Προσκυνηματική εκδρομή Χαλκιδέων στην Τήνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/04/2012

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Απριλίου 2012, με τη Χάρη του Θεού, για τεσσαρακοστή έκτη (46η) συνεχόμενη χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή των Χαλκιδέων στην Τήνο, την οποία πραγματοποιούσε η αείμνηστος καθηγήτρια θεολόγος Ελένη Δεϊμέζη - Θεοχάρη, και εδώ και μία δεκαετία τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Με τη συνδρομή των κυρίων και κυριών ομαδαρχών και την άγρυπνη φροντίδα του Διευθυντού του Γηροκομείου μας Αρχιμανδρίτου π. Συμεών Ηλιοδρομίτη, 650 ευλαβείς προσκυνητές αναχώρησαν για την Τήνο από το λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 28 Απριλίου στις 7.30 το πρωί, μεταξύ των οποίων οι συνοδοί του Σεβασμιωτάτου Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου και Διάκονος Μεθόδιος Φουντούλης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωκράτης Σκλιάς ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκιδέων κ. Αλέξανδρος Αναστασίου, ο τ. Βουλευτής και ευεργέτης της Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά

Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου και στη συνέχεια τον Τριαντάρο, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου (Πλειαθού), όπου στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και στη συνέχεια Τρισάγιο στην Προτομή του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου. Με πολύ συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καταλλήλως τους Τριανταρίτες, με επικεφαλής τον Ιερέα τους π. Αντώνιο, για την φιλόξενη διάθεσή τους, η οποία εκφράστηκε και με την παράθεση κεράσματος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, ενώ τους προσέφερε και ένα αντίγραφο φωτογραφίας του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος Αμαβροσίου (Πλειανθίδη) επισκόπου Μοσχονησίων, ο οποίος μαρτύρησε κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν θείος κατά σάρκα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου (Πλειαθού).

Την Κυριακή 29 Απριλίου το πρωΐ, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Αρχιερατικό Συλλείτουργο, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του οικείου Ιεράρχου Σύρου κ. Δωροθέου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και με αφορμή την φράση του Ευαγγελίου «ο Πιλάτος εδωρήσατο το σώμα του Ιησού τω Ιωσήφ» αναφέρθηκε στις άπειρες δωρεές του Θεού στη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας ότι το μέγιστο Δώρο Του παραμένει το Σώμα και το Αίμα Του, που προσφέρει στους πιστούς σε κάθε Θεία Λειτουργία, ενώ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για το δώρο της φιλοξενίας των Χαλκιδέων προσκυνητών στο Ιερό Καθίδρυμα της Τήνου, στο δώρο της