Το Μνημόσυνο του Μοζαμβίκης Χρυσοστόμου στην Τιθορέα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/06/2021

Στο όμορφο και ιστορικό χωριό της Τιθορέας (Βελίτσα), στην γενέτειρά του, τελέσθηκε  χθες το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Μοζαμβίκης κυρού Χρυσοστόμου (Καραγκούνη) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στον Ιστορικό Ναό της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) Τιθορέας τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου  και Μητροπολίτου της Φθιώτιδος κ. Συμεών, στην οποία παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, καρδιακός και ιδιαίτερα αγαπητός φίλος και αδελφός του μακαριστού Επισκόπου κυρού Χρυσοστόμου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου,  μετείχαν εκτός των ιερέων της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδος και οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Χερουβίμ Μεστούσης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και  π. Χρυσόστομος  Χρυσόπουλος  εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παρέστησαν δε οι συγγενείς κατά σάρκα του μακαριστού Επισκόπου, τα πνευματικά του παιδιά και οι ευσεβείς κάτοικοι της Βελίτσας.

Ανάμεσά τους ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Τιθορέας κ. Γεώργιος Τσαρούχας.

Με ευχή και προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, για τον μακαριστό Χρυσόστομο ωμίλησε ο Προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Μιχαήλ Πατσιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του μακαριστού Επισκόπου αλλά και στην απλότητα της αγαπώσης καρδίας του.

Ο π. Μιχαήλ με συγκίνηση μετέφερε την θλίψη των κατοίκων όλης της περιοχής για τον αιφνίδιο αποχωρισμό τους από τον δικό τους π. Χρυσόστομο.

Ακολούθως τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και των παρισταμένων Ιερέων.

Ο κ. Συμεών, αναφερόμενος στον αείμνηστο Επίσκοπο Μοζαμβίκης κυρό Χρυσόστομο, ανέφερε: 

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε αυτό το πανέμορφο και ιστορικό χωριό της Μητροπόλεως μας για να προσευχηθούμε για τον πατέρα Χρυσόστομο, για τον Χρυσόστομο της Τιθορέας, για τον Άγιο Μοζαμβίκης τον αδελφό μας Χρυσόστομο, ο οποίος σε αυτόν εδώ τον Ιερό Ναό έζησε όχι μόνο παιδικά χρόνια αλλά έζησε και ιερατικές στιγμές.

Αξιώθηκε να ιερουργήσει το Μυστήριο των Μυστηρίων, να ιερουργήσει χαρές και λύπες του ποιμνίου του χωριού και η Χάρις του Θεού τον οδήγησε στο παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και τον αξίωσε στον βαθμό της Αρχιερωσύνης.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, διότι σήμερα δεν τιμά μόνο τον αδελφό μας Χρυσόστομο, αλλά τιμά και δύο άλλες προεκτάσεις της ζωής μας.

Τιμά κάθε παιδί που ξεκινά από ένα χωριό και με αγάπη προς τον Θεό μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά κατά Θεόν και αυτό υπήρξε ο Χρυσόστομος και αυτό είναι μία κληρονομιά και μία παρακαταθήκη του Επισκόπου Χρυσοστόμου για τα παιδιά της Τιθορέας, για τα σημερινά παιδιά των χωριών μας, για τα σημερινά παιδιά της Φθιώτιδος.

Να καταθέτουν τα όνειρά τους στην αγάπη του Θεού και να μην φοβούνται ούτε την φτώχεια, ούτε τις δυσκολίες, ούτε ενδεχομένως τις λιγότερες ευκαιρίες που μπορεί να φαντάζονται ότι έχουν σε σχέση με τα παιδιά της πόλης.

Ο Χρυσόστομος αποτελεί μια τρανή απόδειξη, ότι το κάθε παιδί μπορεί να προχωρήσει ψηλά και ιδιαίτερα στην Εκκλησία του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος όμως τιμά με την παρουσία του ακόμη μία φορά την Μητρόπολή μας, διότι βρισκόμαστε υπό το Φως των Αγίων Μετεώρων, καθώς ο σύνδεσμός μας είναι οργανικός, υπαρξιακός.

Ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης υπήρξε γέννημα της Υπάτης, της Φθιώτιδος, της Επισκοπής Νέων Πατρών. Η σημερινή επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου σταλάζει βάλσαμο στους συγγενείς του Χρυσοστόμου, στα πνευματικά του παιδιά και σε όλους εμάς.

Ο Χρυσόστομος ήταν ένας άνθρωπος αγαθός, χωρίς δόλο και βρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την ευλογία της συμμετοχής στο μνημόσυνο και μετέφερε τις προσευχές και τις ευχές των μοναστικών αδελφοτήτων των Ιερών Βράχων των Μετεώρων για την ανάπαυση της ψυχής του Χρυσοστόμου, ο οποίος συνδεόταν στενά με δεσμούς φιλίας, αγάπης και σεβασμού, τόσο με τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο, όσο και με τις Ιερές Αδελφότητες των Μετεώρων.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου