Μητροπολίτης Πατρών:« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από Ελληνόψυχους και γενναίους ηγέτες»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/04/2014

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολιτικούς έστειλε ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με ομιλία από τον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών, όπου εορτάστηκε με λαμπρότητα και συγκίνηση η Ιερά Μνήμη του αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄,Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος κρεμάστηκε από τους Τούρκους, στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου , η οποία έκτοτε παραμένει κλειστή, ανήμερα το Πάσχα, στις 10 Απριλίου 1821.

Την εορτή διοργανώνει κάθε χρόνο, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο δραστήριος Σύλλογος των εν Πάτραις Γορτυνίων «ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄».

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αφού ανεφέρθη στην μαρτυρική βιοτή και πολιτεία του Ελληνόψυχου και γενναίου Πατριάρχου, Γρηγορίου Ε΄,μέσα από συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, κατέληξε:

«Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη από Ελληνόψυχους και γενναίους ηγέτες, από Ορθοδόξους Έλληνες μπροστάρηδες που με αυτοθυσιαστική προσφορά θα οδηγήσουν αυτό τον λαό σε έξοδο από τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα στα οποία, ως μη ώφελεν ευρίσκεται.

Καιρός να σταματήσουν τα πειράματα με τα ξένα και αλλότρια με την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας πρότυπα ζωής και διοικήσεως.

Αν φτάσαμε σε αυτά τα χάλια, ως χώρα, φτάσαμε γιατί απεμπολήσαμε τις θυσίες και τα μαρτύρια όλων εκείνων, Κληρικών και Λαϊκών,οι οποίοι προσεφέρθησαν ως εθελόδυτα θύματα στο βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Ο λαός αυτό ζητάει. Μόνο αυτός ο δρόμος θα οδηγήση την πατρίδα μας σε καλύτερες ή μάλλον λαμπρότερες ημέρες.

Ειδ΄ άλλως δεν έχομε ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γρηγορίου, ενώ μπροστά στην προτομή του,στην πλατεία Παντανάσσης Πατρών, ανεπέμφθη δέηση και κατετέθησαν στέφανοι.Η εορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.