Η εορτή του Αγίου Κυρίλλου στο Διδυμότειχο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/04/2014

I.M.Διδυμοτείχου-Τη μνήμη του ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του Στ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, τίμησε η τοπική μας Εκκλησία, την Κυριακή του Αντίπασχα, στο Πύθιο, όπου και ο τάφος του, και στη Νέα Ορεστιάδα, με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό το τίτλο «ΚΥΡΙΛΛΕΙΑ 2014».

Ο άγιος απηγχονίσθη στην Αδριανούπολη την 18η Απριλίου 1821, λίγες μέρες μετά από τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ιερομάρτυς Κύριλλος, πατριάρχευσε από το 1813 έως το 1818 και έκτοτε παρέμενε εφησυχάζων στην γενέτειρά του την Αδριανούπολη.

Συνελήφθη εκεί από τις τουρκικές αρχές μαζί με άλλους κληρικούς και πρόκριτους την Κυριακή του Θωμά και την επομένη κρεμάσθηκε στην είσοδο της Μητρόπολης.

Το νεκρό πτώμα του το έριξαν οι δήμιοι στον Έβρο και το περισυνέλεξαν οι χωρικοί του Πυθίου και το ενταφίασαν μυστικά στο χωριό τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός με την ευκαιρία της μνήμης του αγίου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής του Αντίπασχα στον Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Πυθίου και εν συνεχεία προέστη της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος του αγίου μέχρι τον τάφο του, όπου ανεπέμφθη δέηση, παρουσία των αρχών και πλήθους πιστών.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και στη συνέχεια προέστη της λιτανεύσεως της εικόνος του Αγίου και ευλόγησε τους άρτους.