Η εορτή της Αγίας Σοφίας στο Ναύπλιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/09/2012

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο βυζαντινό  εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ Καλλίνικος παρουσία του ιερέως πατήρ Διονυσίου Ταμπάκη.

 Ανήμερα της εορτής και στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης. Πρόκειται για μιαεκκλησία που είναι φτιαγμένη περίπου τον 11 με 12 αιώνα μχ.

Η παλαιότερη απότις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες του Ναυπλίου είναι της Αγίας Σοφίας στον Ψαρομαχαλά του Ναυπλίου. Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780,μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργείυπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως.

Τότε την πλειοψηφία των κατοίκωναποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν, όπως είπαμε υπό κατάληψη καιο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία τωνΑγίων Πάντων και στην Ευαγγελίστρια της Πρόνοιας. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίαςανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας. Οιυπόλοιπες σωζόμενες παραδοσιακές εκκλησίες του Ναυπλίου είναι: της Παναγίας,της Παναγίτσας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος και έξω των τειχών:Αγ. Τριάδος, Αγ.Πάντων κ.ά.