Μητροπολίτης Ξάνθης: "Άξιος διάδοχος του Χριστόδουλου"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/01/2014

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε τα ονομαστήρια του Σεβ. Ποιμενάρχου της κ. Ιγνατίου, επί τη εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό και Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο,ενώ από του Ιερού Βήματος, συμπροσευχόμενος παρέστη ο Γέρων Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από την παρουσία τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιγνατίου, τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος και πολυτιμότερος θησαυρός της Εκκλησίας και του Έθνους μας είναι τα Λείψανα των Αγίων μας, τα όσια και τα ιερά μας». Αναφερόμενος, επίσης, στο πρόσωπο του εορτάζοντος Ιεράρχου, επεσήμανε ότι «ο κ. Ιγνάτιος είναι άξιος διάδοχος του μεγάλου προκατόχου του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, γιατί έχει σημασία και ποιον διαδέχεται κανείς…». Σημείωσε, ακόμα, ότι «με την παρουσία μας, ήρθαμε να εκφράσουμε την ενότητα της Εκκλησίας…»

 

Απονομή τιμητικής Διακρίσεως στον Πρωτ. Δημήτριο Καπαδούκα

 

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε στον γέροντα Πρωτ. Δημήτριο Καπαδούκατην Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, για την πολυετή και Θεοφιλή διακονία του στο γεώργιο της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Το βιογραφικό του τιμωμένου ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος Της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ενώ ο π. Δημήτριος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε για την υψίστη τιμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «ομολογώ ότι δεν είμαι άξιος τοιαύτης τιμής. Ελπίζω στο έλεος του Πανάγαθου Θεού να κρίνει την μηδαμινότητά μου»

Από την μεριά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι στο πρόσωπο του π. Δημητρίου τιμάται όλος ο Κλήρος της Τοπικής μας Εκκλησία

 

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

 

Κατά την Αγιώνυμο ημέρα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε πλήθος Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας και πιστού λαού του Θεού. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Δήμαρχοι Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαος Φορτούνας και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντίδης.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων κ. Ιγνάτιοςευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πνευματικού του Πατρός Γέροντος Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Ιερό Κλήρο και τον Μοναχικό κόσμο της Τοπικής Εκκλησίας για την αγάπη, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλουν το πρόσωπό του, καθώς επίσης και τις Αρχές του τόπου, με τις οποίες έχει σφυρηλατηθεί, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μια δυνατή σχέση ενότητας και συνεργασίας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ευχαρίστησε, τέλος τον λαό του Θεού για την αγάπη και τον σεβασμό του και δέχθηκε τις ευχές όλων κατά την διανομή του αντιδώρου.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου