθείσης της ευκαιρίας να σας πω ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση νέου ιερού ναού, του Αναστάντος Χριστού και της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων. μεταξύ Βάρης και Βάρκιζας. Ολοκληρώθηκαν ήδη οι ανασκαφικές εργασίες, περιμένουμε απόφαση του Αρχαιολογικού συμβουλίου και θα ξεκινήσουμε την ανέγερση του ναού των περίπου 500 τ.μ.. Το έργο με τη βοήθεια του Θεού, θα καλυφθεί οικονομικά από ευλαβή συμπολίτη μας τον οποίο ευγνωμονούμε. Ελπίζω ότι σε περίπου δύο χρόνια το θεάρεστο έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Ανάλογο έργο θα γίνει και δίπλα από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στο Ελληνικό.

Ποιες οι σκέψεις σας για τον προκάτοχό σας Μακαριστό Παύλο;

Τον ευγνωμονώ για όλη την προσπάθεια που έκανε. Ο μακαριστός Παύλος έβαλε τα θεμέλια της Μητροπόλεως. Εγώ αυτά τα θεμέλια βρήκα και συνεχίζω να οικοδομώ. Τον μνημονεύω συχνά και εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύει. Είναι μεγάλο το έργο που άφησε παρακαταθήκη. Οι ιερείς μας δίνουν καθημερινά αγώνα προσφοράς. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον μακαριστό πατέρα Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο ο οποίος ήταν μια μεγάλη μορφή με εξαιρετικό ποιμαντικό έργο που δυστυχώς όμως έφυγε μερικούς μήνες πριν έρθω στη Μητρόπολη. Θέλω να κάνω ειδική μνεία και για τον π. Κωνσταντίνο Μαλτέζο που επί 45 έτη διακονεί στο Ασκληπιείο Βούλας Δοξάζω τον Θεό γιατί εδώ βρήκα άξιους ιερείς και σε αυτό ο πατήρ Παύλος είχε συμβάλλει τα μέγιστα.

Πώς θα περιγράφατε το ποίμνιο της Μητροπόλεώς σας ως προς την κοινωνική του σύνθεση και την πίστη του;

Στις περιοχές της Μητροπόλεώς μας ζουν μεσοαστοί που με κάποιο τρόπο, μετακόμισαν στα νότια, μεταφέροντας την ευλάβειά τους, τον τρόπο της ζωής τους. Αυτές οι περιοχές με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκαν και έγιναν υψηλού βιοτικού επιπέδου αλλά μη λησμονείτε ότι στη βόρεια Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού, έχουμε ακόμη κοπάδια. Το λέγω αυτό για να επισημάνω ότι στη Μητρόπολή μας υπάρχουν άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και δόξα τω Θεώ είναι όλοι ευσεβείς και εκκλησιάζονται τακτικά.

«Όλα ξεκινούν από το σπίτι»

Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια της έξαρσης της νεανικής παραβατικότητας σήμερα και πού εντοπίζεται η ευθύνη;

Κάθε άνθρωπος, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να έχει νόημα και σκοπό στη ζωή του. Αν σε μια πολύ μικρή ηλικία τα έχει χορτάσει όλα, μετά δεν βρίσκει νόημα γιατί να ζήσει, γιατί να σπουδάσει, γιατί να κάνει οικογένεια και γιατί να κάνει παιδιά. Και όλα ξεκινούν από το σπίτι. Οι γονείς, οι παππούδες αν θέλετε, θα δώσουν αρχές στο παιδί. Δυστυχώς σήμερα το σπίτι τους παρέχει μόνο υλικά αγαθά αλλά όχι ψυχική τροφή. Έχουν αφεθεί έρμαια των ηλεκτρονικών μέσων από τα οποία δέχονται τραγικά μηνύματα.  Έτσι φθάνουμε σήμερα να μιλάμε για έξαρση της νεανικής παραβατικότητας. Δεν ευθύνονται όμως τα παιδιά, αλλά οι γονείς. Όλα ξεκινούν από το σπίτι Η Εκκλησία αγκαλιάζει στοργικά τα παιδιά προσφέροντας τη Θεία Ευχαριστία, κατήχηση αγάπης, κατασκηνώσεις και ποικίλες δραστηριότητες, φανερώνοντας βιωματικά τον Χριστό ως πηγή ζωής, ελπίδας, ενότητας και αληθινής κοινωνίας στον κόσμο.

Πώς προσεγγίζει η τοπική Εκκλησία τους πιστούς σήμερα που οι παραδοσιακοί θεσμοί φθίνουν και τα ηλεκτρονικά μέσα απομακρύνουν τον άνθρωπο;

Η καλλιέργεια της πίστεως είναι το βασικό μέλημα  ολοκλήρου της Εκκλησίας. Σε τοπικό επίπεδο προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και το λέω αυτό διότι δεν αρκεί μόνο η διάθεση των ιερέων αλλά πρέπει να υπάρχει και ανταπόκριση των συνανθρώπων μας. Προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε τουλάχιστον σε πρώτη φάση αυτούς οι οποίοι θέλουν να είναι πιο κοντά στην Εκκλησία, ή θέλουν να έλθουν στην Εκκλησία και σε δεύτερη φάση να δώσουμε δυνατότητα σε κάποιους άλλους που θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να ενταχθούν σωστά στους κόλπους της Εκκλησίας. Είναι δύσκολο αυτό γιατί βλέπετε ιδιαίτερα σήμερα και έχουν αλλοιωθεί οι παραδοσιακοί θεσμοί  της πίστεως αλλά και η κακή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων απομακρύνουν τους ανθρώπους. Όπως επίσης και η άνευ ορίων ελευθερία που υπάρχει δεν βοηθά την προσέλευση των ανθρώπων στο Χριστό, Παρά ταύτα ο Χριστός όπου βλέπει αγαθές καρδιές, ανεξάρτητα από ηλικίες γιατί για τον Χριστό όλοι είναι νέοι,  με διαφόρους τρόπους  ρίχνει το «αγκίστρι» του και «συλλαμβάνει» τους ανθρώπους του. Και εκεί είναι η προσπάθεια η δική μας, αυτό το «αγκίστρι» που ρίχνει ο Χριστός, να καταφέρουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να γνωρίσουν την αλήθεια και με απόλυτη ελευθερία να προσεγγίσουν τον Χριστό.