Χαλκιδική: Κάηκε ολοσχερώς ιστορικός ναός 156 ετών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/05/2024
Ιστορικός ναός 156 ετών καταστράφηκε ολοσχερώς σήμερα Τρίτη του Πάσχα στα Βράσταμα της Χαλκιδικής, ύστερα από την εκδήλωση φωτιάς, την οποία φέρεται να έβαλε σκόπιμα ένας άνδρας, όπως περιγράφουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Πιο αναλυτικά, η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα νωρίς το πρωί σε ιστορικό ναό που χρονολογείται από το 1868, αφιερωμένο στον ‘Αγιο Ιωάννη, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Πλανά και Κελλί, στα Βράσταμα της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με την πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε στο σημείο από κατοίκους γύρω στις 06:40 το πρωί για την κατάσβεση της φωτιάς, και επιχείρησαν συνολικά έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.
Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά, ωστόσο οι φλόγες είχαν καταστρέψει ολοσχερώς το ναό, με αποτέλεσμα 156 χρόνια ιστορίας 1868-2024 να γίνουν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.
Ένας αγρότης από τα Βράσταμα ήταν που αντίκρισε το εξωκλήσι να καίγεται. Ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, αλλά η φωτιά είχε ήδη καταστρέψει το ναό.
Σύμφωνα με όσα είπαν οι κάτοικοι στο halkidikinews.gr, στην περιοχή βρισκόταν ένας άνδρας που στεκόταν και έβλεπε το εξωκλήσι να καίγεται και ομολόγησε ότι ίδιος έβαλε τη φωτιά.
«Ένας διαταραγμένος νους πυρπόλησε το ναό και, ως άλλος Ηρόστρατος ή Νέρωνας, έμεινε να «θαυμάσει» το έργο του» σχολίασε πολίτης.
Το ιστορικό εξωκλήσι κάηκε ολοσχερώς και ο άνδρας που φέρεται να το πυρπόλησε συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Προανάκριση διενεργεί το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.
πηγή f/b το Κεντρί Λουτράκι Χάρης Θεοδώρου