Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πωλεί εκτάσεις

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/05/2013

Από sotirioslogos.gr Πηγή: Καθημερινή Εφημερίδα Haaretz

Από Ρανίτ Ναχούμ-Χαλεύι

22 Μαΐου 2013

 

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων,πώλησε έκταση στη γειτονιά RΑΣΚΟ σε μια αλλοδαπή εταιρεία για δεκάδες εκατομμύρια σέκελ.

Η έκταση, 10 στρέμματα στα Ιεροσόλυμα στην γειτονιά Ράσκο Ιεροσόλυμα, εκμισθωνόταν από το 1970 στην Ισραηλινή εταιρεία ETZ LAVUD INDUSTRIES. Σήμερα δεκάδες κτίρια και εκατοντάδες διαμερίσματα είναι οικοδομημένα στην έκταση αυτή.

Ο κ. Κόμπι Μπιρ, αξιολογητής εκτάσεων επισημαίνει: «Ο φόβος είναι ότι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια εταιρεία που θα αποφασίσει να υπογράψει νέα σύμβαση εκμίσθωσης με υψηλές τιμές».

 

 

Το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πώλησε σε μια αλλοδαπή εταιρεία για δεκάδες εκατομμύρια σέκελ, έκταση περίπου 10 στρεμμάτων που κείται στις οδούς Shay Agnon, Ha-Maapilim, και Mevo Ha-ole, στην γειτονιά Ράκσο-Ορανίμ Λόφου,στα Ιεροσόλυμα.

Η εταιρεία που την αγοράζει είναι η Cronty Investments Limited. Οι εκτάσεις εκμισθώνονταν από το 1970 στην Ισραηλινή εταιρεία ETZ LAVUD INDUSTRIES. Σήμερα δεκάδες πολυκατοικίες και εκατοντάδες διαμερίσματα είναι οικοδομημένα σε αυτή την έκταση.

Το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέχει εκτάσεις σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των Ιεροσολύμων. Με το πέρασμα του χρόνου το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σύναψε συμβάσεις εκμισθώσεων με Ισραηλινές εταιρείες για τις εκτάσεις αυτές. Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες οικοδόμησαν στις εκτάσεις αυτές εκατοντάδες κτίρια μέσα στα οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες. Παρ όλα αυτά οι συμβάσεις εκμισθώσεων που υπογράφθηκαν το 1951 δήλωσαν ότι στο τέλος των συμβάσεων εκμισθώσεων το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα ανακτήσει την ιδιοκτησία των εκτάσεων αυτών. Για να αποφευχθεί η περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα πρέπει να διεξάγουν τις συναλλαγές των με το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η σύμβαση εκμισθώσεως με διάρκεια 100 χρόνων, υπογράφηκε λίγο μετά από την ίδρυση του Ισραήλ, μεταξύ του Ελληνικού Πατριαρχείου και της εταιρείας KERN KAYEMET LE ISRAEL.

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι το Ελληνικό Πατριαρχείο δεν ανανεώνει τις συμβάσεις, αλλά προτιμάει να πραγματοποιήσει τεράστιες συναλλαγές πωλήσεων των εκτάσεων.

Πριν δύο χρόνια περίπου μια τεράστια συναλλαγή πωλήσεων των εκτάσεων υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Πατριαρχείου και μιας ομάδας Ισραηλινών και αλλοδαπών επενδυτών στην οποία το Πατριαρχείο πώλησε τα περισσότερα από τα δικαιώματα εκμισθώσεων σε εκτάσεις που κατέχει στα Ιεροσόλυμα για 80 εκατομμύρια σέκελ. Ένας από τους Ισραηλινούς επενδυτές είναι η οικογένεια BEN DAVID, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες που κατέχουν εκτάσεις στα Ιεροσόλυμα και συνέταιρος στην GEVOAT OLAM, εταιρεία αναζήτησης πετρελαίου.

«Στην περίπτωση αυτή προκύπτει ότι η αλλοδαπή εταιρεία θα έχει ευθύνη στον κατάλληλο καιρό να επεκτείνει τις συμβάσεις εκμισθώσεων με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων», εξηγεί ο κ. Κόμπι Μπιρ, αξιολογητής ακινήτων. «Ο φόβος είναι ότι σε αυτή την συναλλαγή εμπλέκεται η αλλοδαπή εταιρεία, και ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορεί να αντιμετωπίζουν την αλλοδαπή εταιρεία που θα αποφασίσει τον καθορισμό νέων και ακριβέστερων συμβάσεων των εκμισθώσεων. Π.χ. η αλλοδαπή εταιρεία μπορεί να αποφασίσει ότι οι συμβάσεις εκμισθώσεων θα ανανεωθούν σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς των διαμερισμάτων.

Σήμερα η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα σε αυτή την γειτονιά είναι 2.3 – 4.5 εκατομμύρια σέκελ για μια βίλα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους κατοίκους που ζουν πολλά χρόνια σε αυτή την γειτονιά.

Αυτό προκαλεί πλήρη αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων στα Ιεροσολύμων και έντονο πανικό στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων».