"Επιστροφή στην κυπριακή λίρα", προτείνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 11/03/2013

Οχι μόνο δεν αστειεύεται αλλά και επιμένει! Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις για την κυπριακή δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος υπέδειξε στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να φανεί σκληρή απέναντι στους δανειστές «και να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ».

Ακόμα, ο κ. Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. Υποστήριξε ότι αυτοί έχουν εμπλέξει το όνομα της Ελληνικής Τράπεζας στους όρους εντολής, που έδωσαν στην Pimco, παρά το γεγονός, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν χρειάζεται κρατική στήριξη.

Ο κ. Χρυσόστομος διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος Pimco σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους, λέγοντας ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της. «Εάν ήταν σοβαρή εταιρεία», ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσόστομος, «θα έπρεπε να κάνει την έρευνα και να υποβάλει μόνο μία πρόταση. Από τη στιγμή που έχει δύο προτάσεις τουλάχιστον εμένα με βάζει σε πολλές υποψίες».