Απάντηση του μητροπολίτη Λαγκαδά στους Ιεχωβάδες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/03/2012

  

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή της θεμελίωσης του νέου Ιερού Ναού των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην περιοχή των Λαγυνών. Με την θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού ο Μητροπολίτης απαντά στις προκλήσεις των Χιλιαστών και ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά οι οποίοι τις μέρες αυτές προκαλούν με τις εξορμήσεις προσηλυτισμού και διαταράσσουν το οικογενειακό άσυλο των Ορθοδόξων Χριστιανών καθώς παρενοχλούν με την διανομή έντυπου υλικού προσηλυτιστικού περιεχομένου.

Το πρωί της 21ης Μαρτίου ε.έ. ετελέσθη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου-Λαγυνών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Στο Ιερό Βήμα παρευρέθη συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος καθώς και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Λαγκαδά κ. Αθανάσιος Μοσχίδης, ο Πρόεδρος της κοινότητος Λαγυνών κ. Αντώνιος Τράκας, ο Διοικητής της 14ης Μεραρχίας MLRS, Διοικητής της Αστυνομίας του Λαγκαδά καθώς και αντιπροσωπεία από όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά.

Μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ σε κεντρικές οδούς της πόλης. Στη μεγάλη θρησκευτική πομπή συμμετείχαν οι Ιερείς της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, τιμές απέδωσε άγημα του στρατού, ομάδα παιδιών πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές στολές τους, η φιλαρμονική της Αστυνομίας και πλήθος πιστών. Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται ο υπό θεμελίωση νέος Ιερός Ναός της περιοχής των Λαγυνών και όπου παλαιότερα υπήρχε Ηρώον προς τιμήν όλων εκείνων οι οποίοι έπεσαν ηρωικώς για την πατρίδα και την Ορθοδοξία.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβο, ο οποίος με πολλή αγάπη ήρθε στην περιοχή και στην ενορία μας και εκόμισε, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσερακοστής, αυτόν τον πνευματικό θησαυρό για να λάβουμε την χάρη και την ευλογία του Αγίου. Ωστόσο, λόγῳ ενός έκτατου περιστατικού δεν υπήρχε δυνατότητα να τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης την θεμελίωση του Ιερού Ναού, όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί. Για το λόγο αυτό τον Σεβασμιώτατο Μυτιλήνης εξεπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Πιτσίλκας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη οι οποίοι με τη ζωή και το μαρτύριό τους αποτελούν σημείο αναφοράς και τιμής για την Εκκλησία μας. Αυτοί οι Νεομάρτυρες Άγιοι αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, σημεία ιεράς εμπνεύσεως που μας δείχνουν το δρόμο της αρετής και της αληθείας τον οποίο πρέπει να πορευθούμε. Οί Ἀγιοι μας μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης τους προς τον Χριστόν, και μας θυμίζουν ότι οι δυσκολίες που έχει ο καθένας μας ξεπερνιούνται με τη δύναμη του Αναστάντος Ιησού Χριστού, διότι ο Κύριος συνέτριψε το θάνατο, μέσα από τον δικό Του θάνατο, και μέσα από τη θυσία Του στον Σταυρό έδωσε σε όλους μας πηγή ζωής. Ο Άγιος Ραφαήλ του οποίου κατευοδώνουμε την Ιερά Κάρα, και ο οποίος όλο αυτό το διάστημα υπήρξε ο μεγάλος φιλοξενούμενος της περιοχής μας, είναι ο μεγάλος Άγιος ο οποίος παντού προφθάνει και συμπαρίσταται στον ανθρώπινο πόνο, διότι και ο ίδιος πόνεσε και έμεινε πιστός μέχρι θανάτου μέσα από το φρικτό μαρτύριό του, διότι δεν αρνήθηκε τον Χριστό και δεν συνεργάστηκε με όλους αυτούς που κατέκτησαν τον τόπο μας με σκοπό των αφανισμό μας. Ο Άγιος Ραφαήλ από σήμερα θα είναι συμπολιούχος της περιοχής των Λαγυνών, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, και θα αποτελούν παρηγοριά, πηγή χάριτος, πηγή ευλογίας και πηγή εμπνεύσεως για τα παιδιά και τη νεολαία της περιοχής μας που θα διδάσκεται όλα εκείνα τα γράμματα του Θεού που μέσα από την παράδοση και το κρυφό σχολειό κράτησε η Αγία μας Εκκλησία. Έτσι κρατήθηκε το γένος αυτό αδούλωτο και ελεύθερο.